• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kızım okula gitmeden okumayı öğrendi..

Benim eşim de okula başlamadan önce öğrenmiş aslında IQ su yüksekmişte bu yıllar yıllar sonra belli oluyor. Ama okula başladığında sıkılmış sınıf atlatmışlar.Hep kendinden büyüklerle okumuş hala diyor ki boyları benden uzundu ben çelimsizdim falan çok etkilenmiş bu durumdan zamanla soğumuş okuldan bence bir pedagogla görüş

Birinci sinif mufredati oyle agir ki, fenalik geliyo hem cocuga hem de anasina. Okumayi bilmesi avantaj bile sayilir, en azindan sadece el yazisi derdi olacak. Duz yazi yazmak cok kolay da bu el yazisi bitiriyo cocukalri. Ben bu kadar zorlanacagimi dusunsem ogretirdim, sikilmasin okulda diye hep hevesini korlettim. Ay korkunc birinci sinifin birnci donemi, yasamak lazim. Bu el yazisini marifetmis gibi zorunlu tutan buyuklerimi aniyorum burdan.

uzmanlar ezber yaptırmanın 2-3 ve 4 yaş grubu için yanlış olduğunu söylüyorlar.

eğlenerek, oynayarak bir şeyler görüldüğünde zaten ezberliyorlar.

3,5 yaş kuran eğitimi için erken geldi bana.

Akıllarını çok karıştırmamak lazım şaunda ama bende duaları öğretiyorum oğluma

size tavsiyem ona sakın engel olmayın.engellemeniz onun okuma hevesini yitirmesine sebep olur.engellenirse belki bir daha okumak için çaba göstermeyebilir.ama geliştirmesi için de uğraşmayın tabi.sizin yapacağınız sadece yanlışlarını düzeltmek.birşeyi yanlış öğrendiğini hissederseniz hemen düzeltin.en azından hatalı öğrenmesine engel olun.
okumayı öğrenmiş olması onun ilkokula başladığında kendine güveninin artmasını sağlayacaktır.çocuklardan önde olduğunu mutlaka hissedecek bu da güvenini artıracak.burda öğretmenin tavrı çok önemli işte.inşallah onu bu konuda yanlış yönlendirmez.gereksiz bir şekilde aşırı güven kazanmasına da yol açmaması lazım.
bir de ilkokulda sonuçta okumanın yanında yazma da öğreniliyor.el yazısını öğrenmeye çaba gösterecek sonuçta.mutlu olun siz bence.demekki birşeyleri çabuk öğrenen bir çocuğunuz var.inşallah hayatta başarılı olur her zaman

Hatunlar öncelikle merhaba hepinize.

Başlıkta yazdığı gibi kızım 6 yaşında suan..

Kreşe gidiyor ve okumayı öğrendi..Üzerinde durmamaya gayret ediyorum ama maalesef babamıza söz dinletemiyorum..Sürekli okumasını geliştirmesi için çabalıyor...Ben ise okul vakti bu çabasının sıkılganlığa dönmesinden korkuyorum

Ben nasılsa okumayı biliyorum deyip kendisini derslerine vermemesinden korkuyorum.

Kreş öğretmeniyle konuşmayı düşünüyorum ama önce size sormak istedim..Yoksa bunu gerçekten abartıyor muyum ?

Okumaya geçmeden evvel din dersi aldırıyordum kızıma arapça harfleri okuma ve ezber yapma konusunda da hiç sıkıntı yaşamamıştı..

Fakat bu daha farklı sonuçta direk okula gidecek ve ögrenmiş bir şekilde..Açıkçası endişelerim var..
Bence hiç endişelenmeyin..
Benim yeğenlerimin hepsi 5 yaşında okumayı,6 yaşında yazmayı öğrendi. Şuan ikisi fen lisesinde,diğeri 500 tam puanla Türkiye birincisi.Şimdi Galatasaray lisesinde.:nazar:
En küçük yeğenim şuan 1. sınıfa gidiyor.O da korkunç bir ezber zekasına sahipti.4 yaşında dinin esasları,okuma yazma ne ararsanız vardı.:nazar:Okula başlayınca söylediği cümle şuydu "Hala okul çok sıkıcı,ne biçim bir yer öyle,hep çizgi çiziyolar.":52: Fakat şimdi çok alıştı.Arkadaşlar,oyun falan derken okula gitmeyince üzülüyo :1:
Bunlar yeğenlerimi anlatmak için söylemiyorum tabi.Size emsal olması açısından söyledim.
Bana kalırsa hiç endişelenmeyin.Seven,okumak isteyen çocuk koşa koşa gider okula,hiç sıkılmaz..

