kek için yardım

yumurta ve sekeri iyice çırpmalısınız.
birde malzemeleri karıştırırken tahta kasık kullanın

pişerken fırını açıp bakmayın
piştikten sonra fırını kapatıp içinde bırakmayın

afiyet olsun..

pişerken fırını açıp bakmayın
piştikten sonra fırını kapatıp içinde bırakmayın

afiyet olsun..
teşekkür ederim ben genelde fırının kapağını açıp soğuması için bekletirdim. bi videoda sönmemesi için öyle yapmak gerekir diyordu ama hep yanlış yapmışım

benim keklerim hiç kabarmıyor ne yaptıysam birşey oluyor kabarıyor sonra sönüyor.

1.Kek için kullanacağınız malzemelerin hepsinin oda ısısında olması gerekir.özellikle yumurta,süt,yoğurt,kabartma tozu soğuk olmamalı.
2.hamuru hazırlamadan önce kek kalıbını hazırlamalısınız.çünkü kek hamuru hazırlandığında bekletmemek gerekiyor.kalıbımızı hamuru çırpmadan önce hazırlamalı ve hazır bulundurmalıyız. önce kalıbı margarinle yağlayın.fırça ile margarin değmeyen yerlere margarini yayın.margarin kullanmamızın sebebide kek kabarırken kenarlara tutunabilmesi içindir.)Margarini tamamen yaydıktan sonra 1 yemek kaşığı unu kalıba serpin.kalıbı sallayıp unun her yere yapışmasını sağlayın.unun fazlasını dökün.bu şekilde kek pişince hiç yapışmayacak.
3.kek yaparken önce yumurta ve şekerin beyaz bir köpük gibi görünene kadar iyice çırpılması gerek.çünkü kekin kabarması için şekerin tamamen erimiş olması gerekir.(kekte malzemeler belli sırayla eklenir)
4.Kek yaparken yumurta ve şeker iyice çırpıldıktan sonra kekin özelliğine göre önce sıvı olan malzemeler konur ve çırpılır.iyice karışması sağlanır.sıvı malzemelere örnek:yoğurt,süt,sıvı yağ,ıspanak suyu,limon suyu gibi..

NOT:sünger gibi bir kek yapmak için yoğurt koymalısınız.
yumuşak ve ıslak gibi bir kek yapmak için süt koymalısınız.
kakao konulan keklerde mutlaka süt kullanmalısınız.kakao ve süt bir araya geldiğinde çikolata tadı alırsınız.

5.sıvı yağlı malzemelerden sonra kek tarifinizde katı veya toz malzemeler varsa mutlaka un kullanmadan önce kullanmalısınız.katı malzemelere örnek olarak kakao,kahve,elma,limon rendesi gibi her türlü meyve rendesi undan önce kullanılmalı ve karıştırılmalıdır.
6. Un,kabartma tozu ve şekerli vanilini mutlaka elekten eleyerek ekleyin.elenmiş bile olsa eleyin.çünkü un elenirken havalanır ve eleyerek koymak kekin kabarmasını sağlar.
7.un miktarını tam ölçü veriyorum ama mutlaka azar azar koyup hamura karıştırarak koymak gerekli.unun hepsini bir seferde koyduğunuzda unu,kek karışımına yedirmek ve topaklanmayı azaltmak daha zor olur.
8.kabartma tozu konduktan sonra keki,mikserle karıştırmayın.tahta kaşıkla karıştırın.mikserin uçları madeni olduğu için kabartma tozunun etkinliğini azaltıyor.
11.kek hamuru hazır olduğunda hiç bekletmemek gerekir.kabartma tozunu koyana kadar istediğiniz yavaşlıkta yapabilirsiniz.ama kabartma tozu konduktan sonra bekletmemelisiniz.2-3 dk. içinde fırına girmesi gerek.
12.kek hamuru çok bekletilmez.yapıldığı gibi kalıba dökmek gerekir.hazırlanan kek hamurunu önceden yağlanmış ,unlanmış kalıba yavaşça dökmelisiniz.hızlı dökerseniz içinde hava habarcıkları olur.hamur tamamen döküldükten sonra kalıbı mutlaka 3 kere tezgaha vurmalısınız.bunun sebebi kek hamurunun içinde hava kabarcığı varsa bu kabarcıkları azaltmak içindir.kalıbı tezgaha vurdukça hava kabarcığı kalmaz.artık fırına koyabiliriz.
13.Turbo fırında 180 derece sıcaklıkta pişirin.fırına koyduğunuz an süre tutun.ilk 20 dk.kesinlikle fırını açmayın.kabarıklığı söner.20 dk.dan sonra açmadan takip edin.pişip pişmediğini temiz kuru bir kürdan batırıp anlayabilirsiniz.Kürdan da kek hamuru yoksa pişmiştir.

NOT:KEK EN GÜZEL 175-180 DERECEDE PİŞER.

ALINTIDIR.

saolasın canım bu bilgiler epey işime yarıycak.

biliyorum fazla oluyor ama senin yaptığın keklerin üstü çatlıyor mu?
Bazı tariflerde çatlıyor ama geneli normal olarak kabarıyor canım bir problem olmuyor ben genel yumurtaları tek tek çırpmayı severim şekerle beraber sonra diğer sıvı malzemeleri eklerim unu kabartma tozunu kakaolu yapacaksam kakaoyu falan en son eklerim. Fırını turbo çalıştırırım 17-180 arasında genelde önceden ısıtırım pişince hemen dışarı çıkartırım fırında bekletmem alışkanlık

çokk teşekkürler canımm

çokk teşekkürler canımm
Zaten tariflerde püf noktaları veriliyor dikkat edildiğinde sorun yaşamazsın mesela bazı tariflerde önce yumurta sarıları kar gibi olana kadar çırpılır sonra sarıları tek tek eklenir yani tarife göre de değişir bu canım Ben borcam kullanıyorum bu arada genel olarak

bu aralar kelepçeli kaplara taktım onları kullanıyorum

Kekin püf noktası önceden ısıtılmamış fırın kullanmanız gerekir bi de kesinlikle 180 derecede ağır ağır pişirin.
Yapım aşamasında pek dikkat edilecek bişey yok ama ben kendi yaptığım kekin tarifini yazayım burdan, belki yardımcı olurum. Keki çok iyi yapıyorum ayıptır söylemesi.
Önce 3 yumurta ve 1 su bardağı şekeri iyice çırp, beyazlaşana kadar.
Daha sonra 2,5 su bardağı un
1 su bardağı sıvıyağ, 1 su bardağı süt, 1 çorba kaşığı dolusu yoğurt, 1 paket vanilya, 1 paket kabartma tozunu karıştır çırpmaya başla, ben robotla çırpıyorum daha sonra da bir iki dakika kaşıkla çırpıyorum. Daha sonra 180 derecede yarım saat civarı pişir.

işte bana bunlarla gelin süper tarif sütte var yoğurtta çok saolasın canım benim

Şok şok şok!

Herkes tarafindan begenilen mukemmel kekimin sirrini veriyorum...

Bir paketten biraz az karbonatı bir cay tabagina koyup ustune 3 5 damla limon sıkın. Biraz karistirip keke ilave edin. Yanina bir de cay demleyin yerken de bana dua edin ki dogumum kolay gecsin :) :) :)

allah hayırlısıyla kucağına almayı nasib etsin uzun sağlıklı huzurlu olsun bebişin

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…