Kirli kadın

Dil kurumu ama sonuçta halk dili nasıl kullanıyorsa o cümlelerle karşılaşırsın . Asıl ilginç olan kirli kelimesi ile ilgili birçok cümle kurabilecekken bunu yazmaları . Kırk yıl düşünsem aklıma gelmez yani .

Bu halk arasında bir kullanım, bu sözcüğün yan kullanımlarından biri. Doğrusu şöyle olmalı:

1.(ana) Kire bulaşmış, pis
Kirli yiyecekler yemeyin.
2. (yan) Yasadışı
Kirli işlerini mafyaya yaptırıyordu.
3. (halk ağzı) Regl olmuş (kadın)
Bazı yörelerde kadın kirliyken turşu kurmaz, reçel yapmaz.
4. (bu da hediyem olsun) Cinsel ilişkiye girmiş (yine kadın her b.ktan sıfatta olduğu gibi)
Kirlenmek güzeldir.

Yazsınlar bunu böylece çok mu zor? Bu sözlüğü hazırlayanlar ya konuştukları dili bilmiyorlar ya da IQ 70-. Bu kadar yaygın ve anlamı açık bir sözcüğe bu kadar malca bir karşılık yazmak .....neyse.

Dil kurumu ama sonuçta halk dili nasıl kullanıyorsa o cümlelerle karşılaşırsın . Asıl ilginç olan kirli kelimesi ile ilgili birçok cümle kurabilecekken bunu yazmaları . Kırk yıl düşünsem aklıma gelmez yani .

Kirli denilince bulaşık gelir, üstünü batırmak gelir ama regl nedir? Kırsal kesimlere gittiğimizde kirli kadın, cinsel ilişkiye girmiş kadın, ahlaksız namussuz kadın olarak da kullanılır, bunların hepsi çok çirkin değil mi? Neden bunlar kadına mal ediliyor? Üstelik kadınların da 'kirli deniliyor nolcak yeaaa' tepkisi de beni çok şaşırtıyor ve son derece üzüyor, sen bu kutsal şeyi pis olarak tanımlarsan erkekler de tiksinir, başkaları da pis der.

En temiz halimizi kirli olarak adlandırılan bir ülkede yaşıyoruz. Bir süre öncede 'müsait' kelimesinin anlamı flört etmeye hazır olan kadın olarak geçmişti. Her kelimeden kadına çarpıtilmaya hazır bir laf var ama asıl unuttukları onlarda bir kadından var oldular.

Kirli denilince bulaşık gelir, üstünü batırmak gelir ama regl nedir? Kırsal kesimlere gittiğimizde kirli kadın, cinsel ilişkiye girmiş kadın, ahlaksız namussuz kadın olarak da kullanılır, bunların hepsi çok çirkin değil mi? Neden bunlar kadına mal ediliyor? Üstelik kadınların da 'kirli deniliyor nolcak yeaaa' tepkisi de beni çok şaşırtıyor ve son derece üzüyor, sen bu kutsal şeyi pis olarak tanımlarsan erkekler de tiksinir, başkaları da pis der.

B.ktan sıfatlar genelde kadınları nitelemek için kullanılıyor (nedense).

Bu halk arasında bir kullanım, bu sözcüğün yan kullanımlarından biri. Doğrusu şöyle olmalı:

1.(ana) Kire bulaşmış, pis
Kirli yiyecekler yemeyin.
2. (yan) Yasadışı
Kirli işlerini mafyaya yaptırıyordu.
3. (halk ağzı) Regl olmuş (kadın)
Bazı yörelerde kadın kirliyken turşu kurmaz, reçel yapmaz.

Yazsınlar bunu böylece çok mu zor? Bu sözlüğü hazırlayanlar ya konuştukları dili bilmiyorlar ya da IQ 70-. Bu kadar yaygın ve anlamı açık bir sözcüğe bu kadar malca bir karşılık yazmak .....neyse.

O şekilde bile yazılmalı ki. Misal bazı küfürler ya da hakaretler halk arasında espri olarak sen az değilsin, sen ne tatlısın gibisinden kullanılıyor. Bunları yazıyorlar mı? TDK doğru olanı yazmalı, olmaması gereken nesiller boyu devam etmemesi gereken sözlere çizgi çekmeli.

O şekilde bile yazılmalı ki. Misal bazı küfürler ya da hakaretler halk arasında espri olarak sen az değilsin, sen ne tatlısın gibisinden kullanılıyor. Bunları yazıyorlar mı? TDK doğru olanı yazmalı, olmaması gereken nesiller boyu devam etmemesi gereken sözlere çizgi çekmeli.

Bunlar ille de yazarlar durduramazsınız. Bari doğrusunu yazsınlar.

Mesela halk arasında renkli olmak da derler bakıyorum, o tabiri almamış bile. Halk kirlendim diyormuş da bilmem ne.Ee ben de halkım ben kirlendim demiyorum?Demek ki neymiş işine geleni alıyormuş, nerede kadını aşağılayıcı tabir varsa kendi kafasına uyanı alıyormuş. Biz zaten halktan kişiler olarak halkın bu çarpık anlayışınile mücadele etmiyor muyuz?

1. sıfat Leke, toz vb. ile kaplı, pis, murdar, mülevves
2. Aybaşı durumunda bulunan (kadın)
3. Toplumun değer yargılarına aykırı olan

Ilk maddede murdar ucuncu maddede de toplumun deger yargilarina aykiri...

Kadinlar toptan yasaklansin bence. Ne oyle kadin kadin ortalarda dolasiyorsun falan. Bir de adet olup bu temiz ve mukemmel dunyayi kirletmeleri yok mu...

1. sıfat Leke, toz vb. ile kaplı, pis, murdar, mülevves
2. Aybaşı durumunda bulunan (kadın)
3. Toplumun değer yargılarına aykırı olan

Ilk maddede murdar ucuncu maddede de toplumun deger yargilarina aykiri...

Kadinlar toptan yasaklansin bence. Ne oyle kadin kadin ortalarda dolasiyorsun falan. Bir de adet olup bu temiz ve mukemmel dunyayi kirletmeleri yok mu...

Screenshot_2016-05-04-00-31-01.webp

Cahiliye döneminden günümüze kadar taşınan ve maalesef taşınmaya devam edilen tabirlerden biri . Bu yaşıma geldim asla regl den bahsederken kullanmadım , kullanmam . Kişi nasıl kendi için , yaratılıştan gelen bir durumu böyle tanımlayabilir , anlamak mümkün değil .

Bizim oralarda da adet görmek "kirlenmek ya da hastalanmak" şeklinde tabir edilir. Halk diline genelde böyle yerleşmiş işte. TDK bir yandan yanlış, bir yandan da doğru bir açıklama getirmiş aslında. Halk dilinde geçerli ama aslında yanlış adlandırılan pek çok kelime vardır eminim.
Ben regl kelimesini de sevmiyorum mesela, adet görmek diyorum.

Back
X