Kadın örgütlerinden Erdoğan’a: Aile planlaması anayasal hak ve görev

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.826
898
Kadın örgütlerinden Erdoğan’a: Aile planlaması anayasal hak ve görev

31/05/2016 09:14

PrintPocketPinterestGoogle+TumblrWhatsAppTwitterTelegramFacebook79

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘hiçbir Müslüman ailenin nüfus planlaması anlayışı içinde bulunamayacağına’ dair sözlerine, iktidara yakın kadın örgütleri itibar etmedi. Kadın örgütleri, çocuk sayısını sosyo ekonomik durum ve ebeveynlerin kararının biçimlendirmesinden yana.

Fotoğraf: Reuters

BBC Türkçe’den Rengin Arslan, Erdoğan’ın Müslüman ailelerin doğum kontrolü yapmayacağını, yapmaması gerektiğini söylemesiyle ilgili olarak kadın örgütleri ile konuştu.

Bu Erdoğan’ın kadın bedeni ve doğurganlığı ile ilgili ilk açıklaması değil. Erdoğan, 2013 yılında “en az üç çocuk” direktifini bir adım öte taşımış ve yeni evlenenlere bu defa dört çocuk tavsiyesinde bulunmuştu.

Erdoğan başbakan olduğu dönemde, Roboski katliamına atıfta bulunarak, “Sezaryenle doğumlara karşı olan bir başbakanım. Kürtajı bir cinayet olarak görüyorum. Her kürtaj bir Uludere’dir. Bu milleti silmek için sinsice bir plandır” demişti.

Cumhurbaşkanı seçilmesinden kısa bir süre sonra doğum kontrolünü ‘ihanet’ olarak niteleyen Erdoğan, “Bu ülkede yıllarca bir doğum kontrolü ihaneti yaptılar ve neslimizi kurutma yoluna gittiler” ifadelerini kullanmış, son olarak geçtiğimiz mart ayında “Bu ülkede milletin soyunu kurutmak için yıllarca doğum kontrol uygulamaları yapıldı” demişti.

Aile planlaması anayasal hak ve görev
Türk Kadınlar Birliği Başkanı Sema Kendirci açıklamayı “Neresinden bakarsanız eğri” diye nitelendirerek, Anayasa’ya da aykırı olduğunu söyledi: “Anayasa’nın 41. Maddesinde, aile planlamasının öğretimi ve uygulanması bir görev olarak tanımlanıyor. Aileleri, geleceğini sağlayamayacağı kadar çocuk sahibi olma baskısı ile karşı karşıya bırakmaya dünya üzerinde kimin hakkı olabilir?”

Kendirci açıklamadaki din vurgusunu ise “Müslüman aile ölçüsü, doğru olmayan bir ölçü. Aileler doğum kontrolü yapabilirler, yapmayabilirler. Bunu din temelli konuşulmasını onaylamamızın imkanı yok” sözleriyle yorumladı.

AK-DER: Söylemler karşılık bulmayacaktır
İktidara yakınlığıyla bilinen Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği (AK-DER) ise devletlerin nüfus politikalarını düzenleyebileceğini söyledi ve“Cumhurbaşkanımızın konuşması, kendi üslubuyla, yaşlılık nüfusu artan Türkiye’de genç nüfusun artması için bir devlet politikası olarak görülebilir” dedi. Diğer yandan dernek çocuk sayısına çiftlerin karar vermesi gerektiğini de söyledi. Bu arada, derneğin internet sitesinde yer alan ‘ilgili linkler’den biri de Karaman’daki istismar skandalının merkezindeki Ensar Vakfı’na ait.

AK-DER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Fatma Zehra Güneş ise bazı söylemlerin karşılık bulmayacağını vurgulayarak, “Toplumda karşılık bulacak şeyler var, bulamayacak şeyler var. Uygulanabilecek şeyler var uygulanamayacak şeyler var. Örneğin 3 çocuk karşılık buldu. Ama bugünkü bence teşvik anlamında söylenmiş bir sözdür. Bu konuda müdahale olacağını sanmıyorum”dedi.

