• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kızım hicbiseyi umursamiyor.

Nazlican333

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Kasım 2009
480
183
628
14 yaşına girmek üzere olan kızım hicbirseyi umursamıyor.Bu sene LGS ye girdi.Ders çalışması gerektiğini calismazza kötü bir liseye gideceğini anlattım sürekli.Hiç umrunda olmadi ve çalışmadı.Burdaki en kötü liseye gidecek ve hiç umurunda değil.Hicbir kaygısı endişesi yok.Ne anlatırsam anlatayım hep böyle.Istedigin kadar anlar konuş diyor.Umrumda değil diyor.Ne yapmaliyim bilmiyorum.Uzmana da gitmek istemiyor.

14 yaşına girmek üzere olan kızım hicbirseyi umursamıyor.Bu sene LGS ye girdi.Ders çalışması gerektiğini calismazza kötü bir liseye gideceğini anlattım sürekli.Hiç umrunda olmadi ve çalışmadı.Burdaki en kötü liseye gidecek ve hiç umurunda değil.Hicbir kaygısı endişesi yok.Ne anlatırsam anlatayım hep böyle.Istedigin kadar anlar konuş diyor.Umrumda değil diyor.Ne yapmaliyim bilmiyorum.Uzmana da gitmek istemiyor.
Yers psikoloji yapın: anlatmayın. Sınav geçmiş artık zaten. Şu andan sonra acele edecek bir şey yok. Dersler konusundan tamamen uzaklaşıp anne-kız arkadaş olmaya çalışın. Belki arkadaşlığınız ileriki yıllarda sizin fikirlerinizi dikkate almasını sağlayabilir.

Ayrıca önemli olan yalnızca üniversite sınavı be ona da son yılda hazırlanılıyor. Belki o zamana kadar değişir.

Bir de uzmana o değil siz gidebilirsiniz. Nasıl davranmanız gerektiği ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

Uzmana siz gidip nasıl davranmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Ergenlikte şimdi asi davranması normal. Zaten belli başlı liseler hariç doğru dürüst lise yok önemli olan hangi üniversiteye gideceği aslında. O zamana kadar da bir uzmandan da destek alarak biraz toparlayabilir kendini ama üzerine böyle düşmeniz ters teper

Kızınız ile ilişkiniz nasıl? Arkadaş ortamı nasıl? Bir çocuk, derdini anlatamaz ve buna çözüm bulunmaz ise eksi yönde farklı tutum sergiliyor. Onun iç dünyasına ulaşmadan sadece "Telkinde bulunarak" yeni nesile laf anlatmanız çok zor.

Bir yakınımın kızı vardı. Kız, içine kapanık ve ders çalışmazdı. Bunun yerine tamir aletleri ile oynar, annesinin Küçük ev aletlerini söker ve annesi delirirdi 😅

Sonrasında ise kızı ile sürekli ilgilendi ve onun iç dünyasına ulaşınca meğer anne ve babasının direttiği masa başı işlerde çalışmamak için, ve "Beni öğretmen yapacaklar" diye ders çalışmama yöntemini seçmiş. (Öğretmenlik kötü değil, çocuk olmak istememiş. Ailesi kız için en uygun meslek diye şartlamışlar)

Ailesi sonradan ayıktı ve kıza bu beyaz eşya servislerinden, boş zaman geçirsin diye bozuk ev aletleri aldılar vs. Ve hangi meslek gurubunu isterse destek olacağını söylediler.

Kızın dersleri yükselmeye başladı. Geçen sene mi? Ondan önceki sene mi? Kız Uzay Mühendisliğini kazandı hem de ismini hatırlayamadım ama bayağı iyi bir okuldu.

hep diyorum herkes okuyacak en güzel liseye veya üniversiteye gidecek diye bir kural yok çünkü kuaföre, cok güzel pasta yapan birilerine ya da ne bileyim iş gücü kollarında çalışacak elemana da ihtiyacı var ülkemizin. belki kızınız çok güzel pasta yapan sürekli sipariş alan biri olacak veya bir saç makyaj yapacak iller arası tercih edilecek. bilemeyiz insallah çok güzel ömrü olur. sizi anlıyorum hepimiz çocuklarımızı en güzel okullarda okusun istiyoruz. fakat bazı şeyler bizim dışımızda gelişiyor. mesela ablam ilimizin en güzel anadolu lisesini kazanmıştı ordan iyi bir üniversite kötü bir bölüm tercihi. mezun oldu işini yapmadı çok farklı bir alana yöneldi şimdi evden isini yapiyor ve aylik yaklaşık 60 bin tl lik el emeği ürün satıyor. yapsa 100binde satar. demem o ki sağlığı yerindeyse şükür diyip yola bakmak lazım. (biliyorum akıl vermek çok kolay insallah bende böylesini başarabilirim)

