Kilonun dağılımına bağlı olarak öneriler değişir, en doğrusu bence bir uzmana görünmek. Mesela ben 1.68im 58 kiloyum, 54 kilo olduğum dönem de çok farklı görünmüyordum şu ankinden. Kilolu bir görüntüm yok,
yağ oranım en son ölçtürttüğümde %21di. Kısacası doğru kas oranına sahipsen 6-7 kilo vermen bile yetecektir. Bunlar kesinlikle profesyonel ya da iddialı öneriler olmamakla birlikte bende işe yarayan şeyleri belirteyim. Tabii önce biraz yağ yakma odaklı çalışmalısın, kardiyo yapman lazım -bisiklet sürmek, yürüyüş, koşu, yüzme gibi vücudu çalıştıran aktif sporlar- birkaç kilo verdikten sonra da kas sıkılaştırma olayına girebilirsin, onun için de evde bile yapabileceğin sürüyle hareket var, bölgesel olarak kas yapılandırmak için. Yemek konusunda önerim, istediğin her şeyi ye ama miktarının farkında ol, bir de kaliteli besin tercihi yap, mesela dışarıda yemek yediğinde yemeğin yanında gelen garnitür patates kızartması yerine salata olsun, emin ol yağlı yemeklerden, kızartmalardan özellikle uzak durunca birden kilo vermeye başlayacaksın. Yağ doğru miktarda alındığında sağlıklı ve mutlaka alınması gerek ama evde yediğin anne yemeklerinden yeteri kadar yağ alırsın zaten. Yemekle ilgili en doğru şey kaliteli besini seçebilmek, pakette olan hiçbir şeyi yeme mesela, bol bol ot ye, salatalık maydonoz gibi yeşiller içinde bol miktarda su tuttuğundan çok az kalori içerir, canın yemek çektikçe bunları ye. En önemlisi, dışarıda yemek yediğinde yanında meşrubat alma, alacaksan ayran al. Küçük şeyler çok fark ediyor.