Kayınpederle iş kurmak

• Konu Sahibi Konu Sahibi gisla
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Türkiye çapında satış yapan ve yurtdışına da ihracatı olan benim bildiğim en az 4 tavuk çiftliği konkordato ilan etti, bunlardan ya bir tanesi ya iki tanesi devlet bankalarına devredildi de kurtuldu, diğerleri direkt battı.
Yaşadığım yerde tavuk çiftliği olan kim varsa kapattığından okuduklarım beni de şaşırttı.

Tarım ve hayvancılıktan anlamıyorsanız bu işe hiç girmeyin hem kendi alanınız değil hem başında durmayacaksınız .

Aylık net gelir 150 bin demişsiniz ama bu işler için çok düşük bir kazanç 150 bin kulağa büyük geliyor ama bu işlerde maalesef düşük kalıyor.

Araziye işçi tutma,servisle gelecekler için servisi,yemeği,kalacaklar ise onlara yer ayarlama,mazotu,gübresi,makinesi aletleri bir dünya para,dolar yükselse malzemeler de artacak,keza hayvancılıkta öyle yemi,doktoru,ilacı bir dünya para ailemde tarım ve hayvancılık yapanlar var ama bunlar dededen beri yapan insanlar çocukluktan beri işin içinde olanlar ki ona rağmen zorlanıyorlar hatta hayvanlarını satanlarda var kışın bir yagmur yağsa araziye giriş yapılmaz sebzelere meyvelere hastalık gelse tüm mahsül elde kalır en basiti don yada dolu yağsa meyve sebze yanar.

Bu sene Mersin de don ve dolu oldu _12 leri gördük bir sürü kişinin malları yandı asma yaprakları güzel değildi bu sene doğru dürüst meyve yok pazarda en basiti en iyi şeftali 100 TL bamya 150 den aşağı yok biraz uzun oldu ama siz bu işe girmeyin.
Kümes anahtar teslim kuruluyor ve civciv nakliyesi yemi veterineri ilacı şirkete ait

yani siz zaten kararını vermişsiniz de buraya da sanki kararınızdan daha emin olmak için 1-2 onaymesajı almak için yazmışsınız gibi duruyor. çünkü bu işten gerçekten anlayan hanımlar, rakamlarla konuşsa bile sanki işin içine girmişsiniz de dibinden boy veriyormuşsunuz gibi karşı çıkıyorsunuz.

Kümes anahtar teslim kuruluyor ve civciv nakliyesi yemi veterineri ilacı şirkete ait
Ben fikir vermekten çok fikir almak için yazıyorum. Bu işi tamamen başka firma yapacaksa siz sadece araziyi mi sağlamış oluyorsunuz, firma sizden araziyi kiralayip 45 günde civcivden tavuk üretip, satıp size kâr mı veriyor, doğru mu anladım?

Ben fikir vermekten çok fikir almak için yazıyorum. Bu işi tamamen başka firma yapacaksa siz sadece araziyi mi sağlamış oluyorsunuz, firma sizden araziyi kiralayip 45 günde civcivden tavuk üretip, satıp size kâr mı veriyor, doğru mu anladım?
Sen kümes sağlıyorsun enerji vs sağlıyorsun o getiriyor yemini ilacını veriyor 45 gün bak diyor bakıyorsun ve 45 gün sonunda alıp gidiyor ama kümes dediğim de fiyatı yüksek bir şey

Valla Siirt fistiginin da kilosu bine yaklaştı diye biliyorum siz bilirsiniz
Bakın bir kilosu diyorum bizim bin tane ağacımız var siz düşünün parayı
Soruyoruz ne oldu e bilmem ne zararlisi dadandi
soruyoruz para neden lazim
su gubre iyi degil surdan alicaz biz bilmiyoruz ki hangi gubre iyi hangi aşı yapilacak neyin miktari ne kadar basinda degiliz ki basinda dursak ne fayda anlamiyoruz
Benim demek istediğim söylenen ve anlatılan gibi olmuyor hiç bir şey
Bir hastalık gelir ilk onları tepef eder Allah korusun
Niye bunun yerine eşiniz bildiği işi kursun onu yapsın
Sanırım ayda 150 bin Hoşunuza gitti değil mi esiminde yılda 500 bin cok hoşuna gitmişti biz veriyoruz onu 5 yıldır halen sıfıra sıfır siz bilirsiniz ama inanın öyle bir para yok

