Kardeşimin dersleri . Çok üzülüyorum .

Ceylinimdeceylinim

Soran olursa geziyor dersiniz, hic durmadan :)
Kayıtlı Üye
28 Mart 2013
12.872
17.493
498
Merhaba arkadaşlar .
Çaresiz kaldım o yüzden buraya yazmanın doğru olacağını düşündüm .
Elbet farklı fikirler çıkacaktır .
Kardeşim 10 yaşında 5. sınıfa gidiyor .
Dersleri konusunda ne yapsak bilmiyoruz .
Çalışmıyor ödevlerini yapmıyor .
Ben çalıştırıyorum, babam çalıştırıyor, annem çalıştırıyor, küçük kız kardeşim var 16 yaşında o çalıştırıyor, yok .
Anlamada sıkıntısı olduğunu düşünmüyorum .
Bizi ciddiye almıyor pek .
Babam özel ders aldırttı haftada 4 dün geldi öğretmen .
Ağladı istemiyorum diye küstü yemek yemedi .
O işte 2 ay sürdü .
Okulda da çok utanıyormuş .
Bizim yanımızda öyle değil .
Bildiği soruya bile cevap vermiyormuş .
Öğretmeniyle sürekli görüşüyoruz evimize bile gelir aşmaya çalışıyoruz ama olmuyor .
Dedik belki tanıdık biri verse dersi açılır .
Öğretmenlik okuyan bir akrabamız geldi 3 ay kadar onu da istemedi .
Hadi ders çalışmıyor ödevlerini de yapmıyor .
Öğretmeni özet çıkarması için kitap veriyor diyorum ne zaman verdi bugün haftaya özeti çıkaracağım .
Tamam okumaya başla ablacım diyorum hep son güne bırakma .
Yok .
Kağıt verecekmiş öğretmeni onu bekliyor .
Her gün ısrar ediyorum odasına giriyor 10 sayfa okumadan geliyor çok sıkıldım başım ağrıdı .
Son gün geliyor ağlamaya başlıyor .
Her seferinde diyorum bak geçen seferinde ki gibi olmasın, oluyor .
Kızınca ağlamaya başlıyor 2 saat susmuyor .
Ne yapsam bilmiyorum .
Alıyorum kitapçılara götürüyorum hadi seç istediğin kitabı al diyorum alıyor hiçbirini okumuyor .
1. sınıf hikayeleri aldım resimli belki ilgisini çeker diye yok okumuyor .
Bende alıyorum elime kitap beraber okuyalım diyorum azıcık okuyor bırakıyor hemen gel otur deyince ağlamaya başlıyor .
Okuması çok zayıf .
Dakika da 61 kelime okuyor .
Tek başına ödev yapmıyor illa yanına oturup yaptırmak lazım .
Yanına gelince de istemiyorum kendim yaparım diyor .
Akşam 7-8 olunca ağlamaya başlıyoruz .
Babam sabırlı bir insan değildir kardeşimle ilgilendiği kadar kimseyle ilgilenmedi biraz da şımarttı onu .
Galiba bu yüzden .
İnanın babam ona gösterdiği ilginin yarısını bile bana göstermedi .
Neden böyle yapıyor anlamıyoruz .
Ağlama krizleri tutuyor .
Psikoloğa götürdük konuşmadı orada da .
İlaç verdi içmedi onu da .
Gelecek ay tekrar götürelim dedik gitmem dedi ağlamaya başladı .
Ona da tamam dedik .
Okulu sevsin diye renk renk okul çantaları aldım .
Kitaplar aldım çeşit çeşit .
Yok ...
Ne yapsak fikir verin lütfen .

Psikoloğa götürün bence tekrar.
Her hayır dediğine tamam her ağladığında da tamam demeyin bence.
Psikoloğa gitmem diyorsa zorla götürün .
Bir kez daha götürüp iyice anlatın bir yolunu bulacaklardır.
İlaç içmiyorsa alternatif birşeyler vardır elbet.
Birde devlet hastanesinemi götürdünüz özelemi ?
Özelde daha iyi ilgileniyorlar.

Psikoloğa götürün bence tekrar.
Her hayır dediğine tamam her ağladığında da tamam demeyin bence.
Psikoloğa gitmem diyorsa zorla götürün .
Bir kez daha götürüp iyice anlatın bir yolunu bulacaklardır.
İlaç içmiyorsa alternatif birşeyler vardır elbet.
Birde devlet hastanesinemi götürdünüz özelemi ?
Özelde daha iyi ilgileniyorlar.

Özele götürdük canım .
Doktorda öyle iyi bir bayan ki .

Süper dadı'ya katılın. Trt 1de. Öyle azgın çocukları dize getiriyor ki :) kardeşin 10 yaşında biraz büyük gibi ama belki burdakileri yazıp başvurursan kabul edilir. Şansını dene bence :) Sadece bir tavsiye tabii ki bu.