Okuldaki rehber öğretmen ile enerjisi tutarsa iyi bir liseye giden öğrenci gibi başarılı olur. Ergenler ailesini değil hep bir başkasını dinler. Çalışkan yönlendirici bir arkadaş da iyi bir alternatif olabilir

Size basit bir örnekle anlatayım. Oğlum 4 yaşında şu an. İzin dönüşü evde oynarken koşarak yanıma geldi ve "Anneeee ben torbacı olacağım, hadi torbacı olalım" dedi. 😳

Ben tv. Den mi öğrendi acaba? Diye önce soğuk bir duş aldım. Yaşı küçük ama, kafasında yer edecek, iyi bir şey değil diye kaygılandım. Sonra "Hayır öyle deme" demek yerine "Hadi oynayalım" dedim. Çünkü ancak oyun ile neyi, ne kadar biliyor? Ne gördü anlamak istedim.

Sonra bana, masayı gösterip "Bu erik ağacı, şimdi bana torba verir misin? Hadi toplayalım" dedi. 🤣 Sonradan kv.nin poşete, torba dediği geldi aklıma. Sonrasında "Bak bu poşet, Hadi erikleri poşete toplayalım" dedim.

Yani telkin, kızma, söylenme, uyarma her zaman çözüm değil. Bulunduğu yaşa göre iç dünyasına ulaşın.

Birlikte çok güzel sohbet ediyoruz.Yeni nesil kolay yoldan para kazanmaya çalışıyor.Kizimda bunu istiyor.Ama benim asıl kaygım kötü insanlarla karşılaşması.Kotu okulda kötü arkadaş da çok olur.İlerisi için hedefi ise zengin bir koca bulmamış.

Birlikte çok güzel sohbet ediyoruz.Yeni nesil kolay yoldan para kazanmaya çalışıyor.Kizimda bunu istiyor.Ama benim asıl kaygım kötü insanlarla karşılaşması.Kotu okulda kötü arkadaş da çok olur.İlerisi için hedefi ise zengin bir koca bulmamış.
O kötü insanlar her yerde var. Bunun önüne geçmeniz imkansız. Kızınız destek almıyor ise siz, kızını doğru yönlendirmek için alabilirsiniz.

Bu Dilan Polat vb. İnsanları göre göre ergenler öyle olmak istiyor. Eğer güzel bir meslek edinirse ve iyi bir yerde çalışır ise bu isteğinin 1 kişi ile kalmayıp, birden fazla seçeneği olacağını ve seçilen değil, seçen olacağını söyleseniz işe yarar mı acaba? Yaşı küçük ve büyüyünce fikirleri değişir belki. Maksadım evlenmeye odaklanması değil nabzına göre şerbet verip en azından iyi bir meslek edinmesini sağlamak.

Ergenken ben de "Kocam olacak kişi illaki mavi gözlü olacak" derdim. Hani mesleği, karakteri bunları akıl etmezdim. Odak sadece mavi göz 😅 en son annemin canına tak dedi ve mahallede bir deli vardı gözleri mavi. "Tamam kızım seni xxxx e vereceğim" dedikten sonra Mavi gözlü olsun ama, aklı başında olsun diye gözüm, mavi gözlü ama daha aklı başında insanlara kaydı. Onları incelerken karakterleri keşfettim. Vs. Vs. Sonuç mu? Eşim kara gözlü 😅

Mesela şöyle düşünün. Dışarıda bir sürü kadın/erkek var. Eğer eş kişisi bilinçli, artı ve eksi muhasebesi yapabilen, Nefsine hakim biri ise aldatmak gibi bir eylemde bulunmaz.

Ama tam tersi ise siz, isterki zincire vurun bu eylemi bedenle yapmasa gözle, zihinle yapar yine yapar.

Yani kötü insanlarda bu şekilde her yerde varlar. Okul iyi olur, arkadaşı iyi olur ama bir ortamda o arkadaşın, arkadaşı kötüdür yine denk gelir veya sürüklenir.

Burda önemli olan kızınızın donanımı ve hayır diyebilmesi. İyiyi gösterirken, kötüyü ve olası sonuçlarını anlatın ama telkin gibi değilde onun yaşına inerek.

Örneğin bir konsere gitmek istedi ve kitle belki zarar görebileceği, etkileneceği bir ortam ise, Daha düzgün bir yerde, hata arkadaşınında masraflarını karşılayıp, eğlenmelerine olanak sağlayabilirsiniz.

Yeni nesil çok çok zor evet. Sınırlı serbestlik vererek, kötü insanlar var diye çocuğu fanusta büyütmemiş olursunuz. Çünkü kötülük her yerde.

Çok konuştuğunuz için sizi artık duymuyor.
Uzman desteği alın ilişkiniz için.

Back
X