kaynana hastalanınca neden gelin bakmak zorunda?siz bakarmısınız?

Benim kayinvalidem ben hasta oldugumda gelip bakmadi
Ziyareti bile burnumdan getirdi
Kendi kizi kocasi kardesleri ve annesi var bana muhtac olmasin da bende ona olmayim
Zira ona muhtac olsam ne yasayacagimi gordum

Öncelikle annem aynı durumda olsa abimin eşinden böyle bir beklentim olmazdı. Çünkü hasta bir insanın temizliği ve bakımı ile ilgilenen kadındır çoğu zaman ve ben varken annemin kişisel ihtiyaçlarıyla ilgilenmek başkasına düşmez.

Kayınvalidem hasta olsa da annemden ayırmamaya çalışırdım. Kayınvalidemi severim. Ama kayınvalidesi yüzünden sıkıntı yaşayanların ruh halinden de anlamak lazım. Eminim başka çaresi olmasa konu sahibi de kayınvalidesini muhtaç bırakmaz. Ama asıl bakımı eşinin kızkardeşinden beklemesinde de bir gariplik göremedim. Kayınvalide enerjisini kızına harcıyorsa, yardımı da kızından beklemeli. Hukukta bile nimet-külfet denkliği vardır. Nimete kim sahipse külfete de o katlanır. Gelinini kızından ayırt etmeyen bir kayınvalide ise zaten gelin de annesi gibi ilgilenecektir.
aynen böyle düşünüyorum ben de.
bir kv gelinine hiçbir zaman evlat olarak yaklaşmamışsa hastalığında da o gelinden bir evlat gibi ilgi hürmet beklemeye hakkı yok.
bekleyeceği ilk kişiler kendi evlatları ve eşidir.
gelin ve damat ise kendi vicdanları ve merhametleri doğrultusunda hareket eder en nihayetinde.
tamamen ortada kalmış durumda ise zaten kimse kolay kolay sırtını döenmez.bu insanlık dışı bir tutum olur.
ama eli ayağı tutan imkanı olan evlatları var iken gelinden medet beklemek te kimsenin hakkı değil.gelin de mecbur değildir bana göre.
benim kv 2 ay hastanede yattı kızı bir gece yanında kalmadı.
ama o kadın yaklaşık 20 senedir kızına ve onun yanında getirdiği 3 çocuğuna bakmış kadın.
herkesten önce onun koşması gerekirdi.anasının ayaklarının altını öpmesi gerekirken o hiç ilgilenmedi bile.
Artık Allah soracaktır hesabını.
yani senin dediğin gibi nimet-külfet şeklinde düşünüldüğünde o kadın onu 20 sene sırtında taşımışken kızı ona hastanede bir tek gece bile bakmaya tenezzül etmedi.
bu da çok derin bir merhametsizlik.
şehir dışındaki büyük kızı ise ne aradı ne sordu.ben bir sebepten dolayı patladım sayıp dökünce ertesi gün geldi şehir dışından.o da göstermelik.evde biraz temizlik yaptı.biraz eline para sıkıştırdı.çekti gitti.bana da küstü.acı gerçekleri yüzlerine söylediğim için,annenizle ölünce mi ilgileneceksiniz dediğim için.
bana göre önce evlatları koşmalıydı anneleri için.ben eşimi ilgilenmesi için teşvik ettim.o aşamada daha fazlasını da yapmazdım zaten.eli ayağı tutan 3 evladı var.koşssunlar.analarına boyun borçlarını ödesinler.
benim annem hastanede yatarken ona nasıl yaparım da çorba götürürürm diye kendimi paralardım.çorbayı yapar işe getirir akşam da ona götürürdüm .sırf ağız tadı acıcık değişsin canı çeker diye.
o zamanlar kimse sormadı bana hailin nedir annenin durumu nedir diye.bana acımayana kolay kolay acımam ben de.
ancak belirli zaruriyetler baş gösterecek ki Allah rızası için elimi uzatırım

Kayınvalide kime fedakarlık yaptıysa zamanında, zor zamanında da o bakmalı. Benim annem çalışan bi bayandı bize hep ananem baktı. Kadıncağız kalp hastasıydı kalp krizleri geçirdi hastanelerde yattı, annem kıyamadı bizi bakıcıya verdi yine anneannem dayanamadı al bizi baktı. O hastane süreçlerinde babanneme rica etmişler iki üç gün bir hafta neyse sen gel kadının bi kere geldiğini hatırlarım. Tek bir gün o da neydi tam hatırlamıyorum çünkü babam eve erken gelip babannemi yollamıştı.

