Aslında size özelden danışacaktım ama sonra çekindim .
Pedagogu çok ilgili bir kadın , bir sürede gözlemledi aslında.
Ama bu hırçınlığı doğduğundan beri var. Neden böyle anlamıyoruz.
Acaba iki evde birden gidip gelmekten olmuş olabilir mi?
Sizce annem nasıl davranmalı ? Kimse inanın hayır bile diyemiyor çünkü hemen kendini vuruyor.
Çok zor bir imtihan .
Teşekkür ederim not ettim hemen izleyeceğiz.
Çekinmeyin lütfen,elimden geldiğince,
dilim döndüğünce yardımcı olmaya çalışıyorum danışan herkese.
Hırçınlık çocuğun mizacı ile ilgili olabilir,
biz onlara 'zor ısınan çocuklar' diyoruz.
Hatalı yetişkin tutumlarından kaynaklı olabilir.
Annenin çalıştığı durumlarda,çok başlı otorite gündeme gelebiliyor.
Bakım verenlerden bazılarının ( özellikle anneanne-babaanne-dedeler) çocuğa kıyamama,onun her istediğini yapma tutumu da bu tip istenmeyen davranışları tetikleyebilir.
Bir çocukta, istenmeyen bir davranış gözlemleniyorsa, şu üç temel sebebi aklımızda tutmamız gerekir:
1-Çocuğun karşılanmayan bir ihtiyacı vardır.
2-Çocuğun davranışının sonuçları ile ilgili bilgi eksikliği vardır.
3-Çocuk, geçmişte yaşadığı,olumsuz bir olayın, durumun acı veren etkisi altındadır.
Bu üç sebebi, ailece oturup irdelemenizi tavsiye ederim.
Yapılabileceklere gelince; ilk önce mutlaka çocuk için sosyalleşme ve rahatlama ortamı, akran etkileşimi mümkünse yarı zamanlı kreş diyorum.
Oyun hamuru,parmak boyası, kum havuzu,
su oyunları çocuklar için sağaltıcı ve rahatlatıcıdır.
İçlerinden biri mutlaka günlük rutinde yer almalıdır.
Açık havada doğa yürüyüşü, taş,dal parçaları ve yaprak toplamak, bunlarla koleksiyon yapmak, çeşitli oyunlar üretmek hem çocuğumuz hem de onunla ilgilen yetişkin için son derece güzel ve faydalı bir etkinlik olur.
mümkünse çocuğumuzu, jimnastik veya yüzme sporlarından birine yönlendirmenizi tavsiye ederim.
Çocuğumuza, 'olumlu sınır koyma' ile ilgili aile bireylerinin kendini geliştirmesinde fayda var.
Çocuğa, sevgi ve fiziksel temas gösterirken, istemediğimiz veya yanlış davranışına da 'dur' dememiz ve kararlı olmamız gerekiyor.
Size güzel üç kitap tavsiye edeceğim.
Hem bu durum için,hem de genel olarak çocuğumuzun eğitiminde, ilgili kişilere faydası olacağını düşünüyorum.
Umarım yeterince yardımcı olabilmişimdir.
Süreçte tekrar ihtiyacınız olursa ben buradayım.