Kadın, erkeğin yaptığı her işte çalışabilir mi?

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.870
40.691
698
  • Ahmet Hakan
Kadın, erkeğin yaptığı her işte çalışabilir mi?

Ahmet Hakan

ahmethakan@hurriyet.com.tr

CUMHURBAŞKANI Erdoğan dün dedi ki:

-Kadın ile erkeği aynı işte çalıştıramazsınız.
-Bu durum kadının narin yapısına ters düşer.

*

Sayın Cumhurbaşkanımıza bana tartışacak bir konu verdiği için bütün içtenliğimle teşekkür ediyorum.
Ve açtığı yoldan giderek başlattığı tartışmaya büyük bir şevkle katılıyorum.

*

Görüşlerimi 7 madde halinde ve bu tür konuları biraz zor anlayan değerli dostum Fahri Nakipoğlu'na anlatır gibi anlatıyorum.
Buyurunuz:

*

-BİR: Kamu otoritesi, "kadının çalışacağı işler" ya da "kadının çalışamayacağı işler" diye bir liste çıkaramaz. Bu işe karışamaz. Karışırsa zulüm yapmış olur.

*

-İKİ: "Kadının narin bir yapısı vardır, bazı işlerde çalışamaz" cümlesi, tehlikeli bir cümledir. Çünkü "kadının narin bir yapısı vardır" ön kabulünden yola çıkıldığı anda... Herkes kafasına göre "kadının yapacağı işler" ve "kadının yapamayacağı işler" listesi çıkarır.

*

-ÜÇ: Mesela biri çıkar der ki: "Siyaset alanı, kadının narin yapısının kaldıramayacağı kadar zorlu bir alandır. Sağlam bir sinir sistemi ister. Kadınlar siyasette ezilmektedir. Bu nedenle kadınların siyasetten men edilmesi gerekir."

*

-DÖRT: Kadınlarla erkeklerin aynı işleri yapamamasının hukuk ve yasalar açısından hiçbir anlamı yoktur. Bu sadece ve sadece kadınla erkeğin fiziki güç farklılığıyla ilgilidir. Fazla fiziki güç isteyen işlere kadınlar talip olmazlar. Ve doğal bir yönelim söz konusu olur. Budur. Ve bunun ötesi yoktur. Yani... Buradan yola çıkılarak kural konamaz, yasa çıkarılamaz, "eşitlik yok" denemez.

*

-BEŞ: "Fiziki güç farklılığı" abartılacak ve yasal düzenlemelere mesnet teşkil edecek bir durum değildir. Fazla çelimsiz bir adam da fiziki güç isteyen iş kollarında çalıştırılmamaktadır. Buradan yola çıkılarak... "Güçlü kuvvetli erkekler ile çelimsiz erkekler aynı işte çalıştırılmıyorlar, dolayısıyla eşit değillerdir" mi diyoruz? Kadının narin bir yapısı varsa... Fazla çelimsiz bir erkeğin de narin bir yapısı vardır.

*

-ALTI: Kadın isterse maden ocağında da çalışır. "Ben en az bir erkek kadar güçlüyüm. Benim gücüm buna yeter. Aha da iniyorum ocağa" derse... Hiç kimsenin "Hop bacım, inemezsin" demeye hakkı yoktur. Maden ocağı iş kolunda bile bir ayrımcılık söz konusu olamaz. "Burada kadınlar çalışamaz" diye kural konamaz.

*

-YEDİ: Kadınların yapacağı işleri de, kadınların yapamayacakları işleri de hayatın olağan akışı belirler. Kamu otoritesi belirlemez, belirleyemez. Bunu kamu otoritesi belirlemeye kalkarsa... Kadına karşı çok büyük bir zulüm, çok büyük bir ayrımcılık, çok büyük bir adaletsizlik yapmış olur.
http://sosyal.hurriyet.com.tr/Yazar...egin-yaptigi-her-iste-calisabilir-mi_27644917

charlize theron bir filmini izlemiştim maden işçisiydi.önce erkeklerin tacizine uyradı sonra kendini kabullendirdi hatta kadınlar da olan kıvrak zekayla zor bir durumu çözmüştü vb...

bu örnek şunun için tamam o yurt dışında bunu biliyorum fakat bizim kadınlarımız daha işlerine ve kendilerine bağlılar her türlü işi yapabilirler...

karadeniz de genelde erkekler kahve de oturup okey oynarken o kadınlar o dik yamaçlardan odun taşıyorlar.karda yagmus da çamur da

kadınlara ikinci sınıf konumuna koyup sonra eve kapatıp.sanki hapis hayatı yaşatmanın anlamı nedir.

bir kadın yeter ki istesin ve o kadına imkan sunulsun herşeyi yapar hatta o imkanı bile kendi yaratabilir çünkü kadını özel bir varlıktır.yaradanız bile kadını özel kılmış ama bazıları hala bunu anlamadılar daha da yontma taş devrin de kafaları

Evet kadın erkeğin yaptığı her işte çalışabilir. Bedensel olanlardan(kas gücüne dayalı olanlar) alınan verim daha düşük olur ancak çalışabilir pek tabi.

Bir şey daha eklemek istiyorum, çok samimi düşüncemi yazacağım gerçekten çok samimi; bebeğim olduktan sonra çalışma hayatının en az 3 ya da 4 yıl için kadınlara uygun olmadığını düşünüyorum. Çocuğunuzun bebeğinizin size en çok ihtiyaç duyduğu anlarda onu evde bir başkasıyla,bakıcıyla ya da çok erken dönemlerde kreşlere bırakmak kadar bir annenin içini acıtan his olamaz. Ki düşünün ben yarım gün çalışan bir insan olarak bunu söylüyorum. Tam gün sabahtan akşama kadar çalışmak durumunda olan annelere Allah yardım etsin... Tabi ki daha iyi imkanlarda yaşamak için bizlerin tercihi ama hissettiğim şey bu.. Kadın pek tabi çalışır, çalışmalı ama anneyse yarım oluyor insanın içi ya.