Bakıcı demiştiniz bir arkadaşımın babası keçi işine girmişti sizin hesap o da bir sey bilmiyor bilen bakıcı aile tuttu anlaştılar yalan olmasın para harici süte de ortaktı bakıcı doğan oğlak ölüyor doğan oğlak ölüyor bunlar bi çoğalmadi veteriner getirmiş adam meğerse kadin süt bunlara çok kalsın diye doğan yavruları annesine emdirtmiyor vicdansizliga bakar mısınız sözün özü adam battı

Ama derseniz ki bunlardan bana ne ben kendi hikayemi yazıp ayda 150 bin kazanacağım bende derim ki buyrun kazanın kuzum Allah kolaylık versin
Bi tanıdığımın da aynı konu sahibinin dediği gibi kümesi vardı. O da anlamaz işten. Bakıcı tuttu. Snr hayvanlar azalmaya başladı. Ama düşünün ki binlerce hayvandan fark edilecek oranda azalıyor. Hasta oldu öldü diyor bakıcı. Snr biri gelip diyor ki bakıcınız hayvanları kesip kesip satıyor😶‍🌫

Bi tanıdığımın da aynı konu sahibinin dediği gibi kümesi vardı. O da anlamaz işten. Bakıcı tuttu. Snr hayvanlar azalmaya başladı. Ama düşünün ki binlerce hayvandan fark edilecek oranda azalıyor. Hasta oldu öldü diyor bakıcı. Snr biri gelip diyor ki bakıcınız hayvanları kesip kesip satıyor😶‍🌫
O kendi üretiyordur kayınpederimin kümeste kamera var mesela

Hayır aynı dediğiniz sistem.
Ayrıca hani 45 günde bir diyorsunuz ya. O hayvan gelecek 45 gün bakıp yollayacaksınız. Snr tüm o kümes kireçlenecek hayvanlar zehirlenmesin diye... Falan yani nerden baksanız 2 ay olacak bir nakilden diğerine. Ayrıca firmanın istediği sayı kadar hayvanı büyütüp vermezseniz her hayvan başı para sizden kesiliyor.
Detay çok fazla iyice araştırın derim

yani siz zaten kararını vermişsiniz de buraya da sanki kararınızdan daha emin olmak için 1-2 onaymesajı almak için yazmışsınız gibi duruyor. çünkü bu işten gerçekten anlayan hanımlar, rakamlarla konuşsa bile sanki işin içine girmişsiniz de dibinden boy veriyormuşsunuz gibi karşı çıkıyorsunuz.
Yok vermedim ama aklıma da yatmadı değil ama tek paramı da harcayamam kolayca arsa benim olmadığı sürece de girmem yani

Kayınpederin zaten mevcutta bu işi yapıp para kazanıyor mu yani? Uzun süredir yaptığı ve deneyimli olduğu bir iş mi? Eğer öyleyse haklarınızı baştan belirlemek şartıyla denenebilir gibi geldi bana. Ama ticaretin risk barındırdığını da unutmadan...

