- 19 Ekim 2012
- 47.477
- 78.586
- 798
Ne kadar çok severim Anannem harika yapar onun ellerinden yerim sadecek bir anneminKARA LAHANA DOLMASI(SARMASI)
Gerekli Malzemeler
2 demet karalahana
500 gram satır kıyması
2 adet soğan
1 su bardağı pirinç
Yarım demet kıyılmış maydanoz
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tutam kuru nane
3 çorba kaşığı tepeleme tereyağı
1 çorba kaşığı domates salçası
2 su bardağı + Yarım çay
bardağı su
Tuz, karabiber
Tarif
Karalahanaları yıkayıp 5 dakika kaynar suda haşlayıp süzün. Yaprakların ortasındaki kalın damarı çıkarıp kenara alın. Diğer taraftan satır kıymasını geniş bir kaba alın. Üzerine incecik kıyılmış soğanı, pirinci, maydanozu, zeytinyağını, nane, karabiber ve tuzu ekleyin. Yarım çay bardağı suyu da ilave edip yoğurun. Karalahana yapraklarını düz bir zemine serip içine yeterli miktarda harç koyup sarın. Hazırladığınız dolmaları tencereye yerleştirin. Küçük bir tavada tereyağını eritip salçayı kavurun ve dolmaların üzerine gezdirin. Tencereyi ocağa oturtup üzerine 2 su bardağı sıcak su ilave edin. 35-40 dakika suyunu tamamen çekene kadar pişirip servis yapın.
ALINTIDIR...
Annem sabah yapmıştı sıcak sıcak çektim.Güneş de masaya ne güzel vurmuş:)
Bu da güneşsiz hali:)))
Anneciğinizin ellerine sağlık, biz bide dal turşusu yaparız bilir misiniz?
Şeker pancarının saplarından olur onun kavurması da pek güzeldir.
Kaldırayak turşusu var onu mu diyorsunuz acaba?Onun kavurması da çok güzel olur.
Hayır değil. Kaldırayağı turşu yapmayız onu haşlayıp yumurtalı olarak kavurup yeriz.
benim bahsettiğim şeker pancarının sapından yapılıyor çok leziz.
İnternette aratırsanız şeker pancarı dal turşusu diye bulabilirsiniz.
Bu arada Samsunun neresindensiniz?
Peki ya madımağı bilir misiniz?
Kaldırayağın turşusunu da yapar Ünye'liler.Baktım netten turşuya.Biz ona kocabaş turşusu deriz.O dimi kırmızı olan.O da çok güzel olur.Madımak şu dereden tepeden toplanıp yemeği yapılan dimi ıspanak gibi.Biz onun içine pastırma katarız çok lezzetli olur.Annem arada yapar.Atakum'dayım ben.Siz neresindensiniz?
Ben aslen samsunluyum ama İstanbul'da oturuyorum.
Atakumda halalarım ve amcam oturuyor, veterinerliğin üst tarafında.
Halam bir dönem Ünyede de oturmuştu zorlasak akrabamı çıkacağız ne
Kocabaş turşusunu bilirim pancarın kökünden olur kırmızı çokta severim, ama benim bahsettiğim o değil.
Dur bakalım resim ekleyeyeim.
bu dal turşusu Eki Görüntüle 825825
kocabaş turşusu Eki Görüntüle 825826
kaldirik (kaldırayak otu) Eki Görüntüle 825827 sizinde dediğiniz gibi dağdan bayırdan toplanır ama çok lezzetlidir.
kaldirik kavurması Eki Görüntüle 825828
Nasıl canım çekti anlatamam, anneciğime sorayım belki buzluğunda vardır vallahi ağzım sulandı, birde bebek emziriyorum iyi mi.
Bu çok ilginçmiş hiç yemedim.Ne değişik lezzetler.birde mısır pastamız vardır bayıldığım lezzetlerden biridir.
Eki Görüntüle 825845
kaynamış suya kavrulmuş mısır unu ve tuz koyularak pişirilir, lapa kıvamına gelince ocaktan alınıp tepsiye yayılır.
Kaşıkla lokma lokma koparılarak önce pekmez sonar yoğurda banarak yenir.
