Konunun dışına çıkmak istemezdim ama bu yoruma cevap vermeden edemiyeceğim.
Hacılık diğer ibadetlerle kıyaslanamaz. Taşınması zordur, herkesin harcı değildir.
Hacca giden kimsenin bunları bilerek bu yola çıkması gerekir.tam anlamıyla hacı olduktan sonra eli , gözü , dili , kulağı harama giderse hacılığının kıymeti kalmaz.
Zira bahsi geçen hanım en büyük günahlardan birini işlemekte , zina ...
Daha açık söylemek gerekirse mesela tuvalete gitmek, uyumak nasıl ki abdest bozarsa , su içmek , cinsel münasebet nasıl orucu bozarsa ,
verdiğin zekatı dillendirirsen nasıl hayrı kalmazsa Hacılığında bozulabileceği haller vardır.
konuya gelince bırakın Allahından bulsun zaten yaradan görüyor , onun sizi gördüğünde yaşadığı korku ve kocasına bunu söylemeniz ihtimali ona yeter
Allah ıslah etsin , ve ondan bulsun cezasını.
Ammavelakin kocasına ve çocuklarına üzülüyor insan gözgöre göre aldatılan insanlara yazık.
Vicdan ve iman sahibi her insan bu adice yaşayışa karşı birşeyler yapmak ister
Ama siz şimdi tutupta kocasına ben karınızı bir adamla gördüm diyemezsiniz.
Ancak yapabileceğiniz şey bunu kocasının fark etmesini sağlamak bunuda nasıl yaparsınız bilemem.
Yada anneniz bu hanımla konuşsa yaptığı şeyin yanlışlığından bahsetse kadın yada erkek kimsenin böyle bir durumu hak etmediğinden bahsetse ve yürümüyosa evliliklerini bitirmeleri gerektiğini anlatsa olmaz mı?
ben ibadetlerden degil islamin 5 sartindan yola cikarak bu konuyu degerlendiriyorum.
''hacca giden gider, sonra da her gunahi isler yinede haciligi bozulmaz'' gibi bir aciklamam yok dikkat ederseniz.
benim dedigim suydu:
hacca gitmis bir insana hepimizden daha muslumanmis ve hepimizdan daha imanliymis gibi bakmak cok yanlis.
giden var gidemeyen var.
hacca gitmek te diger gorevlerimiz gibi da Allah'a karsi yerine getirmemiz gereken gorevlerden bir tanesi, bu neden insanin dinine karsi daha buyuk bir sorumluluk getirsin ki? neden herkesin harci olmasin, neden herkesin tasiyamayacagi bir sey olsun ki?
boyle bir sey yok arkadasim.
hacca giden insan eren mi oluyor evliya mi?
hala bizler gibi ayni insan, ha gitmeyenlerden bir adim onde oluyor orasi ayri ama hac insanin ustune bir sorumluluk eklemez.
kulaktan dolma seylere inaniyorsunuz tamamen.
"Hacca giden kimsenin bunları bilerek bu yola çıkması gerekir.tam anlamıyla hacı olduktan sonra eli , gözü , dili , kulağı harama giderse hacılığının kıymeti kalmaz."
ayrica arkadasim bu sozunuz gercekten cok sacma cunku kimin hangi ibadetinin kabul edilip edilemeyecegini siz bilemezsiniz, boyle tahminler yurutemezsiniz, . bunu ancak Allah bilir. bu tur yorumlar yapmayin, cok yanlis.
yani bir insan kotuluk yapiyorsa ve ayni zamanda ibadetlerini de yapiyorsa, o kisinin ibadetlerinin bos oldugunu soyleyemezsiniz cunku neyin kabul olup olmadigini Allah bilir ve o karar verir.
ek olarak, cok sevdigim ve saygi duydugum lisedeki din kulturu hocamin sozunu size aktarayim:
ibadet etmeyi hic bir zaman birakmayin.
eger gunah islesenizde, kotuluk yapsanizda birakmayin.
Allah kabul etmez demeyin.
neyin kabul olup olamayacagini bizler bilemeyiz buna Allah karar verecek.
ibadetin yeri yaptiklarimizdan, yasadiklarimizdan ayridir.
ikisini birbirinden ayirin ve ibadeti hic birakmayin.