Kendimi çok eleştiriyorum

Mira_88

Guru
Kayıtlı Üye
29 Ocak 2015
1.384
1.243
333
36
Merhaba,
Benmi abartıyorum yoksa çoğunluk böylemi bilmek istiyorum.

Iş kendime gelince içten içe eleştirici yaklaşıyorum. Mükemmiyetci olduğumu düşünmüyorum, dışa dönük biriyim ve insanlarla muhabbet etmeyi kendimi geliştirmeyi seviyorum.
Yani bence ben, burnumdan getirmiyorum hayati dolu dolu yaşamaya çalışıyorum.

Örnek verecek olursam:

Bekarken uni okudum ama biraktim çünkü çok zordu ve bu bölüme kaabiliyetimde yoktu. Evlendim çocuklarım oldu 4 senelik üniversite okuyorum, bir buçuk sene sonra insallah bitecek. Ama çevremden hep ya nasi yapıyosun hem okul hem ev isi cocuklarla ilgilisin hep disaridasiniz ben birine zor bakiyorum(evet tek cocuk olunca anneye sanki yapisiyorlar dahada bunuda anlatmaya çalışıyorum) yada iki cocukla zar zo aksam ediyoruz sen nasi enerji dolusun bide kitaplar okuyosun diye bana soruyorlar.

Ben bu sorular karşısında mahcup oluyorum çünkü kendime o gözle hic bakmadim. Onca çalışan cocugunu tek başına büyüten savaştan kaçan kadın varken ben neyim ki? Diyorum.
Ailemde bizi hep mütevazi yetiştirdi. Direk olarak bizi övmezlerdi, hatta mesela ergenlik zamaninda anneme "nazar degince insan halsiz filan hissediyormus bende bep halsizim ya acaba ondab olabilirmi" diye bi soru sordum çünkü hep tansiyonum düşüktü, kac kere doktora gitmiştim bu yüzden.
Onu sormada maksadim ay harikulade bir insanim herkes hased ediyor degilde, beni sevmeyenlerin enerjisi mi carpti diye sormuştum. Annemde hemen kizdi "sakin milletin içinde öyle konuşma,o ne öyle nazar degdi bana filan ne kadar ayıp bunu kalabalık icinde dile getirirsen kendini begenmis derler önlemini al duani et gerisini düşünme' derdi. Ama arkadaşlarım ve anneler hep birbilerini överlerdi( bizde bir laf var bırak el övsün ama bunlar onada müsaade etmezler kendilerini hep yüceltmek isterlerdi) ve kendilerinden emin bir sekilde su kirildi nazar degdi basima su iş geldi iste hep nazardan diye konuşurlardi.

Şimdi biri beni takdir ettiğinde ya ben o kadar değilim diyorum. Son günlerde sosyal medyada okuduğum kitaplari vs paylaşınca da sorular sıklaştı nasil yetistiriyordun diye.
Size danismak istedim, acaba benim çevremde gayretsiz isteksiz insanlarmi var ve onlara yaptigim harika geliyor?

Annenizin sizi büyütürkenki yaklaşımı hayata bakış açınızı etkilemiş

Bana verdiğiniz örnekler kendini eleştirmek değil de daha çok iltifat kabul edememek bence
Ben de çok utanırım biri beni överse
Ne söyleyeceğimi bilemem cevap olarak
Yetiştirilme tarzımızdan kaynaklanıyor herhalde
Kendi reklamımı da hiç yapamam mesela

Üstüne çok düşülmesi bi alan değil benim için
Övülecek şeylerim olsun da kabul edemeyeyim yeter ki 😂

Özgüven eksikliği bu. Bu kadar çok düşünüp takmayın hayat sizin hayatınız. Biri bir şey dediğinde de söyleyin ne olacak yetiştiriyorum hareketli olmayı seviyorum diyin boşverin.. mesela bende de cvp verme sıkıntısı var biri bi laf söyler cvp veririm ama öyle politik değil direk . Bu da yada az da olsa çekingenlik oluyor bazen. Bu da özgüven eksikliği mesela

Merhaba,

Iş kendime gelince içten içe eleştirici yaklaşıyorum. Mükemmiyetci olduğumu düşünmüyorum, dışa dönük biriyim ve insanlarla muhabbet etmeyi kendimi geliştirmeyi seviyorum.

