Meyve Ne Zaman Yenmeli? Meyve Yeme Saati Nedir?

Nurgul

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
7 Mayıs 2007
269
107
Meyvelerin tüketiminin porsiyonlar halinde ve yemekten belli bir saat sonra olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Demirci, meyvelerdeki fruktoz denen şekerin kana daha kolay geçtiğini belirtti. Herkesin akşamları belli bir saatten sonra yemek yemenin zararlı olduğu konusunda hemfikir olduğunu belirten Prof. Dr. Demirci, geç vakit yenen meyvenin de zararlı olduğunu dile getirerek "Akşamları belli bir saatten sonra yeme, içmeyi kesmek lazım. Saat 6 veya 7 yeme içmenin kesilmesi açısından uygun vakit olabilir. Eğer geç vakit yatmadan önce meyve tüketilirse meyvedeki şekerin yağa dönüşmesi çok daha kolay olduğu için şişmanlamaya, obeziteye zemin hazırlar" dedi. Meyveyi uygun saatlerde 3 veya 5 porsiyon yemek gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Demirci, “Geç vakit yediğimiz zaman meyvede bulunan şeker kana geçip doğrudan doğruya yağ oluşumuna neden oluyor ve vücuda zarar veriyor" dedi.
Diyet Listeleri İçin Tıklayınız
Diyet Hakkında Herşey Ve Süper Diyet Listeleri İçinTıklayınız

index.php

Bir görüşe göre meyveler hemen yemek üzerine yenmemelidir. Meyve
tüketiminde en uygun zaman meyvelerin yemekten iki saat önce veya iki saat sonra tüketilmesidir. Çünkü, meyvelerdeki şeker, yemekten önce veya ayrı olarak daha kolay sindirilir. Meyvelerden sonra salata tipi şeylerle öğüne başlamak yararlı olur. Daha sonra tahıl ürünleri ve sebzelere yer vermek besinlerin vücuda sağlayacağı yararlar açısından doğru olur.Meyveleri Ne Zaman Tüketmeliyiz?Meyveleri yemenin yanında, yeme zamanlamasının sağlık için büyük önem taşıdığını biliyor muydunuz?Salatanın ana yemekten önce yenmesinin sindirim sistemine sağladığı yararlar gibi, meyvelerin tüketiminin de bir doğru zamanlaması var, bu kurala uyulmaması durumunda ise vücut için büyük yararı bulunan meyveler, yararı şöyle dursun, adeta vücuda ek bir yük oluşturuyor.
BİR NEVİ MİDEDE ALKOL OLUŞUYOR
Yemekte ve yemekten sonraki 2 saat
içinde tüketilen meyvelerin, midede fermantasyona (mayalanma) yol açarak, asit ve gaz üretimine neden oluyor. Bu konuda Prof. Dr. Süleyman Türk şunları söylemiş: ”Yemekle birlikte tüketilen meyve, fermante oluyor, midede şişkinliğe neden oluyor, yiyen kişiye rahatsızlık veriyor. Bir nevi midede alkol oluşuyor. Ancak bu dışardan alınan alkolle aynı değil…Bu durum yenen gıdaları besin olmaktan çıkarıyor, vücuda yük haline getiriyor. Yani besinler gıda maddesi özelliğini kaybediyor. Ayrıca meyvenin vücuda sağladığı yararlar da azalmış oluyor.Meyvenin vücuda yararlı olabilmesinin en garanti yolu, açken tüketmektir. Karaciğer başta olmak üzere ilgili tüm organlara, bu asit ve gazı yok edebilmek için normalden daha fazla yük biniyor.” Ayrıca meyvenin vücuda sağladığı katkılardan yararlanılmak isteniyorsa, elma, armut, portakal gibi tüm meyvelerin yemekten en az 2 saat önce ya da yemekten en az 2 saat sonra yenmesi gerektiğini söylüyor.
SALATAYI, YEMEKTEN ÖNCE TÜKETMEK DOĞRU…Salatanın ise yemekten önce yenilmesinin sağlıklı beslenme açısından doğru bir davranış, Batı ülkelerinde salataların hep ana yemekten önce geldiğini, salatada kullanılan sebzelerdeki liflerin mideyi rahatlatıyor, bu nedenle salatanın yemekten önce tüketilmesinin tavsiye ediliyor.
Armut: Kalp – damar sağlığı, alçak kan basıncı ve fiziksel performansa iyi gelen vitaminleri barındırır.Brokoli: Mide ve yemek borusu kanseri tehlikesini azaltır.Çilek: Sigara dumanının etkilerini azaltır. Sigara içilen bir odadayken
gün boyunca ağıza iki çilek atılması önerilir.Elma: Böbeklerin temizlenmesine, sindirim rahatsızlıklarının kontrol
edilmesine yardım eder.Greyfurt: Sindirimi uyarır. Diş etlerinin kanamasını azaltır, soğuk
algınlığına iyi gelir. Lifleriyle yenirse, kolesterolü düşürür.Havuç: Enerji verir. Karaciğerin safra salgılamasına ve kolesterolü
dengelemesine yardım eder.Ispanak: Karaciğeri, lenf bezlerini ve kan dolaşımını uyarır.İncir: Bağırsakları çalıştırır, enerji verir.Cinsel güce yardımcıdır.Karpuz: Kabuğundaki çinko iktidarsızlığa iyi gelir. Böbreği temizler.Kiraz: Kolesterolü düşürür, özellikle sapları idrar söktürücüdür.Kayısı: Kan yapıcıdır. Güzel bir cilt ve saça olumlu etkisi vardır.
Kanserin önlenmesinde yardım eden iyi bir karotenoid kaynağıdır.Kavun: Endişe ve uykusuzluğa iyi gelir. Bağırsak ve cilt kanserine karşı Amerikan Kanser Topluluğu`nca tavsiye edilmiştir.Lahana: Yaşlanmayı önleyici mineral olarak kabul edilen selenyum sağlıklı bir cilt verir, erkeğin cinsel gücünü artırır.Mandalina: Enfeksiyonlarla savaşmayı kolaylaştırır.Muz: Kalbe ve kas sistemine yararlıdır.Yorgunluğa ve ishale birebirdir.Portakal: Soğuk algınlığı, grip, incinme, kalp hastalığı ve felçten
korunmaya yardım eder.Sivribiber: Şişkinliği azaltmada faydalıdır.Saçlara, tırnaklara ve cilde
çok iyi gelir.Salatalık: Kasları gençleştirir. Deri hücrelerine elastikiyet verir.Sarmısak: Tansiyonu düşürür, kan pıhtılaşmasını azaltır. Bazı mide
kanserlerini önlediği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır.Üzüm: Böbreklerin çalışmasını uyarıp kalp atışını düzenler. Karaciğeri temizler. Siyah üzüm kabukları ve çekirdekleriyle yenirse hücre yenileyicidir.Vişne: Mineral ve vitamin deposudur. Koyu renkli vişneler, açık renklilere oranla daha fazla mineral içerir.