Bu arada halamın çocuklarına baktı yıllarca. Şimdi de halamlarda kalıyor bir nevi halam bakıyor ona. Bence olması gereken bu.

Zor zamanlarında insanların yardımına koşmazsan sonra onlardan bir şey beklemeye hakkın yok.

Geçen gün ben hastayım raporlu evde yatıyorum hem hamilelikten midem bılanıyor hem hastalıktan kırılıyorum. İki gün ağlaya ağlaya evde yattım açlıktan öldüm akşam eşim gelene kadar. Kayınvalidem alt katımda çıkıp bi tas çorba vermedi. Şimdi ben ne düşüneyim? Ha o iki günün bir gününde ta dünyanın bi ucuna kızına gezmeye gitti.

Dediğim gibi kim kimin için ne fedakarlık yaptıysa ondan beklesin.

Ben hastayken kayınvalidem 'oğlum hasta olsa bakardım kızın hasta sen bakmak zorundasın'dedi anneme

Doğal olarak ben bakmak zorunda değilim bakmam!!!
Bu acıyı da unutmam ben ölümün eşiğindeyken iki çocuğum annem ben yalnızdık..

buni diz uzmanlarda diyor gelin kaynanasına bakmak zorunda değil diye ama kişiye kalmış

Öncelikle annem aynı durumda olsa abimin eşinden böyle bir beklentim olmazdı. Çünkü hasta bir insanın temizliği ve bakımı ile ilgilenen kadındır çoğu zaman ve ben varken annemin kişisel ihtiyaçlarıyla ilgilenmek başkasına düşmez.

Kayınvalidem hasta olsa da annemden ayırmamaya çalışırdım. Kayınvalidemi severim. Ama kayınvalidesi yüzünden sıkıntı yaşayanların ruh halinden de anlamak lazım. Eminim başka çaresi olmasa konu sahibi de kayınvalidesini muhtaç bırakmaz. Ama asıl bakımı eşinin kızkardeşinden beklemesinde de bir gariplik göremedim. Kayınvalide enerjisini kızına harcıyorsa, yardımı da kızından beklemeli. Hukukta bile nimet-külfet denkliği vardır. Nimete kim sahipse külfete de o katlanır. Gelinini kızından ayırt etmeyen bir kayınvalide ise zaten gelin de annesi gibi ilgilenecektir.
genelde kim bakıyorsa ona bir şey düşmüyor ve geneldede kaynanın en çok çektirdiği geline bakmak zorundasın diye geliniyor
burda bakıyorumda herkes hasta bakımından ne kadar kolay bir şeymiş gibi bahsetmiş hasta bakımını meyve vermek su ilaç vermek sadece hasta bakımı mı
yeri geldiğinde sırtına alıp tuvalete götürmek var yeri geldiğinde altını temizlemek var
birde genelde akrabalarda falan olur lafa gelince herkes kimseye bırakmaz kendi bakar o deece mükemmeldirler ama kaynanası kendilerine geldiğinde iki gün kalmaya kalksa kriz geçirirler hasta olmadığı halde ,
ve son olarak allah kimseyi kimsenin eline düşürmesin elden ayaktan etmesin sadece yaşlılar için değil gençler içinde yarın öbür gün bizim ne olacağımız belli değildir şimdi dışarı çıkıp araba altında kalmak var
evet ilk başta bir hastabakıcı vs. tutulamasından yanayım ama maddi durum el vermiyordur en en son çare olarak hastaya bakılacak el mecbur ama sadece gelin baksın diye yola çıkmak niye bir altı ay geln bakıyorsa bir altı ayda kızı baksın mesela ama olmaz değil mi kızın kocasıyla arası bozulur

