arkadaşlar, kosgeb desteği alarak iş kuran var mı aranızda.. süreç nasıl işler hangi iş alanlarında destek veriyorlar..
şimdi malumunuz nişanlıyım. evlenmek için işimizin olması gerekiyor. benim istediğim alanda kadro uzun zamandır açılmıyor bekliyoruz. nişanlım da yabancı dile hazırlanıyor. yeterli puanı alabilirse başvuru yapabilecek.
bir taraftan da ikinci üniversite için sınava girecek. hayalinde bir bölüm vardı okuyamamıştı.
o açıdan arayış içerisindeyiz.
lisede kurduğumuz bir hayalimiz vardı. işimiz olup yeterli maddi düzeye ulaşırsak hayalimizdeki işi yapabiliriz diyorduk. ki devlet artık destekliyor üniversite mezunlarının iş kurmasını. üniversite onun bitti bende bir kaç dersimi verdikten sonra bitecek bekliyorum.
ön araştırmayı buradan yapmak istedim. fikir, öneri ve yaşanmışlıklarınızı anlatırsanız sevinirim..
Öncelikle kayıt olup sıra gelirse yaklaşık 6 aylık bir eğitim alıyorsunuz. Sonra kosgebe 3 farklı proje sunuyorsunuz. Projenin üretim işletmesi olması şatt. Dükkan açayım diyene vermiyorlar. Bu üç projeden biri kabul edilirse bilirkişinin belirlediği kadar para alıyorsunuz. Bazı durumlarda geri ödemesi oluyor bazı durumlarda olmuyor. Bu kısmı tam bilmiyorum ama sanırım gelir gider ile ilgili bişey. İlk iki sene her ay finansal kayıtlarınızı kosgebe incelenmesi için götürüyorsunuz.
bende 50.000 tl hibe, ihtiyaç halinde 200.000 e kadar geri ödemeli faizsiz borç verdiklerini biliyorum sadece..
O sanırım iş koluna göre değişiyor. Yani ben projemi sundum elli bin lira aldım gibi bişey yok. Alsanız bile eğer iş kurmaz ya da kuramaz veyahut bir şekilde parayı batırırsanız geri ödüyorsunuz. Çok inceliyorlar. Ha yapılır mı mis gibi yapılır ama projeyi kabul ettirmek mesele. Özellikle olmayan bir şey bulmanız lazım kesin kabul olması için.
Yok zaten projeye para vermiyorlar..
Kendimiz herşeyi yapıyoruz onlar gelip inceleme yapıp ft. Tutarlarına göre ödeme yapıyor..
Yanlış bilgilendirme olmasın,Öncelikle kayıt olup sıra gelirse yaklaşık 6 aylık bir eğitim alıyorsunuz. Sonra kosgebe 3 farklı proje sunuyorsunuz. Projenin üretim işletmesi olması şatt. Dükkan açayım diyene vermiyorlar. Bu üç projeden biri kabul edilirse bilirkişinin belirlediği kadar para alıyorsunuz. Bazı durumlarda geri ödemesi oluyor bazı durumlarda olmuyor. Bu kısmı tam bilmiyorum ama sanırım gelir gider ile ilgili bişey. İlk iki sene her ay finansal kayıtlarınızı kosgebe incelenmesi için götürüyorsunuz.
Yanlış bilgilendirme olmasın,
Konu sahibi muhtemelen girişimcilik desteğinden faydalanmak istiyor (ar-ge ya da endüstriyel uygulama gibi büyük tutarlı destekler size uymaz)
1- Eğitim yaklaşık 10 gün sürüyor. Kosgeb sitesinden illere göre eğitim takvimini görebilirsiniz.
2- 3 proje değil sadece yapmak istediğiniz işi kurula sunuyorsunuz sözlü mülakatı geçince destek almaya hak kazanırsınız.
3- 2009a kadar sadece üretim işletmesi destekleniyordu ama artık hem üretim hem hizmet destekleniyor. Ve evet her önüne gelene vermiyorlar ama çoğunluğa verirler, işi döndürebileceğinize kurul ikna olursa destekten faydalanırsınız.
4- Destek tutarlarını bilirkişi belirlemez mevzuatta destek limitleri bellidir.
5- Geri ödemeli ve geri ödemesiz (hibe) iki türlü destek var.
En önemlisi de devlet desteklerine güvenerek iş yeri açmayınız büyük ihtimalle batarsınız. Kosgeb, tubitak, ekonomi bakanlığı, avrupa birliği vb destekler adı üstünde destektir, yani gidrrlerinizin yalnızca bir kısmını belli şartlar altında karşılar.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?