Karadeniz Bölgesi Mutfağı

Ne kadar çok severim Anannem harika yapar onun ellerinden yerim sadecek bir annemin Mıhlamayıda severim tel peynirle yapılanını ama birde guymak denir onu kahvaltıda gördügümdeki yüz ifadem aynen şöyle Emeğine sağlık canım

Hanımlar hoşgeldiz netim yok cepten alıntı yapamıyorum kusura bakmayınBeğenmenize sevindimBen açtım siz Karadeniz Bölgesinin güzel yemeklerini paylaşırsanız mutlu olurumAdra canım ellerinize sağlık

Annem sabah yapmıştı sıcak sıcak çektim.Güneş de masaya ne güzel vurmuş:)

Bu da güneşsiz hali:)))

Anneciğinizin ellerine sağlık, biz bide dal turşusu yaparız bilir misiniz?
Şeker pancarının saplarından olur onun kavurması da pek güzeldir.

Son düzenleme:
Anneciğinizin ellerine sağlık, biz bide dal turşusu yaparız bilir misiniz?
Şeker pancarının saplarından olur onun kavurması da pek güzeldir.

Kaldırayak turşusu var onu mu diyorsunuz acaba?Onun kavurması da çok güzel olur.

Kaldırayak turşusu var onu mu diyorsunuz acaba?Onun kavurması da çok güzel olur.

Hayır değil. Kaldırayağı turşu yapmayız onu haşlayıp yumurtalı olarak kavurup yeriz.
benim bahsettiğim şeker pancarının sapından yapılıyor çok leziz.
İnternette aratırsanız şeker pancarı dal turşusu diye bulabilirsiniz.
Bu arada Samsunun neresindensiniz?
Peki ya madımağı bilir misiniz?

Son düzenleme:

Kaldırayağın turşusunu da yapar Ünye'liler.Baktım netten turşuya.Biz ona kocabaş turşusu deriz.O dimi kırmızı olan.O da çok güzel olur.Madımak şu dereden tepeden toplanıp yemeği yapılan dimi ıspanak gibi.Biz onun içine pastırma katarız çok lezzetli olur.Annem arada yapar.Atakum'dayım ben.Siz neresindensiniz?

Ben aslen samsunluyum ama İstanbul'da oturuyorum.
Atakumda halalarım ve amcam oturuyor, veterinerliğin üst tarafında.
Halam bir dönem Ünyede de oturmuştu zorlasak akrabamı çıkacağız ne
Kocabaş turşusunu bilirim pancarın kökünden olur kırmızı çokta severim, ama benim bahsettiğim o değil.
Dur bakalım resim ekleyeyeim.
bu dal turşusu
kocabaş turşusu
kaldirik (kaldırayak otu) sizinde dediğiniz gibi dağdan bayırdan toplanır ama çok lezzetlidir.
kaldirik kavurması
Nasıl canım çekti anlatamam, anneciğime sorayım belki buzluğunda vardır vallahi ağzım sulandı, birde bebek emziriyorum iyi mi.

birde mısır pastamız vardır bayıldığım lezzetlerden biridir.

kaynamış suya kavrulmuş mısır unu ve tuz koyularak pişirilir, lapa kıvamına gelince ocaktan alınıp tepsiye yayılır.
Kaşıkla lokma lokma koparılarak önce pekmez sonar yoğurda banarak yenir.

Birde biz bunun ortasını açıp kavrulmuş ciğer, et yada kıyma koyarak tüketiriz.

hee birde bunun çorbası yapılır tavuk suyundan adı helle.
Pastadan bir kaşık alır helelnin içine koyulur ve çorbaya ekmek doğramış gibi yenir.
tabiii yanındada önce haşalnmış sonra az yağda kızartılmış tavuk olmazsa olmazdır.
İşte bu üç halde tüketiriz ve ben hepsini bayılarak yerim.

