Düğün ki bayram aras neden dn olmaz?

EsTaMania

BüyüLü BaHçeee
Kayıtlı Üye
29 Ocak 2008
438
2
96
41
Tekirdağ
bu bir batıl inanç olsada beni geriyor..ben iki bayram arası söz yapııcam gercıı ama düğün de bu zamanlara gelebilir yanı..ugursuzluk gibi gelior ne biliyim neden böyle demişler die düşünüyorum..ates olmayan yerden duman cıkmaz da derler..bır yazı okudum sizinle paylaşııcam..ama farklı bilgileriniz warsa paylaşırsanız sewinirim..şimdiden tesekkurler​
kaydirigubbakcemile5

İki Bayram Arası düğünn

Halk arasında konuşulan bazı meseleler yarım ve yanlış anlaşılmıştır. Bunlardan birisi de "İki bayram arasında düğün yapılmaz, nikâh kıyılmaz" düşüncesidir.

Şartlar ve imkânlar hazır olduğu zaman senenin bütün gün ve saatlerinde düğün yapılabilir, evlenilebilir, nikâh kıyılabilir. Yani nikâh için belli bir zaman ve vakit yoktur. "Nikâh şu gün caiz olur, şu gün caiz olmaz" diye bir şart yoktur.

Bu meselenin aslına gelince, hâdise şudur: Bilindiği üzere, Ramazan ve Kurban gibi yıllık iki bayramımızın yanında bir de haftalık bayramımız vardır. O da Cuma günü. Yani Ramazan veya Kurban Bayramı Cuma gününe rast gelir, düğün de bugünlerde yapılırsa; bu arada nikâh kıyma ile meşgul olunur da Cuma namazına yetişememe gibi bir tehlike baş gösterirse o saat içinde nikâh kıymak caiz olmaz.

Çünkü bu saat içinde nikâhla meşgul olmak farz-ı ayn olan bir ibâdetin terkine sebep olmaktadır. Hayır yapalım derken, şerre sebebiyet verilmektedir.

Fakat böyle bir sıkışıklığa meydan verilmeden Cuma namazından bir müddet önce veya namaz kılındıktan sonra nikâh kıyılırsa pekâlâ olur, bir mahzur da kalmaz.

Zaten böyle bir hal de pek vuku bulmamaktadır."İki bayram arasında nikâh olmaz" sözünün bâtıl da olsa târihî bir geçmişi vardır. Bilhassa bu inanç Islâmdan önceki Cahiliye Arapları arasında yaygındı. Onlar Ramazan'dan sonra başlayan Şevval ayında evlenmeyi uğursuz sayar, düğünlerini başka bir tarihte yaparlardı.

Her Cahiliye âdetinde olduğu gibi, bu âdeti de bizzat Peygamber Efendimiz yıkmış, geçersiz kılmıştır. Resul-i Ekrem Efendimiz Hz. Âişe validemizle Şevval ayında nişanlanmış, üç sene sonra da yine Şevval ayında evlenmiştir. Böylece iki bayram arası olan Şevval ayında düğün yapmak ve nikâh kıymak sünnet olmuştur.(1)

Kaynak : Mehmet Paksu,Sorularla İslamiyet​

valla canım güzel bi konu açmışsın.aslına bakarsak hep 2 bayram arasına denk geliyor.bunlar batıl inanç bana göre.

bunu nihat hatipoglu'na bir bayan sormuştu o da iki bayram arası diye bir şey yok çünkü herzaman iki bayram arası var ozaman hiç evlenmeyelim demiştii.. sadece batıl inanç..

neden olmaz ?
çünkü bayramlarda çok fazla masraf olur
çoluk çocuğa kıyafet , gelen gidene yemek , tatlı
harçlık vs..
kurban da kesiliyor
ee düğün de masraflı iş olduğuna göre
eskiler 2 ayda 3 masraf yapmak istemediğinden iki bayram arası düğün olmaz demiş
uğursuzlukla alakası yok yani :)

arkadaşlar, bende 2 bayram ı şu şekilde öğrendim.. eskiden her cuma bayram sayılırmış.bayramdan kasıt,ramazan kurban değil yani.. cuma günü biz müslümanlar için özel bir gündür biliyosun.. 2 cuma arası iyi değilmiş düğün yapmak.. sadece bir duyum.ama neden olmaz onu bende bilmiyorum :lepi: aman yaw,yapın gitsin

arkadaşlar batıl inanç değil gerçekten de iki bayram arası nikah kıyılmaz..aslı astarı aynı arkadaşımızın kaynaktan açıkladığı gibidir..ramazan veya kurban bayramı cuma gününe denk geldiği takdir de geçerlidir..ama bizim hazırcı milletimiz bunuda ilk aklına geldiği gb yorumlamıştır..ve kimse doğrusunu araştırmadan nesilden nesile yanlış bilgi aktarılmış ve yerleşmiştir..
olağan olanı da din de olduğu gbdir..mantıklı düşünüldüğü takdirde zaten niakahı ne zaman yaparsan yap hep iki bayram arası olurdu..biraz mantık biraz bilgi=)a.s.

böğle hurafelere inanmayın..
zaten bizim halkımız gerçeklerin değil asılsız hurafelerin peşinden koşar hep....

ben ramazan bayramından 2 hafta sonra evlendiim yani 2 bayram arası çok şükür herşey yolunda....inşallah bende bir sünneti uygulamış oluyorum o zamann...

Olmaz diye birsey yok....Ona kaldiktan sonra, zaten her zaman iki Bayram arasinda kaliyoruz...! Dinimiz ile alakasi olmayan bir inanc! şakkıdı

bence de yok böyle bişi
ne yani iki bayram arası 3 ay ve bu 3 ayda hiç evlenen yok ve hiç düğün yapan yok yani
inanıyormusunuz buna gerçektende

hehe
bencede kesin bu yüzden kaydirigubbakcemile3kaydirigubbakcemile3

ben onu cuma namazıyla bayram namazı arası die biliorm yani şu 2 bayram arası olmaz dediklerini ama ne kdr doğru bilemem kulaktan dolma işte

bunu nihat hatipoglu'na bir bayan sormuştu o da iki bayram arası diye bir şey yok çünkü herzaman iki bayram arası var ozaman hiç evlenmeyelim demiştii.. sadece batıl inanç..

Evet çok doğru hangi ay olursa olsun yine 2 bayram arası oluyor ve de paylaştığın yazıda cevabı var zaten cnm ayyynenn o yazıdaki gibi cuma günü kastediliyor... opuyorumnanaktan

çok uzun zaman olmuş şimdi tesadüfen gördüm ama konunun aslı şu şekildedir:
mesela bu kurban bayramı cuma gününe de denk geliyor ve cuma günü de dinen ayrıca bayramdır...böyle bir günde düğün yapılırsa insanların bayram ziyaretleri bir yandan düğün telaşı bir yandan derken cuma namazı kaçabilir...işte buna sebebiyet vermemek için 2 bayram arası düğün olmaz denilmiştir...bu söz batıl inanç veya uydurma değil dini bir sözdür..bu arada herkesin kurban bayramı mübarek olsun

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…