Kedilerimiz Hakkinda Sorular ve Cevaplar

Tırmalama tahtası aldım orada tırnaklarını tırmalıyor. Çokta mutlu. Koltuğu tırmalayınca azarladım, birde koltukları tırmaladığı yerlere bez serdim bir süre. Arada da tırmalama tahtasına götürdüm. Bir süre sonra bezleri koltukların üzerinden kaldırdım. Arada tahtasına götürdüğüm için alıştı. Artık kendiliğinden gidiyor. Hatta yemek yediğinde ya da su içtiğinde bitiminde sistematik bir şekilde tahtasına gidiyor tırnakları için. İki tırt tırt tamamdır. Oyun oynarkende çoğu zaman orada oynuyor, ya da orada saklanıyor. Bazen kovaladığımda onu oraya kaçıyor saklanmaya hemencecik. :76::70:

Kedi nezlesi olduğuna nasıl karar verdiniz? FVR (kedi nezlesi), FIV , chlamydia semptomları birbirine çok yakındır.Özellikle , öksürme, göz kızarıklığı,göz akıntısı, burun akıntısı, hapşırma, iştahsızlık,ateş...Anne karnında enfekte olmadığına neye göre karar vereceğiz test yapmadan? Bu 3 hastalığında belirtileri aynıdır. ateşini(makattan) ölçme şansınız var mı? başka kedilerle temas ediyor mu, dışarı çıkıyor mu? karnesinde görünen aşıları yazar mısınız? aşıları tamamlandı mı? Eğer aşıları tamamlandıysa bu 3 hastalıktanda korkmaya gerek kalmaz ve basit bir soğuk algınlığı olarak değerlendirebiliriz zira soğuk algınlığı ile kedi nezlesi çok farklıdır, nezle öldürücü olabilir soğuk algınlığı ise 5 günde hafif antibiyotiklerle tedavi edilir...Aşıları yoksa bu 3 hastalıktada yabana atılacak bir durum söz konusu değil bir çok genç kediyi bu hastalıklar sebebi ile kaybediyoruz bu yüzden özellikle veterinerinize götürmenizi tavsiye ederim...Hiç merak etmeyin ki veterineriniz muayene için ücret almayacaktır, vereceği antibiyotik fiyatı da 14 ytl civarı bir rakam olacaktır...İyisimi siz pisiciği acil götürün...

çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.sokakta yaşıyolar ama içeri alıyorum 4 kedi.birbirlerine bulaştırdılar.1 hafta içinde oldu. göz ve burun akıntısı oluyo,öksürme gibi bişeyler yapıyolar nefesleri tıkanıyo.halsizler ve titriyolar arasıra.yarın bi veterinere gidicem bakalım ne dicek.inşallah bi ilaçla halledilir:(

çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.sokakta yaşıyolar ama içeri alıyorum 4 kedi.birbirlerine bulaştırdılar.1 hafta içinde oldu. göz ve burun akıntısı oluyo,öksürme gibi bişeyler yapıyolar nefesleri tıkanıyo.halsizler ve titriyolar arasıra.yarın bi veterinere gidicem bakalım ne dicek.inşallah bi ilaçla halledilir:(

:( tatlım üzgünüm...bundan sonrasında dışarı bırakmayıp ona çok çok iyi bakman gerek :( umarım soğuk algınlığıdır ama peş peşe oldularsa maalesef viral enfeksiyon :(

hasta olan kedicikleriniz için size mama tarifi;
-1 tatlı kaşığı pirinç
-1 fincan süt
-1 çorba kaşığı pirinç unu
-1 tatlı kaşığı bal.
bu mamayı pişirin,sütlaç gibi olacak.ılıyınca yedirin.(ılıkken yedirin,çok soğumasın)ishal olmuş,üşütmüş,kusan kediler için birebirdir.1 gün yanlızca bu mamadan veriyorsunuz,suda vermiyorsunuz.benimki hastalandığında onu hep bu yöntemle iyileştiririm.(veterinerimin tavsiyesidir)

