KONU YINE ESKI EŞ

Yanı hayatta hic istemediğim bisey yanlız kalmak.Biz üç kardeşiz.Kardeslik ilişkilerimiz yok koluyuz birbirimizden.Yasli bir anne ve babam var.Onlarda memlekette.Yasadigim yerde kimsem yok sadece iş arkadaşlarım.Beni hayata tutunduran kızım.O giderse ciddi bir boşluğa düşeceğim.Bu da beni çok dusunduruyor
Yalnız bu düşündürücü. Çocuk da olsa o bir birey. Siz yalnızlık cekmeyesiniz diye dünyaya gelmedi. Şimdi gitmese belki 18 yaşında üniversiteye gidecek, 20 yaşında yurtdışına yerleşecek ya da 25 yaşında evlenecek. Yıllar çok çabuk geçer o nedenle bu düşünce bicimini acilen değiştirin. Çocuğunuz sizi hayata tutunduran şey olmak zorunda değil. Öyle bir sorumluluk yüklemek acımasızlıktır ve bencilliktir. O kendi hayatına tutunacak. Birbirinizle yeri geldiğinde yardımlaşacak, dertleşecek, paylaşacak ve egleneceksiniz ama o sizden ayrı bir birey. Eski eşinizin yerini doldurmak için onu kullanmayın. Bunu ne kadar çabuk farkederseniz o kadar iyi. Nerden biliyorum, kendimden biliyorum. Annemin bana tavrı aynen sizin gibidir. Herseyi benimle yapmak ister. Ben yoksam bunalır yalniz hisseder. Her türlü yaşantısını benim cevremde kurgular. Ben yoksam anlamı yoktur hayatın. Bana yüklediği kendi varoluş sorumluluğu yüzünden kendi evime çıkamadım. Yurtdisina yerlesemedim. Evden 15 gunden fazla uzak kalamadim. Simdi sevgilim evlenelim diyor annem ne olacak diye endiseleniyorum. 32 yaşında. Bu arada babam da evde ama dogru düzgün paylaşımları yok düşünün. Beni kocası yerine koydu yani.
Demem o ki bu haksızlığı kızınıza yapmaktan en erken olacak şekilde vazgeçin. Sizi depresyondan çıkarma, sosyalleşme vb. Gibi yükler bindirmeyin kızınıza. Bırakın nerde mutluysa orda kalsın zaten kendisi de çok zor bir süreçten geçiyor. Velayet de surda kalmış 11 sene kimde olduğunun ne önemi var artık 5 seneye aklı başında bir genc kız olacak velayetim babamda diye size gelmeyecek değil kendi kararını kendi verir.

Sorun şu ki eski eşim bekar kardeşleriyle birlikte yaşıyor.Cocuga biri bakmazsa biri mutlaka bakar.Tek olsa evet bakamaz ama tek değil.şimdi bu korona sürecinde de evden calisiyor.Ee çocukta okula gitmeyecek.Kolay yanı onun için.O yüzden gider de gelmez diye korkuyorum.Bunu kaldıramam.
Sen de bir insansın, bu yaşına kadar sen baktıysan bu yaştan sonra babası baksın. 4 gün babada üç gün sende kalsın. Hafta sonunu kizin için ayirirsin. Hafta icini de kendine. Tam tersi olmuş olur.
Anne olabilirsin ama bu tüm hayatını çocuğuna adayacağın anlamına gelmiyor.

