Evimin yakınında bir okul var, izmirin en büyük okuluymuş sanırım. Rahat rahat kaldırım üniversitesi açılacak büyüklükte bir bina. İlkokul ve ortaokul bir aradaydı. Ortayı kapattılar sadece ilkokul kaldı, tam güne geçti. Toplam okul mevcudu 250-300 civarı binanın yarısı boş, sınıflar max 20 kişi. İki km aşağıda ortaokul var, içinde 8-10 sınıf ancak vardır, çocuklar sıkış tepiş derse giriyor. İkili öğretim ve öğlenciler akşam 7 civarı çıkıyor okuldan. Meb’in yaptığı her şey doğru değil işte. Saçma sapan işler de yapıyorlar ama değiştiremiyoruz.
Çocuğum yok, ben bunları neden biliyorum?
valla bende de çocuk yok ama ben de etraftaki tüm okulları biliyorum..burada da moda ha bire okulların adı ve niteliği değişiyor.
hiç bir şey olmasa adres tariflerinde, otobüs duraklarında okulların adı değişiyor yavv.
üstelik de bu mahallede evimiz olduğunda bizim evin en küçüğü bile üniversite çağına gelmişti hiç burada okula çocuk yollamadık. zaten yollamazdık da bu mahalledeki okullara.
ben öğretmen de değilim.
ama yaşadığım yerde, aile evindeki mahallede, memlekette, işimin olduğu yerde hepsinde okulları bilirim.
üstelik bir de benim kendi arkadaş çevrem de bekar ha. çocuğu yok büyük kısmının.
ama insan apartmanda, mahallede, bakkalda markette, bayramda kalabalıkta bir araya gelindiğinde bile denk geliyor
sabah evden çıkıyorsun servis geliyor çocuklar biniyor, bakıyorsun aaa saat değişmiş bir şey olmuş, annesiyle babasıyla illa 365 günde 1 gün bir okul muhabbeti duyuyorsun
adrese dayalı sistemdeki okul dğeişiyor, önceden devlete giden çocuğu özele veriyorlar ann-baba anlatıyo şu şu şu sorunlar vardı diye, haberin oluyor...oluyor da oluyor.
bir de hepsini geçtim de...
1. sınıfa başlayacak çocuk söz konusu burada...anne-babalar gideceği okulun öğretmenlerini önceden bi dünya araştırıyor normalde. kayıt olurken şu öğretmene olsun derseniz ekstra para istiyormuş okul müdürleri -bunu da yeni kayıt yaptıranlardan duymuştum
her halükarda 30-35 normal konu sahibi. 20 olması için ya trakyada ya da bodrumda tüm mahallenin özel okula gittiği bir bölgede (böyle özellikli mahalle okulları var, ankarada da bazı mahalle okulları emekli mahallesi olduğu için az mevcutlu mesela) filan olması lazım. ya da köy okulu olacak.