Ah birde tirit yemeğimiz vardır ki sormayın.
Gerçi herkesin damak tadı farklı olduğu için herkes beğenmeyebilir ama ben bayılırım.
Tarifini bildiğim kadarı ile yazacağım ama malzemeler için ölçü veremeyeceğim maalesef.
Yufka için;
Ilık su, tuz ve un
Pilavı için;
1 bütün kaz ve suyu
Pilavlık bulgur
Tuz

Öncelikle incecik yufkalar açılıp sac üzerinde kurutmadan pişirilir ve küçük üçgenler halinde kesilir, kurumaması için bir kenarda üzeri poşetle örtülerek bekletilir.
Diğer tarafta kazın derisi ve iç kısmında ki yağı ayrılarak minik minik doğranır ve bir tencerede yağlar erimeye bırakılır.
Yağı eridikçe doğranan parçalar kıtırlaşır ve erime tamamlanınca yumuşamaması için kıtırlar çıkarılır.
Soyulmuş kaz kaynar suda tuz eklenerek haşlanır.
Kaz suyu ve tuz ile bulgur pilavı pişirilir, pilavın demlenme evresinde kıtırlar içine karıştırılır.
Önceden hazırlanan yufkalar 3-4 ad. birlikte olmak üzere geniş kenarlarından tutularak ucundan eritilmiş yağa batırılır.
Burası önemli zira yufkanın tamamını batırırsak çok yağlı olur yiyemeyiz.
Yufkaların yağlanması tamamlandıktan sonra bir leğende bir güzel harmanlanır.
Haşlanan kaz eti iri iri didiklenir.
İyice demlenen pilav büyük bir tepsinin ortasına boşaltılıp üzerine didiklenen etler eklenir etrafına yufkalar serpiştirilirek sofraya çıkar.
Tabiki şart değil ama usul gereği bu yemek elle yenir, yağlı yufkanın arasına tepside ki pilav alınarak bir güzel lüpletilir.
Kuru üzüm kompostosu yanında harika gider.
Ve bizler için özel bir yemektir mutlaka özel dostlarla paylaşılır.

Son düzenleme:

Benim iş yerim veterinere çok yakın.Evim de yakın sayılır:)İstanbul'dasın demek.Ünye'den de tanıdıkların var.Dediğin gibi akraba çıkacağız galiba.Yok biz dal turşusu yapmadık hiç.Kaldırak kavurmasını annem çok sever.Canın istediyse annen yollar bir telefon ediver:)Turşusu da köyden gelir.Kocabaşı da biliyorum güzel olur.Ne güzel bebeğin mi var?Allah sağlık sıhhat versin.

Bu çok ilginçmiş hiç yemedim.Ne değişik lezzetler.Helle çorbası bilirim ama un ve pirinçle yapılır bizimki.Sizinki çok farklı.

Bak bunu çok iyi bilirim.Annem bunu yılbaşı geceleri için yapar.Yufkayı açar güzelce.Tavuğu haşlar didikler.Suyuna yufkaları batırır tavuğu sarar yeriz.Çok güzel oluyor ama kilolar da cabası:)Yılbaşından yılbaşına yiyoruz işte.

Canım anneciğimde yanımda, komşuyuz yan yana binalarda oturuyoruz.
Annem yazları toplayıp donduurcuya koyuyordu ama kalmamış maalesef. Yengem ve teyzem Samsundalar, bayramda kurban için 2 günlüğüne abim gidecek samsuna onlardan isteyeceğim.

Bu çok ilginçmiş hiç yemedim.Ne değişik lezzetler.Helle çorbası bilirim ama un ve pirinçle yapılır bizimki.Sizinki çok farklı.
Köyden köye bile farklılıklar oluyor, mesela biz Kavaklıyız yengem Ladikli ikimizin arasında bile farklılıklar var.

Bende hatırlıyorum eskiden nur içinde yatsın Büyükbabam yılbaşlarında kaz getirir o zaman yapardık.
Amaç yılbaşı kutlaması değil ama kazların lezzetli olduğu dönem o zaman denk geliyormuş ondanmış.
Tabii artık büyükler rahmetli oldu köyde kaz yetiştiren yok bizde şimdi tavukla yapıyoruz aynı tadı vermese de nefsimizi köreltiyoruz işte.