Yalnız bu düşündürücü. Çocuk da olsa o bir birey. Siz yalnızlık cekmeyesiniz diye dünyaya gelmedi. Şimdi gitmese belki 18 yaşında üniversiteye gidecek, 20 yaşında yurtdışına yerleşecek ya da 25 yaşında evlenecek. Yıllar çok çabuk geçer o nedenle bu düşünce bicimini acilen değiştirin. Çocuğunuz sizi hayata tutunduran şey olmak zorunda değil. Öyle bir sorumluluk yüklemek acımasızlıktır ve bencilliktir. O kendi hayatına tutunacak. Birbirinizle yeri geldiğinde yardımlaşacak, dertleşecek, paylaşacak ve egleneceksiniz ama o sizden ayrı bir birey. Eski eşinizin yerini doldurmak için onu kullanmayın. Bunu ne kadar çabuk farkederseniz o kadar iyi. Nerden biliyorum, kendimden biliyorum. Annemin bana tavrı aynen sizin gibidir. Herseyi benimle yapmak ister. Ben yoksam bunalır yalniz hisseder. Her türlü yaşantısını benim cevremde kurgular. Ben yoksam anlamı yoktur hayatın. Bana yüklediği kendi varoluş sorumluluğu yüzünden kendi evime çıkamadım. Yurtdisina yerlesemedim. Evden 15 gunden fazla uzak kalamadim. Simdi sevgilim evlenelim diyor annem ne olacak diye endiseleniyorum. 32 yaşında. Bu arada babam da evde ama dogru düzgün paylaşımları yok düşünün. Beni kocası yerine koydu yani.
Demem o ki bu haksızlığı kızınıza yapmaktan en erken olacak şekilde vazgeçin. Sizi depresyondan çıkarma, sosyalleşme vb. Gibi yükler bindirmeyin kızınıza. Bırakın nerde mutluysa orda kalsın zaten kendisi de çok zor bir süreçten geçiyor. Velayet de surda kalmış 11 sene kimde olduğunun ne önemi var artık 5 seneye aklı başında bir genc kız olacak velayetim babamda diye size gelmeyecek değil kendi kararını kendi verir.
Tamamen katılıyorum.

Yanı hayatta hic istemediğim bisey yanlız kalmak.Biz üç kardeşiz.Kardeslik ilişkilerimiz yok koluyuz birbirimizden.Yasli bir anne ve babam var.Onlarda memlekette.Yasadigim yerde kimsem yok sadece iş arkadaşlarım.Beni hayata tutunduran kızım.O giderse ciddi bir boşluğa düşeceğim.Bu da beni çok dusunduruyor
Bunu okumadan önce yorum yapmıştım. Doğru düşünmüşüm. Kizin senin sadece evladın. Çocuğa başka anlamlar yükleme

Her günü 7000 tllik otelde geçiremeyeceklerine göre?? çocuk aklıyla orada çok eğlendiği için hep öyle olacağını sanıyor. Sınırlandırmayın, gitsin istediği kadar kalsın. Hala aynı şeyi düşünecek mi bakalım. Eğer tercihi o yönde olursa da yapacak bir şey yok. Siz her zaman onun annesi olacaksınız.

Hukuken ayrılan eşlerden durumu olmayana nafaka verilir ama uygulamada hep kadına nafakaya hükmediliyor. Kadın eşini aldatmışsa felan tek tük kadının nafaka verdiği davalar var yani yazılı hukuktan çok uygulanan şey önemli olan anne istemediği sürece anneden evlat alınamaz, Müge Anlı'da aynı şeyi söyler bekar anneler olarak bu konuda bir sürü hukukçuya danışıyoruz çünkü kulaktan dolma bilgi değil bu.
İşte eksik biliyorsunuz diyorlar siz
Çocuk küçükse, bakıma muhtaçsa velayet annenindir. Ama çocuğun aklı eriyorsa, kiminle kalacağına karar verebiliyorsa çocuğa sorulur.
Benim teyzem boşandı. 10 yaşındaki kuzenime soruldu, o da annesiyle kalmak istediğini beyan etti ve velayet annesine verildi. Ben babamla kalmak istiyorum deseydi babasına velayeti babasına verilirdi.

Bırakın okulların kapalı olduğu süreçte babasında kalsın. Tatilde yaşadığı hayatın sürekli olacağını sanıyor şuan, öyle olmadığını görsün. Sonrasında eski düzenini arkadaşlarını annesini arayacaktır zaten. İşi inada bindirip velayet davası açtırmayın sakın.

Hukuken ayrılan eşlerden durumu olmayana nafaka verilir ama uygulamada hep kadına nafakaya hükmediliyor. Kadın eşini aldatmışsa felan tek tük kadının nafaka verdiği davalar var yani yazılı hukuktan çok uygulanan şey önemli olan anne istemediği sürece anneden evlat alınamaz, Müge Anlı'da aynı şeyi söyler bekar anneler olarak bu konuda bir sürü hukukçuya danışıyoruz çünkü kulaktan dolma bilgi değil bu.
Müge Anlı hukukçu değil bildiğim kadarıyla. Bir hukukçu olarak ben söyleyeyim, hakim 7 yaşındaki çocuğu dinler, uygun da görürse velayeti anneden alıp babaya verebilir. Bebekten değil bir çocuktan bahsediyoruz.

