iste her sey insanin cocukluk damak tadiyla-alışmasıyla ilgili. yoksa egede hangi yemek görüntüsü ile istah aciyor

mezeler- turlu salatalar haric? ben cok defa hatırlıyorum ege kiyilarindayken "bu sefer yeni tatlar deneyelim" diye menude yazanları googledan gorselleyip hicbiri istah acici olmadığı icin yine bildigimiz seyleri siparis ettigimizi.
en sevilen izmir tatlarindan deniz börülcesi - enginar sevmeyene hep igrenc gelen seyler.
karadenize savastan yokluktan olusmus bir mutfak diyorlar ama yani karahindibanin yapragini bile kullaniyorlar (radika salatasi). dunyada kim niye merak etsin de karahindibanin yapragini pisirsin? kim niye kendi halinde duran cicegin icine dolma koysun? (buna bayiliyorum gerci)
kim niye dogada kendi halinde kat kat bulunan bir seyi alsin turlu emekle soysun icini cikarsin da onla yemek yapsin?
kim niye tuzlu su kenarinda cikiveren yesil seyi alsin da tadi bir seye benzemiyor diye haslayip ust derisini cikartip da içini oyle kullansin?
bu ne inat yani bana cok ilginc geliyor.
Karadenizdekiler en azindan toprakta yetisen, gorunum itibariyle bitkiye benzeyen seyleri alip yiyorlar. egeliler yemege benzemeyen seyleri ilginc bir inatla yemege çeviriyorlar