Bebeklerini emzirirken tabi ki çok yanlış olmuş, çok üzüldüm o duruma ben de... Ama madem durum bu, ben de kediciklerin bakımlarının sürdürülmesi ve annenin sağlığı için yapabilecekleriniz konusunda tavsiyelerimi yazayım
Yavruların bakımını artık, en azından biraz büyüyene kadar, sizin üstlenmeniz lazım. Ne kadarlıklar? Hala bebeklerse bir pet shoptan bebek kediler için toz mama (
yavru kediler için süt tozu derseniz anlarlar) alın derim, süt çok dokunur, ağır ishale neden olur,
sakın süt vermeyin. İshal ve su kaybından ölümlerine bile neden olabiliyor sütle besleme. İlle verecekseniz hiç değilse
laktozsuz süt alıp onu da mutlaka sulandırarak verin... Ya da yoğurdu sulandırıp verin hiç değilse. Çünkü kedilerin inek sütündeki laktoza alerjisi vardır. Alerjik tepkiler ağır sonuçlanabilir, hele ki yavru kedide... O yavru kediler için süt tozu mamayı kutudaki talimatlara göre sulandırarak vermek lazım yavrulara, çok küçüklerse şırıngayla tabi. İki üç aya vardılarsa
yavru kediler için olan kuru ya da yaş mamalardan verebilirsiniz.
Anneye gelirsek... Kısırlaştırılan kedinin de bir hafta on gün kadar kapalı bir mekanda kalması lazım. Mutlaka boynunda yakalık da olmalı bu sürede çünkü dikişlerini yalaya yalaya açıyorlar, çok korkunç sonuçları olabiliyor yakalık olmazsa. Operasyon sonrası bir hafta içinde sokağa salınması da kesinlikle çok riskli. Olur da bu sürede ameliyat yerinde bir enfeksiyon belirtisi, şişlik, kızarıklık vs olursa ya da kedide halsizlik, yemek yememe, ateş gibi belirtiler görülürse
hemen veterinere götürürseniz bir antibiyotik iğneyle kurtulur çok büyük ihtimalle. Bakımını ve sorumluluğunu, acil durumda veteriner işini üstlenebilecekseniz alın bu yüzden kediyi. Benim kedimde olmuştu o şişlik, ameliyat başarılı geçse de. Hemen götürünce veterinere çok şükür müdahale edildi, hem de iki defa. Neyse ki sonrasında bir sorun yaşamadık. Şimdi zaten önlem olarak antibiyotik vermişlerdir. Ama kedi sokakta kalacaksa ya da dükkan ortamı uygun değilse, başında ara sıra kontrol edecek biri olmayacaksa ya da dediğim gibi gerektiğinde veteriner sorumluluğunu üstlenemeyecekseniz, bırakın ameliyat yarası iyileşene kadar şu an bakım aldığı yerde kalsın bence, zaten dönünce emziremeyecek. Ama bulunduğu yerden sokağa salmayı düşünüyorlarsa alın hiç değilse dükkanda, kapalı yerde olsun ama yavruların emmeye çalışmasını da önlemeniz, gerekirse ayırmanız gerekir.
Her şeye rağmen kısırlaştırmak iyi bir şey aslında, kedi için de, o bakımdan canınızı sıkmayın... Çünkü bu kedicikler kısırlaştırılmayınca doğurmaya devam ederken bir yandan ölüp gidiyorlar sokaklarda

Daha bugün sokakta bulduğum yaralı bir kediyi zor yetiştirdim veterinere

Klinikte şimdi, kalacak da iyileşecek de inşallah... Yavruların sokakta sağkalım oranı da çok düşük oluyor zaten. 5 kediden 4ü gidiyor iyi bakım almazsa

Bu yüzden kısırlaştırma en güzel çare. Zamanı yanlış olmuş olsa da kediye kötülük olmamış inanın.
Çok geçmiş olsun, umarım anne de yavrular da sağlıkla yaşarlar...