Tatil dönüşü biz bile eve dönmek istemiyoruz. Orada keyifli zaman geçirdiği için hep öyle olacak sanıyor. Sorumluluğun çoğu sizde olduğu için baba sınır koymadan, her istediğini yapıp rahat bir ortam sağlıyor.
Özlemeyi göze alıp bir-iki aylığına gönderin. Dokuz yaşında, ergenlik arefesindeki çocukla uğraşınca o canım cicim ortamının yaldızları dökülüverir.
Size düşen sabırlı olmak ve çocukla çatışmaya girmemek.

Benzer bir durumda eski es ile yasadigim sorun karsisinda avukatin soylediklerini iletiyorum:

Cocugun velayeti su an sizde. Babanin velayet davasi acma hakki var acabilir. O yastaki cocuga pedagog esliginde cocuga kimde kalmak istedigi sorulur. Cocuk babada kalmak istiyorum dedi diye hakim babaya verecek diye birsey yokmus cunku hakim cocugun mevcut duzeninin degismesini istemeyebilirmis. Buyuk oranda da okul, duzen degisecegi icin cocuk babayi istiyorum diyen cocugun ille de cocugun kararini vermeyebilir demisti. O yastaki cocuk etkide de kalabilecegi icin hakim daha cok kendi kararini uygular demisti. Ancak 15-16 yasinda olan cocuklarin velayetinde cocugun karari dikkate alinir demisti.

Bu arada tavsiyem babada yasamak istiyorsa velayeti almadan da babaya verin cocugu. Bir sure babada yasasin gorsun. Istedigin zaman gidebilirsin demeyin. Babanda yasamak mi istiyorsun tabi ki deyin.
Oglum ergenlik yasinda. Su an 15 yasinda. Gecen sene sinav zamani ders calisma mevzusu yuzunden oglum la tartistik. Sonra odasina gidip kendine bir canta hazirlayip cekip gitti. Hic kal diye zorlamadim. Cunku biliyor ki gidecek ikinci bir kapisi var. Yillarca velayeti alirim diye beni tehdit eden babasini aradim. Nereye gitti dedi. Bilmiyorum dedim. Olur oyle seyler, ergenlik dedi. Ben de ben bu isi beceremiyorum galiba, sanirim sen daha iyi biliyorsun akıl verdigine gore, azicik da sen de kalsin dedim. Yok yok hayir dedi.Sonra oglumu aramis konusmus bir kac dakika sonra kapi calinmisti.
Diyecegim o ki eski esler en ufak seyde annelerin en zayif yeri olan evlatlari kullaniyorlar hep. Ben de hep velayeti alirim sozlerini isittim. Cocugun gozunde anne hep ders calistiran, baba da hep gezdirip tozduran oldugu icin anne kaka, baba cici olabiliyor. Ancak cocuk buyudukce gercekleri goruyor merak etmeyin. Evladiniz gitmek istiyorsa birakin gitsin. Babada istedigi kadar kalsin. Onunla yasamak istiyorsa yasasin. Engelledikce diger tarafa daha cok dusuyorlar. Doldurusa gelse de su an, ileride merak etmeyin kendisi gercekleri fark edecektir.

Son düzenleme:
Müge Anlı hukukçu değil bildiğim kadarıyla. Bir hukukçu olarak ben söyleyeyim, hakim 7 yaşındaki çocuğu dinler, uygun da görürse velayeti anneden alıp babaya verebilir. Bebekten değil bir çocuktan bahsediyoruz.
Müge Anli her şartta çocuk anneye verilir demiyor. Programda konu 2-3 yaş gibi anne bakımına muhtaç çocuklarda söyler bunu, yeri gelir anne bakamazsa baba ya verilmeli bu çocuk gibi şeyler de söyler.

