benim oglum kizinizdan kucuk (2,5 yasinda yaklasik) asagi yukari oda belli cumlelerle anlatiyor derdini, soru sordugunda cevap veriyor "baban nereye gitti ise gitti arabaya bindi gitti " filan diye, ama herseyi anlatmiyor mesela gecen gece cis cikmis bende fark etmedim uyumuyo bi donup duruyo yatakta sonra baktim islanmis ondan huzursuz olmus uyuyamiyo ama demiyo ki anne islandim degistir diye mesela.
acikcasi konusmanin boyle basladigini zamanla gelisecegini dusunuyorum sizin kiziniz icin de durum boyle bencr. doktorlar hakli 3-4 kelimeli cumle kurmasi yeterli. doktorlar da cocuklardan herseyi konusmasini beklemiyor bence, derdini anlatabilecek sorulara cevap verebilecek duzeyde konusma yeterlidir. nitekim psikologlar konusma seklinden cok iletisim kurup kuramadiginiza bakiyorlar cocukla...
bu arada eltimin 4 yasinda bir kizi var. yurt disinda yasadiklari icin ben cok goremiyorum. sadece 2,5 yasinda ulkeye geldiklerinde cocugun henuz anne bile demedigini hatirliyorum. gecenlerde babasi ulkeye geldi misafirimiz oldu basladimi ufaklik konusmaya dedim ohooooo laf bile yetistiriyo dedi, sonra esi ve cocuklarla goruntulu konusma yaparken 4 yasindaki kizin konusmalarini duydum, nerdeyse hicbisey anlamadim, cunku cok yarim yamalak konusuyo ve cok belli basli cumlelerle. krese gidiyo, anne hemsire ayni zamanda cocuk gelisimi okuyor, kaldiki cocugun takipli doktoru var duruma hakim. herkes normal kabul ediyor mesela.
anlattiklariniza gore sizin cocugunuzda gayet normal. kiyasa girerseniz mutlaka acik bulursunuz