• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kiralik ev sorunu

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Satın alan kişi eğer kendi oturmayacaksa sizi çıkaramaz. Sizinle anlaşmak zorunda. O yüzden kiracısı olan evi satmak zor. Siz ben içindeyken satın ben yeni ev sahibi ile anlaşacağım deyin. Kanunlar kiracılardan yana. Yeni alacak kişi size tahliye davası açacak olsa bile 2-3 seneden önce çıkarması zor. Anlaşmayı tercih edebilir.
teşekkür ederim.

İnşallah satılmaz eviniz böyle devam edersiniz.Taşınmak düzeni bozmakta zor maddi acıdanda zor.Biz kiraya %75 zam yaptık ev sahibini arayıp biz teklif ettik.Ev yok çıkarılacağız korkusu yaşıyorduk kaç aydır.Çok şükür adam anlayışlı ne isterseniz kabulüm dedi.Yani 10.000tl ye kiralıyorlar evi mecbur kalıyorlar ev yok.Eeee 2 sonra ödeyemiyorlar kiracılarda mağdur ev sahipleride mağdur oluyor.Kimse az gelsin öz gelsin demiyor aç gözlülğk yapıyor.Bu devirde düzenli ödeyormu ona bakmıyorlar.Artık barınmada karnı doyurmada cocuk okutmada sağlıkta hepsi lüks oldu.Geldiğimiz şu durum çok üzücü.Ne güzel bölümler kazanıp parasızlıktan okuyamayan gençler dolu.Hasta olup randevu dahi bulamayan insanlarımız dolu.Allah sonumuzu hayır etsin.Sürükleniyoruz ama nereye ne olacağız çok acı.

Satın alan kişi eğer kendi oturmayacaksa sizi çıkaramaz. Sizinle anlaşmak zorunda. O yüzden kiracısı olan evi satmak zor. Siz ben içindeyken satın ben yeni ev sahibi ile anlaşacağım deyin. Kanunlar kiracılardan yana. Yeni alacak kişi size tahliye davası açacak olsa bile 2-3 seneden önce çıkarması zor. Anlaşmayı tercih edebilir.

Bu kanunu kötüye kullanma. Konu sahibinin maaşına ve hatta yemek kartına bu yıl içinde kaç kez iyileştirme ve zam yapıldı acaba.

Ev sahibinin evinin artan emlak balonundaki kira değeri değil ancak gerçek rayici ne ise rakamı oralara çekmesi gerekiyor zaten.

Normal rayiç değeri 2500 tl iken mal sahibi 5000 istiyorsa ,o zaman mal sahibinin art niyeti konuşulabilir.

Asıl bomba Eylül'den sonra patlayacak. Öğrenciler doluşunca şehirlere. Tüm öğrencilere de yurt çıkmıyor, hatta bazı yurt çıkanlar da yurtları beğenmeyip evlere çıkacak. O zaman işler çığrından çıkar işte. Ben bu durumda da ev sahiplerini suçlayamıyorum, talep varsa, ev de kısıtlıysa fiyatlar yükseliyor doğal olarak.

Şu ülkede bir mülteci iki üniversite öğrencileri. İki kesimin yükü hafiflerse konut piyasası anca o zaman durulur.

Ben ev sahibine soyledim ama

Mal sahibinin maddi durumunun iyi olması benim evime kanuni acıdan yüzde 100 yapması acısından vicdansızlık olduğunu düşünüyorum. Asgari ücretli insanların neler çektiğini biliyorum, çevremde tanıdıklarım var elimden geldiğince yardımcıda olmaya çalışıyorum. Benim anlamadığım sizin fikrinizi yazarken ki bu sert tutumunuz ? Emsallerini bakarsak çoğu ev sahibi fiyatları uçurmuş dur diyen yok. Benim canımı sıkan bu gidişata dur diyeninin:/

Özel bir bankada çalışıyorsunuz. Bankalar Hizmet bedeli ve ücretlere zam yaptığında , bankanın kar yüzdesi fazla ; zam yapmamalıydı diyor musunuz ? Bu durumda yapılan açıklamaları hatırlayın.

Mal sahibinizin durumu iyi diye , onun hakkına da girmemelisiniz.

Şu an oturduğunuz konutun , artan emlak balonundaki fiyatını ödemelisiniz demiyorum. Ancak gerçek rayiç bedeli ödemeniz gerekir. Bu rakam 2500 ise 2500 ü ödemeliydiniz.

Bu kanunu kötüye kullanma. Konu sahibinin maaşına ve hatta yemek kartına bu yıl içinde kaç kez iyileştirme ve zam yapıldı acaba.

Ev sahibinin evinin artan emlak balonundaki kira değeri değil ancak gerçek rayici ne ise rakamı oralara çekmesi gerekiyor zaten.

