Kayın aile

Herkese merhaba bir kayın aile konusu da maalesef benden gelecek arkadaşlar.
Çok tatsız olaylar yaşadım ve dışardan bir göze ihtiyacım var açıkcası.
Şöyle ki eşim de ben de devlet memuruyuz. Evlilik sürecinde ailelerden hiç destek almadık her şeyi kendimiz yaptık şükür, kimseden bir kibrit çöpü geçmedi bize.
Mesele şu ki her şeyi kendimiz yapmamıza rağmen düğün yeri, altınlar konusunda eşimin ailesinden gereksiz yorumlar aldık.
Bize 10 bin liralık köy kıraathanesi tarzı yerleri önerip orda neden yapmıyorsunuz diye 100 kez söylediler belki. Neden düğün orda değil erkek tarafına daha yakın düğün erkek tarafına yakın olur gibi yorumlar yapsalar da (aynı şehir 1 saatlik mesafe) düğün benim ve eşimin istediği yerde oldu doğal olarak.
Bunları bir nebzeye kadar umursamayıp devam ettirsem de işler çok çirkinleştiği içim canım çok sıkıldı.
İlk olay düğün günü meydana geldi daha önce hiç arayıp sormayan görümcelerim takı töreni sırası ve sonrasında yanımızdan ayrılmayıp gelin odasına kadar peşimde geldiler yakamızdaki paraları teker teker toplamaya çalıştılar. Ne yapıyorsunuz bu ne şimdi deyince hiç cevap vermediler eşim bir şekilde onları çıkarıp takıları aldı ama oldukça modum düştü benim.
Ardından ertesi gün arayıp ee çok altın çıktı mı napıcaksınız altınlarla gibi gereksiz sorulsrla devam ettiler. Bu kadar muhabbete altınlara baktığımızda eşime 7-8 adet altın takıldığını gördük ve çok şaşırdık zira ailesi tanıştığımız günden beri ne kadar varlıklı olduklarından çevrelerinin ne kadar geniş olduğundan bahsedip duruyorlardı. Takı sandığıma gelince eşimin arkadaşları dışında hiçbir akrabanın zarfı bile yoktu.
Ben başta hiç üstünde durmadım ta ki sonraları beni çok rahatsız eden durumlar yaşandı ilk olay bana yeni ev aldıkları ve borçlu oldukları hiçbir takı takmayan kayın ailemin kaynıma araba alırken 350 bin destek verdiğini söylemeleri üzerine yaşandı.
(Bu arada bu kıyas cümlelerinden nefret etsem de kaynımın tüm düğün, altın, mobilya masraflarını kayın ailem karşılamış zamanında. )
O zaman aklıma geldi eğer gerçekten durumları yoksa 350 bin nereden çıktı eğer durumları varsa oğullarına yalnızca bir çeyrel altın mı taktılar diye. Ayrıyeten bu araba alınırken biz daha bir aylık evliyiz ve kaynım arayıp bizden borç istedi kayınpederim ise yardım et abine diye baskı kurmaya çalıştı.
İşte o zaman acaba eşime takılan altınlar bize ulaşmamış olabilir mi diye düşünmeye başladım.
Şirret gelin olmak istemiyorum, olaylar sadece bu kadar da değil ama uzun tutmak istemedim ve sizlerden de fikir almak istiyorum. Yarım yamalak yazdıysam kusura bakmayın işteyim şu anmüsait olfukça döneceğim🙏🏻
Tabi ki de akrabalar kayın ailenize vermişlerdir takıları

düğün baska sehirde olunca insanlar anneye babaya verirler takılarini, bu boyledir yani.
aldilarsa da ic ettiler demektir.
bunu ogrenmenin tek yolu esiniz zarfi takisi olmayan ama takmasi gereken bir yakin akrabaya (mesela amcasina) sorsun yengeniz de yanindayken "amca biz bir deftere bize takilani edeni yazıyoruz, borc nihayetinde ustumuzde kalmasin diye. videodaki herkesi yazdik ama siz gelemediniz düğüne, var miydi verdiginiz , onu da yazalım nolur nolmaz" desin. eger evet ceyrek gondermistim falan derse annesine sorsun "hani amcamin ceyregi?" diye.
takmadiysa da utansın pislik adam yegenine bir gram bile takmadigi icin😂😂
win-win
Ah yengenç akıllı hatunsun maşallah walla.. bu durumun benzerini yaşadım eşimin amcası düğünümüzde yoktu. Eşimin muhakkak altın bilezik takar dediği biri amca. onun kızı evlendiğinde kp bilezik takmış artı eşim bekar haliyle tam Altın takmış. Ve bize düğün sonrası bir şey takılmadı amca tarafından, eşim çok bozulmuştu. Birkaç yıl sonra o amcanın oğlu evlendi. Ben de kızıma doğum yapalı 3 gün olmuş doğal olarak düğüne gidemeyeceğiz üstümüzde borcu da yok kafamız rahattı. Kv aradı muhakkak düğüne gelin diye. Eşim yeni doğum yaptığımı gelemeyeceğimizi söyledi. Bu kez de karın evde kalsın sen yalnız gel diye tutturdu. Sonra sen takıdan kaçmak için gelmiyorsun dedi. En son bir daha bize de gelme deyip eşimin suratına kapattı. Bu tepkiden sonra eşim de ben de bileziği kv me verdiklerini ama onun bize iletmediğini düşündük. Kv me sorduk tabi bana altın verilmedi gelse vermez miyim dedi ama pek inandırıcı gelmedi bize. Yenge ile amcaya da soramadık bu olay kaç yıllık evliyim içime dert oldu. Yenge bizden sonra evlenen etlime bilezik taktı bu arada. Bir beni mi ayırt ettiler yoksa kv bileziği hacıladı mı yıllardır merak konusu bizim evde. Bir yolunu bulup öğrenemedik

