Kızım konusunda yardım istiyorum

merhaba kk kadınları
Sizlere bir konuda fikir sormak istiyorum. İlkokula giden bir kızım var. Okulda zaman zaman arkadaşlarıyla problemler yaşıyor. Bunları da bana çoğunlukla anlatıyor. Fakat öğrendim ki olayları eksiksiz anlatmamış. Bunu bir kere daha yapmıştı bu ikinci oldu. Mesela arkadaşı bir hata yapıyor, öğretmeni duruma müdahale ediyor ve hatta çocuk hatası yüzünden kızımdan özür diliyor. Fakat kızım bu özür kısmını bana anlatmıyor.

Kızım sanki şuan kurban rolüne giriyor ve bana; bana hep haksızlık yapılıyor, ben üzülüyorumu ispatlamaya çalışıyor. Bu ikinci defa yaşandı. Ona karşı nasıl davranmam gerekir? Neden bunu yapmayı seçiyor ki?
Terapiye gidiyor. Ben de ona karşı dikkatli ve özenli davranıyorum. İlgileniyorum, sevgimi de gösteriyorum. Nerde hata yapıyorum anlamıyorum. Terapisti Kızımın mutlu bir çocuk olduğunu, benimle ve babasıyla da mutlu olduğunu söylüyor. Ben neyi göremiyorum anlamıyorum.
İlgi görmek için mi yapıyor bunu anlamıyorum. Halbuki onunla güzel vakit geçiririm. Birlikte resim yapariz, kitap okuruz, film izleriz, birlikte oynarız, zaman zaman anne-kız günleri yaparız. Babası da ilgilidir. Sorun nerde bulmaya çalışıyorum. Ona bu ikinci olay sonrası nasıl yakla
Büyük çocuklarda nasıl oluyor bilmiyorum ama kurban psikolojisi; mesela hasta oldu istediği her şeyi yapıldı, düştü çok fazla ah vah edip durum ajite edildi ... Bu durumlar çoğaltılabiliyor. Küçük çocuklarda ne yapılmamalı biliyorum ama büyüklerde nasıl müdahale edilmeli bilgim yok açıkçası umarım bilen biri aydınlatır

Muhtemelen kendini daha haklı ya da daha mağdur gösterme çabası sebebiyle.
Bu davranışı yapma sebebi birçok şey olabilir.
En önemli şeyin samimiyet, şeffaflık, dürüstlük olduğunu ve bunun her şeyin üstünde olduğu ısrarla anlatmakta fayda var.

Muhtemelen kendini daha haklı ya da daha mağdur gösterme çabası sebebiyle.
Bu davranışı yapma sebebi birçok şey olabilir.
En önemli şeyin samimiyet, şeffaflık, dürüstlük olduğunu ve bunun her şeyin üstünde olduğu ısrarla anlatmakta fayda var.
Teşekkür ederim yorumunuz için

eksik anlatma çarpıtma yalan mağduru oynama vs mükemmelliyetçi ve otoriter anne - babaların çocuklarında daha sık görünüyor .

Olabilir ,anaokulu zamanında kızımda yaptı bunu bir kac kez,yalan söylemiyor ama eksik anlatiyordu. Mesela öğretmenim pilav vermedi dedi,neden dedigimde bilmiyorum diyip geçiştirmişti,ögretmenine sorduğumda aslında yemeğinden yemedigi,tadına dahi bakmadigi icin,yemeginin tadına bakarsan pilavını veririm vb diyaloglar olduğunu da ögrendim. Eve geldiğinde sebebini öğrendigimi izah ettim mesela. O da anladı dogrusunu her halükarda öğreneceğimi,bir dahaki sefere daha detaylı anlatmaya başladı,bir iki eksik anlatma durumundan sonra.
Yani bence sizde olayın detaylarını öğrendiğinizi,sonradan yaşanacak olaylarda da öğreneceğinizi net bir şekilde anlamasını sağlamalısınız. İşe yaramadığını görünce bırakacaktır.
Birde size olayı anlattığında nasıl tepki veriyorsunuz o da önemli. Sinirleniyormusunuz mesela ona zarar veren kişilere,bunu ona belli ediyormusunuz,yada kızınız bu şekilde dikkatinizi çekip size ekstra nazlanabiliyor mu? Tepkileriniz sakin olsun,hislerinizi ona belli etmeyin sinirlensenizde,sakin dinleyin onu. Belki sizde de işe yarar. Kısa vadede olmasada zaman icerisinde istediği geri dönüşü alamazsa bırakacaktır. Belki hassas davranıyorsunuzdur terapi göruyor,akran zorbalıgına uğradı vb cümleler kurmuşsunuz ondan söylüyorum bunu da,yanlış anlamayın.

Olabilir ,anaokulu zamanında kızımda yaptı bunu bir kac kez,yalan söylemiyor ama eksik anlatiyordu. Mesela öğretmenim pilav vermedi dedi,neden dedigimde bilmiyorum diyip geçiştirmişti,ögretmenine sorduğumda aslında yemeğinden yemedigi,tadına dahi bakmadigi icin,yemeginin tadına bakarsan pilavını veririm vb diyaloglar olduğunu da ögrendim. Eve geldiğinde sebebini öğrendigimi izah ettim mesela. O da anladı dogrusunu her halükarda öğreneceğimi,bir dahaki sefere daha detaylı anlatmaya başladı,bir iki eksik anlatma durumundan sonra.
Yani bence sizde olayın detaylarını öğrendiğinizi,sonradan yaşanacak olaylarda da öğreneceğinizi net bir şekilde anlamasını sağlamalısınız. İşe yaramadığını görünce bırakacaktır.
Birde size olayı anlattığında nasıl tepki veriyorsunuz o da önemli. Sinirleniyormusunuz mesela ona zarar veren kişilere,bunu ona belli ediyormusunuz,yada kızınız bu şekilde dikkatinizi çekip size ekstra nazlanabiliyor mu? Tepkileriniz sakin olsun,hislerinizi ona belli etmeyin sinirlensenizde,sakin dinleyin onu. Belki sizde de işe yarar. Kısa vadede olmasada zaman icerisinde istediği geri dönüşü alamazsa bırakacaktır. Belki hassas davranıyorsunuzdur terapi göruyor,akran zorbalıgına uğradı vb cümleler kurmuşsunuz ondan söylüyorum bunu da,yanlış anlamayın.
Çok teşekkür ederim yorumunuz için.

Bence çocuğun saklama ya da yalan söyleme gibi bir amacı yok. Akran zorbalığı yaşamış biri olarak zarar gördüğünde ya da kendisine karşı hatalı bir yaklaşım olduğunda sadece o olayı görüyor ve bir nevi tetikleniyor olabilir çünkü orada bir hassasiyeti var. Zaten size anlattığı kısımla da zihninin neyle meşgul olduğunu göstermiş oldu. Bu sebeple sonrasında aldığı özür onun için pek bir şey ifade etmemiş olmalı.

Akran zorbaligi tum ailelerin kanayan yarasi. Cocugunuz olaylari tam anlatmamasi bununla alakali muhtemelen. Cok uzuluyorum cocuklara..

Back
X