kosgeb desteği ile iş kurmak

zeynones

Nirvana
Kayıtlı Üye
6 Ağustos 2014
17.656
31.609
598
arkadaşlar, kosgeb desteği alarak iş kuran var mı aranızda.. süreç nasıl işler hangi iş alanlarında destek veriyorlar..
şimdi malumunuz nişanlıyım. evlenmek için işimizin olması gerekiyor. benim istediğim alanda kadro uzun zamandır açılmıyor bekliyoruz. nişanlım da yabancı dile hazırlanıyor. yeterli puanı alabilirse başvuru yapabilecek.
bir taraftan da ikinci üniversite için sınava girecek. hayalinde bir bölüm vardı okuyamamıştı.
o açıdan arayış içerisindeyiz.
lisede kurduğumuz bir hayalimiz vardı. işimiz olup yeterli maddi düzeye ulaşırsak hayalimizdeki işi yapabiliriz diyorduk. ki devlet artık destekliyor üniversite mezunlarının iş kurmasını. üniversite onun bitti bende bir kaç dersimi verdikten sonra bitecek bekliyorum.
ön araştırmayı buradan yapmak istedim. fikir, öneri ve yaşanmışlıklarınızı anlatırsanız sevinirim..

arkadaşlar, kosgeb desteği alarak iş kuran var mı aranızda.. süreç nasıl işler hangi iş alanlarında destek veriyorlar..
şimdi malumunuz nişanlıyım. evlenmek için işimizin olması gerekiyor. benim istediğim alanda kadro uzun zamandır açılmıyor bekliyoruz. nişanlım da yabancı dile hazırlanıyor. yeterli puanı alabilirse başvuru yapabilecek.
bir taraftan da ikinci üniversite için sınava girecek. hayalinde bir bölüm vardı okuyamamıştı.
o açıdan arayış içerisindeyiz.
lisede kurduğumuz bir hayalimiz vardı. işimiz olup yeterli maddi düzeye ulaşırsak hayalimizdeki işi yapabiliriz diyorduk. ki devlet artık destekliyor üniversite mezunlarının iş kurmasını. üniversite onun bitti bende bir kaç dersimi verdikten sonra bitecek bekliyorum.
ön araştırmayı buradan yapmak istedim. fikir, öneri ve yaşanmışlıklarınızı anlatırsanız sevinirim..

Öncelikle kayıt olup sıra gelirse yaklaşık 6 aylık bir eğitim alıyorsunuz. Sonra kosgebe 3 farklı proje sunuyorsunuz. Projenin üretim işletmesi olması şatt. Dükkan açayım diyene vermiyorlar. Bu üç projeden biri kabul edilirse bilirkişinin belirlediği kadar para alıyorsunuz. Bazı durumlarda geri ödemesi oluyor bazı durumlarda olmuyor. Bu kısmı tam bilmiyorum ama sanırım gelir gider ile ilgili bişey. İlk iki sene her ay finansal kayıtlarınızı kosgebe incelenmesi için götürüyorsunuz.

Öncelikle kayıt olup sıra gelirse yaklaşık 6 aylık bir eğitim alıyorsunuz. Sonra kosgebe 3 farklı proje sunuyorsunuz. Projenin üretim işletmesi olması şatt. Dükkan açayım diyene vermiyorlar. Bu üç projeden biri kabul edilirse bilirkişinin belirlediği kadar para alıyorsunuz. Bazı durumlarda geri ödemesi oluyor bazı durumlarda olmuyor. Bu kısmı tam bilmiyorum ama sanırım gelir gider ile ilgili bişey. İlk iki sene her ay finansal kayıtlarınızı kosgebe incelenmesi için götürüyorsunuz.

bende 50.000 tl hibe, ihtiyaç halinde 200.000 e kadar geri ödemeli faizsiz borç verdiklerini biliyorum sadece..

bende 50.000 tl hibe, ihtiyaç halinde 200.000 e kadar geri ödemeli faizsiz borç verdiklerini biliyorum sadece..