Merhabalar, ben 3,5 yaşında okuma-yazmayı öğrendim. O zamanlar hatırlıyorum, komşular başıma toplanıp gazete falan okutup hayrete duserlerdi, şimdiki aklım olsa "maskaranız mıyım kardeşim" der kaçardım:1:
.
İlkokula başlayacakken beni zeka testine tutup dördüncü sınıftan başlatmayı uygun görmüşlerdi ama sonra küçük ve çelimsiz olduğum için kötü etkilenebileceğimi belirtip kararı aileme bıraktılar. Onlar da birinci sınıfa yolladı ve iyi ki öyle yapmışlar. Hiç sıkıldığımı hatırlamıyorum çünkü okul zaten yepyeni bir ortam, aktiviteler, resim yapmalar, oyunlar derken aklım oyalanmıştı. Okuma bayramımız olmuştu mesela, herkes okumayı söktüğü için bayramı kutlarken ben bayram programını kağıttan okuyarak etkinliğin sunuculuğunu yapıyordum :37:
.
Lütfen yanlış anlamayın kendimi övmek değil amacım, en bildiğim olarak kendimi örnek vermek istedim ve halimden hep memnun oldum, ailem de memnun oldu. Beni engellemediler, kendimi uygun olduğum yönlerde geliştirebildim. Kızınızı engellemeyin derim; zaten eksik olan başka yanları mutlaka olacak insanız haliyle; varsın birtakım öğrenme yetileri önde olsun. Sanata yöneltirsiniz, ilkokulda derslerinden sıkılmaması için aralarda başka aktivitelere yönlendirirsiniz, resim yapar, müzik yapar.. vb. Bence endişelenmeyin ve engellemeyin.

Ben de kızınız gibiydim. Üstelik benim üzerime düşen de yoktu sizin eşiniz gibi. Kendi kendime öğrenmiştim, öğrendiğim kitap da siyasetle alakalı bir kitaptı. :) Önce kitabın adını sorup oradaki harfleri öğrendim. Sonra geri kalan harfleri arada sırada bu hangi harf diye sorarak aklımda tuttum ve öğrendim. Ve bunu yaptığımda 5 yaşıma yeni basacaktım.

Beni de 1 yıl erken gönderdiler okula bu sebepten. Ama korktuğunuz benim başıma geldi çok erken bıktım. Okulda ben bunları biliyorum diye ağlıyordum. ( Zaten biri bana öte git dese ağlayan bir çocuktum. :1: ) Sürekli küstahlık yapıyordum, öğretmenimden azar yiyordum. 2. sınıftan başlatacaklardı ama onun için de çok küçüktüm. Zaten 1. sınıfa bile erken başlamıştım.

Iq'sunu ölçtürün diyen arkadaşlar olmuş. Ama etrafımda dünya kadar kendi kendine okuma-yazma öğrenen çocuk var. Ben bunun abartılacak bir şey olduğunu düşünmüyorum. Kendimi de göz önünde bulundurunca eminim hatta. Bana zeka testi falan yapılmadı ama üstün zekalı olduğuma inanmıyorum örneğin.

Ben okula başladığımda okumayı, yamayı, saymayı biliyordum.
Naptılar? Bu kız sınıfın dengesini bozuyo deyu beni 2. sınıftan başlattılar :19:

Hayatım boyunca sınıfta en küçük ben oldum, hep sen küçüksün anlamazsın alaylarına maruz kaldım, herkes benden önce regl oldu, ben hep başı okşanan velet oldum vs. vs. :43: taa ki liseye kadar. Nihayet lisede bi sene bile isteye :33: sınıfta kaldım da toparladım durumu :34:

Diyeceğim o ki, aman da ne akıllı çocuk aferin falan bunlar hoş güzel şeyler de çocuk açısından hiç sağlıklı bir durum değil bence her şey yaşında güzel. Hani geliştirsin falan demiş ya bazı arkadaşlar, bence büyük hata. Kendimden biliyorum. Çooh fena.. :ssz:

Birinci sinif mufredati oyle agir ki, fenalik geliyo hem cocuga hem de anasina. Okumayi bilmesi avantaj bile sayilir, en azindan sadece el yazisi derdi olacak. Duz yazi yazmak cok kolay da bu el yazisi bitiriyo cocukalri. Ben bu kadar zorlanacagimi dusunsem ogretirdim, sikilmasin okulda diye hep hevesini korlettim. Ay korkunc birinci sinifin birnci donemi, yasamak lazim. Bu el yazisini marifetmis gibi zorunlu tutan buyuklerimi aniyorum burdan.

