Pitbull ile ilgili bilinen gerçekleri burada tekrarlamak yersiz..
Ancak bir sözünüz var ki; katılmamak mümkün değil..
Gerçekten de eğitim ve verilen sevgi çok önemli.. Benim önceki dostum Rottweilerdi.. Veterineri Sarp'ı "Rot aleminin yüzkarası" ilan etmişti.. Özür dileyerek örnek vermek istiyorum.. Kendi çıkarttığı gazın sesinden korkup, utanıp saklanırdı.. 1.5 aylıkken kucağıma aldığım için, sahip olduğu genleri kırmış olsam da yine de tehlikeli bir yanı vardı.. Çok ama çok dikkatli olunması gerekiyor koruma geni olan köpeklerde ki pitbull da zaten saldırı geni var.. Bu doğasında.. Bu yaratılış amacında var zaten..
Asıl yazmak istediğim konu şu..
National Geographic de bir belgesel izledim. Belgesel Pitbull rehabilite merkezinde çekilmiş. Orada çalışanlar, köpek dövüşlerinin yapıldığı yerleri, ihbar üzerine polisle beraber basıp, köpekleri kurtarıyorlar. Daha sonra da bu merkeze getirip rehabilite ediyorlar..
Bir pitbull.. genleri iyi (!) dövüşçü piskopatlar bu çocuğu çiftleştirmek istiyorlar.. Çiftleşme anında saldırmasın, ısırmasın diye de dişlerinin köklerinden çekiyorlar..
Başka bir pitbull.. tecavüz edilmiş. Nasıl mı? İnsan canlısının imal ettiği, tecavüz malinesine oturtularak..
...ve bir çok pitbull.. hepsinin yüzlerinde ve vücutlarında yara izleri.
Belgesel belli bir dönemi kapsıyor.. Mesela bir pitbull un ilk gününü görüyorsunuz. Bırakın ilişkiyi, kafesinin önüne insan yaklaştığında bile deliriyor.. Tahmin edersiniz ki bütün pitbullar ayrı kafeslerde (kafes dediğime bakmayın, kocaman bir yaşam alanı) tutuluyor..
Zamanla.. onlara verilen ısrarlı sevgiyle.. o yoldan çıkmış olan pitbullara bile ulaşabildiler.
Eğitimin sonunda "iyi vatandaş" sınavına sokuluyor köpekler ve sınıfı geçenler sahiplendiriliyor..
Yani.. belgeselde de sizin söyleminiz ispatlanmış oldu..
ama yine de dikkatli olmak ve bu konuyla ilgili ciddi bilgi birikimine sahip olmaya çalışmak çok önemli..
Birlikte keyifli, zararsız ve uzun yıllar dilerim.