Bence bu korkular eskiye dayanıyor, umarım yazacaklarım yanlış anlaşılmaz, genel bir eleştiri benimkisi, kız annesiyim, ileride damadım olacak, damatlar sevilir bilirsiniz, herhalde ben de severim bilmiyorum:)) erkek anneliği nasıl bir şeydir, kayınvalidelik nasıl yapılır bilmem ama ben burada biraz da kız annelerini eleştireceğim, zamanında çok afedersiniz sen kız oğlan kızsın seni isteyen aile terleyecek, para dökecek, şu kadar altın, bu kadar eşya, düğün olmazsa olmaz, bir kusurun mu var ki çersiz çöpsüz evleneceksin, isteyeceksin tabii, gül gibi kız veriyoruz biz düşünceleriyle büyütüldük, Ayşe nişanlandı ona takılan altınlar, yapılan bohçalarla bize yapılanları kıyaslayıp hııı kayınvaliden sana Ayşe kadar kıymet vermiyor demek ki diye ezildik, değerimizi harcanan paraya endeksledik, oysa biz alınıp verilen bir eşya değildik, haliyle erkek tarafı da altın taktığı, eşya yaptığı, düğün dernekle gelin ettiği kızı parayla aldığı eşya olarak gördü.
Günümüzde hala kızını onu aldır, bunu yaptır, harca paralarını, aaaa değersiz misin sen diye yetiştiren anneler var, birkaçı benim akrabam, erkek tarafı ne yapsa fazlasını istiyorlar, üstelik kayınvalide adayı kadıncağız 2 gelin alacak, bizim akraba kızı eltisine herşey yapılmasın diye tüm parayı ben harcayacağım, o da kim diyebiliyor açık açık, annesi de veriyor gazı.
Erkek ailelerinin hepsi ak kaşık mı? Hayır, oğullarının eşine el kızı, dış kapının dış mandalı muamelesi yapanlar var, çat kapı gelip burası oğlumun evi sen kim oluyorsun tavrı yapan çok, ne demek oğlumun evi, kızınla oğlunun evi olarak görmek zor değil, evlenirken yardım ettiyseniz eğer bunu evlatlarınız için yaptınız, alem görsün diye değil, aleme yıllarca anlatıp nasıl gelin aldım ama demek için değil, o zaman yalnızca oğlunuzu evlat olarak görmeyecek gelini de evlat gibi bağrınıza basacaksınız ki hem evli çift mutlu olsun, hem de siz.
2 çift lafta genç kızlara, özellikle evlenmeden önce flört ya da nişanlılık döneminde kayınvalide evinden çıkmayan kızlara, baştan canım cicim, anacığım deyip her işine önde koşuyor, evlenince mesafe koymak istiyorsunuz, mesafe baştan koyulur, herkes çizgisini baştan çizer, evlenene kadar canım cicim, evlendikten sonra canın çıksın olmaz, herşeyimi yapsın ama evime de gelmesin olmaz, beğenmediğiniz bir şey olduğunda bunu içinizde tutup kurulmak yerine açık sözlü olun söyleyin, illa kırıp dökmenize gerek yok, istemediğiniz şeyleri sakin bir tavırla da söyleyebilirsiniz pekala, en azından kayınvalide de daha flört/nişan döneminde bu kız böyle der kabullenir, eşinize senin annen şöyle senin annen bunu dedi deyip topu erkeklere atmaya gerek yok, kaldı ki iyi de olsa kötü de olsa onlar eşlerinizin annesi, ömür boyu bir şekilde yüz yüze bakmak zorundasınız, o zaman mesafeyi baştan belirleyin net olun, aynı şey eşleriniz için de geçerli.