Kereviz Ve Faydaları

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
297.428
614.604
1.098
Malatya
$kereviz1.webp

Kerevizin yaprak ve saplarının, bol vitaminleri ve çeşitli madeni maddeleriyle çok faydalı olduğunu belirten uzmanlar, mideyi kuvvetlendirdiğini ve iştah açtığını bildiriyor. Uzmanlar, kerevizin, iç salgı bezlerini ve özellikle vücutta çok çeşitli vazifesi olan böbrek üstü bezlerini çalıştırdığını, sinir yorgunluğunu da önlediğini ifade ediyor. Kanı pisliklerinden temizlediğini ve sivilcelerin geçmesine, yüzün pembe bir hal almasına yaradığını vurgulayan uzmanlar, kerevizin diğer faydalarını şöyle sıralıyor: "Karaciğerin şişliğini giderip onu yorgunluk maddelerinden temizliyor. Sarılığı gideriyor, böbrekleri çalıştırıyor, fazla suyu dışarı atıyor. Böbreklerden kumu, taşı döküyor. Şişmanları zayıflatıyor ve cinsel faaliyeti çok arttırıyor."

Bitkinin körpe yaprakları, güneşsiz ve havadar bir yerde kurutularak havanda ezilip toz haline getirilir ve bazı yiyeceklere, çeşni vermesi için serpilir. Bitkinin tohumları da kurutulup ezilerek kereviz tuzu olarak bazı yiyeceklere katılır. Tuzsuz rejimlerde sofra tuzu yerine kullanılır.

BESİN DEĞERLERİ
$kereviz.webp
100 gr. sap ya da yaprak kerevizin besin değerleri şöyledir: 17 kalori; 0,9 gr. protein; 3,9 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,1 gr. yağ; 0,6 gr. lif; 29 mgr. fosfor; 39 mgr. kalsiyum; 0,3 mgr. demir; 126 mgr. sodyum; 341 mgr. potasyum: 240 IU A vitamini; 0,03 mgr. B1 vitamini; 0,03 mgr. B2 vitamini; 0.3 mgr. B3 vitamini: 0,06 mgr. B6 vitamini; 8 mcgr. folik asit; 9 mgr. C vitamini ve 0,5 mgr. E vitamini.

100 gr. kök kerevizin yukarıdakilerden farklı besin değerleri şunlardır: 40 kalori; 1,8 gr. protein; 8,5 gr. karbonhidrat; 100 mgr. sodyum ve 300 mgr. potasyum.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
$Kereviz-faydaları.webp
Yukarıda sayılan önemli besin değerlerinin yanı sıra, kerevizin sağlığımıza yararlı etkileri bitkiyi şifalı (tıbbi) otlardan saydıracak kadar çoktur. Bunları da şöyle özetleyebiliriz:

* Güçlü bir idrar söktürücüdür: içerdiği apiol adlı maddeyle idrar yollarını ve kanı temizler. Bedende şikâyetlere neden olan bazı durumlara (sözgelişi, eklemlerdeki gut hastalığı gibi) iyi gelir.

* Sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır. Aşırı sinirlilik durumunu yok eder.

* Bedene yararlı diğer etkileri de şunlardır: Uyarıcıdır. Bedeni güçlendirici toniktir. Gaz söktürücüdür. iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.

* Çok eski çağlardan beri, kerevizin cinsel gücü artırıcı (afrodizyak) etkileri bulunduğu ileri sürülegelmiştir.

Bu etkileri sağlamak üzere, kereviz, yemeklerde ve salatalarda bolca tüketilir. Ya da piyasadan satın alınan kurutulmuş kereviz tohumlarından 1-2 tatlı kaşığının üzerine bir bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika demlendirilerek elde edilen infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir.

ALINTIDIR...

ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ
$aslininbahcesi_Kereviz_1.webp

Malzemeler:

2 adet orta boy kereviz,
2 adet orta boy kuru soğan,
1 adet orta boy havuç,
½ su bardağı bezelye,
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
Maydanoz,
Tuz,

Hazırlanışı

Soğanları salata yapar gibi ikiye böldükten sonra, çok ince olmayan şeritler halinde doğrayıp, kısık ateşte zeytinyağı eklenmiş geniş ve kapaklı bir tavada üzerine tuz ekleyerek sotelerken, bir yandan da havuçları küçük küpler halinde doğrayıp soğanlar pembeleşene kadar birlikte kavrulur, bu sırada kararmaması için en sona bıraktığımız kerevizlerimizin kabuklarını soyarak ince yuvarlar dilimler keserek karışıma ekleyip hepsini karıştırdıktan sonra 1 su bardağı ılık su ekleyerek kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Yemek kaynamaya başlayınca bezelyeleri ekleyin. Havuçlar yumuşayınca yemeğimiz pişmiş demektir. Soğuduktan sonra üzerine maydanoz yaprakları ekleyerek servis yapabilirsiniz.

ALINTIDIR...

PORTAKALLI KEREVİZ
$b38043a61ecbc3c85f2eac0902de7ade_1262635257.webp

MALZEMELER

1Kg kereviz

1adet limonun suyu

2 tane havuç

1,5 su bardağı portakal suyu

1 adet kesme şeker

1/2 çay bardaği zeytinyağı

5 dal dereotu,tuz

YAPILIŞI

kerevizleri soyup elme dilimi şeklinde doğrayın,limon suyunu üzerine dökün. tencereye krevizleri havuş ve piyazlık doğramış soğanların yarısını döşeyin üzerine kerevizlerin yarısını koyun.kalan havuş soğan ve kerevizleri dizin.eytinyağı kesme şeker ve tuz koyun.Portakal suyunuda ilave edip ocağa koyun.suyunu çekene kadar pişirin.dereotuyla süsleyin servis yapın..
ALINTIDIR...

TERBİYELİ KEREVİZ
$terbıyekerevız21.webp
Malzeme Listesi:
300 gr parça kuzu eti
1 kilo kereviz
2 tane havuç
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 tane kuru soğan
yeterince tuz,istenirse yerken karabiber
birkaç dal taze reyhan(tarifte yoktu ben ekledim)

Terbiye Malzemesi:
1 yumurtanın yarısı
yarım limon suyu

Tarif:
Kuzu etini suyu çekilene kadar kavurup içine 1 çay bardağı su ilave edip suyu çekilene kadar kısık ateşte arasıra karıştırarak pişiriyoruz.
Soğanı incecik küp şeklinde doğruyoruz,ayrı bir tencerede yağı ilave ederek kavuruyoruz,kerevizi küp şeklinde ve havucu halka şeklinde doğrayıp soğana ilave ediyoruz 2,3 dakika kavurup, pişirdiğimiz etimizin içine yağıyla birlikte katıyoruz üzerini örtecek kadar su ilave edip,tuzunu serpiyoruz,kerevizler pişene kadar kısık ateşte pişiriyoruz.
Yumurtanın sarısını kasede iyice çırpıyoruz,limonu sıkıp tekrar çırpıcıyla köpük köpük olana kadar çırpıyoruz,kereviz yemeğinden iki kaşık alıp terbiyeye katıyoruz karıştırıyoruz.
Karışımı ocaktaki yemeğimizin üzerine yavaş yavaş gezdirip bir taşım kaynadıktan sonra ocağımızı kapatıyoruz,arzu ederseniz servis yaparken karabiber serpip servis yapıyoruz.Afiyet olsun.

ALINTIDIR...

ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ DOLMASI
$kereviz_dolmasi.webp

Malzemeler

3 adet orta boy kereviz
1 kavanoz hazır garnitür
1 adet büyük boy soğan
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı taze sıkma portakal suyu
1 kesme şeker
1 su bardağı sıcak su
Yapılışı

1- Kerevizlerin dış kabuklarını soyup, yatay olarak ortadan 2′ye bölün ve limonlu suyla yıkayın

2- Bir bıçak yardımıyla, kerevizlerin ortalarını hafifçe oyun

3- Soğanları küp küp doğrayıp, yayvan bir tencerede zeytinyağla 3-4 dk soteleyin. Ardından kerevizleri oyulmuş tarafları yukarı gelecek şekilde yanyana dizin

4- Suyunu süzdüğünüz garnitürü, her bir kerevize bir yemek kaşığı kadar olacak şekilde üstlerine yerleştirin

