Birseye ihtiyacim oldukca aliyorum ben tatlim veya birseyi bir süre boyunca cok istemissem.
Örnegin bir makyaj malzemesini begendim carsida, hemen almam. Önce onu bir not ederim, bir süre beklerim, benzer malzemelerim varsa onlari sIk kullanir bitirmeye calisirim. Baktimki bir müddet sonra (bir kac hafta) hala o malzemeyi istiyorum, ozaman alirim.
Cogu zaman ama bir müddet sonra istedigim seyleri not defterimden geri cizmis olurum, istegim gecmis olur.
Ayrica ucuzluga dikkat ederim tabii, ama sirf birsey ucuzladi diyede almam. Bu ürün daha pahali olsaydida alirmiydim? diye düsünürüm.
Üstüme kiyafet alacagim zaman dört dörtlük begenmediysem almam. Cok sIk giyecegim bir kiyafetse, ozaman ona cok para ödemedende cekinmem, kaliteli olmasina dikkat ederim.
Örnegin "Bunun daha ucuzunu alayim, idare edeyim bu yaz/kis, bir mevsimlik dayansin yeter" veya "3 kilo zayiflarsam süper olur, bunu alayim" demem hic.
Ya o an üstüme oturacak ve begenecegim yada almiyacagim.
Birde hep bir kenarda param olsun isterim, alisverise cikinca o gün sanki 10 TL daha fazla harcamisim sayarim (sanki mesela bir dergi almisim, bir icecek icmisimde para gitmis gibi) ve o parayi kenarda biriktiririm, bir gün daha büyük bir harcamam olacagi zaman birikmis paramdan harcarim.
Acikcasi birde sunu fark ettim: Nekadar cok dolanirsam marketlerde, okadar cok sey almak istiyor olurum. Ayni sey internet alisverisi icinde gecerli. Bu yüzden is cikisi kesinlikle marketlere ugramam, direk eve gelirim. Alacagim seyleri, normal ihtiyaclari yani, bir kagida yazarim ve birikir, böylelikle ayda 1-2 kere büyük alisveris yapmis olurum, hemde bir anda bir cok para gidince insan daha dikkatli alisveris yapiyor. Yoksa öyle her gün, her ikinci gün markete ugrayinca insan nekadar harcadiginin bile farkinda degil.
Bir önemli noktada nakit tasimam. Alisveris yapacaksam para cekerim bankadan ve öyle öderim, banka kartindan veya kredi kartindan ödemeyi sevmem, kartlarla ödeyecegim zaman cünki daha cok alisveris yapiyor olurum.