Örnek verecek olursam:

Bekarken uni okudum ama biraktim çünkü çok zordu ve bu bölüme kaabiliyetimde yoktu. Evlendim çocuklarım oldu 4 senelik üniversite okuyorum, bir buçuk sene sonra insallah bitecek. Ama çevremden hep ya nasi yapıyosun hem okul hem ev isi cocuklarla ilgilisin hep disaridasiniz ben birine zor bakiyorum(evet tek cocuk olunca anneye sanki yapisiyorlar dahada bunuda anlatmaya çalışıyorum) yada iki cocukla zar zo aksam ediyoruz sen nasi enerji dolusun bide kitaplar okuyosun diye bana soruyorlar.

Ben bu sorular karşısında mahcup oluyorum çünkü kendime o gözle hic bakmadim. Onca çalışan cocugunu tek başına büyüten savaştan kaçan kadın varken ben neyim ki? Diyorum.
Ailemde bizi hep mütevazi yetiştirdi. Direk olarak bizi övmezlerdi, hatta mesela ergenlik zamaninda anneme "nazar degince insan halsiz filan hissediyormus bende bep halsizim ya acaba ondab olabilirmi" diye bi soru sordum çünkü hep tansiyonum düşüktü, kac kere doktora gitmiştim bu yüzden.
Onu sormada maksadim ay harikulade bir insanim herkes hased ediyor degilde, beni sevmeyenlerin enerjisi mi carpti diye sormuştum. Annemde hemen kizdi "sakin milletin içinde öyle konuşma,o ne öyle nazar degdi bana filan ne kadar ayıp bunu kalabalık icinde dile getirirsen kendini begenmis derler önlemini al duani et gerisini düşünme' derdi. Ama arkadaşlarım ve anneler hep birbilerini överlerdi( bizde bir laf var bırak el övsün ama bunlar onada müsaade etmezler kendilerini hep yüceltmek isterlerdi) ve kendilerinden emin bir sekilde su kirildi nazar degdi basima su iş geldi iste hep nazardan diye konuşurlardi.

Şimdi biri beni takdir ettiğinde ya ben o kadar değilim diyorum. Son günlerde sosyal medyada okuduğum kitaplari vs paylaşınca da sorular sıklaştı nasil yetistiriyordun diye.
Size danismak istedim, acaba benim çevremde gayretsiz isteksiz insanlarmi var ve onlara yaptigim harika geliyor?
Bence sizde hicbir sorun yok , böyle şeyleri düsünmeyin kitaplarla kendinizi geliştirmeye devam edin derim , çevrenin lafı bitmez kimseyi duymayın yolunuza bakın

Sen kendini niye aşağıya çekiyorsun ki ?
Baktığın büyüttüğün çocuktan kime ne ?

kendine asla haksızlık etme insanlar yeterince ediyor zaten bir de sen kendi üstüne gelme bu şekilde. özeleştirini yine yap, ama kendine zararı değil faydası olacak dozajı ayarlayarak.

Merhaba,

Örnek verecek olursam:

Burda ne sorulmak istenmiş ben anlamadım ve niyeyse bu yazıdan da kendini övme hissi aldım :110:

buraya yazıldıgı için fikrimi söylüyorum sadece ..

ortada bırakırmış fakülte , sonra evlilik evlilikten sonra çocuklar ,tekrar başlanan 4 senelik bir okul. bunun neresi mükemmel .
Ah bu kadınlar neden böyle, evlendi 1 puan, çocuk olunca 1 puan birde çocuk sayısı 1 den fazla ise ekstra puan. eşi kariyer sahibi yada ekonomik olarak düzgünse 1 puanda ordan .oldu dört dörtlük.

Merhaba,

Örnek verecek olursam:

Enerji meselesi demek ki sizde olan enerji onlarda yok bu sizi büyütmez onları küçültmez bi kitapta okumuştum "güneş çıkıp ben çok sarıyım bütün dünyayı ben ısıtırım" dese bunu kimse kibr olarak algılamaz ama bi insan çıkıp ben şöyleyim böyleyim derse kibr olur bunu okuduktan sonra alçak gönüllülüğe olan bakış açım çok değişti ve aslında kibir olarak gördüğüm şeyler kibir değilmiş...

