Kötülük doğuştan mı ? İyi olmayı neden beceremiyoruz ?

agresf

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
23 Temmuz 2012
164
1
98
Balıkesir
Merdivenleri silen bayan altta ki bayan seslendiğin de suratını ekşitti.
Üstelik kovaya sadece suyu koyduğunu söyledi,anlayamıyorum.Canım sıkıldı.Aynı şekil de ben seslendiğim de yapıyormudur acaba diye düşünmeden edemedim.
Kaş göz yapmamak,çekiştirmemek,alttan almak neden bu kadar zor.
İğneleyici laf söyleyen birine acımak varken onunla yarışmak.Neden bunu yapıyoruz ?Karşımızda ki insanın mutluluğuyla bizde nasiplenmeyi neden beceremiyoruz.
Karşımızdakini kırdığımız da nasıl içimiz cız etmiyor.Bu nasıl bir pervasızlık.
İnsanların mükemmel olamayacaklarını neden kabullenemiyoruz.
Neden güzellikle iyiliğe yönlendiremiyoruz.
Yok ben mi çok takığım iyi bir insan olmaya ,olamadığım için mi bu sancım çözemedim.

Bu sadece örnekti.Cidden bu meseleye çok takıldım.Öfke küçük bir çocukta bile var.
Bunu nasıl eğitebilir insan.
Bu şiddet duygusu nereden geliyor.Kötülük daha ağır basıyor sanki.

Kinlenmemekle mi alakalı acaba? Ben hayatımda gerçek anlamda bir kişiye kötülük yaptım ama haketti ayrı ama yaptım.. Bu sefer hoşgöremedim. Ve bir tek ona kinlenmiştim bence sanırım sorunun cevabı o kin beslemeye başladığımız an kötülük yapmaya başlıyoruz :31:

freud'a göre doguştan bunlar. kendimizi tatmin için yaptıgımız saldırganlıklar.

ben böyle insanların hayattan ne kadar mutlu oluyorlar sorusuna bakıyorum. çoğu mutlu değil. kendilerine göre mutlu olan insanlarında mutsuz olmalarını istiyorlar ve temel olarak sevmiyorlar. aile ve çevre işin içine girdiğinde durumda değişmeler oluyor. eğer genel olarak bunlar iyi ve problemsizse insan durumunun farklı oldugunu görüp değişmeye çalışıyor. eğer problemliyse, kişi yaptıgının doğru oldugunu düşünüyor ve kişilik oluşuyor. tabi bu bahsettiğimiz 15 yaşına kadarki dönem. sonra ise değişim çok zor neredeyse imkansız.

lafı fazla uzattım canım. allahın zaten kitap indirmesinin nedenidir, iyi insan olmak. butür insanları hep görücez, hep var olacaklar. canını sıkmaya değmez. sen iyi bir insanmısın sorusuna kendin için cevap verebiliyorsan, vermeye çalıyorsan bundan güzeli yok. öyle insanların cezasını vermek allah katında olacak. biz kendi davamıza bakalım

insanlar asıl olmadıklarını olduğunu sandığı için bu fenaalık. en iyi o dur. en masum o dur. karşısındaki haklı olamaz çünkü o hep haklı ve kötü düşünmeyen biridir. birde 3kuruşa ihtiyacı olmayıpta arkadaşına karşı o 3 kuruşun hesabını yapanlar var.

Bu sadece örnekti.Cidden bu meseleye çok takıldım.Öfke küçük bir çocukta bile var.
Bunu nasıl eğitebilir insan.
Bu şiddet duygusu nereden geliyor.Kötülük daha ağır basıyor sanki.