arkadaşlar bizimde sorunumuz beslenme...tek tip mama ile besleniyor hani ben diyorumki birazda yediği mamanın başka çeşitlerinden yesin,ama kesinlikle kabul etmiyor....aynı kuru mama dışında başka mama yemiyor hani sebzeli tavuklu vs....çeşit olarak yesin diyorum ama pamuğum yemiyor kuru mama olarak...varsa yoksa alıştığı çeşit.....yaş mamalardada cok seçici aıms dışında yaş mama yemiyor gerçi onuda yemiyor ya sadece suyunu emiyor etlerini bırakıyor denedim çeşit olarak ama olmadı yemedi...zaten evde yapılan balıktır tavuktur ettir hiç alakası yok yüzüne bakmıyor,,benim sorum şu,, sürekli aynı kuru mamamyla beslenmesi doğrumu.....kuru maması dışında başka hiçbir çeşiti kuru mamayı yaş mamayı yemiyor hills kuru maması var ondan başka yemiyor onunda başka çeşitlerine baktığı yok....

kedinin sadece kuru mama yemesi çok yanlış,her ne kadar kurumama vitamin içersede alacağı çoğu doğal vitaminden eksik kalıyor.şöyle örnek verebiliriz;ekmektede vitamin var,ancak ekmek dışında birşey yememiz halinde çoğu vitaminden yoksun kalırız.kediler ve kurumama ilişkisi içinde aynı durum söz konusu.benim bir-kaç arkadaşımda bu konuda şikayetçi, kedilerini hep küçüklükten alıştırdılar kuru mamaya.kedileri kurumamayla büyüdü ve şuan başka hiçbir şey yemiyor.benimki henüz 2 aylıkken ciğer ve yumurta yemeye alışmıştı şuan yediklerini saymama gerek yok sanırım:1:ciğer,tavuk,sütlaç,muhallebi,peynir kısaca ne bulursa götürüyor favori yiyeceği ise bal,o kadar çok bal yiyorki vermediğim takdirde kavonozun kapağını yalıyor o derece düşkün:1:
size tavsiyem,kediniz 3 ayı geçmişse,muhallebi veya sütlaç türü tatlılarla onu normal yemeklere alıştırmanız.süt ürünleri kediniz için en iyi başlangıç olacaktır.yemediği taktirde acıyıpda yemeği önünden kaldırmayın,aç kalınca eli mahkum yiyecek.

kedinin sadece kuru mama yemesi çok yanlış,her ne kadar kurumama vitamin içersede alacağı çoğu doğal vitaminden eksik kalıyor.şöyle örnek verebiliriz;ekmektede vitamin var,ancak ekmek dışında birşey yememiz halinde çoğu vitaminden yoksun kalırız.kediler ve kurumama ilişkisi içinde aynı durum söz konusu.benim bir-kaç arkadaşımda bu konuda şikayetçi, kedilerini hep küçüklükten alıştırdılar kuru mamaya.kedileri kurumamayla büyüdü ve şuan başka hiçbir şey yemiyor.benimki henüz 2 aylıkken ciğer ve yumurta yemeye alışmıştı şuan yediklerini saymama gerek yok sanırım:1:ciğer,tavuk,sütlaç,muhallebi,peynir kısaca ne bulursa götürüyor favori yiyeceği ise bal,o kadar çok bal yiyorki vermediğim takdirde kavonozun kapağını yalıyor o derece düşkün:1:
size tavsiyem,kediniz 3 ayı geçmişse,muhallebi veya sütlaç türü tatlılarla onu normal yemeklere alıştırmanız.süt ürünleri kediniz için en iyi başlangıç olacaktır.yemediği taktirde acıyıpda yemeği önünden kaldırmayın,aç kalınca eli mahkum yiyecek.

Ciğer kediler için zararlıdır, hani şu ciğercilerde kedi ciğeri adı altında geçen akciğer kedilerde anemiye yol açar bu yüzden vermeyin ve önermeyin.Ciğer verecekseniz karaciğer olsun.Ayrıca köpekler gibi kedilerede şekerli ve sütlü gıdalar verilmemeli çünkü onların laktozu parçalamaya yarayacak olan enzimleri vucutlarında bulunmamakta aynı zmanda şeker tadını ayırd edemedikleri içinde bu tatlı sevdikleri manasına değil tadını alamadıkları manasına gelir bu şekilde devam ederseniz kedilerinizin yaşlılık döneminin katarkt veya körlük ile sonlanacağını söyleyebilirim...tıbbi açıdan bilgiler bunlardır, isteyen uyarlar istemeyen uyarlamaz ama ben vermemenizi tavsiye ederim.Kuru mama ile birlikte yaş mama verilmesi daha sağlıklı olandır ancak en sağlıklısı barf diyetidir...

