kıskanılmak ya da kıskanılmamak

• Konu Sahibi Konu Sahibi EU3
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
extreme kıskanmak güven eksikliğidir. ben annemi asla kıskanmadım. ve hayatım boyunca kıskançlık denen şeyi asla duymadım mesela..... belki de bu yapıyla ilgili. bir erkek ,kadını kıskanıyorsa ona tam anlamıyla güvenmiyor demektir.

harfiyen katılıyorum okypeteye.
kıskanç biriyken yıllar önce bi gün herkesle bu yüzden problem yaşadığımı farkettim.. demkki güzel değil dedim ve oturup uzun zaman düşündüm neden kıskanıyorum.. ve dürüst olunca baktım ki ilgi eksikliğinden. sevgiye açlıktan.. yetmiyor kim ne yapsa hep daha fazlası kıskanmak.. ama normal değil..

oky canım bence güven eksikliği değildir,
oda bir duygudur,
eğer eşırı derecede olursaa işte tamam bu güven eksiliğidir,
buna amenna,ama anormal bişey değildir kesinlikle,
sevdiğin adama bir kıs saatlerce bakıyor,
kıskanmazmısın allahakşına okyt,
veya biri ona deli gibi aşık olduğunu her fırsatta söylüyor,
kıskanmakda bir duygudur hemde çok güzel bir duygu,
kısıtlayıcı kıkançlıktan bahsetmiyorum,
eğer öyleyse tamam güven eksikliğidir..
ama normal kıskançlık kesinlikle bir duygu belirtisidir

canım adamı kıskanmam. çünkü kız , adama bakıyor. adam ona bakmıyor ki. sadece kızarım . kıza ,kızarım. kızmak farklı kıskanmak daha farklı....

canım adamı kıskanmam. çünkü kız , adama bakıyor. adam ona bakmıyor ki. sadece kızarım . kıza ,kızarım. kızmak farklı kıskanmak daha farklı....

iyi ozaman adamda ona bakıyor diyelim:roflol:
ya bu yapıylada ilgili sen kıskanmazsın ama ben ksıkanırım,
yanlız buna anormal demek çok yanlış,
üstüne basa basa yazdım eğer aşırıyla kısıtlayıcıysa evet anormal,
kararında ve normal bir kıskançlıksa bu anormal değildir

Aslında dozunda olan kıskançlık normaldir ve sevginin, bağlılığın bir göstergesi olarak kabul edilir. Yazar ve evlilik danışmanı David R. Mace "Normal kıskançlık, pek çok evliliği kurtarmış bir evlilik sübabıdır. Anormal kıskançlık ise yıkıcı bir saplantıdır ve tedavi edilmesi gerekir." demektedir.

bunuda netten sizin için araştırdım...yerimseniben

seven kıskanır ya da kıskanmıyosa sevmiyordur gibi genelleme ve şartlandırmalar yüzünden ilişkiler heba oluyor

kıskanmak ayrı bir duygudur sevgiyle bağdaştırılacak bir duygu değildir.sebepleri kişiden kişiye değişir ama sevgi kıstas değildir.

kıskanmanın türlü türlü sebepleri var kimisi enayi yerine koyulup kandırılmayı önlemek için aldığı tedbiri ve kısıtlamayı kıskançlık olarak tanımlar

kimisi karşiısındaki muhatabıyla iletişim eksikliği yüzünden bu duyguyu yaşar

kişiden kişiye farklılık gösterir

extreme :roflol:bu sefer adama kızarım yine kıskanmam.... o evlilik danışmanının düşüncesine katılmıyorum,maalesef.... bu benim fikrim. kıskançlık. kime sorsan ,kıskançlık güzel bir huymu diye ,herkes istisnalar hariç, iyi bir huy,demez...

kimseye sormaya gerek yok,
eğer kısıtlayıcı,yıkıcı,hatta paronaya derecesinde ise çok kötü,
ama sevdiğim kişiyi normal derecede kıskanıyorsam,
bence kötü bir huy değildir,
evet benceee seven insan kıskanır,
sevmediğim birini niye kıskanayım kii
ne hali varsa görsün derim

kişiye göre ve karakterine göre değişir. ben sevdiğimi hiç kıskanmadım. ama sen kıskanıyorsun işte.... farklılık ta buradan başlıyor............