Bunu bir tek benim kp yaptı sanıyordum. Meğer cok yapan varmış 🤣
Ben eltimin kınasında görmüştüm bu tarz bi şi kız tarafı takısını kınada taktı hiçbiri düğünde takı takmadı. Onlarda adetmiş geline takılan çeyrek para vs. Yi oğlan ailesi alırmış. kız tarafının takılarını bari erkek ailesi alamasın diye böyle bir çözüm bulmuşlardı😳 bizde gelin/damada takılan gelin damada kalır aileler işin içine girmez. Kız tarafının hepsinin kınada takması bana çok ilginç gelmişti. Eltim nereli diye sorma söylemem 🤣🤣😬

muhtemelen doğru düşünüyorsunuz. bizim nikahta anneme bazı tanıdıklar zarfı kutuya mı atalım sana mı verelim demişler annem de kutuya atın demiş, bunun dışında biz 1 yıllık evliyken bile eşimin ailesinden uzak kişiler onlara takılarımızı vermişti onlar da bize ulaştırdı. gelemeyen takısını aileye verir bu zaten belli bi durum.

Yüz göz olmaktan ziyade midem bulandı benim bu muhabbetlerden ve fazlasıyla uzak duruyorum bu sebepten açtım konuyu da açıkcası, yersiz yere mi böyle düşünüyorum diye.
Gerçekten mide bulandırıcı kardeşim ama inan ki bu tarz insanlar çok aç gözlüdür. Benim de başıma geldi ama bizzat eşim bunu yaptığı için boşandık. Bizi boşanma seviyesine getirdi

Ay valla bu konuları okuyunca nefesim daralıyor ne kadar kötü aç insan var ya. Ayıp ayıp. İğrenç insanlar. Bu kadar da olmaz. Ceylincim bu insanlardan uzak dur. Sana o kadar söyleyim

Benim kuzenimin başına da diğer taraftan geldi. Kız ve ailesi mülayim insanlar. Oğlan tarafı düğün öncesi diyor ki altınları biz alacağız çünkü onlar bize takılıyor bizim taktığımız insanlar hep. Amcamlar tüm akrabalara davetiye verirken uyardı üzerine bir şey takmayın diye. Yengem topladı altınları ama kızına verdi yine el altından. Biz yakın kuzenler olarak da aramızda para topladık bozdurulmayacak pırlanta set aldık. Böylece sadece erkek tarafının altınları gitti 😬
Zaten kız tarafından takılanları nasıl alacaklardı ki anlamadım.
Ne diyerek alacaklardı o kadar yüzsüz mü bunlar şok oldum.
Takı taktılarsa damada takılanları alabilirler sadece gelinin üstündekilere nasıl karışabiliyorlar şaşırdım doğrusu 😂

Benim kendi düğünümde bu şeyler hiç aklıma bile gelmemişti , kına da biz zarf kutusu bile koymadık ama bizim burda adettir herkes zarfı düğün sahibine verir. Benim aç köpek kaynanam da bana laf söyledi bütün zarfları annen çantasında topladı götürdü dedi. Şok olmuştum bizim kendi düğümümüzdeki takılanlara abiler göz koymuş ve bana suç gibi söylüyor . Daha sonra da eşimin orada takılanları hiç birşeyi bize vermedi bir elli tl bile vermedi

Arkadaşlarım yorumlar için teşekkür ederim🙏🏻 Evi bana değil kendilerine aldılar bana çeyrek altın taktılar düğünde sadece onun dışında hiçbir şey takmadılar.
Eşim bana hiçbir şey takılmadı diyor kınada, birkaç kişi para takmış eşime o kadar onun dışında bildiğimiz bir şey yok .
Hangi şehirdesiniz bunlar nasıl insanlar çok merak ettim öncelikle.
Eşşek değilsen bi bilezik yaparsın çeyrek nedir.
Erkek kınası yapmak nedir onu da anlamadım