Son düzenleme:
''profesyonel kuru mamalar' (kurutulmuş et,kalsiyum,vitamin,minaral vs) bütün ihtiyacı karşılıyor..
yanısıra yaş mama verilebilir haftada birkaç kez..

market mamalarından söz etmiyorum ama!

Son düzenleme:
A Hypervitaminosis (A Vitamini Fazlalığı) Hastalığı Nedeni :

A vitamininin sürekli yüksek miktarlarda alımına bağlı olarak, özellikle bazı balık türleri ve karaciğer gibi A vitaminince zengin gıdaların fazla verilmesi nedeniyle şekillenir. Kedilerde bu gıdaların fazla tüketilmesi daha sık görülmesine neden olmaktadır.
Gelişimi nasıldır?

Vitamin A; vücutta görme fonksiyonları, epitel hücrelerinin büyümesi yanında kemik ve diş gelişimi için gerekli bir vitamindir. Beta karotenden sentezlenebilir. Ancak kediler bu sentezlemeyi yapamadıklarından direkt A vitamini olarak alınmalıdır.

Kemiklerin eklem yüzeylerinde kondroblastların gelişimini sağlaması yanında kemiklerde osteoblastik aktivitenin uyarılmasını sağlayan bir vitamin olduğundan fazlalığı halinde kemik dokuda anormal proliferasyonların oluşumuna neden olmaktadır.

A Hypervitaminosis (A Vitamini Fazlalığı) Hastalığı Belirtileri :

Klinik olarak; halsizlik, sürekli uyku hali, diş etlerinde ödem ve boyun bölgesinde ağrı ilk görülen bulgulardır. Tüyler karışık ve mat görünümlü boyun gergin bir şekildedir.

Hastalık özellikle boyun ve sırt vertebralarında dejenerasyonlar ile karekterizedir. Özellikle genç hayvanlarda iskelet sisteminde deformasyonlar dikkat çekici bulgulardır. Uzun kemiklerde kısalmalar ve eklemlerin birleşme yüzeylerinde hasar radyografi ile kolayca tespit edilebilir.

Kemik yapıdaki deformasyonlara bağlı olarak kırılmalar ve topallık sık görülen bir bulgudur. Ayrıca gingivitise bağlı olarak diş etlerinde çekilmeler ve diş dökülmeleride görülebilir.

A Hypervitaminosis (A Vitamini Fazlalığı) Hastalığı Tedavi Yoları/ Sağaltım :

Kediler de uzun süreli A hipervitaminoz olaylarının toksik etkisi anormal kemik proliferasyonları ile karakterize hastalık haline neden olmasından ileri gelir.

A vitamininin azaltılması veya verilmemesi yanında kalsiyumlu preparatlar verilerek iyileşmeler sağlanabilir. Zehirlenmeye bağlı olarak ölüm şekillenmez.

Görüldüğü üzere normalde zaten gıdalardan a vitamini alan bir kedi ciğer yemeye başladığında ortaya çıkacak olan sonuçlar bunlardır...

''profesyonel kuru mamalar' (kurutulmuş et,kalsiyum,vitamin,minaral vs) bütün ihtiyacı karşılıyor..
yanısıra yaş mama verilebilir haftada birkaç kez..

market mamalarından söz etmiyorum ama!

Profesyonel kuru mamalar

Hill's, Proplan, royal canin,Eagle Pack

Market mamaları
whiskas, le cat, championa, bonny vs vs vs bu mamaların kuru veya yaş çeşidini kullanıyorsanız kedinizin bir kaç sene sonra üriner sistem ve böbrek rahatsızlığı yaşaması kaçınılmazdır...

Profesyonel kuru mamalar

Market mamaları
whiskas, le cat, championa, bonny vs vs vs bu mamaların kuru veya yaş çeşidini kullanıyorsanız kedinizin bir kaç sene sonra üriner sistem ve böbrek rahatsızlığı yaşaması kaçınılmazdır...

kesinlikle:13:doğru bilgi..

Ben de şekerli şeylerin çok zararlı olduğunu biliyorum, hele bal hiç iyi değil.
Körlük garanti demişti bi kere bana veteriner, Allah korusun.

kesinlikle:13:doğru bilgi..