KARALAHANA ÇORBASI

Malzeme Listesi:
1 bağ karalahana
1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye veya barbunya
1 çay bardağı haşlanmış mısır veya mısır yarması
1 tane kuru soğan
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
2 avuç mısır unu
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
yeterince tuz
2 litre kadar su

Tarif:
Tencereye suyu koyalım, ocağın altını yakalım, soğanı ayıklayıp küp şeklinde tencereye doğrayalım. Haşlanmış fasulyeyi, mısırı (veya yarmayı), zeytinyağının yarısını katalım, kaynamaya bırakalım. Diğer tarafta lahanaları ayıklayıp yıkayalım, ince ince zar gibi doğrayalım. Doğradığımız lahanayı kaba alalım, içine 2 yemek kaşığı tuz katarak iki elimizle ovalım. Sıkıp bol suyla yıkayalım, kaynayan tencereye katalım. Lahanalar pişene kadar pişirelim. Lahanalar pişince iki avuç mısır ununu yavaş yavaş ekleyelim, bir yandan da karıştıralım. Bir taşım kaynatıp karabiberini ekleyelim ocağı söndürelim. Tavaya tereyağını, ayırdığımız zeytinyağını koyalım. Pul biberi, toz kırmızı biberi yağda kızdırıp çorbanın üstüne dökelim. Sıcak servis yapalım. Afiyet olsun.
ALINTIDIR...

Laz Böreği

Malzemeler
Hamuru için: Yarım kg un
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı limon suyu
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yeteri kadar su

Muhallebi için:
1 kg süt
Bir buçuk su bardağı tozşeker
1 su bardağından bir parmak
eksik un
3 adet yumurta
1 paket vanilya
Yarım su bardağı yoğurt
Üzerine: 150 gram tereyağı

Şerbeti için:
2 su bardağı tozşeker
2 su bardağı su

Yapılışı
HAMUR için derin bir kasede un, yumurta, limon suyu ve sıvıyağı yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde etmek için biraz su ekleyin ve yoğurmaya devam edin. Hazırladığınız hamuru yarım saat dinlendirin. Bir oklava yardımıyla açın ve 8 cm genişliğinde uzun şeritler kesin. Muhallebi için süt, tozşeker ve unu bir tencereye alın. Tahta bir kaşıkla karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Tencereyi ocaktan alın ve yumurtaları teker teker ekleyip, çırpın. Vanilya ve yoğurdu da koyduktan sonra, tahta bir kaşıkla karıştırın. Uzun şeritler halinde kestiğiniz hamurların bir kenarına muhallebiden koyun ve muska şeklinde sarın. Hamur ve muhallebi bitene kadar işleme devam edin. Tatlıları fırın tepsisine dizin ve üzerine eritilmiş tereyağını gezdirin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin. Şerbet için tozşeker ve suyu kaynatın. Ilık tatlının, üzerine ılık şerbeti gezdirin. Tatlı, şerbeti çektikten sonra servis yapın.
ALINTIDIR..

İncir Yaprağında Hamsi Buğulama

Malzemeler
5-6 adet büyük boy incir yaprağı
2 adet soğan
1 kg hamsi
1 adet domates
Yarım demet maydanoz
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber, kekik
Yapılışı
ÖNCELİKLE 5-6 adet büyük boy incir yapraklarını, bir kısmı dışarıda kalacak şekilde yayvan bir tencereye dizin. İçine halka doğranmış 1 adet soğanı yayarak koyun. Soğanın üzerine, kılçığı çıkarılmış hamsilerin yarısını dizin. Domatesin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarın. Artan 1 adet soğanı doğrayıp, tuzla ovun ve domatesle birlikte bir kaba aktarın. Üzerine yarım demet ince kıyılmış maydanozu, tuz, karabiber ve kekiği ekleyip, malzemeyi karıştırın. Karışımı tenceredeki hamsilerin üzerine yayın. Bu karışımın üzerini de kalan hamsilerle örtün. Üzerlerine zeytinyağını gezdirin. Son olarak kenarlardan sarkan incir yapraklarını içe doğru katlayıp, hamsili malzemenin üzerini kapatın. Tencereye yarım bardak su ilave edip, kısık ateşte pişirin. Servis yapın.
ALINTIDIR..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…