• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kötü anılara çekilen sünger

Tam koymamali siz bana tanı koyabilir ifadesini gösterir misiniz ?

İyi de dediğim gibi, burada şöyle olmalı böyle olmalı diye bi makale yazılmış sadece psikiyatristler tarafından. Bilmem anlatabildim mi? Hâlâ anlatamadıysam başka anlatacağım cümlem yok size?

"Klinik psikologlar, ilaç tedavisi veremezler ve tıbbi bir müdahalede bulunmazlar ancak psikoterapi eğitimi almış psikologlar, psikoterapi uygulamalarını elbette yürütebilir. Ayrıca, psikoterapi hizmeti verilen hastalarda ilaç tedavisi gereken bir durum ortaya çıktığı durumlarda, ilgili vakayı bir psikiyatriste yönlendirirler veya gereken durumlarda psikiyatristle iş birliği içinde ilacın yanı sıra psikoterapi uygulamaları yürütmek adına görev alır. Türkiye’de ve dünya genelinde, psikologlar tanı koyarak ilaç tedavisi uygulamazlar."

Psikologum ve DSM 5 tanı kriterlerine tam tamına uyan belirtileri var. Dissociative amnesia disorder: Symptoms, treatments, and more
Bazı durumların tanısı daha kolay oluyor vajinismus gibi (farklı kategoriler, bilinirlik açısından örnek).
DMden de konuştuk panikleyecek bir durum yok ama ihmal de edilmemeli. Benim çalıştığım alan değil o yüzden zaten uygun psikoterapiste yönlendirmeye yardımcı olmak istedim. Tabii ki fizyolojik bir nedenden de kaynaklanıyor olabilir ama bu her psikolojik problem için geçerli.
Neyseki linkteki tanı kriterlerini sağlamıyor konu sahibi :))

Ailesinin isimlerini, mesleklerini, kimin kaç cocugu oldugu gibi bilgileri mi unutuyor mesela? Burada yazmamış da öyle bir şey.
Her neyse, uzman olan sizsiniz, bu kadar hızlı tanı koymak hastalarınızı şanslı hissettirir.
Henüz detaylı inceleyemedim ama bu tarz bilgileri unutmak gibi bir durum söz konusu değil. Sadece sözler ile alakalı sorun yaşıyorum

Öyle yaptık 😊 bu da bir destek ama şimdi açıklamaya uğraşasım gelmedi.
siz de sanırım gereksiz tespit yapmak için geldiniz mesela, biz bir şey diyor muyuz 😕
Hayır konunun odağını dağıtmaya geldim belki esprili yaklaşarak… Gereksiz alınganlığa gerek var mı peki? 🙄

Henüz detaylı inceleyemedim ama bu tarz bilgileri unutmak gibi bir durum söz konusu değil. Sadece sözler ile alakalı sorun yaşıyorum
Hafızanız kötüdür, stresli bir hayatınız vardır, düzensiz uyuyorsunuzdur, anlık size önemli gelse de o kadar da önemli değillerdir.
Bende unuturum pek çok şeyi. Rahatlığımdan geliyor diye düşünüyorum. Napim ben şimdi eşimle fi tarihinde ettiğim kavgada kimin ne söylediğini?
Temcit pilavı gibi ısıtıp ısıtıp yemekten iyidir 😅
Unutuyorum niye unutuyorum tuh ya kahretsin diye stres yapıyorsanız daha çok unutursunuz zaten.
Siz yine de işin uzmanını dinleyin tabi ama ben bahsi geçen tanı ile durumunuzun alakası olduğunu sanmıyorum.
Bu durum sizi endişelendiriyor ve strese sokuyorsa terapi yine de faydalı olacaktır.

Ailesinin isimlerini, mesleklerini, kimin kaç cocugu oldugu gibi bilgileri mi unutuyor mesela? Burada yazmamış da öyle bir şey.
Her neyse, uzman olan sizsiniz, bu kadar hızlı tanı koymak hastalarınızı şanslı hissettirir.
Doctors diagnose dissociative amnesia based on whether or not an individual meets the criteria set out in the DSM-5. The criteria are:

A person cannot recall important personal events or family information.
A person’s symptoms cause distress.
A person’s symptoms prevent them from functioning normally in social settings.

Sizin söylediğiniz bilgiler semantik bellek bilgileri burada ilk maddede yazan ise epizodik belleği de kapsıyor. Yani kişisel olayları tartışmaları kavgaları hatırlamamak.
Bu konuda alandan olmayan biriyle daha fazla konuşmayı uygun bulmuyorum. Konu sahibinin de kafası karışıyor iyice.
Sürekli yineledim, bir uzmanla görüşmesi gerekiyor. Benim alanım farklı. İsteği doğrultusunda psikologlar grubunda yönlendirme rica edip gelen CVleri iletecektim.
Sanki tedavi veya ilaç önermişim gibi tepkileri veya tartışma aramayı anlamsız buluyorum. İyi forumlar

Sizin söylediğiniz bilgiler semantik bellek bilgileri burada ilk maddede yazan ise epizodik belleği de kapsıyor.
Burayı karmaşık yazmışım. Dediğim şuydu; epizodik yani otobiyografik bellek kişisel semantik yani anlamsal ve olaysal hatıralardan oluşur. Olayları anımsayamamak farklı bir kategori, ikisini birlikte hatırlayamamak farklı bir kategori. Dissosiatif amnezinin farklı türlerinden yani. Çünkü önceden de yazdığım gibi bu şemsiye bir terim

Konu sahibi, ben de sizin tam zıttınızım. 8-9 sene önceki bana yapılan ufak bir yanlışı bile unutmuyorum. Çok ilginç geldiniz bana. Bence iyi bir özellik

Back
X