1. madde yeter de artar bile , tabi yine anlayana
-BİR: Kamu otoritesi, "kadının çalışacağı işler" ya da "kadının çalışamayacağı işler" diye bir liste çıkaramaz. Bu işe karışamaz. Karışırsa zulüm yapmış olur.
sanki kadın nerede çalışıp çalışamayacağını düşünemeyen bir varlık !
sanki bütün erkekler de çok güçlü !
ayy güliiim bari

inşaat mühendisiyim giyiyorum naylon çizmelerimi çıkıyorum araziye ne incilerim dökülüyor ne manikürüm bozuluyor
İnşaat işçilerinin yaptığı işleri de yapıyor musunuz? Ben beden ve kas gücü derken daha böyle ağır işlerden bahsedildiğini düşünüyorum,anlıyorum. Mesela bir inşaat işçisinin yaptıklarını ben yapamam, yük taşıma falan, ha yaparım da kendi çapımda yaparım. Erkekler 10 taşıyorsa ben 3 taşırım.. gibi...
Şu işte çalışsın bu işte çalışılmasın diye yasalaşmaya tabi ki karşıyım.

bir kadın erkeğin yaptığı işi yapabilirmi
erkeğin inşaatta çalıştığı kadar verimli olabilirmi
anlayana,sığ düşünceliler anlayamaz

Tam bende bunu diyecektim. Gerek kalmadı, aynen katılıyorum

-BEŞ: "Fiziki güç farklılığı" abartılacak ve yasal düzenlemelere mesnet teşkil edecek bir durum değildir. Fazla çelimsiz bir adam da fiziki güç isteyen iş kollarında çalıştırılmamaktadır. Buradan yola çıkılarak... "Güçlü kuvvetli erkekler ile çelimsiz erkekler aynı işte çalıştırılmıyorlar, dolayısıyla eşit değillerdir" mi diyoruz? Kadının narin bir yapısı varsa... Fazla çelimsiz bir erkeğin de narin bir yapısı vardır.

buda bazı şeyleri açıklıyor

evet bu da doğru

Kusura bakmasınlarda kadınlar erkeklerden zaten daha çok çalışıyor...
İşe gidiyorum, eve geliyorum çocuğumla ilgileniyorum evin tüm işlerini de ben yapıyorum..
Kocaem ne yapıyor tv kumandasını alıp uzanıyor , oynarsa 10 dak çocukla oynuyor...
Ve iddalıyım kocamın yapacağı ve benim yapamayacağım iş yok...

önceki işimde demir büktüğüm,bağladığım,kürekle eleğe kum attığım sıva yaptığım olmuştur

tarla da çapa da yaptım köy de...

çok kolay işler değil ama iş başa düşünce yapabiliyosun

devlet büyüklerimiz art niyetle kadınlarla uğraşmayı bıraksınlar da hakkımızda pozitif ayrımcılağa yönelseler

Bir kadın isterse herşeyi yapar, öyle nariniz, güçsüzüz falan manasız geliyor bana, kusura bakmayın hani amacım kimseyi kırmakta değil ama gerçekleri de görmezden gelmeyelim, hep şehir kadını düşünülerek konuşuluyor, Karadeniz'de tarlada, bağda, bahçede, odun kırıp taşımakta, hayvan gütmekte hep kadınlar var, erkekler kahvede pişpirik oynar, Doğu'da pamukta, çapada, bağda, bahçede, evde ev işleri, tarlada ırgatlık yapan yine kadınlar.

Marmara'nın köylerine gidin yine tarlada kadın vardır, köylerde de özellikle köy meydanında gelen geçeni rahatça görüp hakkında konuşmak için kahveler vardır, o kahvehaneler hiç boş kalmaz maşaallah, kadınsa sabah ezanıyla kalkar, kaynana, kayın kim varsa herkesi yedirir içirir doğru tarlaya, adamda kahveye

Ege köylerini geziyorum işte, yine kahveler, kahveler dolusu adamlar, kadınlar zeytinliklerde, üzüm bağlarında, çilek tarlalarında.

Erkek mi? Valla siz iki tane demir büken adam gördünüz diye hepsini aynı sanmayın, o işleri yapabilen vardır, yapamayan çoktur, erkek vardır 100 kiloyu taşır gık demez, erkek vardır bir ampulu değiştiremez, verin kocalarınızın sırtına 50 kilo yükü hergün taşımasını söyleyin bakalım kaç metre taşıyabilecek, kadın sırtında odun taşıyor ama, hemde öyle 20'sinde keklik gibi sekenler değil 80 yaşına gelmiş kadınlar taşıyor, sizlerin eşi hergün o kadınların yaptığı işi yapsa hastalıktan yıkılır lakin siz yapmaya kalksanız bir süre sonra bünyeniz alışır zira erkek güçlü mü Ya kadın dediğinizin bir bünyesi var maşaallah hastalıktan perişan olurda yine her işini kotarır, adam eline bir kıymık batsa aylarca nazlanır, erkek güçlü erkek güçlü deyip kendi yapabileceklerinizi bu kadar alaşağı etmeyin

Yani velhasılı kelam, erkek dediğiniz yaptığı işin ağırlığına göre kuvvetlenir, sizde yapsanız aynı kas gücüne sahip olursunuz, masada oturup çalışan bir erkekse 10 kilo yükü zor taşır

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…