Benim kardeşimde 5. sınıfa gidiyor ve durum neredeyse sizinkiyle aynı :50: Kardeşim de ödev yap dediğimizde ağlamaya başlıyor. Son zamanlarda da oram ağrıyor buram ağrıyor deyip okula gitmek istemiyor. Biz de ne yapacağımızı şaşırdık.

bence hiçbiriniz bir süre dersten, kitaptan, ödevden bahsetmesin.
zaten ters tepiyor üstüne düşmeniz kendi haline bırakın.
ama manevi yönden daha ço üstüne düşün.beraber sevdiği şeyleri yapın.hafta sonları sinemaya gidin ya da
erkekse oyun salonlarında çok eğlenir,beraber top oynayın,paten kayın,yemeğe gidin.
kız ise o hala evcilik çağında sevdiği bir oyunu oynayın,puzzle yapın,tiyatro sergi
aklınıza ne gelirse.evde yastık savaşı yapın birbirinizi gıdıkklayın vs vs uzarrr gider.
bu süreçte ailenizin tüm bireyleri size destek olsun.akşamları kitap okuma saati yapın ailecek(bu çok önemli)
ilk süreçte bu saate onu dahil etmeyin.zamanla kendisi de katılacaktır.o ders çalışırken yanlız bırakmayın.
aile tv izlerken o ders çalışşamaz aklı sizde kalır.tv yi kapatın ders saatinde.
bu arada başta saydığım şeyleri yaparen herşeyi siz üstlenmeyin.mesela sinemaya sizle gittiyse alışverişe anneniz
götürsün.baba maç yapamaya oyun salonlarına götürebilir.vs vs umarım anlatabilmişimdir

bence kardeşinizin üstüne çok gidiyorsunuz haklı olarak ta kötülüğünü istemiyorsunuz ama biraz rahat verin,okumak isteyen adam her türlü okur zaten bu içten gelen bir şey,bende ilkokul ve ortaokulda nefret ederdim okuldan derslerim berbattı babamız üzerimize çok gelirdi sonra rahat bıraktı lisede derslerim çok iyi oldu.tabi sizin durumunuzda zor anlıyorum,insanın sinirleri yıpranıyor böyle bir durumda Allah yardımcınız olsun :)birde çocuklar için kişisel gelişim kitapları var al bir oku sen belki faydası olur. KİGEM.COM adresine gir kişisel gelişimi için bir şeyler bulabilirsin..

benzer bi modelde bende var
6.sınıfa gidiyor zorla ödev yapar zorla ders çalışır hatta çalışmaz
ezberlemez susar kimseyle konuşmaz tv izler küçük çocuk gibi oyun oynar
annem zaten hasta ilgilenemiyor
ben evliyim zaten herzaman çocukla gidip ilgilenemiyorum
kendi halinde bu sene bakalım napacak
sizde kendi haline bırakın
ama bizimki aglamaz oram agrıyor demez desede ben bagırınca geçer:27:

yalnız 5 yaşındaki çocuk gibi davranıyorsunuz bence kardeşinize. her çocuk okulla ilgili olacak diye bir şey yok başarısız da olabilir ama bu onun zekasının düşük olduğu anlamına gelmez. benim gözlemledğim kadarıyla bi insan okulla ilgili değilse hiç olmuyor

Bazen böyle durumlarda ne kadar doğru ne kadar yanlış bilmiyorum ama 3-4 gün okula göndermemek işe yarıyor.Benzer problemi çektiğimiz hatta üstüne birde sınıf içi uyumsuzluğu olan bir öğrencimi 1 hafta gönderme velisi okula.Bizi de bilgilendirdiler.Çocuk mum gibi olmuştu ertesi hafta döndüğünde.Bazen cidden ne telkinler ne yapılan rehberlik etkinlikleri işe yaramıyor..Mahrum bırakmak bazı durumlarda etkili bir yöntem haline geliyor.

haftada 4 gün özel ders aldırdık istemedi yazmışsınız,biraz fazla değilmi?
bu kadar üstüne gitmek ters tepmiş olabilir.her çocuk derslerine düşkün olucak diye bi kural yok ayrıca.
evet okul önemli ama bu yaştaki kaç çocuk yazdıklarınızdan farklıki?
biraz rahat bırakın derim ben...

Anlattıklarınızdan çok fazla üstüne gittiğiniz çıkarımını yapıyorum ki bu durumda çocuğun olaya bir korku hissiyle yaklaşması çok normal. Öncelikle ona, her yaptığı ya da yapmak istemediği karşılığında ağlamasını öğretmişsiniz. Körelteceğinize de, körüklemişsiniz. Bu birinci yanlış. İkinci yanlışta, ailelerin bir şeyleri baskı sonucu yaptırabileceklerini sanmasıdır. Siz iyi niyetli olsa da, bunu yapıyorsunuz.

Küçükken çocukları, "uyumazsan öcü gelip seni alacak" demekle bir bu durum. Çocuk için de korku figürü; okul, dersler, kitaplar ve o aldığınız renk renk çantalar ne yazık ki. Özellikle bir psikoloğa gitmenize gerek yok. Okuldaki danışman ile görüşmeniz ve çocukla onun bir kaç günde bir görüşmesi, okulu farklı boyutuyla anlatması, göstermesi lazım. Danışmanlar eğitimlerinde bunun birçok metodunu öğreniyorlar.