Programda çıkan durumları baz alarak yorum yapar, yani ne keyfi ne yanlı, bu yapılan yorum da, eşinden ayrılıp küçük çocuğu varken evlilik sevgililik gibi durumlar için söyler, sen bir anne isen sorumluluğun var önce bunu bileceksin, boşandım diye hemen hayatında biri olması şart mı önce çocuğunu düşüneceksin der ( programda işlenen konularda genelde evlilik dışı veya boşanma sonrası problemler çok görülüyor)

Yahu size hukuk sitesinden link yolluyorum. Begenmediyseniz kendiniz araştırın. Anne vermezse çocuk alınamaz diye bir hüküm yok kanunda. Yanlış yönlendirmeyin.

zaten öyle bir hüküm olsa velayet davası diye bir şey olmazdı, anneye sorulur ne karar veriyor
Bildiğinize göre hukukçu olmalısınız. Binlerce bekar annenin aynı platformda buluştuğu ve avukatların da dahil olduğu grupta hiç bahsettiğiniz gibi bir şey yaşayan olmadı. Uydurmuyorum ben bunu onlarca avukatın söylediği aynı şey hatta bir avukattan şunu duydum konsomatris bir anneden dahi dava açıldığı halde evladının velayetini alınmamış.

iyi de o halde neden velayet davası diye bir kavram var? sorun anneye o ne karar verirse o uygulansın.

Bildiğinize göre hukukçu olmalısınız. Binlerce bekar annenin aynı platformda buluştuğu ve avukatların da dahil olduğu grupta hiç bahsettiğiniz gibi bir şey yaşayan olmadı. Uydurmuyorum ben bunu onlarca avukatın söylediği aynı şey hatta bir avukattan şunu duydum konsomatris bir anneden dahi dava açıldığı halde evladının velayetini alınmamış.
Cok yakin bir arkadasim uc cocugunun da velayetini alamadi , arkadasim konsomatris degil bu arada
Bu tarz hassas konularda kesin yargilar dagitmayin , bebek degilse cocuk velayeti baba da alabiliyor hakim karariyla

Sizin en buyuk hataniz bu , bencilsiniz ve emin olun kiziniz bunu anliyordur
Cok kizdim size , salın cocugu gitsin babasiyla yasasin , siz de ne haliniz varsa gorun

Bu konuyla alakalı kızınızın nerede mutlu olduğunu baz almalısınız çünkü seçim hakkına sahip olan o.
Bu düşünce çok ama çok bencilce.
Kızınız sizi mutlu etmekle görevli değil, bu yüzden doğmadı o.
“Beni hayata tutunduran kızım“ düşüncesi hem sizin için hem kızınız için çok sağlıksız.
Çocuğu özgür bırakın.

Bu aralar çok sık konu açıyorum ama çok çaresisin ne yapacagimi bilmiyorum.Sorunlar sağanak sağanak geliyor üstüme.9 yaşındaki kızım babasiyla kalmak istiyormus.Yaz tatilinde 15 gun boyunca babasindaydi.Dun geldi.Babasi onu 7000 tl lik.otele götürmüş çok eglenmiş orda çok mutluymuş benim yanımda mutlu değilmiş.Cocuga sürekli her istediğini yaparak alarak kendi taraflarına çekmeye çalışıyorlar.Ben ne yapacagimi bilmiyorum onun için elimden gelen herşeyi yapıyorum babasıyla görüşmesini engellemiyorum istediğin zaman ara konuş git diyorum yapmıyor.Dun babası bırakırken beni tehdit etti seni mahkemeye verecem diye

İstediği kadar dava açabilir, kazanacak anlamına gelmiyor ki bu.

Boşanan annelerin çoğunluğunun yaşadığı bir sorun bu.

Bekar bir anne olarak size önerim: sabırlı olun. 9 yaş özellikle de kız çocuğu için babaya hayranlık dönemi. Benim de o yaşta kızım var, yanında birisine “eski eşim kadın satmaya başlamış” desem kalkıp bana “ne var yani, bize bakabilmek için para kazanmaya çalışıyor adamcağız” diye onun avukatlığını yapar, o derece.

Ama büyüğü herşeyin farkında. Normal hayat nasıl olur, rutin nedir, ben nasıl fedakarlıklar yapıyorum, ben çocuklarımı nasıl yetiştiriyorum, babası neleri yapıyor ya da yapmıyor çoookkkk iyi biliyor.

Kızınıza asla “böyle yaparsan seni babana yollarım“ vs demeyin. “Her ne yaparsan yap, ben seni seviyorum ve senden vazgeçmem” mesajını ona verin. Ve yapabiliyorsanız pedagojik destek alın.

Back
X