yurtdışında ki evimizde kapıları da kilitlemezdik, arabayı da.. ama hırsız da girmezdi.. çünkü bilirlerdi ki yakalnırlarsa cezası büyük..
eh bu durumda sizin hırsız teorisi de çürümüş mü oluyor

anlamadığınız birşey var, hiçbir zaman da anlayamayacaksınız korkarım.. siz birilerini herhangi birşeye benzetirseniz, onlar da sizi benzetir.. siz birilerinin özgürlüğünü kısıtlarsanız, onlar da sizinkini kısıtlar.. hırsıza karşı tedbir almak yerine, hırsıza uygun ceza sistemi getirilse ne hırsızlık olur ne de paranoya derecesinde önlem değil mi
yurtdışı dediğiniz yer neresi bilmiyorum ama dünyanın neresine giderseniz gidin, tedbir almak akıllıların işidir.
ben bir atasözüne dayanarak o benzetmeyi yapmıştım.
atasözlerini çürütmeğe kalkışmayın, tavsiye etmem.
size anlamıyorsunuz demiyorum, aksine çook iyi anlıyorsunuz ama kabul etmekden kaçıyorsunuz.
yine de başka bir örnekle bir daha açıklayayım.
gitseniz bir sigorta şirketine, evinize hırsızlık sigortası yaptırmak isteseniz..
gelip sizin evinizin güvenlik tedbirlerini denetlerler, iyi olduğuna kanaat getirirlerse ancak öyle yaparlar sigortayı.
yani kapısında kilit olmayan bir eve kimse hırsızlık sigortası yapmaz.
veya bir güvenlik şirketiyle anlaşıp evinize bir alarm taktırsanız..
fakat evden çıkarken alarmı çalıştırmasanız, sonra başınıza geleceklerden dolayı güvenlik şirketini sorumlu tutabilir misiniz?
tutamazsınız çünkü alarm devreye sokulmazsa güvenlik şirketi ne yapsın?
kabahat sizdedir ve faturaları ödeyen siz olursunuz.
asıl kabahat elbette ki hırsızdadır fakat yakalanırsa...
tecavüze uğrarsanız evvela olan size olur... bu bir laf atma da olsa, küçük bir elleme de olsa çok kötü bir histir.
tecavüzcünüzü yakalatsanız da yakalatamasanız da sizin canınız yanar... hırsızlığa uğramakdan çok daha beter yani.
tecavüz suçunun günahı vebali elbette ki yapanadır.
fakat madem olan bize oluyor, o halde aklı olan tedbirini alır.
sizce kapıya kilit takmanın hırsızı caydırmadaki etkisi % kaçtır?
hırsız isterse yine girer diyen sizlersiniz ama görüyorsunuz ki kilitsiz de olmuyor.
o kilitin hırsıza karşı etkisi %10 bile olsa taktırmak akıllıca bir iştir.
hırsızlık için %10 bile önemsenirken, tecavüz gibi daha önemli bir konuda önemsenmez mi?
kaldı ki kapalılığın %10 dan çok daha fazla etkili olduğunu düşünüyorum.
çünkü görmek çok etkilidir. özellikle erkekler gördüklerinden etkilenirler.
niyeti bozup erkeğin aklını başından almak isteyen kadınlar orasını burasını göstermiyor mu?
filimlerde patronunu elde etmek isteyen sekreter tiplerinin özellikle açık giyinmelerini görünce hiç yadırgamıyorsunuz da, tedbir olarak kapalı giyinmeyi mi yadırgıyorsunuz?
ha derseniz ki, "kapalı olmanın tedbir açısından faydasını önemsemiyorum çünkü güzel görünmeyi, bakılmayı ondan çok daha fazla önemsiyorum, dolayısıyla riski göze alıyorum!"... bunu anlarım.
fakat kapalı olmanın tedbir açısından faydasını inkâr edenleri, "hiç farketmez, şehvetle bakacak, elleyecek olan her şartta yine yapar zaten" diyenleri anlamıyorum.