iştee bende tam bundan bahsediyorum,
yapıylada ilgilidir kıskanmak,
hatta çeşitleridie vardır,
ben başkasının mesleğini,evini eşyasını vs. vs..
kıskanmam kesinlikleee.....
ama eşimi ufakta olsa kıskanırım...
çünkü o benim sevdiğim adam...
sen kıkanmaya bilirsin o ayrı,
ama sen kıskanmıyorsun diye ben çıkıp kıskanmamak anormal diyemem dimi?

herkesin düşüncesi kendine kimse kimsenin fikrini kabul etmek zorunda değil..

GİRİŞ: Kıskançlık yakın ilişkilerde en güçlü, yaygın ve yıpratıcı duygulardan biri olarak değerlendirilmektedir (Aune ve Comstock 1991). Evlilik araştırmalarında ve terapilerinde, kıskançlık önemle üzerinde durulan sorunlardan biridir (Buunk 1981, Guerrero ve Eloy 1992). Felsefe, edebiyat, sosyoloji, antropoloji, özellikle de klinik psikoloji ve sosyal psikoloji yazını kıskançlıkla ilgili zengin örnekler sunmaktadır.Dr. H. Andaç DEMİRTAŞ, Dr. Ali DÖNMEZ 2006; 17(3): 181-191

Kurt Lewin’in (1948) kıskançlık üzerine gerçekleştirdiği ilk kuramsal incelemelerden sonra 1980’lere dek kıskançlık üzerinde pek fazla durulmadığı görülmektedir (Pines ve Aronson 1983). Son yıllarda, hem Türkiye’de hem de diğer ülkelerde kıskançlığın benlik saygısı, bağlanma ve benzeri bir dizi değişkenle ilişkisini ele alan çalışmalar (Karakurt 2001, Öner 2001, Sharpsteen ve Kirkpatrick 1997) yürütülmeye başlanmıştır.
Kıskançlık, birçok farklı sözcük, anlam ve imgeyi çağrıştırır (Demirtaş 2004a). Pines’a (1998) göre kıskançlık, önemsenen bir ilişkinin yitirilmesine ya da bozulmasına yol açabilecek bir tehlikenin algılanması sonucunda verilen karmaşık bir tepkidir. Buunk ve Bringle’a (1987) göre kıskançlık, Bireyin süregelen ya da daha önceden var olan bir ilişkisindeki eşiyle üçüncü bir kişinin ilişkisinden kaynaklanan, hoş olmayan duygusal bir tepkidir. DeSteno ve Salovey’e (1996) göre kıskançlık, değer verilen biriyle kurulmuş olan ilişkinin gerçekten bozulması ya da tehlikeye girmesiyle artan, öfke, mutsuzluk ve korku duygularıyla kendini gösteren sapkın bir duygu durumudur.
Tüm bu tanımlardan da anlaşılacağı gibi, kıskançlık yalın bir kavram ya da duygu değil, bir duygular ve tepkiler karmaşasıdır. Bu nedenle kıskançlığı çok boyutlu ve çok değişkenli bir olgu olarak ele almak daha akla yakın görünmektedir (Mathes 1992, Pines 1992, White 1981a). Son zamanlarda yürütülen birçok araştırmanın da bu yaklaşımdan etkilendiği görülmektedir. Bu nedenle literatürdeki araştırma sonuçları ışığında ilgili değişkenlerle kıskançlık arasındaki ilişkilere kısaca yer vermekte yarar vardır.
Uzun yıllardır kıskançlıkla “cinsiyet” arasındaki ilişki araştırılmakta, ancak ulaşılan sonuçların çelişkili olduğu görülmektedir. Pines ve Aronson (1983) araştırmalarında katılımcılarından 7 dereceli bir ölçek üzerinde kıskançlık düzeylerini işaretlemelerini (belirtilen kıskançlık düzeyi) istemişler ve ulaştıkları bulgular, belirtilen kıskançlık düzeyi açısından kadınlarla erkekler arasında anlamlı bir farklılık gözlenmediğini ortaya koymuştur. Pines ve Friedman (1998) da kıskançlık düzeyi açısından kadınlarla erkekler arasında bir farklılık bulmamışlardır. Bu konuda bir genellemeye varabilmek için daha fazla araştırmanın yapılması gereği ortadadır.