Kayınvalide kime fedakarlık yaptıysa zamanında, zor zamanında da o bakmalı. Benim annem çalışan bi bayandı bize hep ananem baktı. Kadıncağız kalp hastasıydı kalp krizleri geçirdi hastanelerde yattı, annem kıyamadı bizi bakıcıya verdi yine anneannem dayanamadı al bizi baktı. O hastane süreçlerinde babanneme rica etmişler iki üç gün bir hafta neyse sen gel kadının bi kere geldiğini hatırlarım. Tek bir gün o da neydi tam hatırlamıyorum çünkü babam eve erken gelip babannemi yollamıştı.

Bu arada halamın çocuklarına baktı yıllarca. Şimdi de halamlarda kalıyor bir nevi halam bakıyor ona. Bence olması gereken bu.

Zor zamanlarında insanların yardımına koşmazsan sonra onlardan bir şey beklemeye hakkın yok.

Geçen gün ben hastayım raporlu evde yatıyorum hem hamilelikten midem bılanıyor hem hastalıktan kırılıyorum. İki gün ağlaya ağlaya evde yattım açlıktan öldüm akşam eşim gelene kadar. Kayınvalidem alt katımda çıkıp bi tas çorba vermedi. Şimdi ben ne düşüneyim? Ha o iki günün bir gününde ta dünyanın bi ucuna kızına gezmeye gitti.

Dediğim gibi kim kimin için ne fedakarlık yaptıysa ondan beklesin.
Konu dısı ama hamılemısınız hayırlı olsun

Sanırım kadın doğum doktoru arıyordunuz buldunuz mu

Normali kendi cocuklarinin bakmasi, buna oglu dahil evli olsada ama esinin rizasini almasi gerekir sonucta evi cekip ceviren kadin oluyor... Ama su genellemeyi sevmiyorum kizim bakamiyor el kapisinda oglum mecbur bakacak onun evi benim evim! Eee gelinde el degilmi? O ev oglunun oldugu kadar Gelinin degil mi? Yeri geldiginde kizini göklere cikartip gelini yerini dibine sokmuyon mu? Yada ben evlat ayrimi yapmiyorum diyip, kiz artik evlendi onun evi barki ayri, oglumun herseyi benim sayilir nedemek oluyor?
Bakilir tabii ki bakilir heleki insanin vicdani varsa, ama bakmak zorunda degildir, oglunun evini kendi evi gibi gören ama kizinin aman huzuru ve düzeni bozulmasin diye ayrim yapilmamali... Ama maalesefki sonuc, gelinler bakmak zorunda kaliyor, sevap isleyecegi varsada icten yapmak istesede, kayinvaledelerin bu davranislari ve ayrimi yüzünden daha cok günaha giriyor gelinler düsünce ve davranisla...:KK14:

Canınıza candan yakın yatalak hastanız olsaydı böyle düşünmezdiniz.Rabbim kimseyi elden ayaktan düşürmesin ama oldu ki öyle bir şey oldu seve seve bakarım.Sizin anneniz hasta olsa gelininiz de "Bakamam" derse üzülmez misiniz? Sizin annenizde hasta olduğunda abiniz veya erkek kardeşiniz bakmıyor gelin bakıyor. O da anne sonuçta eşinizin annesi.Bakmayıp ne yapacaksınız ? Bakım evine mi götüreceksiniz?

Dinimizde gelinin kayinvalidesine bakmasi zorunlu değil.
Ama oğlunun ya da kuzinin bakmasi emredilmiştir.
Acikcasi onlar varken bana düşmez diye Düşünürüm.
Hele bende ki babaanne gibi saglikli olunca kizlarina asik olup hastanlandiginda bize geliyorsa hayatta bakmam.