5- Kerevizin yeşillikleri varsa onları da küçük küçük doğrayıp, kerevizlerin üstlerine koyun

6- Tencereye kesme şeker, portakal suyu ve sıcak suyu ilave edip, tencere kaynayıncaya kadar tam ateşte, kaynadıktan sonra da ocağı yarım ateşe getirip, kapağını hafif aralık bırakarak pişirmeye devam edin

7- Kerevizler yumuşayınca yemeği ocaktan alın. Küçük küçük doğradığınız dereotunu üstlerine yerleştirin. Ilık veya soğuk olarak servis edin...
ALINTIDIR...

SÜRPRİZ KEREVİZ DOLMASI
$DSCN5187.webp

Malzemeler:
* 3 tane orta boy oyulmuş ve ikiye ayrılmış kereviz
* 200 gr orta yağlı dolmalık kıyma
* 1 yumurta
* 1 tane incecik yemeklik doğranmış kuru soğan
* 1/2 demet incecik kıyılmış maydanoz
*1/2 demet incecik kıyılmış dereotu
* 1 tatlı kaşığı kuru nane( tezede olabilir)
* 2 yemek kaşığı tereyağ veya margarin
* 1 çorba kaşığı biber domates karışımı salça
* 1 kahve fincanı dolmalık pirinç
* 1,5 su bardağı et suyu veya 1 tane et suyu tablet
* 8-9 tane haşlanmış büyük lahana yaprağı

Yapılışı

Kerevizleri ortadan ikiye ayırın içini güzelce oyun, limonlu tuzlu suda bekletin( kararmasın) Yağı bir tencere eritin, soğanları kavurun, sonra kıymayı kavurun, diğer bütün malzemeleri ilave edin iyice karıştırın, ocaktan alın içine bir tane yumurtayı kırın iyice karıştırın, yapılan bu içle kerevizlerin içini doldurun, kerevizleri haşlanmış lahanalar ile iyice sarmalayın ağızları yukarı gelecek şekilde tencereye dizin, et suyunu veya et suyu tabletini suda eritin üzerine dökün hafif ateşte kerevizler pişene kadar 30-40 dk. ateşte tutun, pişme tamamlanınca sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...

NOT:
* Bu yemek hem lezzetli hem besleyicidir.
* Lahanaları çok fazla haşlamayın, yırtılır, sarma işlemi tam gerçekleşemez.
* Ben üzerine kereviz yapraklarını incecik kıyarak koydum.
* Ayrıca pişma suyuna salçada koydum.
* Baharat tercihi size kalmıştır.
* Ben tereyağ kullandım, tercih size kalmıştır.
* Et suyu tableti kullanırsanız tuz ayarı iyi yapılmalıdır.
* Kereviz kokusu yemekte hiç hissedilmiyor.
* İsteyen zeytinyağlıda yapabilir.
* Suyu fazla olmasın, fazla sulu bir yemek değil.
* Ben ayrıca lahanaların kenarlarınıda incecik kıyarak yemeğin suyuna kattım, lezzetli oldu.
* Kıymayı isterseniz yağsız tercih edebilirsiniz.
* Ben dolmalarda yağlı kıyma seviyorum.Özellikle kuzu, dana karışık kıyma kullanıyorum.
* Dolmanın içine konulan yumurta dolma içinin dağılmaması için..

ALINTIDIR...

NOHUTLU KEREVİZ YEMEĞİ
$Nohutlu-Kereviz-Yemeği-2.webp
Malzemeler:

2 adet orta boy kereviz
1 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
1/4 su bardağı zeytinyağı
1 adet orta boy patates
1 adet havuç
1 su bardağı haşlanmış nohut
Tuz, karabiber, kırmızıbiber

Yapılışı:

Patatesleri küp küp doğrayın. Havuçlarıda aynı şekilde küp küp doğrayın. Havuçların kabuğu soyularak patateslere uygun boyutta doğranır. Kerevizlerin kabuklarını kalınca soyun ve küp küp doğrayın. doğradığınız kerevizleri limonlu suda kararmaması için bekletin. Bir tencerede doğranmış soğanları zeytinyağında kavurun. Bütün doğranmış sebzeleri ilave edin. Salçayı da ekleyerek hepsini birlikte soteleyin. Bir bardak haşlanmış nohutu ilave edin ve üzerlerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Tuz, karabiber ve kırmızı biberini ekleyin. Orta ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.