Kayınpederin zaten mevcutta bu işi yapıp para kazanıyor mu yani? Uzun süredir yaptığı ve deneyimli olduğu bir iş mi? Eğer öyleyse haklarınızı baştan belirlemek şartıyla denenebilir gibi geldi bana. Ama ticaretin risk barındırdığını da unutmadan...
Evet 10 binlik bi kümesi var bakıcısı var biz de o civarda kuracağız üstünü tamamlayacak sonra hibe gelince parasını vereceğiz

Örnek kararlar var ayrıca tarım bu sonuçta bir sürü insan benim gibi yapıyor elbet koruyan kanun vardır
Dedesinin bahçesine yaptı çiftliği bi tanıdık. Dede vefat etti. Tabi bahçe miras. O da amcasına düştü. Koca çiftliği amcaya cüzzi bi miktara bıraktı çıktı. Masrafını bile çıkaramadı yani.
Öyle tazminat hakkı falan resmiyette nasıl yürür bilmem ama böyle örnek durumlar da var

Dedesinin bahçesine yaptı çiftliği bi tanıdık. Dede vefat etti. Tabi bahçe miras. O da amcasına düştü. Koca çiftliği amcaya cüzzi bi miktara bıraktı çıktı. Masrafını bile çıkaramadı yani.
Öyle tazminat hakkı falan resmiyette nasıl yürür bilmem ama böyle örnek durumlar da var
Bizde de miras durumu olabilir evet kardeş yok ama karısı var üstüme verse ki vermez ama verdi diyelim onun da hakkına girmiş olacağız aslında konuşuldu adını oğluma verirsek o arsadan daha büyük bi arsası var onu sana vereceğim dedi ben de baba arsa senin olabilir istemiyorum adını koymam dedim soğuk yaşandı geçti şimdi de siz gençsiniz ödersiniz zaten yatırımlar size biraz ben biraz siz birleştirelim büyütelim hiç iş kurma işine girmeyin sen işine devam et sen de bebeğine bak dedi. Yani bizim vereceğimiz paraya ihtiyacı yok silkelense çok daha fazlası çıkar. Ama öyle oğlum rahat twhat yaşasın kafasında değil biz bu şehre taşındık ev yaptırdık boşta evi de vardı geçin oturun demedi gittik 1 sene biraz köyde biraz onun üst katında oturduk altın borcu aldık bedelli askerlik yapsın diye işten kocama avans çektim ödemedi yani gitsin askere dedi utanmayacak mı dedi kendi de emekli asker babam da askerdi of bilmiyorum ya eşim bile istemiyor ne işimiz olur diyor. Dert arıyorum herhalde

Bizde de miras durumu olabilir evet kardeş yok ama karısı var üstüme verse ki vermez ama verdi diyelim onun da hakkına girmiş olacağız aslında konuşuldu adını oğluma verirsek o arsadan daha büyük bi arsası var onu sana vereceğim dedi ben de baba arsa senin olabilir istemiyorum adını koymam dedim soğuk yaşandı geçti şimdi de siz gençsiniz ödersiniz zaten yatırımlar size biraz ben biraz siz birleştirelim büyütelim hiç iş kurma işine girmeyin sen işine devam et sen de bebeğine bak dedi. Yani bizim vereceğimiz paraya ihtiyacı yok silkelense çok daha fazlası çıkar. Ama öyle oğlum rahat twhat yaşasın kafasında değil biz bu şehre taşındık ev yaptırdık boşta evi de vardı geçin oturun demedi gittik 1 sene biraz köyde biraz onun üst katında oturduk altın borcu aldık bedelli askerlik yapsın diye işten kocama avans çektim ödemedi yani gitsin askere dedi utanmayacak mı dedi kendi de emekli asker babam da askerdi of bilmiyorum ya eşim bile istemiyor ne işimiz olur diyor
Bakın gerçekten getirisi çok iyi(Allah rast götürsün herkesin işini). Hele de kayınbabanız zaten yapıyormuş bağlantıları vardır ama eşiniz gönüllü değil, sizin bebeğiniz olacak ilgilenemezsiniz.
Öyle "hadi bakıcı tuttuk o halleder" gibi bişey düşünmeyin. O hayvanlar geldiğinde siz boşaltıyorsunuz firma sadece gönderiyor, giderken siz dolduruyorsunuz kamyona falan. Bunlar eşiniz gönüllü değilse tek başınıza organize edebileceğiniz şeyler değil.
Şimdi bebek oluyor. Tek birikim diyorsunuz. Siz uzun süre çalışamayacaksınız... Yani çok ince düşünmelisiniz

