Konunun üzerinden epey zaman geçmiş ama bu konuda büyük sıkıntılar yaşamış ve nihayetinde üstesinden gelmiş bir bebeğim olduğundan son durumu yazmak istedim. Doktorun koyduğu teşhis, öğürme refleksinin fazla olduğuydu. Dediğine göre 4 yaşına gelmiş ve bu refleksi tamamen atlatamamış bir hastası bile olmuş. Sunabildiği tek çözüm ise hayatınızdan blenderı çıkarın ve denemeye devam edin oldu.
Bunu fazlasıyla denedim, kızım günde 6 öğün yiyorsa, altısında da kusuyordu, hem de burnundan fışkırana kadar. Kustukça ağlıyor, ağladıkça bir sonraki kaşığı elbette reddediyordu. Doktorumuz denemeye devam edin diyordu; baskı yapmayın ama deneyin. Eeee nasıl olacak? Zaten ilk kaşıkta kusuyor, ikinci kaşık her türlü baskı olacak o zaman. On aylık bebeğin eline köfte verdiğinizde zorlanmadan yiyebilmesi lazım diyordu. Olabilir... İyi de bütün bebekler aynı fabrikanın ürünü değil ki, bunu da unutmamak lazım ve bebeğinizi de en iyi siz tanırsınız, yani ne kadarı denemek ne kadarı işkence olur, anlarsınız.
Doktorumuzu değiştirmeyi düşündüm ama sonra asıl çözümü kendim bulabilirim diye düşünüp, acele etmemeye karar verdim. Kızım bir yarışta değildi nihayetinde. 10 ayda yiyemiyorsa, varsın 2 yaşında yesindi o köfteyi ama kendini iyi hissetsindi. Kısa kesmek gerekirse ben çözümü şunda buldum; başta oldukça pütürsüz aldı öğünlerini, sonra pütürü artırdıkça öğünün sıvı miktarını da artırdım. Örneğin kıymalı ıspanak yiyecekse, çatalla iyice ezip, içine yoğurt ekledim. Bir çok öğünü böyle yoğurtla yedi. Gittikçe çatalla daha az ezdim. Önceleri pirinç bile yutamayan çocuk, zamanla koca kıyma, sebze parçalarını yutmaya başladı.
Pütür hissine böyle böyle alıştı. Minik minik ekmek, bisküvi parçaları yedi bir süre ama kuş yemi gibi, o kadar minik. =) Eline bol bol muz, beyaz peynir, bebek kekleri verdik. Çoğunlukla kustu ama kustuktan sonra da kendi isteğiyle yemeye devam etti. Aylarımız böyle geçti. Şuan kızım 16 aylık. Öğürme refleksi tamamen geçmiş değil, arada öğürüyor ama çok ender kusuyor. Öğürmeye başladığında öksür ya da su iç diyoruz, o da ne yapacağına karar veriyor. Bir köfteyi hala yiyemiyor ama eline bisküvi verdiğimizde katır kutur kemiriyor. Lokmaları ağzında gezdirip, ezmeye de başladı. Baştaki durumunu düşündüğümüzde bunlar bizim için çok büyük gelişmeler. Gerçekten varsın köfteyi de 2 yaşında yesin yani.