Karpuzun Faydası Çekirdeğinde Saklı

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.959
605.016
43
h_1404594778.jpg

Besin değerlerinden tam olarak yararlanabilmek için karpuz, aç karnına ve çekirdekleriyle birlikte tüketilmeli.

Yemekten sonra yenilen karpuzun şişkinliğe ve hazımsızlığa yol açtığını söyleyen beslenme uzmanı Selma Uçar, karpuzun aç karnına ya da öğün aralarında çekirdekleriyle yenilmesini öneriyor. Uçar, karpuzun bu şekilde tüketilmesiyle böbreklerden kalbe birçok fayda sağlayacağını aktarıyor.

Karpuzun en kıymetli kısmının çekirdekleri olduğunu vurgulayan Uçar, ancak birçok kişinin çekirdeklerini çıkararak karpuzu tükettiğini, bu davranışın ise karpuzun faydasını azalttığını belirtiyor. Karpuz çekirdeği içinde bulunan ‘cucurbocitrin’ adlı maddenin kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğunu dile getiren Uçar, “Bu nedenle karpuzu çekirdekleriyle birlikte ve çekirdekleri dişlerimizle kırarak tüketmeliyiz. Çekirdekleri kırıldığında yararı artıyor. Karpuz çekirdeğinin mideyi ağrıttığına dair yanlış bir söylenti var. Çok çok aşırı tüketilmediği takdirde karpuz çekirdeğinin mideye hiçbir zararı yoktur. Ayrıca karpuzun içindeki ‘likopen’ maddesi de kalbi enfarktüsten koruyor.” diyor.

Kaynak:zaman
 
Aynı biçimde kavunun çekirdeğide çok çok yararlıdır. Güzel bilgiler için teşekkürler Nevreste.
 
bende zararlı diye okumuştum. alıntı yapıyorum. tabi bu doktorun söyledikleride bir bilimsel veriyle desteklenmemiş ama yinede bir göz atın.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Sözüer, kavun karpuz gibi meyvelerin çekirdekleriyle birlikte tüketilmesinin apandisit hastalığına neden olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Erdoğan Sözüer, akut apandisit hastalığının genel cerrahide çok sık karşılaşılan bir hastalık olduğunu belirterek, ani gelişip teşhisinin zor olması nedeniyle hastalığın insanı ölüme kadar götürebildiğine dikkat çekti.

Apandisite, apandiks organının neden olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sözüer, “Apandiks, 8- 10 santim uzunluğunda ve çapı son derece dar olan bir organ. İçerisindekiler bağırsağa boşalıyor. Eğer, içindekiler bağırsağa boşalamazsa bu durumda apandisit dediğimiz hastalık meydana geliyor'' dedi.

Buna yol açan en önemli sebeplerin başında meyvelerin çekirdekleriyle birlikte tüketilmiş olmasının geldiğini belirten Prof. Dr. Sözüer, şunları söyledi:

"Bunların başında kavun karpuz geliyor. Belki susamışlıktan belki o anki durumdan çekirdekleri ayıklanmadan bunlar tüketildiği zaman bunlar apandiks dediğimiz organın içine girer, orayı tıkar ve akut apandisite yol açar. Yine, kabuklu yemişler, limon çekirdekleri ve küçük kemik parçacıkları hastalığa neden olabilir."
 
X