Kimse kimseye bakmak zorunda degil elbette. Bunlar yazili kuralli kanunlar degildir. Olay tamamen vicdan meselesidir. Allah kimseyi kimseye muhtac ettirmesin, insan yuku agirdir, anan da olsa baban da olsa. Bana cok iyi davrandi, cok iyilik etti diye degil Allah rizasi icin birine bakilabiliyorsa iste asil olan odur. Hayatimda bir kisi varki, bana ah etmis, iftira etmis, ve su anda hasta. Surekli kendimi yoklarim birgun bana gelse yardim istese bakar miyim diye. Vicdanimdan aldigim cevapla hep kendime gelirim, rahatlarim. Insan surekli o devlesmis egosunu, nefsini tartmali, onun altinda ezilmemeli. Dusman bile olsa muhtacsa kapisini acmali..Bence...

Aynen öyle.
Benim babannem bize cektirmedigi kalmadı.
Kizlarina ölür ama yanlarında 2 hafta kalamaz kovarlar bunu kavga ederler .
Ama biz agzimizi acmayiz.
Rahmetli dedem hastalandı annem altından aldi kizlari yanimizdayken.
Oraya buraya iserdi kizlari hic temizlemesi.
Kizlari varken geline düşer mi bu ?
Simdi de diyorlarki babamiza çok iyi baktik.
Gelin ( annem) hic bakmadi.
Al işte.
Annenin yerinde olsam evime bile sokmam ama neyse..
Normali kendi cocuklarinin bakmasi, buna oglu dahil evli olsada ama esinin rizasini almasi gerekir sonucta evi cekip ceviren kadin oluyor... Ama su genellemeyi sevmiyorum kizim bakamiyor el kapisinda oglum mecbur bakacak onun evi benim evim! Eee gelinde el degilmi? O ev oglunun oldugu kadar Gelinin degil mi? Yeri geldiginde kizini göklere cikartip gelini yerini dibine sokmuyon mu? Yada ben evlat ayrimi yapmiyorum diyip, kiz artik evlendi onun evi barki ayri, oglumun herseyi benim sayilir nedemek oluyor?
Bakilir tabii ki bakilir heleki insanin vicdani varsa, ama bakmak zorunda degildir, oglunun evini kendi evi gibi gören ama kizinin aman huzuru ve düzeni bozulmasin diye ayrim yapilmamali... Ama maalesefki sonuc, gelinler bakmak zorunda kaliyor, sevap isleyecegi varsada icten yapmak istesede, kayinvaledelerin bu davranislari ve ayrimi yüzünden daha cok günaha giriyor gelinler düsünce ve davranisla...:KK14:

Zorunluluk değil insanlıktir.
Hiç bir hastaya bakmak kolay değildir.
Bu annemiz olsa da kolay değildir, kayınvalide olsa daha da zordur ama insan olarak bize düşen bakmaktır.

Siz onun yerine kendinizi koyun ve öyle hareket edin.

Ben hastayken kayınvalidem 'oğlum hasta olsa bakardım kızın hasta sen bakmak zorundasın'dedi anneme

Doğal olarak ben bakmak zorunda değilim bakmam!!!
Bu acıyı da unutmam ben ölümün eşiğindeyken iki çocuğum annem ben yalnızdık..
ben 8 ay önce düşük yaptım geçmiş olsun demediler.aylar sonra yüzlerine vurdum kv kp iin. özür diliyolar.
ne münasebet dedim.siz büyüksünüz özür istemiyorum dedim.öbür dünyada helalleşiriz dedim.
acaba kendi kızları olsa aynı şekilde mi yaparlardı.
geçen bayram a dan z ye her şeylerini pişirdim aldım götürdüm vs. yine de durum böyleyken.
ama bu bayram hiçbişey yapmadım çünkü mide bulantısından kıpırdayamıyorum.
benden mutfağa geçip yemek yapmamı bekliyo.ben hiçbir şey yapamam dedim oturdum köşede.
ama ben de hastayım görüyosun.kızı olsa ne yapardı bana ne yapıyor.
kendileri oturup yemek yedi.bana bi kere dedi geçti.ne ısrar ne ilgi.ama kız olsa öyle mi yapardı.
yapmazdı tabi.onun ayağına kadar yemeğini taşırdı kv.o da nankör çıktı şansına.
buı konuda ben de dertli olduğum için sert düşünüyorum biraz ne yazık ki.
evlat yerine koymayanlar bi zahmet evlatlık görevi beklemesinler.
herkes aslen kendi ana babasından mesuldür.benim de eşim baksın annesine gitsin gelsin gerektiğinde alışverişini yapsın.kardeşleri ile elele versinle ana babalarına sahip çıksınlar.
ben nerede ne yapacağımı bilir,merhametim ölçüsünde zaten yapacağımı yaparım.o karar da tamamen bana aittir.zorla kimse hiçbirşey yaptıramaz.

