Kan Grubu

Şöyle söyleyeyim... Örneğin konu sahibinin annesini düşünelim. Kendisine annesinden 0, babasından da A grubu kan gelmiş. Yani konu sahibinin annesinin kanı A0. Normalde A grubu 0a baskın olduğu için A gelir 0 gelmez. Ama mesela babasının kan grubu da B0 dır. Yani bir taraftan B, bir taraftan 0 gelmiştir. A0 ve B0 olan iki kan grubundan A ve B birbirine baskın gelmediği için de konu sahibinin annesine 0 grubu kan gelmiştir.

Yani kendisi 0 grubu taşıyor ama aslında A0 demek daha doğru. Konu sahibi de annesinden 0 grubu değil A grubunu almış.

konu sahibinin annesinin genotipi A0 olsaydı annesinin kanı A olurdu 0 değil. babasının genotipi B0 olasydı babası da B olurdu ama konu sahibi diyor ki annem de babam da 0. fenotipi 0 olan kan sadece 00 olabilir. çocukları da sadece 0 olur.

bence konu sahibindeki bilgiler yanlış. kan gruplarından birinde hata var. boşuna telaş etmesin hemen :)

konu sahibinin annesinin genotipi A0 olsaydı annesinin kanı A olurdu 0 değil. babasının genotipi B0 olasydı babası da B olurdu ama konu sahibi diyor ki annem de babam da 0. fenotipi 0 olan kan sadece 00 olabilir. çocukları da sadece 0 olur.

bence konu sahibindeki bilgiler yanlış. kan gruplarından birinde hata var. boşuna telaş etmesin hemen :)

Ben de diyorum ki; konu sahibinin annesinin annesiyle babasının kanları A0 ve B0 sa 0 grubu geçer. A yada B değil.

Olur. :) Ben karışık anlatıyorum sanırım ama doktor falan bi arkadaş gelirse daha iyi izah eder. Bi anormallik yok bu durumda.

:)) açılın ben biyoloji öğretmeniyim :D

açılın ben doktorum diyolar ya o hesap ama siz yanlış hatırlıyorsunuz bence ya da ben sizi anlayamıyorum tam olarak :)

A0 B0 olsalardı kan grupları 0 çıkmazdı diyorum ben de, 0 resesiftir çünkü. A ve B dominanttır.

neyse gece gece çok zorlamayayım kendimi sabah sakin kafa okurum tekrar yazdıklarınızı iyi geceler :)

Son düzenleme:

açılın ben doktorum diyolar ya o hesap ama siz yanlış hatırlıyorsunuz bence ya da ben sizi anlayamıyorum tam olarak :)

A0 B0 olsalardı kan grupları 0 çıkmazdı diyorum ben de, 0 resesiftir çünkü. A ve B dominanttır.

neyse gece gece çok zorlamayayım kendimi sabah sakin kafa okurum tekrar yazdıklarınızı iyi geceler :)

Biliyorum 0 çekiniktir. Ama A0 ve B0 karışımı iki kanın A, B, AB yada 0 olma ihtimali yok mu? Tabi daha düşük bir ihtimal 0 kan gelmesi ama namümkün değil sonuçta.

ben de fen öğretmenıyım bı sanıye bakalımmm :44:A0 ve B0 ı çaprazlayalım
ortaya çıkan genotipler : AB , A0 . 0B , 00
fenotipleri sayısal değerlere vuralımmm : % 25 AB ,%25 A , %25 B, %25 0
aaaaaaaa 0 kan grubu çıkmıs 4te1 hemde nasıl olmus bu

Biliyorum 0 çekiniktir. Ama A0 ve B0 karışımı iki kanın A, B, AB yada 0 olma ihtimali yok mu? Tabi daha düşük bir ihtimal 0 kan gelmesi ama namümkün değil sonuçta.

A0 ve B0 karışımı kan yok işte ortada sorun orda. annem 0 babam 0 diyorsa o kanlar 00 dır başka ihtimal yok.

Arkadaşımla telefonda konuşuyoruz.Cumartesi günü direksiyon sınavını geçtim ehliyet çıkartacam ve kan grubu kartı istiyorlarmış.Konu anne babamın kan gruplarına geldi.Annem 0Rh+ Babam 0Rh- dedim.Saçmalama olmaz öyle şey sen kime çektin hiç biri ARh+ değil dedi.Çocuk ya annenin ya babanın kan grubuna çekermiş.O zaman ben nasıl ARh+ oldum.Bi an korkuya kapıldım.Sağlık ocağında çalışan bir arkadaşım var onun aracılığıyla yanındaki Dr cevapladı.İmkansızmış.Daha bir korktum ve annemi aradım açmadı babamı aradım.Emin değilim ama 0Rh+ diye biliyorum anneni dedi.Sonra annem aradı.Kan grubunu bilmiyormuş ama eniştem ona kan vermiş.Halanı ara eniştenin kan grubunu sor o neyse bende oyumdur dedi.Halamı aradım bilmiyorum eve gidince eniştene sorup ararım dedi.Zaten bilse bile genel verici grubundan kan vermiş olabilir eniştem.Benim kan grubum yanlış olamaz.Çünkü oğlumda ARh+.En yakın zamanda annemi kan tahliline götürmem lazım.27 yıldır Anne Baba Kardeş bildiğim insanların gerçek olmadıklarını düşünmek bile istemiyorum.