Ah yengenç akıllı hatunsun maşallah walla.. bu durumun benzerini yaşadım eşimin amcası düğünümüzde yoktu. Eşimin muhakkak altın bilezik takar dediği biri amca. onun kızı evlendiğinde kp bilezik takmış artı eşim bekar haliyle tam Altın takmış. Ve bize düğün sonrası bir şey takılmadı amca tarafından, eşim çok bozulmuştu. Birkaç yıl sonra o amcanın oğlu evlendi. Ben de kızıma doğum yapalı 3 gün olmuş doğal olarak düğüne gidemeyeceğiz üstümüzde borcu da yok kafamız rahattı. Kv aradı muhakkak düğüne gelin diye. Eşim yeni doğum yaptığımı gelemeyeceğimizi söyledi. Bu kez de karın evde kalsın sen yalnız gel diye tutturdu. Sonra sen takıdan kaçmak için gelmiyorsun dedi. En son bir daha bize de gelme deyip eşimin suratına kapattı. Bu tepkiden sonra eşim de ben de bileziği kv me verdiklerini ama onun bize iletmediğini düşündük. Kv me sorduk tabi bana altın verilmedi gelse vermez miyim dedi ama pek inandırıcı gelmedi bize. Yenge ile amcaya da soramadık bu olay kaç yıllık evliyim içime dert oldu. Yenge bizden sonra evlenen etlime bilezik taktı bu arada. Bir beni mi ayırt ettiler yoksa kv bileziği hacıladı mı yıllardır merak konusu bizim evde. Bir yolunu bulup öğrenemedik
Direkt sor canım

Birçok yörede takı borç kabul edilir, zamanında ailenin taktığı takılar kendi çocukları evlenirken direkt aileye verilir. Hatta bazen sorulur, gelinle damada mı takalım, size mi verelim diye. Onların da öyledir. Maalesef iç etmek, cebe atmak olmuyor bu, adetleri böyledir. Umursamayın hiç. Herkes ektiğini biçer. Bunlar için eşinizle kötü olmayın.

kiz tarsfindan tskilanlari da alacagiz demelerini ilginc bulmustuk hala bile ilginc geliyor ne haddine bana takilanlari almak ne salakmisim tamam demisim (düğün borclarini kendimiz ödedik oysa ki ama onlar ödemis gibi gösterdiler)
Kurnazlık eşinde bir aile geleneği demek ki. 😑

Birçok yörede takı borç kabul edilir, zamanında ailenin taktığı takılar kendi çocukları evlenirken direkt aileye verilir. Hatta bazen sorulur, gelinle damada mı takalım, size mi verelim diye. Onların da öyledir. Maalesef iç etmek, cebe atmak olmuyor bu, adetleri böyledir. Umursamayın hiç. Herkes ektiğini biçer. Bunlar için eşinizle kötü olmayın.
Margaret ama o zaman da gelin/damadın bu durumu bilmesi gerekmez mi? Böyle gizli sakli yapınca iyice mide bulandırıcı oluyor. Resmen hırsız gibi.. ay bi de hep damat ailesi alıyor/aşırıyor bu takıları. Geline takılanlar da gelin ailesinin borcu değil mi onlar da alsınlar madem..

Şahit olduğum birkaç düğünde gelin veya damat tarafının ailelerinin çevrelerine "bize teslim edin" diye söylediklerini biliyorum. Kesinlikle eşinizin ailesi de bu şekilde yaptı.

Eşimin çevreside takıları kayınvalideme vermiş. Takı merasimi yapmamıştık. Bana getirmişti. Toplamda ne kadar olduğunu merak ettiğinden benimkileri de getirmemi istedi.
'Bunlar size verildiğine göre eşime ait.
Benimkiler kolay bir yerde değil' dedim ısrar etti kabul etmedim.
Hoşuma gitmemişti ama iyi niyetli kalıyor bu konuya göre.

Zannettiğiniz gibi olma ihtimali var. Takıyı ailenin kendine ait kabul etmeside kk'da okuduğum kadarı ile sık rastlanan birşey.
Ancak burada başka birşey var. Kayınaile bilmediğiniz bir miktarı iç ettiyse kendine kullanmamış. Kaynınıza kaydırmış. Üstüne sizden destek olmanızı bekliyorlar.
Yani nerden baksanız namert bir durum.
Ancak iş eşinizde bitiyor. Ve malesef genelde sesinin çıkmayacağından emin oldukları evlada yapılır bu kudümsüzlükler.

Margaret ama o zaman da gelin/damadın bu durumu bilmesi gerekmez mi? Böyle gizli sakli yapınca iyice mide bulandırıcı oluyor. Resmen hırsız gibi.. ay bi de hep damat ailesi alıyor/aşırıyor bu takıları. Geline takılanlar da gelin ailesinin borcu değil mi onlar da alsınlar madem..
Aynı aileler kızların düğününde de aynısını yapıyor zaten. Ve evet haber vermeleri lazım. Konu sahibinin eşinin de durumdan haberi var da çaktırmıyor muhtemelen.

Back
X