Kk hanımları gene vicdana gelmiş..böyle konular olunca herkes bir yufka yürek oluyor nedense? Öteki çocuklar kenarda durcak ben kv ye bakıcam kimse kusura bakmasın bu işler sırayla..Herkes taşın altına elini koyar sırayla bakılır, ama herkes bakarken kenara çekilinmez, bir de tam tersi olursa ben bakarken herkes kenara çekilirse işte burda sevgi,saygı, vicdan, hatır devreye girer onlarda varsa tabi ..

Sadece 1 kişi bakacaksa tamamen haksızlık gelinler çoksa herkes eşit bakmak zorundadır
ben bunu anlamıyorum kaynana hasta olunca hemen oğlum bakar
bana deyip o eve sığınmak ister
tamam ogludur bakmak zorunda
ama bakan oglu degilki gelin..oğlu
sabah işe gidip akşam gelecek
evde gelin bütün gün kaynanayla
ilgilenecek yani bakmak zorunda
bırakılmak değilmidir bu?
Gelin ben bakamam derse
sülalenin yüzkarası olur kocası
ayrılıgın eşine gelir buna boyun
eğen gelin bundan sonraki hayatını hasta bakıcı olarak mı geçirecek?

kv olarak değilde hasta bir insan olarak düşünülmeli bence evlatlar arasında dönüşümlü olarak bakılmalı eğer diğer çocuklar bakmıyosa o onun vefasızlığıdır derim ve ben bakarım maddi durum yeterliyse yanıma yardımcı bir bayan alırım.zamanında çok çektirmişsede Allah'a havale ederim, intikam zamanı geldi diye düşünmem. ayrıca kv bakımını yaparak eşinizide mutlu edersiniz. Cennet annelerin ayakları altındadır onun duasıyla ne kapılar açılır bilemezsiniz.

Gelin ben bakamam derse

Zorunda bırakılmak kötü tabi ki. Kimse kimseye bakmak zorunda değil. Ama sadece kendi adıma söylüyorum. Kv hasta olsa Allah korusun, kimselere bırakmam bakarım. Çünkü o da benim çocuklarıma dört dörtlük bakıyor. Çok mu aşığım, çok mu iyi anlaşıyorum? Hayır ama öyle bi durumu olsa ben bakarım.

Gelin ben bakamam derse

1) kız evladı yok mu?
2) siz dogum yapınca gelip bakmadı mı? çocugunuzu hiç emanet ettirmediniz mi?
3) sürekli gelin bakamaz, diğer evlatları da bakmak zorunda.onlardan yardım istemeyip hep aynı gelinin başına üşüşmek haksızlıktır, hakkına girmektir.

peki bakmak zorunda kaldıgınız
kaynananız kesinlikle anlaşa
madınız aynı evde yaşayıpta
zamanında hayatı size zindan
etmiş biriyse
sen benim teyzemi tarif ediyorsun
ama benim teyzem 23 senedir aynı evde ve kv öz teyzesi..
gorumcelerı sürekli söylüyormuş gelin bakmak zorunda değil ama oğul bakmak zorunda...sanki eniştem işten gelip annesinin çişini altından alıyor.herseyini teyzem yapıyor.teyzemin beklediği bir ALLAH RAZI OLSUN lafı ama mecbur degilsin diyorlar.madem mecbur değil teyzem kadın çişiyle mi beklesin gelin de temizleyin madem

Back
X