Normal rayiç değeri 2500 tl iken mal sahibi 5000 istiyorsa ,o zaman mal sahibinin art niyeti konuşulabilir.
Kac kez derken maaşima gelen artişin bi onemi yok aylik gelirimi yazdim.Yakin vakitte gerhangi bir artis söz konusu degil.Emsallerinin asil deverideenfazla 2500₺dur ama hepsi ayniev sahiplerinin 5-6tan asagi ev yok.Bu ev kiralarini savunurken şunu dusunebiliyo musun acaba ev kirasina guzde 100 zam gelirken ben bu sene yuzde otuz zam alabildimki diger giderlerde iki kat oranlar artişlar oldu.Ben bu sacma savunmanizi anlamiyorum.

Özel bir bankada çalışıyorsunuz. Bankalar Hizmet bedeli ve ücretlere zam yaptığında , bankanın kar yüzdesi fazla ; zam yapmamalıydı diyor musunuz ? Bu durumda yapılan açıklamaları hatırlayın.

Şu an oturduğunuz konutun , artan emlak balonundaki fiyatını ödemelisiniz demiyorum. Ancak gerçek rayiç bedeli ödemeniz gerekir. Bu rakam 2500 ise 2500 ü ödemeliydiniz.
Ben odemiyorum demedim.Kendisiyle konusarak anlastik.Kimseye zorla bir rakama ikna etmedim. Bu sadece benim ev sahibimin degil bir cok ev sahibinin firsatçilik yapmasi

Gerçek rayiç bedelini nasıl öğrenebiliriz peki?

Ayrıca hanfendicim banka karını yüzde 500 de yapsa kendince personel maaşlarına uygladığı belli prosedürler var. Bizim banka yüzde 100 kar yapıca o ay maaşım yüzde yüz artmıyor. Banka hizmetine zam yaparken emin ol ekmeğe, suya, faturalara da zam geliyor.

Bu tamamen iyi niyete bağlı. Böyle bir enflasyonda %25 zam yapacağım diyen kiracı ile evim çok değerlendi çık istersen sokakta kal diyen ev sahibi de aynı bence. Orta yol bulunmalı. Ama her halukarda kanunlar kiracılardan yana ve ev kirası gelirini yatırım olaraak görme devri kapandı artık maalesef.

Ee o gariban insanlarin icinde bulundugu durumu ornek mi alsin insanlar? Size gore maasin yuzde yetmisbesini kiraya vermek zorunda kalmak cok mu ovunulecek ornek bir hareket? Yazik o insanlara yahu

Emlak balonu dahilinde, aynı bölgedeki fiyatları şu an hangi fiyat seviyesine çektiklerine baktınız mı ?

Bu balonu hafifletmenin yolları bulunabilir. Örneğin emlakçıların bir kısmı bu süreçte mal sahiplerini , mevcut kiracıyı çıkarmak için kışkırtıyor ve olmayacak fiyatlardan kiralama vaadi sunuyor. Emekli maaşı ve asgari ücretin 2 katı tutarındaki kirayı kim , ne kadar süreyle ödeyebilir ?

Ev kiralamada , ev sahipleri de emlakçıya komisyon ödeseydi ; her sene kiracı çıkarmayı akıllarından dahi geçirmezlerdi.

Ev kiralarken kiracı, emlakçıya evin yıllık kira bedelinin %10'u + KDV ödüyor , bu da yıllık kiranın %12 si civarına denk geliyor. Şanslıysanız emlakçıyla güç bela 1 kira bedeli komisyona anlaşabiliyorsunuz.

Bu esnada mal sahibi ise emlakçıya herhangi bir komisyon ödemiyor.

O yüzden de , emlakçı daha fazla para kazanacaksın dediği an ; evdeki kiracıyı rahatsız eden mal sahipleri türüyor.

Mevcut konuda ise , mal sahibinin kirası çok alt seviyede kalmış. Asgari ücret artışına göre geçmuş yıl kiralarını yüzdesel olarak hesaplasak dahi ; kira bedelinin olması gerekenin altında kaldığı görülebilir.

Kiraya veren de , kiralayan da birbirinin hakkına girmemeye özen göstermeli.

Bu tamamen iyi niyete bağlı. Böyle bir enflasyonda %25 zam yapacağım diyen kiracı ile evim çok değerlendi çık istersen sokakta kal diyen ev sahibi de aynı bence. Orta yol bulunmalı. Ama her halukarda kanunlar kiracılardan yana ve ev kirası gelirini yatırım olaraak görme devri kapandı artık maalesef.

Bu konu özelinde bakarsak , mal sahibi en başta farklı bir anlaşma önermiş. Kiracı kabul etmemiş.