O sanırım iş koluna göre değişiyor. Yani ben projemi sundum elli bin lira aldım gibi bişey yok. Alsanız bile eğer iş kurmaz ya da kuramaz veyahut bir şekilde parayı batırırsanız geri ödüyorsunuz. Çok inceliyorlar. Ha yapılır mı mis gibi yapılır ama projeyi kabul ettirmek mesele. Özellikle olmayan bir şey bulmanız lazım kesin kabul olması için.

Bi arkadasm guzellik salonu acti kendisi liseyi halen dısardan okuyo ama lazer epilasyon egitimi alip bu isten diplomasini aldı önce kosgeb e başvurdular ama bütun masraflari kendileri karsiladi 80 bin civari sonra bilirkisiler gelip faturalarinın hepsini karşiladılar ama öncesinde o parayı bulmak icin zorlandilar sadece geriside müsteri cekmeye kaldı onuda yavas yavas oturtuyolar
ben bi bunu biliyorum insallah istediginiz meslegi yaparsiniz

Nette var hangi iş kollarına verildiği ki geliştirme yapmışlar. .
Ben aldım KOSGEB i 2 aya kadar başvuru yapacağım .. projeniz içinde şirketler var onlara hazırlatırsanız kabul edilme olasılığı yüksek

O sanırım iş koluna göre değişiyor. Yani ben projemi sundum elli bin lira aldım gibi bişey yok. Alsanız bile eğer iş kurmaz ya da kuramaz veyahut bir şekilde parayı batırırsanız geri ödüyorsunuz. Çok inceliyorlar. Ha yapılır mı mis gibi yapılır ama projeyi kabul ettirmek mesele. Özellikle olmayan bir şey bulmanız lazım kesin kabul olması için.

Yok zaten projeye para vermiyorlar..
Kendimiz herşeyi yapıyoruz onlar gelip inceleme yapıp ft. Tutarlarına göre ödeme yapıyor..

Benim enistem 3 aylik bir kursa tabi oldu. Bilirkişi inceleme yapmadi demekki projeyi begendiler cunku sirketi zaten kurmustu ama devletten belli bir kismini karsilamak istiyordu 300bin liralik hibe aldi.. 800bin de onun vardi. Hibeyi bu aralar verecekler fakat 1 ay once enistem vefat etti. Cok aci bir sey..
Bazen planlarimizin tutmamasi cok aci, biz plan yapiyoruz ama hayat kendi planini uyguluyor maalesef. :(

Yanlış bilgilendirme olmasın,
Konu sahibi muhtemelen girişimcilik desteğinden faydalanmak istiyor (ar-ge ya da endüstriyel uygulama gibi büyük tutarlı destekler size uymaz)
1- Eğitim yaklaşık 10 gün sürüyor. Kosgeb sitesinden illere göre eğitim takvimini görebilirsiniz.
2- 3 proje değil sadece yapmak istediğiniz işi kurula sunuyorsunuz sözlü mülakatı geçince destek almaya hak kazanırsınız.
3- 2009a kadar sadece üretim işletmesi destekleniyordu ama artık hem üretim hem hizmet destekleniyor. Ve evet her önüne gelene vermiyorlar ama çoğunluğa verirler, işi döndürebileceğinize kurul ikna olursa destekten faydalanırsınız.
4- Destek tutarlarını bilirkişi belirlemez mevzuatta destek limitleri bellidir.
5- Geri ödemeli ve geri ödemesiz (hibe) iki türlü destek var.

En önemlisi de devlet desteklerine güvenerek iş yeri açmayınız büyük ihtimalle batarsınız. Kosgeb, tubitak, ekonomi bakanlığı, avrupa birliği vb destekler adı üstünde destektir, yani gidrrlerinizin yalnızca bir kısmını belli şartlar altında karşılar.

uygulamalı girişimcilik eğitimi ve desteğinden bahsediyorsanız, düzenli olarak kursu açılıyor bunun, başvuru yapıp kursa katılmanız gerek. kurstan sonra verilen belge diploma gibi, yani süresiz. ama şöyle bir durum var, biz şirket olarak genel destek alıyoruz ordan biliyorum, kosgebin ödemelerine bel bağlamayın, çok geciktiriyorlar ödemeleri genellikle. kiminle konuştuysam durum böyle. siz önce harcamayı yapıp sonra kosgebe başvuru yapıp ödemeyi alacağınız için sermayenizi buna göre ayarlayın. kursu bitirince size hop diye para vermiyorlar yani. siz işi kuruyorsunuz, belirli harcamaları yapıyorsunuz, sonra başvurabiliyorsunuz.