Size hak vermemek elde değil.

Kızım okuma yazmayı 4.5 yaşından beri biliyor.

Bilmediği bir el yazısı vardı ama onu da şükür şimdi öğrendi.

Ama ben bile evde destekleyen kişi olarak el yazısından yoruldum desem yeridir.

İyi ki de önceden okuma biliyormuş diye şükrettim, hem el yazısı hem okumada gördüğüm kadarı ile öğrenciler çok yoruluyor.

Mesela öğretmen ödev veriyor, 3 sayfa bunlar bugün hatasız okuyana kadar okutulacak, ve bazıları deftere bakmadan yazdırılacak diye, bende kızım okuma bildiği için sadece bir er kere okutuyor ve yazdırıyorum (öğretmenin yazdırın dediğinden bilerek daha fazla yazdırıyorum ki çok daha hızlı ve güzel yazsın diye) o bile bayağı zaman alıp yoruyor, birde okutsam ne olurdu bilemiyorum.

Ben de kızınız gibiydim. Üstelik benim üzerime düşen de yoktu sizin eşiniz gibi. Kendi kendime öğrenmiştim, öğrendiğim kitap da siyasetle alakalı bir kitaptı. :) Önce kitabın adını sorup oradaki harfleri öğrendim. Sonra geri kalan harfleri arada sırada bu hangi harf diye sorarak aklımda tuttum ve öğrendim. Ve bunu yaptığımda 5 yaşıma yeni basacaktım.

Beni de 1 yıl erken gönderdiler okula bu sebepten. Ama korktuğunuz benim başıma geldi çok erken bıktım. Okulda ben bunları biliyorum diye ağlıyordum. ( Zaten biri bana öte git dese ağlayan bir çocuktum. :1: ) Sürekli küstahlık yapıyordum, öğretmenimden azar yiyordum. 2. sınıftan başlatacaklardı ama onun için de çok küçüktüm. Zaten 1. sınıfa bile erken başlamıştım.

Iq'sunu ölçtürün diyen arkadaşlar olmuş. Ama etrafımda dünya kadar kendi kendine okuma-yazma öğrenen çocuk var. Ben bunun abartılacak bir şey olduğunu düşünmüyorum. Kendimi de göz önünde bulundurunca eminim hatta. Bana zeka testi falan yapılmadı ama üstün zekalı olduğuma inanmıyorum örneğin.

Bende sizin gibi düşünüyorum ve ve bir eğitim uzmanı ile kızım için görüştüğümde böyle çocuklara parlak çocuk deniliyor demişti.

Okuma yazmanın erken öğrenilmesi çocuğun çok aşırı zeki olduğunun bir göstergesi değil bencede, merak, heves, istek önemli. Artı yeni nesil çocukları gerçekten çok zekiler, ne verirsen anında kapacak kapasiteleri var.

Çocuk doktorumuz bize çocuklar 6 yaşına kadar ne öğrenirlerse kardır, bu yaşta öğretilenleri çok çabuk alırlar, asla unutmazlar ve karıştırmazlar demişti.

Benimde çevremde çok fazla erken yaşta okuma yazma bilen tanıdığım var mesela ablamın kızıda benim kızımdan 7 ay büyük ve oda okuma okuma yazma bilerek gitti 1. sınıfa.

Ama o kızım gibi değil, biz sorun yaşamadık ama onun öğretmeni şikayetçi oldu, mesela eve hiç ödev getirmezdi, öğretmeni fark etmiş ki ödevi verdikten sonra hemen yırtıp çöpe atıyormuş, ben nasıl olsa biliyorum diye oysaki el yazısı bilmiyordu.

Bizim öğretmenimiz ne bilirse bilsin verdiğim ödevler yapılacak çünkü ilerisi için ödev yapma alışkanlığını kazanacak diyor ve her gün mutlaka ödevlerini kontrol edip imzalıyor.

Bende sizin gibi düşünüyorum ve ve bir eğitim uzmanı ile kızım için görüştüğümde böyle çocuklara parlak çocuk deniliyor demişti.

Okuma yazmanın erken öğrenilmesi çocuğun çok aşırı zeki olduğunun bir göstergesi değil bencede, merak, heves, istek önemli. Artı yeni nesil çocukları gerçekten çok zekiler, ne verirsen anında kapacak kapasiteleri var.

Çocuk doktorumuz bize çocuklar 6 yaşına kadar ne öğrenirlerse kardır, bu yaşta öğretilenleri çok çabuk alırlar, asla unutmazlar ve karıştırmazlar demişti.

