Öncelikle veliyle ilgili kurduğunuz cümleler yanlış bana kalırsa. "Hemen damlamazsa, çemkiren cinsten" vs.
Bu tip çocuklarla ilgili yapılması gereken ilk şey sınıf öğretmeniyle görüşmektir. Ardından çözüm alınamazsa rehberlik servisine yönlendirebilirsiniz. Ya da sınıf öğretmeniyle ortaklaşa bunu yapabilirsiniz. Veliyle konuşmak, çocuk hakkında bilgi almak gereklidir. Evde mi sıkıntısı var, ilaç mı kullanıyor vb.
Benim ilk çalıştığım okulda böyle bir öğrenci vardı. Hatta ilk dersim o sınıfaydı ve öğretmenler odasında "ooo hadi bakalım, gazan mübarek olsun" diye telkin ettiler sağ olsun diğer arkadaşlar.
İlk iki hafta sorun yaşadım. Sonra gözlemledim. Sınıf içinde arkadaşları tarafından sevilen bir çocuktu. Bu nedenle sözüne güveniliyordu. Önce onunla konuştum. Aslında ne kadar başarılı bir öğrenci olduğunu, böyle yaparsa geleceğini çöpe atabileceğini, ülkenin zor şartlarını, meslek edinmek durumunda olduğunu vb. içerikte bir konuşma yaptım.
Çocuk pat diye düzelmedi elbette ama gelişme vardı. Her yaptığı olumsuzluğun beni nasıl üzdüğünü anlattım ona. Ödev listesini ona verdim örneğin, her hafta ödev kontrolü yaptı. Sınıf içinde farklı sorumluluklar verdim. Derse katılmaya başladı bir süre sonra ve ikinci dönem dersteki en başarılı öğrencilerden biri haline geldi.
Dün annemle kahve içiyorduk. Birisi dokundu omzuma. Baktım o öğrencim. Pdr kazanmış, bu hafta ablası evlendiği için burada, memleketindeymiş.
Ufacık bir payım bile varsa ne mutlu bana. Çok mutlu oldum. Çocukları kaybetmek çok kolay ama kazanmak zor. Ne yazık ki son kurumumda böyle bir öğrenci yüzünden çok büyük bir sıkıntı yaşadım. Ama ufak yaşlardaki çocukların kurtarılma ihtimali her zaman daha fazla.