Bakın gerçekten getirisi çok iyi(Allah rast götürsün herkesin işini). Hele de kayınbabanız zaten yapıyormuş bağlantıları vardır ama eşiniz gönüllü değil, sizin bebeğiniz olacak ilgilenemezsiniz.
Öyle "hadi bakıcı tuttuk o halleder" gibi bişey düşünmeyin. O hayvanlar geldiğinde siz boşaltıyorsunuz firma sadece gönderiyor, giderken siz dolduruyorsunuz kamyona falan. Bunlar eşiniz gönüllü değilse tek başınıza organize edebileceğiniz şeyler değil.
Şimdi bebek oluyor. Tek birikim diyorsunuz. Siz uzun süre çalışamayacaksınız... Yani çok ince düşünmelisiniz
İşçi devamlı kalıyo3 ya ev var vs yapan çok var ama onların eski kümesler biz sıfırdan kurarsak kredi vs çekeriz zaten 2 3 sene kendine çalışacak bunu da kabul ediyorum ama bir yandan tek param ve işsizim muhtemelen bir daha da iş bulamam :(

İşçi devamlı kalıyo3 ya ev var vs yapan çok var ama onların eski kümesler biz sıfırdan kurarsak kredi vs çekeriz zaten 2 3 sene kendine çalışacak bunu da kabul ediyorum ama bir yandan tek param ve işsizim muhtemelen bir daha da iş bulamam :(
İşçi tabii ki devamlı kalacak. Ailesiyle oraya taşınıyor. Kümes hayvanı belli saatlerde gidip bakabileceğiniz bişey değil.
Ben size tüm riskleri söylüyorum ki hazırlıklı olun. Her şey bizim için. Olaki hayvanın biri hasta oldu. Kümes hayvanları o kadar hassas ki hemen diğerlerine de bulaşıyor veteriner falan gelmeden çoğu zaten telef olabiliyor. Bu durumda siz veya sigorta karşılayacak zararı ama o ayki geliri sağlayamıyorsunuz 150 diyorsunuz ya o gelmiyor mesela. Hatta belki üstüne zararı da siz veriyorsunuz....
Bunların hepsini düşünmek zorundasınız. Kenara en azından 200-300bin koyun ki en kötü senaryoya bile hazır olun

Sen kümes sağlıyorsun enerji vs sağlıyorsun o getiriyor yemini ilacını veriyor 45 gün bak diyor bakıyorsun ve 45 gün sonunda alıp gidiyor ama kümes dediğim de fiyatı yüksek bir şey

Bu işe çok hevesli duruyorsunuz.

Bence önce bir veterinerle konuşun. Tavuk bakımı, hastalığı, telef olma durumu bunları bir öğrenin.

Sonra bu işi yapan insanlarla konuşun. Fakat işinin başında, çiftlikte mi yoksa sadece bakıcı ile mi işi yürütüyor. Bu kısma dikkat edin. Adam köyde büyümüştür, köyde yaşıyordur,tavuk bakımını biliyordur. Bakıcı olsa bile her gün tavukların yanındadır bu kişinin büyümesi olası. Çünkü bakıcı gitse kendi bakar.

Alternatif plan hazırlamanız da gerekir.Mesela bakıcı bırakıp gitse ne olacak?
Hayvanlar hasta olsa ne olacak?
Bakıcı, veteriner, kümes temizliği, elektrik,su vs ne gibi giderler olacak?

Bu tarz yerler genelde şehirden uzak oluyor bu yüzden eleman bulmak zor oluyor. Arkadaşımın eşinden biliyorum. Onlar iki sene ön hazırlık yaptı. Adamın veteriner kadar bilgisi oldu. yabancı makaleleri bile okudu hayvan bakımı ile ilgili. Hayvanları bırakıp eve bile gidemiyor. İşçi kaçıyor, veteriner gidiyor, yemde sıkıntı çıkıyor.

Back
X