Mutfak Püf Noktaları Kekim Neden Kabarmıyor ?

esra222

Ben O' na Resmen AşıĞım..
Kayıtlı Üye
15 Şubat 2009
844
46
123
İstanbul
Kızlar ben eskiden harika kekler yapardım. Eskiden dediğim bundan 1 ay öncesıne kadar süper olurdu pamuk gibi kocaman kabarırdı herkes çok beğenirdi...
tarif aynı tarif ister borcam da yapayım ister teflon kalıp da ister tepsi de aynı ölçülerle üzeri ve altı harika kızarıyor tam kıvamında soğutuyorum iyce soğutup öyle dilimliyorum bakıyorm içi birzck pişmiş resmen hamur...ç çok moralim bozuluyor ya hayır yanı ne değişti anlamıyorum aynı sıcaklık aynı tarif neden olmuyor sizce ?????

Bir Derdim Var başlığı altına yakışmış :) Önemli bir dert tabi

açılmış konu o ki yardımcı olalım..

1 er ölçek koy 1su bardağı yanii "sıvıyağ, süt, şeker, 3 yumurta"

mikserle çırp daha güzel kabarır elle çırpma
birde kabarsın istiyorsan asla fırının kapağını açmaa
açıpda bakim bi pişmiş mi dediğin an fossss çöküyooo..
pişme süresini kararla o süreden önce açma..

Bol kabaran kocaman kocaman pofidik kekler yaparsın inş..

Fırından kaynaklı olabilir. bir zaman sonra yağdan falan ızgaralarında problem oluyo fırınların.

çok çok teşekkür ederim :) bazıları gibi laf kalabalığı yapmıyorsunuz :) aynı ölçülerimle şimdi nıye olmuyor onu anlayamadım bir türlü... aslında az önce yaptım güzl kabardı ama içi hamur

kek hakkında bildiklerimi söyliyim sen kendine pay çıkar: kek soğuk fırına konur 170 derecede 45 dakika falan pişer.ama kek pişerken fırın açılmaz açarsan kabarmaz...üzeri iyice kızarınca açabilirsin.bıçak sapla dibine kadar eğer hamur gibi yapışmıyorsa pişmiş demekdir.(yapışıyorsa biraz daha pişirilir)soğuk elbezinin üzerinde bekle sonra ters çevir..Bunları uyguladığın halde olmuyorsa ya kek hamurun hatalıdır yada fırınında problem vardır.(davul fırında pişmiyor aynen söylediğin gibi içi hamur kalıyor)

Fırından kaynaklı olabilir. bir zaman sonra yağdan falan ızgaralarında problem oluyo fırınların.

evet bende kusuru artık fırında arıyorum çünkü ilk alındığından bu yana performansı düştü yaklaşık 2 yıl oldu ilk zamanlar süperdi :)

dedikjlerinin aynısnı yapıyorum süresi zaten ayarlanıyor süre sonnda kapanıyor. davul fırın değil bluehouse un asalet modeli. artık undan şüpelenıyorum kepekli unla mı yapsam ne ??? bir de onu denesem hiç fena olmaz ..

1 su bardagi sekerle 3 yumurtayi once cirpiyorum 2 dk felan sonra 1 su bardagi sut ve 1 cay bardagi siviyag ekleyip cirpiyorum bunuda 2 dk. ve aldigi kadar unu ekliyorum iyce cirpiyorum en ustune vanilya ve kabartma tozunu ekliyorum onlari sonradan ekleyince kekim cok guzel kabariyor sizde oyle yapin eminim guzel kabaracak % 100

Bir da 170 derecede 35 dk felan pisiriyorum ara sira kapagini aciyorum da inmiyor yani firinda onemli ama dedigim gibi en son vanilyayla k.tozu koyarsaniz olur yoksa firindandir diycem artik

Son düzenleme:

un ile alakası olduğunu düşünmüyorum sana benim kek tarifimi veriyim bide bunu dene
3 yumurta
1.5 su bardağı tozşeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 kabartma tozu
1 vanilya
3 su bardağı un
bu şekildede dene bence kıvamı tam tutuyor..kabartma tozunu en son koy ve kaşıkla karıştır

3 yumurta 1 buçuk su bardağı şeker,1 su bardağı süt,1 su bardağı sıwıyağ,1 su bardağı demlenmiş çay,kabartma tozu,vanilin,2 yemek kaşığı kakao,2 buçuk su bardağı un.bunu kek kalıbına koydunmu çok mükemmel oluyor.harika kabarıyor.fırından çıkarınca üzerine çikolata sos döküyorum.bu tarifi deneyen tüm arkadaşlarım hiç sorun yaşamadı.ben direk 180 derece ısınmış fırına koyuyorum.ilk kabarırken kenarlarından kabarıp çıkacakmış gibi oluyor ama telaşa gerek yok çünkü sonuç mükemmel normale dönüyor.yumuşacık bi kek.denemeni tawsiye ederim canım.birde ekmek unu ile pasta unu çok farkediyor.ben denedim we ekmek ununda kek pasta unundaki gibi kabarmıyor..

birde canım yarım saat geçmeden fırını hiç açmıyorsun değil mi?mağlüm fırın yarım saatten önce açılınca kek sönüyor we içi kabarmıyor..bu arada kekin ismi çaylı kek....

Birde kabartmatozu, vanilin ve unu eleyerek koyarım ben. onu da bir dene istersen.

denıycem cook teşekkr ederım :)

Ben kekleri yogurtla yapıyorum.

4 yumurta
yarım su bardağı sıvıyağ
2 paket kabartma tozu ( kabartma tozunu unun üzerine döküyorum.Daha iyi kabarıyor.)
yaklaşık 12-15 kaşık un koyuyorum.
1 su bardağı şeker
Kakao koy göz kararı.Rengine göre.

Ayrıca canım luxell börekçi fırınını şiddetle öneriyorum.Keklerim süper oluyor.Harika kabarıyor.

ben 2 adet kabartma tozu koyuyorum.
bırde kalıpla ılgısı olabılır.kalıp yaylaçan buyukse kabarmıyor ama kucukse gusel kabarıyor.
eskıden benımde keklerım kabarmazdı.kalıbım buyuktu. bırde kalıptan düşmezdi. bi düşer yarısı düşmüş yarısı yapışık kalmış kalıpta
. uyuz olurdum şimdi daha gusel oluyor keklerım fösür fösür.

vanılyayla kabartma tozunu en son unla beraber karıştırıp eklıyorum.

Konu içeriği nedeniyle"Mutfak püf noktaları"başlığına taşındı.
Lütfen konuları ilgili başlıklara açmaya özen gösterelim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…