Afiyet Olsun.

ALINTIDIR..

Canım ben de pek yapmıyorum:17:Ama çok güzel tarifler varmış denemek gerekiyor belki bir şekilde sevebiliriz..:34:Faydalı bir sebze:56:

portakallı yapılınca kokusu kalmıyormuş diye duydum ama hiç yemedim, evet faydası çokmuş, burnumuzu tıkayıp yemeliyiz:9:

Kereviz Salatası
$Kereviz_salatasi_yatay.webp

Malzemeler
3 orta boy kereviz, 3 yemek kaşığı süzme yoğurt, 3 yemek kaşığı mayonez, Yarım limon suyu, 1 portakalın kabuğu, 2 yemek kaşığı portakal suyu, 1 diş sarımsak, 1/2 su bardağı iri çekilmiş ceviz, Öğütülmüş karabiber, Tuz, Süsleme için ceviz ve maydanoz

Yapılışı:

Yoğurdu, mayonezi, portakal kabuğu rendesini ve suyunu, rendelenmiş sarımsağı, karabiber ve tuzu, derin bir kapta iyice karıştırın. Cevizlerden bir kaçını süsleme için bütün bırakın, diğerlerini irice çekin. Bunları da yoğurt karışımına ekleyin.

Kerevizlerin kabuklarını soyup irice rendeleyin. Hemen limon suyu ile karıştırın ki kararmasın. Kerevizler su saldıysa sıkın ve sosla karıştırın.

Servis tabağında kalıp yardımıyla kereviz salatası silindiri oluşturun. Bütün ceviz ve maydanoz ile süsleyin. İsterseniz zeytinyağı gezdirerek parlak bir görünüm elde edebilirsiniz.

ALINTIDIR...

portakallı yapılınca kokusu kalmıyormuş diye duydum ama hiç yemedim, evet faydası çokmuş, burnumuzu tıkayıp yemeliyiz:9:
Kendim denedim ama birkaç kez yoğurtlu salatasını yedim güzel oluyor:56:Kendim için değilse çocuklara alıştırmak gerekiyor:31:

portakallasın da kesinlikle koku olmuyor şiddetle tavsiye ederim bende son bir kaç yıldır yiyorum ve bu şekilde yemeye başladım şimdi vazgeçilmezlerimin arasında kereviz yediğinizin farkında bile olmuyorsunuz...

ETLİ KEREVİZ

$etli-kereviz-beslenme-1.webp
İçindekiler
5 adet iri kereviz 500 gr
Kuşbaşı et
1 adet patates,
1 adet havuç,
2 adet soğan,
3 adet domates
3 adet sivribiber,
1 yemek kaşığı salça,
2 diş sarımsak,
Yarım demet maydanoz,
Yarım limon,
2 su bardağı sıvıyağ,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 çay kaşığı karabiber,
1 tatlı kaşığı pul biber,
2 su bardağı et suyu,
100 gr. kaşar rendesi.

Hazırlanışı
Kerevizler soyulup ortadan ikiye bölünerek içleri oyun
Kararmaması için limonlu suyun içine atın
İçinden çıkan parçalar, patates ve havuçlar zar büyüklüğünde doğrayın
Doğranmış etler iki kaşık yağla kavrulur, suyunu salıp çekince doğranmış olan havuç ve soğan ilave edin
İnce kıyılmış sarımsaklar, domates ve biberler ilave edin bir yemek kaşığı salça ve baharatla tuzu ilave edin
İki su bardağı su veya et suyu ilave edin etler yumuşayıncaya kadar pişirin
Kerevizler yağda kızartın tepsiye dizin içlerinden çıkan kereviz ile patatesler de kızartın
Pişen etle birlikte kızartılan kereviz, patates, maydanoz harmanlanarak kerevizlerin içine yerleştirin
Üzerlerine kaşar rendesi serpin etlerden süzülen salçalı sos tepsiye dökülür bu şekilde fırınlayın
Maydanoz, kereviz yaprakları ve domatesle servis yapın
Afiyet olsun..
ALINTIDIR...