alıntıdır.

bende kıskançlığın aşk,sevgi,öfke vs gibi bir duygu olduğunu düşünüyorum...
ama abartı boyutta ise bu hastalıktır orası ayrı...
bende eşimi zaman zaman kıskandım,oda beniii...
bunda abartılıcak birşey olduğunuda sanmıyorum....
bu hayatta her şey var ....yeterki saplantıya dönüşmesin....
.

Kıskanılmamaktansa kıskanılmayı tercih ederim :jeyyar: Ben de kıskanırım, zaten arada tatlı kıskançlıklar olacak..Hiç kıskanılmadan yaşanan bir ilişkinin heyacanı da yürek hoplatması da kalmıyor bence

Abarti boyutunda olmamak kaydi ile kiskanilmanin ve kiskanmanin guzel bi duygu oldugunu dusunuyorum...:asigim:
Arkadasina gelince sade_kahve henuz iliskinin basinda oldugu icin mudahale etmemis olabilir belki
zamanla bazi duygularini dile getirebilir...

Ben genel olarak kıskançlık değilde, sade kahvenin arkadaşının başına gelene yorum yapmak istiyorum..
Daha yeni ilişki demişsin, ne kıskançlığı Allah aşkına..
Kıskansaydı yada en ufacık birşey deseydi, vereceğiniz tepki ooo şimdiden böyle kıskançlık yapıyor ilerde neler yapar dersiniz..
Kıskanmaması hatta çıtını bile çıkarmaması normal..Asıl kıskanmasını beklemeniz pek normal değil bence..

Söz konusu normal ilişkilerde evliliklerde kıskançlıksa o başka..Kıskanılır..Aşırı dozada, pisikopatlık derecelerinede varabilir, ama normal değildir, sağlığa, insana zarardır..Bunun aksine hiç kıskançlık duygusu beslemeyen insanlarda vardır..
Bana gelince kıskanırım, kıskanılmakta isterim.. Hatta çok kıskancımdır, ama karşımdakini boğmamak için çok fazla göstermem..

Kızlar konu birbirimizin dedikleri değil kıskanılmak değilmi:sm_confused:

sade_kahve;
bence de arkadaşın bunu düşünmekte haklı... yorumlarda herkes aşırı kıskançlığın gereksizliğinden bahsetmiş ama senin bahsettiğin konu daha farklı bence...

arkadaşının erkek arkadaşı sanki ilgisiz kalmış gibi hissettim. ilişkinin başı ya da sonu farketmez. sahiplenme duygusunu bir kenara bırak, insan kimlere tercih edildiğini çaktırmadan da olsa merak eder. sevgili olması şart değil böyle bir durumda arkadaşlar bile ilgilenir, nasıl geçtiğini sorar. oysa bu adam sevgilisi olmasına rağmen üzerinde durmamış. İlgisizliği sevgisizliğe bağlıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kızlar konu birbirimizin dedikleri değil kıskanılmak değilmi:sm_confused:

kuzey nickli arkadasim
ben kendi konuma yani bu konuya bir mesaj yazmistim, o da soyleydi; tartisan arkadaslar lutfen konuyu dagitmayalim demistim.

Sen o mesaji konu disi diye silmissin. Peki yukarda alinti yaptigim mesaj ile benim mesajim arasinda ne fark vardi ki sadece benim mesajimi sildin ama bu mesaji silmedin?

Madem konu disi mesajlari sileceksin, uyari niteliginde olan iki mesaji da silmen gerekmez miydi???? Bu mesaji silmeden once de senden mantıklı bi aciklama bekliyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…