Tecrübe ile sabit işte :( bazen öyle vakalar oluyorki daha sondayı sokamadan hayvancık melek oluyor veya günden güne eriyip bittiğini görüyorsun, zaten sahipleri olayı anlayana kadar böbreklerin %70 i harap olmuş oluyor ve geri dönüşü yok ne yazık ki, nefrit geri dönüşü olmayan bir hastalık...Sırf o seviyor diye şeker dayamak, başka bir şey yemiyor diye sürekli yüksek oranda protein yani tavuk vermek ne kadar doğru, pet sahiplerinin bunu algılaması lazım artık...Evet profesyonel mamalar daha pahalı gibi görünüyor ama günde 250 gr whiskas mama yiyen kedi 100 gr hill's ile doyuyor mesela, çünkü içi boş değil hayvanın besin gereklerini karşılıyor, bunun yanında kalbini gözlerini koruyacak ek vitaminler var içlerinde eh kabızlığa veya ishale sebep olmuyorlar, tüylerinede iyi geliyor birde bunun üzerinden kötü mama kullanıldığında ortaya çıkacak veteriner hekim masraflarını çıkartınca profesyonel mamalar neredeyse bedevaya geliyor...

Profesyonel kuru mamalar

Market mamaları

biz kedimiz için sportmix açık mama alıyoruz malesef onun dışında hiçbir şey yediremiyoruz..aç kalıyor yemiyor..bir de arada tavuk göğsü alıyoruz onu da pişmiş yemiyor çiğ olarak yediriyoruz ,pişmişin yüzüne bakmıyor..sportmixin içinde ne var çok merak ediyorum zarar vericek birşey var mıdır acaba bu konuda da bilgi verebilirseniz sevinirim ne yapabilirim başka ? sportmix profesyonel bir mama mı ?

Son düzenleme:
biz kedimiz için sportmix açık mama alıyoruz malesef onun dışında hiçbir şey yediremiyoruz..aç kalıyor yemiyor..bir de arada tavuk göğsü alıyoruz onu da pişmiş yemiyor çiğ olarak yediriyoruz ,pişmişin yüzüne bakmıyor..sportmixin içinde ne var çok merak ediyorum zarar vericek birşey var mıdır acaba bu konuda da bilgi verebilirseniz sevinirim ne yapabilirim başka ? sportmix profesyonel bir mama mı ?

Üzülerek söyleyebilirm ki sokakta beslediğim kedilerime dahi yedirmeyeceğim bir mama :( Bu da 3. kalite bir mama tıpkı yukarıda yazdıklarımız gibi.Ayrıca uzun vade protein yedirmekde dediğim gibi böbrek hastalıklarını tetikler .çiğ yemesi ayrı bir konu drontal plus tablet yutturmanız gerek ki kist ve parazit taşıyıcı olma riski ortadan kalksın...

royal canin'in exigent 35/30 kuru maması en kaknem yemek yemeyen kediler için bile çok iyi netice veriyor... kediniz erkek sanırım değil mi?

Arkadaşlar sakın kedilerinize çiğ et vermeyin, çok tehlikeli.
Toksoplazme denen bir enfeksiyona yol açabilirsiniz (çiğ etten bulaşan bir parazit sebep olur) ve bu aynız amanda sizin için de tehlikeli olur zira bulaşma riski vardır.
Aman diyim.

Arkadaşlar sakın kedilerinize çiğ et vermeyin, çok tehlikeli.
Toksoplazme denen bir enfeksiyona yol açabilirsiniz (çiğ etten bulaşan bir parazit sebep olur) ve bu aynız amanda sizin için de tehlikeli olur zira bulaşma riski vardır.
Aman diyim.

Bahsettiğim hap ile teksoplazma riski yoktur bu yüzden çiğ et verilebilir...Ayrıca teksoplazmadan bu kadar korkmayın, teksoplazma yalnızca et ile değil aynı zmanda sebzeler ilede geçer ve insanların %70 i erişkin olana kadar enfekte olarak bağışıklık kazanmıştır. teksoplazma ile enfekte olmamış annelerin ise çok dikkatli olması gerekir.Bunun için yenilen etler iyi pişirilecek, sebzeler çok iyi yıkanacak ve evcil hayvanlarımızın ilaç tedavileri ihmal edilmeyecektir...

Son düzenleme:
Back
X