Emlak balonu dahilinde, aynı bölgedeki fiyatları şu an hangi fiyat seviyesine çektiklerine baktınız mı ?

Bu balonu hafifletmenin yolları bulunabilir. Örneğin emlakçıların bir kısmı bu süreçte mal sahiplerini , mevcut kiracıyı çıkarmak için kışkırtıyor ve olmayacak fiyatlardan kiralama vaadi sunuyor. Emekli maaşı ve asgari ücretin 2 katı tutarındaki kirayı kim , ne kadar süreyle ödeyebilir ?

Ev kiralamada , ev sahipleri de emlakçıya komisyon ödeseydi ; her sene kiracı çıkarmayı akıllarından dahi geçirmezlerdi.

Ev kiralarken kiracı, emlakçıya evin yıllık kira bedelinin %10'u + KDV ödüyor , bu da yıllık kiranın %12 si civarına denk geliyor. Şanslıysanız emlakçıyla güç bela 1 kira bedeli komisyona anlaşabiliyorsunuz.

Bu esnada mal sahibi ise emlakçıya herhangi bir komisyon ödemiyor.

O yüzden de , emlakçı daha fazla para kazanacaksın dediği an ; evdeki kiracıyı rahatsız eden mal sahipleri türüyor.

Mevcut konuda ise , mal sahibinin kirası çok alt seviyede kalmış. Asgari ücret artışına göre geçmuş yıl kiralarını yüzdesel olarak hesaplasak dahi ; kira bedelinin olması gerekenin altında kaldığı görülebilir.

Kiraya veren de , kiralayan da birbirinin hakkına girmemeye özen göstermeli.
Sizin anlayamadığınız şu ev sahibiyle anlaşarak bir kira miktarında mutabık kaldık. Hayır kabul etmiyorum dese tamam hakkına girmiş olurum. Ama tamam deyip 2 ay sonra evi satıyorum demek normal değil ki kirayı arttımayı istese ona da kabulum ikinci zammı yapsın.

Gerçek rayiç bedelini nasıl öğrenebiliriz peki?

Rayiç kira bedeli belirleme davaları yeni başlayacak çoğu yerde.

Aynı bölgelerde 1-2 ay önceki fiyatlara da bakılabilir öncelikle. Geçmiş yıl kiralarının asgari ücretin yüzde kaçına denk geldiğine de bakılabilir.

Mesela bundan 1 ay önce , mevcut ilan fiyatlarından %40-50 daha ucuzdu kiralar.

Sizin anlayamadığınız şu ev sahibiyle anlaşarak bir kira miktarında mutabık kaldık. Hayır kabul etmiyorum dese tamam hakkına girmiş olurum. Ama tamam deyip 2 ay sonra evi satıyorum demek normal değil ki kirayı arttımayı istese ona da kabulum ikinci zammı yapsın.

Siz teklif edin. Mal sahibinin vergi yükü de artmış olabilir. Bu yüzden emlak piyasası artmışken , elindeki mülkler arasından gözden çıkardığını satmaya karar vermiş olabilir.

Evinizden çıkmayın, ev satılsa bile eski kontrat yeni ev sahibiyle devam eder. En azından sözleşme bitimine kadar bu şekilde güvendesiniz. Büyük ihtimalle evi de satmayacak ev sahibi. Rahat olun, emin olmak için bir avukata da danışabilirsniz. Sürekli yöneticileri suçluyoruz ama aslında nasılsak öyle yönetiliyoruz. Biraz dürüstlükten nasibimizi alsaydık keşke.

Evinizden çıkmayın, ev satılsa bile eski kontrat yeni ev sahibiyle devam eder. En azından sözleşme bitimine kadar bu şekilde güvendesiniz. Büyük ihtimalle evi de satmayacak ev sahibi. Rahat olun, emin olmak için bir avukata da danışabilirsniz. Sürekli yöneticileri suçluyoruz ama aslında nasılsak öyle yönetiliyoruz. Biraz dürüstlükten nasibimizi alsaydık keşke.
Yoo ev satılırsa ve yeni evsahibi kendisi oturacaksa en geç 6ay içinde bosaltmanizi isteyebilir.Hatta bence 6 ay bile çok aslında, içinde oturmak için ev almış insanları aylarca evsiz bırakmak da çok dürüstçe değil çünkü....

evsahipleri istedikleri zaman evlerini satabilirler gayet normal.siz oturduktan 6 ay sonra satacağım dese haklsınız neden kiraya verdi ki o zaman derdim.paraya ihtiyacı vardır kendisinin ya da çocuklarının.ya da başka yatırım yapacaktır .kiracıyı düşünmez nerede oturacak diye.bu aşırı artan ev fiyatlarının kiraların sorumlusu evsahipleri değil ki.çalışma karşılığı az maaş verilmesinin sorumlusu da değiller.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X