Birkaç ay önce işsiz kaldım. yakında doğum yapacağım. Elimizde yaklaşık 1,5 milyon TL paramız var bir kısmı benim tazminatım ama benim param senin paran diye ayırmak istemem. Çünkü eşim şu ana kadar hep bana harcadı. Ben maaşımı da onun parasını da harcadım örneğin bir yıl boyunca arabamın kredi ödemelerini tek başına yaptı öyle aman aman para harcayan biri değil. Zaten bu iş kurulduğunda üzerime olacak. Bu yönüyle pasif gelir gibi de düşünülebilir.
Kayınpederim tarımla uğraşıyor, çok sayıda arsası var ve eşim de tek çocuk. Bize, arsasına %70 hibeyle iş kurma teklifi yaptı. Yatırımın geri kalanını kendi karşılayacak. Aylık 150 net gelir hedefleniyor. İşçi de tutacağız. O zaten bu işi yapıyor ama onun daha küçük. Kısa süre önce Kıbrıs’tan ev aldı, aylık 1.200 dolar ödeme yapıyor. Hibe geldiğinde verdiği katkıyı bizden geri alacak ayıca aylık 35 bin TL kira isteyecek. Aramız iyi ama daha önce bebeğimize ismini koymak istedi, kabul etmedim bu yüzden küçük bir gerilim olmuştu.
Eşim mühendis ve kendi alanında iş kurma planı vardı, hatta ortağı bile hazır. Bu parayı aslında o iş için ayırmıştık. Eğer tarım işine yatırırsak diğer plan askıya alınacak. Arsa 7 yıl bize kiralanacak ama biraz ısrar edersek üstümüze de verebilir eşiyle konuşup gönlünü yapabilirsek tabii. O zaten bize hep gidin ekin biçin diyor ama biz pek yanaşmıyoruz. Fındık var daha 7 senede 1 kere gidip 2 poşet toplamadım. Kayınpederim de ben unumu eledim artık köye yerleşirim ama sizin işiniz siz uğraşın boş boş durmasın herkes arı gibi çalışıyor dışardan gelip kiralıyorlar diyor
Diğer yandan, bu yatırımı yaparsak çevreden gelen dedikodularla da uğraşmak zorunda kalacağız. Geçen yıl arabamı yenileyince bazı akrabalar kayınpederin destek verdiğini düşündü. Halbuki kendim aldım ama kimse emeğimi görmüyor. arsa şu an boş duruyor. Eşim ve çocuğuma kalacak bir mal. Bu işi kurarsak uzun vadeli getiri sağlayabilir. Arkadaşımın ailesi aynı işi yapıyor, hem rahatlar hem de kazançları oldukça iyi. Onlar da paran, arsan, desteğin varsa mutlaka gir diyor.
Çok kararsız kaldım. Bu işi kurmak mı doğru olur bir yandan da ilerde olası ailevi sorunlar içimi tedirgin ediyor. Bir de hayvancılık sonuçta bir tavuk gribine bakar işçi vs sıkıntı ben gidip bakamam da.