Birde biz bunun ortasını açıp kavrulmuş ciğer, et yada kıyma koyarak tüketiriz.
hee birde bunun çorbası yapılır tavuk suyundan adı helle.
Pastadan bir kaşık alır helelnin içine koyulur ve çorbaya ekmek doğramış gibi yenir.
tabiii yanındada önce haşalnmış sonra az yağda kızartılmış tavuk olmazsa olmazdır.
İşte bu üç halde tüketiriz ve ben hepsini bayılarak yerim.
Bak bunu çok iyi bilirim.Ah birde tirit yemeğimiz vardır ki sormayın.
Gerçi herkesin damak tadı farklı olduğu için herkes beğenmeyebilir ama ben bayılırım.
Tarifini bildiğim kadarı ile yazacağım ama malzemeler için ölçü veremeyeceğim maalesef.
Yufka için;
Ilık su, tuz ve un
Pilavı için;
1 bütün kaz ve suyu
Pilavlık bulgur
Tuz
Öncelikle incecik yufkalar açılıp sac üzerinde kurutmadan pişirilir ve küçük üçgenler halinde kesilir, kurumaması için bir kenarda üzeri poşetle örtülerek bekletilir.
Diğer tarafta kazın derisi ve iç kısmında ki yağı ayrılarak minik minik doğranır ve bir tencerede yağlar erimeye bırakılır.
Yağı eridikçe doğranan parçalar kıtırlaşır ve erime tamamlanınca yumuşamaması için kıtırlar çıkarılır.
Soyulmuş kaz kaynar suda tuz eklenerek haşlanır.
Kaz suyu ve tuz ile bulgur pilavı pişirilir, pilavın demlenme evresinde kıtırlar içine karıştırılır.
Önceden hazırlanan yufkalar 3-4 ad. birlikte olmak üzere geniş kenarlarından tutularak ucundan eritilmiş yağa batırılır.
Burası önemli zira yufkanın tamamını batırırsak çok yağlı olur yiyemeyiz.
Yufkaların yağlanması tamamlandıktan sonra bir leğende bir güzel harmanlanır.
Haşlanan kaz eti iri iri didiklenir.
İyice demlenen pilav büyük bir tepsinin ortasına boşaltılıp üzerine didiklenen etler eklenir etrafına yufkalar serpiştirilirek sofraya çıkar.
Tabiki şart değil ama usul gereği bu yemek elle yenir, yağlı yufkanın arasına tepside ki pilav alınarak bir güzel lüpletilir.
Kuru üzüm kompostosu yanında harika gider. Eki Görüntüle 826134
Ve bizler için özel bir yemektir mutlaka özel dostlarla paylaşılır.
Canım anneciğimde yanımda, komşuyuz yan yana binalarda oturuyoruz.Benim iş yerim veterinere çok yakın.Evim de yakın sayılır:)İstanbul'dasın demek.Ünye'den de tanıdıkların var.Dediğin gibi akraba çıkacağız galiba.Yok biz dal turşusu yapmadık hiç.Kaldırak kavurmasını annem çok sever.Canın istediyse annen yollar bir telefon ediver:)Turşusu da köyden gelir.Kocabaşı da biliyorum güzel olur.Ne güzel bebeğin mi var? Allah sağlık sıhhat versin.
Köyden köye bile farklılıklar oluyor, mesela biz Kavaklıyız yengem Ladikli ikimizin arasında bile farklılıklar var.Bu çok ilginçmiş hiç yemedim.Ne değişik lezzetler.Helle çorbası bilirim ama un ve pirinçle yapılır bizimki.Sizinki çok farklı.
Bende hatırlıyorum eskiden nur içinde yatsın Büyükbabam yılbaşlarında kaz getirir o zaman yapardık.Bak bunu çok iyi bilirim.Annem bunu yılbaşı geceleri için yapar.Yufkayı açar güzelce.Tavuğu haşlar didikler.Suyuna yufkaları batırır tavuğu sarar yeriz.Çok güzel oluyor ama kilolar da cabası:)Yılbaşından yılbaşına yiyoruz işte.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?