Yanlış bilgilendirme olmasın,
Konu sahibi muhtemelen girişimcilik desteğinden faydalanmak istiyor (ar-ge ya da endüstriyel uygulama gibi büyük tutarlı destekler size uymaz)
1- Eğitim yaklaşık 10 gün sürüyor. Kosgeb sitesinden illere göre eğitim takvimini görebilirsiniz.
2- 3 proje değil sadece yapmak istediğiniz işi kurula sunuyorsunuz sözlü mülakatı geçince destek almaya hak kazanırsınız.
3- 2009a kadar sadece üretim işletmesi destekleniyordu ama artık hem üretim hem hizmet destekleniyor. Ve evet her önüne gelene vermiyorlar ama çoğunluğa verirler, işi döndürebileceğinize kurul ikna olursa destekten faydalanırsınız.
4- Destek tutarlarını bilirkişi belirlemez mevzuatta destek limitleri bellidir.
5- Geri ödemeli ve geri ödemesiz (hibe) iki türlü destek var.

En önemlisi de devlet desteklerine güvenerek iş yeri açmayınız büyük ihtimalle batarsınız. Kosgeb, tubitak, ekonomi bakanlığı, avrupa birliği vb destekler adı üstünde destektir, yani gidrrlerinizin yalnızca bir kısmını belli şartlar altında karşılar.

Bende uzun süredir bu konuyu araştırıyorum ve geçen haftaya kadarda araştırmaya devam ettim. Atanmayı bekleyen bir öğretmenin aklından neler geçebileceğine inanamazsınız. Boyozcudan tutunda ev yemeklerine varana kadar bir çok iş fikrim oldu, KOSGEB den destek alabilir miyim diye araştırdım. Önce direk 50.000 lira veriyorlar sonrada 100.000 lira faizsiz kredi veriyorlar sandım ama işin rengi öyle değilmiş.

Önce kursa gitmek gerekiyormuş ama İŞ-KUR dan beni yönlendirdikleri hiçbir kursta yer bulamadım. Muhakkak birilerinin tanıklarını alıyorlar kurslara. Tanıdık olmayınca bu kursa gidemiyorsun. Diyelim ki kursa gittin ve belgeyi aldın. iş yerini kuracak paran yoksa bu işlere girmenin hiçbir anlamı yok çünkü aynen sizin söylediğiniz gibi, desteği alabilmek için önce harcamayı yapmak gerekiyormuş.

İnternette hibelerle ilgili biraz araştırma yaptım sürekli danışmanlık firmaları çıktı karşıma, sanki 50.000 lira garantiymiş gibi yazıları var. Bir danışmanlık şirketini de aradım bu arada, sadece bilgi almak istedim. Adamların iki lafından biri bu bilgiler ücretli danışmanlık kapsamında veriliyor deyip para istediler. Youtube de bir video buldum ve neredeyse sizin kelimelerinizi kullanıyordu. Sizin yorumunuzun altına da bunun için yazma gereği duydum. . daha sonrasında bu videoyu çeken şirketi internetten araştırdım. Şirketin sahibinin 9 yıldır danışmanlık yapan başarılı bir kadın olduğunu öğrendim. Kendisine bir mail yazdım ve param olmadığını, istese dahi ona para ödeyemeyeceğimi en başta belirttim ve kendisinden bilgi istedim ve hiç para almadan bana yardımcı oldu. Gerçekler biraz umutlarımı yıktı çünkü kendisi sizinle aynı şeyleri söyledi ama olsun, umut tacirliğinden daha iyidir.

Bu iş artık sektöre dönüşmüş, iş kurmak isteyenlerin hayalleriyle oynamak onlara umut satmak ve ellerinden paralarını almak danışmanlık olmuş. Şule Hanımdan gerçekleri ayrıntılı olarak öğrendikten sonra iş kurma hayallerimi artık rafa kaldırdım.

Umarım hiç kimse umut tacirlerinin eline düşmez.

Son düzenleme:
Back
X