Benim naçizane önerilerim, bir süre üzerine çok gitmemeniz. Farklı yollarla da olsa dersi okulu sevdirmeye çalışmamanız. Bunu bırakın okuldaki psikolojik danışman yapsın. Çünkü sizinle bu konuda yapacağı her konuşma, aynı sendromu yineleyecektir. Ders yapmıyorsa, üstelemeyin bir süre. Elbet bir yerden sonra ders yapması gerektiğinin farkına varacaktır. Baskı ile çözüm değil, daha büyük sarmal düğümlere sahip olunur. Çocuğu bu konuda daha fazla kaybetmeyin. Babanız, anneniz, siz ya da akrabalarınız bu yöndeki baskıları sonlandırsın. Eminim gelişme gösterecektir.

Bir de en başta da belirttim ya, bu ağlayarak her şeyi elde etmeye çalışmak hissi. Bu çok tehlikeli, bunu yenmeye çalışın asıl. Bunun için teknikler geliştirin ve bir psikolog gerekiyorsa, bunun için gerekiyor unutmayın. O ağlama büyüyünce, başka metotlara dönüşebilir ve bunu kimse istemez.

Sevgilerimle..

Bence de fazla üzerine gitmişsiniz.Kaç kişi seferfer olmuş sırf ders çalışsın diye...
Bir süre kendi haline bırakın.Kötü not alması gerekiyorsa alsın,belki düzeltmek için kendisi gayrete gelir.
Kitap okuması için özendirici olun ama baskı yapmayın.Belli bir yaşta kendi ilgi alanına göre okumaya başlayacaktır.

Fakat ben 5. sınıfta olduğu halde okumasının zayıf olmasına biraz takıldım.
Bir de acaba gözlerinde veya kulağında bir problem olabilir mi diye düşündüm.

Okulu sevmiyorsa veya öğretmeni-arkadaşlarıyla sorunu varsa okulu değiştirebileceğinizi söyleyebilirsiniz.

Psikiyatrist neden hemen ilaç vermiş onu da anlamadım.
Bence çocuğun konuşmakla çözülebilecek bir sorunu var.

Ustune biraz fazla dusmussunuz ama beklemekle de olmuyor okul dedigin, ipin ucu kacinca geri gelmiyor.
Her sorunda aglamasi da sanki gecmiste de ustune fazla dusmussunuz izlenimi verdi bana.
Biraz ders muhabbetini azaltip baska aktivitelere yonelmek guzel olabilir.
Onun disinda, psikolojik ya da zekasinda bir sorun yoksa her cocuk caliskan olacak diye birsey yok. Yaptiginiz hicbirsey etki etmediyse demek ki cocugun okumaya niyeti yok, malesef. 5. sinifa kadar gemis ogrencinin okumasinin zayif olmasi da normal degil cunku. Ustune dus veya dusme... Bazi seyleri de fazla zorlamamak, kabul etmek lazim.

Son düzenleme:
sanırım fazla şımarıklık var kardeşinde.

tavsiyem zorlayarak olmaz.

benim çocukluğum ders çalışmakla geçti ona dersi sevdirmelisiniz. sevmeden yapılan her iş işkencedir. matematikte problem çözme çok keyiflidir mesela. çalıştırırken siz de keyif alın, arada "matematik sorusu çözesim geldi" diyin, kitaplardan örnek verin hikaye anlatın mesela keyifli olsun.

onun dışında bir doktora götürüp kan değerlerine baktırın, demir eksikliği anemisi vs gibi bir problemi varsa anlaması güçleşmiş olabilir bu da onu sıkıyor olabilir.

doğumda vs bir problem olmuş muydu acaba kardeşinizin? o da öğrenme güçlüğü yapabiliyor yıllar sonra.

bir de hedef belirletin ona, yetişkinlerle görüştürün öğretmen doktor iş adamı avukat vs, bürolarına iş ortamlarına götürün, özensin biraz. eğer özenirse oralara gelmek için çalışması gerektiğini güzelce anlatırsanız hırslanıcaktır.

Benim kardesimde ders calismiyor hic..Git test coz diyorum aliyo eline soyle bi 10 dk felan bakiyo calistim ben diyo geciyo kenara..

Merhabalar.Oncelikle kolayliklar dilerim. Benim gorusum daha farkli olacak.Geceb gun de tesadufen yazmistim Taare Zameen Par diye bir film var tabiki kardesiniz boyle demiyorum orda da bahsettiginiz gibi bir cocuk vardi herkes simarik oldugunu dusunuyordu oysa baska bir rahatsizligi vardi bilincli bir ogretmen ile tanismasi ve sonrasini konu aliyor.Sakin yanlis anlamayin illa aynisi demiyorum sadece fikir olur filmde anlatilanlar ve yasadigimiz egitim sistemine hakli bir bakis.

Back
X