Meyveler; posa, vitamin, mineral ve en önemlisi antioksidan açısından zengindir. Ancak meyvelerden yarar sağlamak için doğru zamanda yenmesi çok önemlidir.


Meyve detoksifikasyon (organizmanın kendisine zararlı olan toksik maddelerden temizlenmesi) için ideal bir besindir. Ayrıca doğal şeker için de en uygun kaynaktır. Doğru tüketildiği zaman vücuda büyük yarar sağlar. Gün içinde, farklı zamanlarda yenilen üç porsiyon meyve, vücudu toksinlerden arındırır ve sindirim sistemini rahatlatır.

Beslenme uzmanlarına göre mide rahatsızlığı olmayanlar için meyve yemenin en uygun zamanı yemek öncesidir. Mide boş iken meyvenin içerdiği besleyici unsurlar vücut tarafından daha iyi emilir.

Özellikle kilo vermek isteyenlerin yemeklerden önce meyve yemesi tavsiye edilir, çünkü midede tokluk hissi oluşturduğu için yemek yerken daha az yiyecek tüketilecektir.

MEYVEDEN MAKSİMUM YARAR SAĞLAMAK İÇİN

Meyveden sağladığımız faydayı en üst noktaya çıkarabilmek için şunlara dikkat etmek gerekir:

· Meyve aç karnına yenildiği zaman içerdiği besinler daha iyi emilir.

· Meyve yedikten sonra en az 20-30 dakika başka bir şey yenmemelidir.

· Yemeklerden sonra meyve yemek isteniyorsa en az 3 saat ara verilmelidir. Midedeki yiyecekler tamamen sindirilmeden meyve yenirse ekşime ve şişkinlik hissi oluşabilir.

· Sabahları meyve yemek daha faydalıdır. Kan şekeri bu şekilde daha yavaş yükselir, çünkü bütün gece istirahat halinde olan sindirim sistemi sabah yenen meyve ile güne daha az zorlanarak başlar.

· Günde en az iki öğün meyve yenmelidir. Bu da iki orta boy elma, portakal, şeftali veya armut anlamına gelir.

· Organik olarak yetiştirilmiş tercih edilmelidir. Donmuş, konserve edilmiş ve işlemden geçirilmiş meyvelerden uzak durulmalıdır. Çünkü işlemden geçirilmiş meyveler daha fazla şeker, koruyucu madde veya kimyasal katkı maddeleri içirer.