İşe yaramadığının göstergesi: Ortalama çocuk sayısı düşüyor
Türkiye’de kadınların ortalama çocuk sayısı 2,14 ve bu nüfusun kendini yenieleyebilmesi için yeterli bir oran. Diğer yandan doğum oranlarının son 30 yılda düşmüş olması, aslında dini değil, ekonomik bir soruna karşılık gündemde tutuluyor. Refah, eğitim ve kentleşme arttıkça ortalama çocuk sayısı ve ilk çocuğa sahip olma yaşı artıyor ve bu özünde toplam refah açısından iyi bir gösterge.

TÜİK istatistiklerine göre AKP iktidarından hemen önce, 2001 yılında kadın başına çocuk sayısı 2,38 idi. Aynı zarfta ilk çocuk için annenin ortalama yaşı da 26,2’den 28’e çıktı.
http://www.diken.com.tr/kadin-orgutlerinden-erdogana-aile-planlamasi-anayasal-hak-ve-gorev/

kadının yönetmeye uygun olmadığı varsayılarak kamusal alanın dışına itilmelerinin engellenmesinde kullanılan en işlevsel ve meşrulaştırılmış gerekçe ataerkil ideolojinin doğa ve kültür ayrımına dayanarak kadınları doğurganlıklarından ve bedensel özelliklerinden dolayı doğa ile ezdeşleştirilmesi buna karşılık erkeklerin uygarlığı ve kültürü temsil etmesi dayatılmaktadır
dipnot
kadın olarak bize dayatılanı kabul etmek zorunda değiliz

Hayır yani doğum kontrolü bi bize günah
Kendileri uygularken iyi millete gelince
Madem öyle 3 çocuğun var yapsınlar her sene bir tane
Milletin uçkuruyla uğraşacağına
Sinirleniyorum Parkon yaa
Aslında kimin kaç çocuk yaptığının hiç umrunda olduğunu sanmıyorum.
Gündem değiştirip halkı bunlarla uğraştırmak amaç.
Ben yaptığı herşeye uyuz oluyorum da,neyse.

Aslında kimin kaç çocuk yaptığının hiç umrunda olduğunu sanmıyorum.
Gündem değiştirip halkı bunlarla uğraştırmak amaç.
Ben yaptığı herşeye uyuz oluyorum da,neyse.
Tamam eyvallah gündem değiştirmelerine alıştık zaten de
Milletin üreyip üremeyeceğine sen niye karar veriyosun
Büyüklerimiz eskiden kendi çocuklarını sevemezmiş ana babasının yanında ayıp diye
Eskileri habire örnek veriyorlar ya keşke bundan da azcık feyz alsalar

Ay o herşeye karışır be ya
Adam padişah

Bu konuya gelene kadar daha büyük daha uğraşılası sorunlarımız var bizim. Karışılmaması burun sokulmaması gereken bir durum. Dinimizde ki düsturumu ele alacağız yoksa bu sözlerimi. Korunmak haktır. Sınırı aşmamak gerekir sözlerde. Abartmamak gerekir. Siz hiçkimsenin kürtajına sezaryenine doğurmasına veya doğurmamasına karışamazsınız.

Emine Erdoğan 4 çocuktan sonra napmış
Korunmamış mı ?
Yoksa Allah başka evlatmı vermemiş ??
Erdoğanın bu sözlerini bende tasvip etmiyorum ama bi açıklama yapmak stedim anneminde 4 çocuğu var ve hiç korunmamış bazıları haram olarak nitelendiriyor korunmayı yani Emine Erdoğan da hiç korunmamış olabilir.

Dunyaya bir canli getirmek buyuk bir olay herkes istemeyebilir zamani degil der iki tane ister bir tane ister yani gunah olan bakamiycagimizi bildigimiz cocugu dunyaya getirmek oluyor aman nasil.olsa buyur durumu bana hic dogru gelmiyor

Peki anneniz 4 çocuktan başka gebelik geçirmiş mi?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…