Nazar olayına bende inanıyorum bu da enerjiyle yıldızla alakalı b durum yıldızı düşük olana hemen nazar değer sizinde yıldızınız düşük olabilir belki. Nacizane tavsiyemde şudur insanlar sze iltifat ettiğinde sadece tebessüm ederek teşekkür edin hayır öyle değil abartıyosun falan demeyin karşınızdaki insanlar sze daha çok saygı duyacaktır ve zamanla sizinde özgüveniniz yerine gelicektir

İltifat edilince tesekkur ederim denilir. "Yoo hayir oyle degilim ya, yaptigim sey onemli değil" şeklinde iltifati kabul etmemek boş laf kalabaligi ve karsi taraftan bakinca kendine guvensiz, kendini sevmeyen biri olarak gorunuyor bence.

Tesekkur edin geçin. İltifat edilmesi için illa dunyada tek olmaniz, hiç kimsenin yapamadigini yapmaniza gerek yok. Fazla ciddiye almayin.

Burda ne sorulmak istenmiş ben anlamadım ve niyeyse bu yazıdan da kendini övme hissi aldım :110:

Bana da bir garip geldi. 😂😂😂
Ben arada cizimlerimin fotograflarini çeker atarim ve oyle profesyonel cizimler degiller ama insanlar sever, iltifat eder, harika ciziyorsun vs şeklinde bir çok yorum gelir. Hiç "ayy o kadar da harika cizmiyorum etrafimda çok yeteneksiz var herhalde beni harika saniyorlar" diye dusunmemiştim. 😁😁😁

Konu sahibinin son yazdiklari ozellikle bir garip.

Özgüven eksikliğiyle ne ilgisi var kadin gayet zamanini iyi degerlendiriyor bos durmuyor diğerleride övüyor oda sık dillendirildiği için bendemi bir sorun var diyor
Sizde kesinlikle sorun yok bence kendini övme özelliğininde özgüvenle bi ilgisi yok
Benimde çevremde var millet kafayi yemiş gibi kendini övüyor çok çok itici geliyor bana öyle konuşanlar o kadar çokki acıyarak dinliyorum artik
Ben kendimi beğeniyosam bunu 7 kat aleme duyurmanin bi gereği yok
Herkes ne yaparsa kendine yapar sizde diğerleri gibi kendinizi övmeyiverin

Sizin çevreniz bı garip sanki, çocuk büyütüp, üniversite bitirmek, kitap okumak benim çevreme ve bana göre çok sıradan şeyler. Pek çok kadın bunu hem çalışıp, hem gorevlere gidip, sertifikalar alıp,üstüne y.lisans ya da tekrar lisans yapip kendini geliştirerek yapiyor .
Bütün gün evde sadece yemek ve temizlik yapanlara göre çok hayret edilecek bişey olsa da çokda abartılacak nazarlik şeyler değil 🙄

Fazla tevazu olayı maalesef vasat insanlari dinliyorsunuz. Benim annem de böyleydi kendimi hic övemezdim biri övse utanırım yok ya falan filan. Ama yanlış yaptik işte. Her şeyin fazlasi zarar tevazunun bile.

Benimde çevremde 2 çocuklu üniv okuyan bir arkadaşım olsa ‘’ya maşallah nasıl yetiştiriyorsun?’’ Diye sorarım. Bunu sorduğum da ben gayretsiz mi oluyorum? Takdir ediyorum karşımdakini, güzel bir iltifat diyelim. Neden bunu size soranları bir kalıba koyma ihtiyacı hissedip sorusunu sorarsınız anlamış değilim. Savaşçı, güçlü kadınları her zaman takdir etmeliyiz tabiki. Arkadaşlarınız çocuklarla bu kadar boş vakit bulup nasıl yetiştirebiliyorsunuz diye güzel cümleler kurmuş. Bilemedim kendinizi mi övdünüz başkalarını mı yerdiniz? Kafam karıştı.