Benimde çevremde çok fazla erken yaşta okuma yazma bilen tanıdığım var mesela ablamın kızıda benim kızımdan 7 ay büyük ve oda okuma okuma yazma bilerek gitti 1. sınıfa.

Ama o kızım gibi değil, biz sorun yaşamadık ama onun öğretmeni şikayetçi oldu, mesela eve hiç ödev getirmezdi, öğretmeni fark etmiş ki ödevi verdikten sonra hemen yırtıp çöpe atıyormuş, ben nasıl olsa biliyorum diye oysaki el yazısı bilmiyordu.

Bizim öğretmenimiz ne bilirse bilsin verdiğim ödevler yapılacak çünkü ilerisi için ödev yapma alışkanlığını kazanacak diyor ve her gün mutlaka ödevlerini kontrol edip imzalıyor.
yurtdisinda cocuklar zorunlu okula 4,5 yada 5 yasinda baslarlar yas 6 olmadan yazma okuma sokmus olurlar aslina bakarsan turkiyede bu yas dune kadar 7 di bence yas 7 den once cocugun okumasi yazmasi normal birsey bide yorumlari okuyunca cogunlugu su yasda sokdum bu yasda soyleydim yazinca ben 7 yasinda yazmayi bilen azicik ama herseyi okumayan bir cocukdum kendimden korkdum biran acaba IQmu dusukdu diye kuzu ama bakdim yok yani etrafimdaki herkes beni zeki bulur ustune ustelik yas 31 oldu ben halen okula giderim bikmadan usanmadan yani ben zeki olmasamda 4 yada 5 yasinda okuyup yazamasamda zekiligin azicik kenarindan geciyorum demekki:35:

bende çocuğunuz için endişelenmelisiniz, okuma yazma bilen çocuk sürekli arkadaşlarından bir adım ilerde görünsede bir adım geride başlayacak, istediği özel ilgiyi öğretmeninden göremeyecek ve sürekli arka plana atılacak diğer çocukların hevesi kırması ,onlar tarafından kıskanılıp ortam içine alınmak istenilmemeside cabası ki bu devirdeki çocuklar bu tarz rekabetlerde çok acımasız olarak bir şekilde onu dışlayacaktır inşallah öğretmeni bütün çocukların gözüne soka soka ona okuma vs yaptırmaz , ikincisi çocuğunuz bazı neşeli zamanları kaçırıyor, arkadaşlarıyla birlikte her harfi öğrendiğinde sevinemeyecek onların neşesine ortak olamayacak ,hep arkada kalacak belki ikinci dönem hepsi okuma yzma bilecek ve bu seferde hız açısından arkadaşlarıyla yarışacak bir bkacak ki sonradan öğrenenler kendisinden daha çetin bu sefer ben başarısız oluyorum gibi korkulara kapılacak ,matematik açısından eğer ki arkadaşlarından çok çok önde değilse yine bu alanda kendine olan güveni sarsılacak ama okuyorum yzıyorum diyerek burda kendisini ön plana atacak dediğim gib çocuklar bu tarz şeylerde çok kıskanç oluyor, ve sınıfta çocuğunuz katılım yapamayacak sadece harfi yazacak ve öğretmeninin ona verdiği hikaye kitabını okuyacak ,
o çocuk açısından empati yaparak bir düşünelim ,sizce hangisi daha mutlu edici ,
Babası zorluyormuş şuan zaten 6 yaşında olan çocuklar 1. sınıfta ve öğrenme yaşındalar ,bir şekilde geç kalmayacak 2 ayda patır patır okuyacaklar ,endişe etmeyin .üstelik erken okumayla zekayı bağdaştırmayın benim oğlum üstün zekalı ve okumayı arkadaşlarıyla birlikte söktü ,bzen heceliyoruz bile :1: no panik yani ,bırakın okulda öğrensin ,mutlu olsun ..

ister çocukta olsun ister yetişkinde zeka benim için en gıpta edilesi şey.
görünen o ki prenseste potansiyel var maşallah ben sizin yerinizde olsam heveslerini desteklerdim
sıkılıp bunalma olayına gelince çocuktan çocuğa değişiklik gösterir o sıkılsa da dersleri eğlenceli hale getirmenin bir yolu bulunur.
o beyinlere ihtiyacımız var

