Kafam çok karışık. Siz olsanız ne yapardınız?

Neden böyle diyorsunuz ki? :)
Malesef staj boyunca süründürüyorlar resmen. Kimi yerlerde sigortanı bile kendin yatırırsın. Para alırsan da çok cüzi. Çoğu yer bir şey bile öğretmez. Sen ne kaparsan işte . Ayak işleri, çay kahve hatta temizlik bile genelde stajyerin sırtındadır. Staja başlarken ayrı çalış, yeterlilik için ayrı çalış. Onun yerine bir kere kpss ye adamakıllı çalışırdım şimdiki aklıma olsa.

smmm staj baslatma sınavına hazırlan aynı zamanda genel muhasebecının yanında calıs

staj suresi de az değil 3 sene çok az maaş alıp o kadar çalışmak da insanı bezdırır haklısınız :)

üstteki mesaja baksana :)))
3 sene zorunlu stajı yüksek lisans yaparak 2 yıla düşürebilir bu sayede vergi denetmenliği müfettişlik gibi sınavlara da girebilirsiniz

İdari hakimlik sınavına da girebilirsiniz

Oturup KPSS ye yoğunlaşıp da istediğiniz puanı elde edemeyip bosa çıkma riskindense kesin sonuca ulaşmak daha mantıklı olur

Mali müşavir olunca 10 sene sonra yeminliside var kaynım yeminli oldu mesela... Zor yol evet ama sunduğunu z seçenekten en mantiklisi ve karlisi bu

2 yıla düşmesi için yüksek lisanı yapmış olmam mı gerekli yoksa yuksek lisans yaparken de staj sınavına girsem 2 yıla düşer mi? bilginiz var mı :)

Büro şartlarını biliyor musunuz? Genelde hep çok fazla sömürdükleri, kullandıkları yazılmış

illa büroda staj yapmanız gerekmiyor ki.
denetim şirketlerinde çalışabilirsiniz.
herhangi bir firmanının muhasebe departmanında çalışabilirsiniz.

hem stajınızı başlatıp hem kpss ye hazırlanabilirsiniz. zaten staj süresince kpss belli olur vakit kaybetmemiş olursunuz..

2 yıla düşmesi için yüksek lisanı yapmış olmam mı gerekli yoksa yuksek lisans yaparken de staj sınavına girsem 2 yıla düşer mi? bilginiz var mı :)
Staj yaparken yüksek lisans yaparsınız direk 2 yilda tamamlanır
Fabrika da olur bı firmada olur stajını heryerde yapabilirsiniz sigorta görünsün yeterli

SMMS için bilgim olmadığı için bir şey demeyeceğim. KPSS düşünüyorsanız bunu sadece katiplik olarak sınırlandırmayın. İyi puan alıp Merkezi atama ve açıktan atamaları da(bankalar vs) takip edebilirsiniz. Katiplik içinde evet çok fazla torpil dönüyor. Bende sınava girmiştim. Klavye içinde her gün düzenli olarak katipler.net sitesinden yazmaya çalışın. Aman aman zaman ayırmanıza gerek yok. Düzenli olsun yeterli..
Yaşınız gençken KPSS ve SMMS için uğraşmanıza tavsiye ederim.

Genel olarak SMMM ile alakalı şunları söyleyebilirim.

-Staj ile alakalı olarak; örgün eğitim mezunuysan, matematik bilgin iyiyse, okul bilgilerin tazeyse kursa filan gitme, ben kitap bile almadım, çıkmış soruları çözerek hazırlandım, sınav harcı dışında öyle çok büyük paralar harcamana gerek yok, çıkmış soruların çıktısını aldım, son 6-7 yılı 2-3 kere çözdüm, eksik olduğumu düşündüğüm yerler için online notlar buldum ilk girişimde kazandım,

- Stajı azaltmak için 2 yolun var 1. yol odanın hazırlık kursuna gitmek bu 6 ay kısaltıyor,2. yol mevzuatta belirtilen bölümlerde tezli yüksek lisans yapmış olmak, eğitime başlamış olma yeterli değil, tezini vermiş olman gerekiyor stajın kısalması için,

- Muhasebeyi seviyor musun ? Programlarla aran nasıl ? Muhasebe ofisinde iki şey önemlidir, program ve muhasebe bilgin, ofise girince ilk başta evet basit işler yaparsın ama kendini geliştirmeye açıksan, iş yapıyorsan, boş oturmuyorsan iyi bir yer edinirsin, sigortanı da yatırırlar, gitme diye seni el üstünde de tutarlar, bunlar sana bağlı şeyler. Kimisi var oturup program demolarından iş öğrenmeye çalışır, kimisi de saat 5 olsa da çıksam diye dakika tutar.

- 3 yıllık stajını hakkıyla yaparsan yeterlilik sınavında da zorlanmazsın, zaten kafadan 2-3 ders direkt yaptığın rutin işlerle alakalı, maddi olarak onda da aynen staj başlatma gibi büyük paralar harcamadan sınavı kazanabilirsin. Toplamda staj başlatma, yeterlilik harçları ve en sonunda ruhsatı almak için 7.000-7.500 arası bugünün tarifesi üzerinden para harcarsın, peki getirileri ? Öyle ahım şahım prestijli bir iş maalesef değil, neden değil ? çünkü SMMM'nin iş tanımı şu diyemeyiz, çünkü mükellef her işini mali müşavirine yaptırmak ister, her angaryada onu arar, yaptırdığı ek işler için asla ek ücret vermek istemez, tatili çok azdır, mükellef aklına estiğinde seni arar, senden o an neye ihtiyaç duyduysa onu ister. Bu bahsettiğim SMMM ofislerinin genel görüntüsü. YMM ve denetim firmalarında daha düzgün işler yaparsın, çalışma saatleri daha az esnektir, angaryası çok daha azdır.

- Geliri iyi mi ? Evet iyi, ama iş yükü çok ağır, adam bulup çalıştırmak ayrı dert, kendin de yapmak ve bilmek zorundasın pek çok şeyi, kamuda daha sınırlı bir gelirin olur, ama işe giriş çıkış saatin belli olur, tatilin belli olur, daha rahat edersin,

- 10 yıl çalışayım YMM olayım diyorsan da şöyle bir durum var, YMM çok prestijli, işi az ama kazancı çok fazla olan bir meslek, amma velakin mükellefi nereden bulacaksın ? 10 yıl serbest çalışsan bulacağın mükelleflerden kaç tanesinin YMM'lik işi olacak ? Kim seni neden kendi ofisine ortak etsin ? Piyasada iş yapan YMM'ler hep maliye çıkışlı, yıllarca maliyede çalışıp mükelleflerle tanışmış, kendi piyasasını yükseltmiş insanlar.

- Özetle KPSS hayal değil, ön muhasebe bürosunda ne iş öğrenilir ne de kariyer yapılır. Ne insanlar nereleri kazanıyorlar, kendine güven önceliğin KPSS olsun, SMMM için de eğer gerçekten istiyorsan önce bir ofise gir ortamı ve işi gör. Umarım her şey istediğin gibi olur

Ama iş tecrubem yok almazlar büyük ihtimal. Bürolarda düşük maaşa alırlar

Ya çok tesekkur ederim. Bugunden itibaren kpss çalışmaya başlayacağım staj başlatma sınavına da eğer olmazsa seneye son dönemler başlarım. Çok teşekkürler umarım öyle olur.

Teşekkür ederim takip edip, caliscam düzgünce. Siz kazandınız mı vaz mı gectiniz? :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…