Olabilir ,anaokulu zamanında kızımda yaptı bunu bir kac kez,yalan söylemiyor ama eksik anlatiyordu. Mesela öğretmenim pilav vermedi dedi,neden dedigimde bilmiyorum diyip geçiştirmişti,ögretmenine sorduğumda aslında yemeğinden yemedigi,tadına dahi bakmadigi icin,yemeginin tadına bakarsan pilavını veririm vb diyaloglar olduğunu da ögrendim. Eve geldiğinde sebebini öğrendigimi izah ettim mesela. O da anladı dogrusunu her halükarda öğreneceğimi,bir dahaki sefere daha detaylı anlatmaya başladı,bir iki eksik anlatma durumundan sonra.
Yani bence sizde olayın detaylarını öğrendiğinizi,sonradan yaşanacak olaylarda da öğreneceğinizi net bir şekilde anlamasını sağlamalısınız. İşe yaramadığını görünce bırakacaktır.
Birde size olayı anlattığında nasıl tepki veriyorsunuz o da önemli. Sinirleniyormusunuz mesela ona zarar veren kişilere,bunu ona belli ediyormusunuz,yada kızınız bu şekilde dikkatinizi çekip size ekstra nazlanabiliyor mu? Tepkileriniz sakin olsun,hislerinizi ona belli etmeyin sinirlensenizde,sakin dinleyin onu. Belki sizde de işe yarar. Kısa vadede olmasada zaman icerisinde istediği geri dönüşü alamazsa bırakacaktır. Belki hassas davranıyorsunuzdur terapi göruyor,akran zorbalıgına uğradı vb cümleler kurmuşsunuz ondan söylüyorum bunu da,yanlış anlamayın.