Önemli olan zeka değil zekayı kullanabilme yetisini çocuğa vermek, kullanılmayan zeka hiç bir işe yaramaz. Benim iki kızımdan birisinin farklı olduğunu doğduğu zaman fark ettik desek yeridir, çünkü üç dört günlüktü kafasını kaldırıp etrafa bakmaya başladığında. 15 günlüktü ilk aguyu duyduğumuzda, 4 aylıktı ağzından anlamlı ilk cümlesi çıktığında ve 6. ayında kelime hazinesinde 6-7 kelime 1 yaşında ise 4-5 kelimeli cümleler kuruyordu. 1,5 yaşında tüm renkleri bitirmiş ara renkleri de söylüyordu. Üstüne düşmedim, rutin her gün yaptığım gibi kitap okumaya, günlük aktivitelerimizle devam ettim. Bir gün 3,5 yaşında masadaki etiketleri okumaya başladı bize, çok şaşırdım, inanmadım eline basit bir kitap verdim baktık gerçekten okuyor, 5 yaşında yazmaya da başladı, bu yaşta okuduğunu anlamaz diyen ben anladığını ve anlattığını fark ettim. İngilizceyi zaten çok rahat öğrendi. Çok sosyal bir çocuk, şuan da toplama çıkartma yapıyor yetmiyor hanıma 2+2 = 4, 4+4= 8, 8+8 = 16 şeklinde devam ettiriyor bu durumunu, satranç oynamayı çok seviyor. Çocuğun içinden geliyor. Geçen sene üzderin sınavlarına götürdüm ve geçirdiği 3 testten sonra özel eğitim almaya başladı/başladık, çünkü ben ne yapmam gerektiğini bilmiyordum, en büyük ilgisi açık kalp ameliyatı, hatta tek seyretmek istediği şey diyebilirim. Basınçla ilgili deneylerini bitirdi hidro basınç tekniklerini çözmeye çalışıyor ve bununla ilgili ahşap atölyesinde çalışmalar yapıyor. Çizgi film izlemez, genelde bir iki tane izlediği var ki sıkılıyor tek ilgilisi belgeseller, oda her belgesel de değil, dikkat çekici olacak. National Kids aboneliğimiz var her ay heyecanla bekler, gelir gelmez kapanır kendine ve saatlerce inceler.

Bugüne kadar bunları nazar değmesin diye hiç kimseye yazmamıştım ama dediğim gibi benim iki kızım var, diğer kızım da ise normal bir çocuk, o kadar normal ki 3 yaşına kadar ağzından tek kelime duyamadık :) Aynı yetişme şekli, aynı anne, aynı baba, aynı ortam... Ancak çocuğun kapasitesi varsa o zaten siz isteseniz de istemeseniz de ortaya çıkıyor. Küçük kızım sanat eğilimli bir çocuk, bu yüzden de onu o yönde yönlendirmeye başladım, dans etmeyi seviyor bale'ye gidiyor, büyük kızımın hareket kabiliyeti onun kadar iyi değil ki bunu da okulundaki pedagoglar bu tarz çocukların bir yerden mutlaka açık verdiklerini söylüyor :) Evde ablamız kardeşin öğretmeni, frenlemeye çalışıyoruz ama durmuyor. Özel eğitimi de bu sebeple alıyor, arkadaşları ile iletişim kurabilmesi, okulda zorlanmaması, rutin hayatın içerisinde kaybolmaması için.

Bu sene ilkokula başlayacak büyük kızım, ufaklığımsa ana sınıfına. Okul seçmekte zorlanıyorum, kurum bizi yönlendirmeye çalışıyor, araştırıyoruz, burs teklifimiz de var ancak ben zaman neyi getirir bilmiyorum, bahtları açık olsun, iyi bir eğitim alsınlar, abla kardeş mutlu yaşasınlar, ayakları üzerinde dursunlar benim için yeter.

Konuyla ilgili özellikle yapılan testler ile ilgili sormak isteyenlere pm'den cevap verebilirim, tek söylemek istediğim çocuğunuz zeki ya da değil, o sizin yavrunuz. Bırakınız çocuğunuz çocukluğunu yaşasın, doya doya yaşasın, engellemeyin, set çekmeyin, sınırlamayın, yapamaz diye düşünmeyin... Ben sanıyorum hayatta tanıyıp tanıyabileceğiniz en rahat annelerden birisiyim, kırılmış dökülmüş çizilmiş eskiymiş yeniymiş koltuğa yazmış duvara yazmış diye dertlenen bir anne hiç olmadım, çocuklarımı yaptığım her şeyin içerisine dahil ettim, bir kere bile düştüklerinde kaldırmadım, kalktıklarında sarıldım ve uf oldu sözü bile ağzımdan çıkmadı, evet acıyacak ama 2 dk sonra geçecek gel baka sayalım modunda yaşadım..

Çocukların zekasını yaradan verir, karakterini anne ve baba. Çocuklarınız sizin aynanız, siz ne verirseniz onu alırsınız..
Sevgiyle...

Back
X