Ben bazı yorumlara çok şaşırdım. Gayretsiz ve isteksiz kötü birşey mi? Insan isteksiz olamaz mi? Benim kendi cevrem ancak kendini övmeyi bilen ama icraata gelince biseyler icin cabalamayan kendi hallerinde mutlu insanlar olabilir, ben okuyorum diye onlar bu durumumu abartmış olabilir mi? Diye sordum. Bakin burada yine yaptigimi aslında küçük görüyorum.
Mühendislik okudum yapabecrk gibi değildi bende biraktim keşke daha önce biraksaydim dedim. Şimdi tam aradığım bölümü buldum, keyif alarak yapiyorum. Cümlelerimi cimbizla cekerek kendinizce analiz yapip bana dort dörtlükmüş gibi alay ederek puan vermenize gerek yoktu ki.

Daha öncede belirttim, çalışan çok anne var. Bu büyük bir sorumluluk benim gözümde, helal olsun derim hep. Benim yaptigim onlarin yaninda ne ki diyorum.
Derdim anlattiğim gibi, artik günlük bu sorular geliyor. Hicmi görmüyorlar böyle okuyan anneleri neden abartiyorlar, sorarken farkli havalara giriyorlar, ben işin bu kismindayim. O kadarmi imkansiz, bence degil. Sizlerin çevresinde normal olabilir, benim cevremde tek yapan ben sayilirim belki gariplerine gitmistir.

Ciddi anlamda merak edenler elbette olur, sorarlar sohbet ederiz. Bende merak ediyorsam haddimi aşmadan sorarim mesele bu değil. Bazi üyeler beni burda egolu içten içe övgü bekleyen birisi olarak anlatmaya kalkti gercekten cok üzüldüm.

Benimde çevremde 2 çocuklu üniv okuyan bir arkadaşım olsa ‘’ya maşallah nasıl yetiştiriyorsun?’’ Diye sorarım. Bunu sorduğum da ben gayretsiz mi oluyorum? Takdir ediyorum karşımdakini, güzel bir iltifat diyelim. Neden bunu size soranları bir kalıba koyma ihtiyacı hissedip sorusunu sorarsınız anlamış değilim. Savaşçı, güçlü kadınları her zaman takdir etmeliyiz tabiki. Arkadaşlarınız çocuklarla bu kadar boş vakit bulup nasıl yetiştirebiliyorsunuz diye güzel cümleler kurmuş. Bilemedim kendinizi mi övdünüz başkalarını mı yerdiniz? Kafam karıştı.
Benim arkadaşlarımda sorar nasi organize ediyorsun diye konu o değil. Konu bazi insanlarin abartmasi agizlarini gere gere garip bir sekilde sormasi. Sanki hayatta benim çok avantajlarim varmis onlarin yokmuş gibi. Başkalarını yermedim aslinda fark ettiyeniz hala kendi yaptigimi kucumsedim, yaptığım normaldir de belki etrafımda mi abartiyor. Isteyen istekli olan gayretli olan yapar benim gözümde.
Ister okuma calisma, isterse el isi vs gibi verimli zaman gecirebilecegi hobiler olsun.

Benim arkadaşlarımda sorar nasi organize ediyorsun diye konu o değil. Konu bazi insanlarin abartmasi agizlarini gere gere garip bir sekilde sormasi. Sanki hayatta benim çok avantajlarim varmis onlarin yokmuş gibi. Başkalarını yermedim aslinda fark ettiyeniz hala kendi yaptigimi kucumsedim, yaptığım normaldir de belki etrafımda mi abartiyor. Isteyen istekli olan gayretli olan yapar benim gözümde.
Ister okuma calisma, isterse el isi vs gibi verimli zaman gecirebilecegi hobiler olsun.
Evet bu açıdan bakıldığında haklısınız. Farklı düşünmüştüm veya yanlış algıladım yazdığınızı. Biraz çevreye kapatmak lazım kulakları. Çünkü motivasyonunu düşüren ve malesef kabul etmeselerde kıskanıp sizi aşağı çekmeye çalışan insanlar çok.

Ailenizde yaptığınız iyi-kötü her şey eleştiriliyorduysa bu içinize işlemiş olabilir.
Kendinizden şüphe duyuyor olabilirsiniz ya da iltifat kabul etmeyi bilmiyor olabilirsiniz.
Sizin çevrenize göre yaptıklarınıza pek rastlanılmıyor demekki iltifat ediyorlar.
Bu ne sizi yermek, ne yüceltmek. Onların bakış açısı... Kabul edin geçin...

Back
X