Fırında Kremalı Kereviz
$firinda-kremali_kereviz.webp
Malzemeler
►2 kilo kök kereviz
►2 kaşık margarin
►3 adet soğan
►2 yemek kaşığı un
►2 bardak süt
►250 gr kıyma
►2 yumurta
►1 limon
►1/2 bardak rendelenmiş kaşar peyniri
►Tuz, karabiber
Fırında Kremalı Kereviz

Fırında Kremalı Kereviz Tarifi:
Kerevizler soyulur, bir parmak kalınlığında yuvarlak doğranır, yıkanır, üzerini geçecek kadar suyla bir tencereye alınır, bir limon sıkılır ve tuz atılır, ateşe bırakılır, yumuşayıncaya kadar pişirilir. Suyu dökülüp soğuk sudan geçirilir, süzülür. Pişen kerevizler bir tepsiye dizilir, üzerlerine ince doğranmış soğanla kavrulmuş kıyma yayılarak dökülür, üzeri kremayla kapatılır, biraz tereyağ gezdirilir, kızgın fırında üzeri kızartılıp hemen servis yapılır.
Krema: İki kaşık un iki kaşık yağ ile bir kapta hafifçe kavrulur, süt ilave edilir, koyulaşınca ateşten alınır, iki yumurta teker teker konup telle kanştırılır,tuz, karabiber ve rendelenmiş peynir konup kerevizlerin üzerine kapatılır.

ALINTIDIR...

KEREVİZ PANE

$kereviz-yemek-tarifleri-pane.webp
Malzemeleri:
3 kereviz
1 limonun suyu
2 su bardağı su
Sarımsaklı yoğurt

Pane için:
3 yumurta
1 su bardağı un
1.5 su bardağı mısır unu
Tuz
Karabiber

Kızartmak için:
Ayçiçeği yağ

Kereviz pane hazırlanışı:
Kerevizlerin kabuklarını soyun. Yarım parmak kalınlığında daire şeklinde dilimleyin. Su dolu bir kaba yarım limonun suyunu sıkın ve kerevizleri bu kaba alın.
Suyu ve kalan limon suyunu kerevizlerle birlikte tencereye ilave edip orta ateşte haşlayın. Mısır unu ve unu ayrı kaplara alın. üzerilerine tuz ve karabiber serpin. Başka bir kapta yumurtaları çırpın. Haşladığınız kereviz dilimlerini önce una ardından çırpılmış yumurtaya ve son olarak mısır ununa bulayın.Ayçiçeği ını tavaya alıp ısıtın. Kerevizleri kızartın. Servis tabağına alın. Sarımsaklı yoğurtla birlikte servis yapın.
Kereviz pane artık hazır, afiyet olsun.
ALINTIDIR...

KEREVİZ ÇORBASI
$kereviz.webp

Malzemeler
1 adet büyük boy kereviz
2 adet orta boy havuç
1 adet orta boy patates
1 adet ortaboy soğan
3 diş sarımsak
3 yemek kaşığı sıvıyağ
3 çorba kaşığı margarin
2 yemek kaşığı un
2 litre su Tuz
1 adet et bulyon

Yapılışı

Kereviz,havuç,soğan, patates ve sarımsakları soyun. Bol suda yıkayarak küpküp doğrayın. Tencereye sıvıyağı alın, doğradığınız sebzeleri bir çimdik tuz ve 1,5 litre suyu ekleyerek yumuşayana kadar, yaklaşık 20 dakika kaynatın. Tavada margarini eritin, unu katın ve kokusu çıkana kadar kavurun.Kavurduğunuz unu , 1 adet et bulyonu, pişen sebzelere ilave ederek iyice karıştırın ve 5 dakika daha kaynatın. Tencere ocaktayken çorba pürüssüz bir görünüm alana kadar blendırla sebzeleri parçalayın. Kıvamı size koyu gelirse yarım litre daha sıcak su eklemesi yaparak 5 dakika daha kaynatın ve sıcak servis yapın.

ALINTIDIR...

Back
X