arkadaşlar konuyu okumuyorsunuz galiba A0 B0 nerden çıktı? kaç defa okudum acaba ben mi yanlış anladım diye burda yazmış işte kadın annem 0 babam 0 diyor. 0 kanın genotipi 00dır. A0 B0 olamaz.

ben de fen öğretmenıyım bı sanıye bakalımmm :44:A0 ve B0 ı çaprazlayalım
ortaya çıkan genotipler : AB , A0 . 0B , 00
fenotipleri sayısal değerlere vuralımmm : % 25 AB ,%25 A , %25 B, %25 0
aaaaaaaa 0 kan grubu çıkmıs 4te1 hemde nasıl olmus bu

fen derslerinde neden başarızmışım şimdi anladım :1:değerler yüzdeler :9:,konu sahibi arkadaşım mutlaka bi açıklaması vardır, yada karışıklık olmuştur

Bildiğim kadarıyla bir anormallik yok.
Bu kan durumunu şöyle özetleyeyim ben sana.
(-) (+) olma durumunu es geçiyorum. Kan grubun A, B, AB yada 0 grubu olabilir. Bu gruplardan birbirine baskın olanlar var.
Mesela annenin kan grubu A, babanın kan grubu 0 ise senin kan grubun A0 olur ama A grubu 0 gruba baskın olduğu için A grubu kan geçer sana.

Şimdi sen diyorsun ki ikisinin de kan grubu 0, ama benimki A.
Annenin kanı A0'dır. Yani anne babasından birinden A, birinden 0 grubu kan gelmiştir.
Mesela annenin babası da aynı şekilde B0 grubu kan taşıyorsa A ve B grupları birbirine baskın olamamış ve annene o yüzden 0 grubu gelmiştir ikisinden. Yani annen esasen 0 grubu demek doğru değil. A0 grubu kan taşıyor.
Sana da oradan 0 değil A geçmiş işte.
Tabi bu bahsettiğim ihtimal annene değil babana ait de olabilir.

Karışık anlattım sanırım ama olay tam olarak böyle. :27:

Bu arada 0 rh+ genel verici olarak bilinir ama bu asla başvurulmayan bir yoldur. Mecbur kalındığında, savaş zamanında falan verilir. Öyle enişteme Arh+ kan bulamadık 0rh+ veren birinden alalım diye bir durum söz konusu değil yani.
tıp fakültesi öğrencisi olarak söylediklerinizi ya ben yanlış anladım yada siz yanlış biliyorsunuz
çünkü maleseff sizinle hemfikir değilim
annesi genotip olarak A0 ise zaten fenotip olarak kan grubu A dır
annesine iki ebeveyinindende 0 gelipte A0 olamaz annesi
konu sahibi arkadaşımızada oradan nereden A geçmiş anliyamadım:26:
bu arada arkadaşım büyük ihtimal anneniz kan grubunu yanlış biliyordur

benim annem a pozitif babamda b pozitif bense 0 negatif normal mi yoksa bende mi hastanede karıştım :27:
kan gruplarımızdan eminim annemle babam sene başında kansızlık yüzünden hastaneye yattılar her gün bir ünite kan aldılar
bende işe girerken baktırmıştım
:1::1::1:olabiliyor canım senin durumunda
benimde annem babam A ama ben 0 kan grubu taşıyorum:27:

Konu sahibi arkadasim kan grubu yanlista bakilmis olabilir annen baban yanlista biliyor olabilir
Bence bosuna dert etmeyin
Ama genede kontrol ettirin

Son düzenleme:
yanlışlıkla okuduğumu kopyalamışım :S iyice kafam karıştı..
Yahu belki de konu sahibi arkadaş bebekken kanını değiştirmeleri gereken tıbbi bir durum oldu ,buda olabilir değil mi?

Son düzenleme:
0 çekinik olduğu için bir insanın 0 kan grubuna sahip olması için 00 olması gerekir. Yani biri A0 veya AA ise ona A grubu denir. A0 gruba 0 demiyoruz bildiğim kadarıyla

Son düzenleme:
genotip-anatip.png

Şöyle söyleyeyim... Örneğin konu sahibinin annesini düşünelim. Kendisine annesinden 0, babasından da A grubu kan gelmiş. Yani konu sahibinin annesinin kanı A0. Normalde A grubu 0a baskın olduğu için A gelir 0 gelmez. Ama mesela babasının kan grubu da B0 dır. Yani bir taraftan B, bir taraftan 0 gelmiştir. A0 ve B0 olan iki kan grubundan A ve B birbirine baskın gelmediği için de konu sahibinin annesine 0 grubu kan gelmiştir.

Yani kendisi 0 grubu taşıyor ama aslında A0 demek daha doğru. Konu sahibi de annesinden 0 grubu değil A grubunu almış.

Bu dediğiniz şekil okullarda öğretiliyor sadece:) yani bir insana A0 siniz.Sıfır grubu da taşıyorsunuz denildiğini görmedim.Yani annesinin A0 mı yksa AA mı olduğunu bilemeyiz buradan yorumla.Konu sahibine gelince , Ya bildiğiniz kan gruplarında bir hata var yada o ailenin çocuğu değilsiniz.Çünkü eğer anne ve babanız 0 kan grubuna sahipse sizin A, AB,B gibi kan gruplarına sahip olmanız mümkün değil.En yakın zamanda anne ve babanıza kan testi yaptırın hatta kendinize de yaptırın.

Son düzenleme:
Back
X