Öfke kötü bir şey değil ki öfkenin sonucunda yapılan hareketler kötü , kontrollü kullanmak lazım. Ama öfke de lazım o olmazsa bu sefer sesimiz çıkmaz her zaman ezilen insan oluruz.Herkes vur elinden al ekmeğini olur. Toplumlara hareket veren de bu öfkedir. Toplum öfkelenir özgürlük ister öfkelenir ki değişir bazı şeyler. Tabi dediğim gibi kontrollü derecede yoksa çıkıp da bombalamaktan yağmalardan talanlardan asla bahsetmiyorum :50::50:

freud'a göre doguştan bunlar. kendimizi tatmin için yaptıgımız saldırganlıklar.

ben böyle insanların hayattan ne kadar mutlu oluyorlar sorusuna bakıyorum. çoğu mutlu değil. kendilerine göre mutlu olan insanlarında mutsuz olmalarını istiyorlar ve temel olarak sevmiyorlar. aile ve çevre işin içine girdiğinde durumda değişmeler oluyor. eğer genel olarak bunlar iyi ve problemsizse insan durumunun farklı oldugunu görüp değişmeye çalışıyor. eğer problemliyse, kişi yaptıgının doğru oldugunu düşünüyor ve kişilik oluşuyor. tabi bu bahsettiğimiz 15 yaşına kadarki dönem. sonra ise değişim çok zor neredeyse imkansız.

lafı fazla uzattım canım. allahın zaten kitap indirmesinin nedenidir, iyi insan olmak. butür insanları hep görücez, hep var olacaklar. canını sıkmaya değmez. sen iyi bir insanmısın sorusuna kendin için cevap verebiliyorsan, vermeye çalıyorsan bundan güzeli yok. öyle insanların cezasını vermek allah katında olacak. biz kendi davamıza bakalım

Ama hiçbir zaman kötülük doyurmuyor hani dedim ya kötülük yaptım diye geçmedi yani kinim hala duruyor. Kötülük yapmak tatmin vermedi.Belki amaç oydu ama sonuç öyle olmadı.. bilmiyorum sizde nasıl?

Bilmem.. Hoş bir durum değil elbette ama günümüzde herkes birbirine art niyetli davranıyor neredeyse..

O onu dedi bende bunu diyeyim de altta kalmayayım..

Laf dürtme yarışı içerisinde herkes..

Bilemiyorum yapı itibari ile soğuk bir insanımdır zaten.. Sevmediğim insanlara belli eder, çok nadir konuşurum nezaketen.. O kadar..

Samimiyetsiz davranamıyorum yüzüme bile yansır , sevmiyorsam o kişi bunu mutlaka anlar.. Yüzüne gülüp arkasından çekiştirmem.. Sevmek zorunda değil kimse kimseyi ama saygı göstermeli..

Öfke kötü bir şey değil ki öfkenin sonucunda yapılan hareketler kötü , kontrollü kullanmak lazım. Ama öfke de lazım o olmazsa bu sefer sesimiz çıkmaz her zaman ezilen insan oluruz.Herkes vur elinden al ekmeğini olur. Toplumlara hareket veren de bu öfkedir. Toplum öfkelenir özgürlük ister öfkelenir ki değişir bazı şeyler. Tabi dediğim gibi kontrollü derecede yoksa çıkıp da bombalamaktan yağmalardan talanlardan asla bahsetmiyorum :50::50:

İşin aslı bu yüzden dedim öfke küçük bir çocukta bile var diye mesele bu nasıl eğitebiliriz de.Yukarda arkadaşlar da yazmış tek tek değinemedim.Bir şeyler sürekli etki tepki şeklin de ilerliyor .
Kimse buna dur demek istemiyor bu sefer de gurur ,inat giriyor ne kadar olumsuz duygular var.İç güdüsel duyguyu anlıyorum ama bu yan duygular ancak öğretilmiş olması gerek ...

Bilmem.. Hoş bir durum değil elbette ama günümüzde herkes birbirine art niyetli davranıyor neredeyse..

O onu dedi bende bunu diyeyim de altta kalmayayım..

Laf dürtme yarışı içerisinde herkes..

Bilemiyorum yapı itibari ile soğuk bir insanımdır zaten.. Sevmediğim insanlara belli eder, çok nadir konuşurum nezaketen.. O kadar..

Samimiyetsiz davranamıyorum yüzüme bile yansır , sevmiyorsam o kişi bunu mutlaka anlar.. Yüzüne gülüp arkasından çekiştirmem.. Sevmek zorunda değil kimse kimseyi ama saygı göstermeli..

Ben de öyle düşünüyordum ama bir arkadaşım bana şöyle bir açıklama yaptı ; Allah'ı sevdiğimiz için Allah'ın yarattığı şeyleri de sevmeliyiz.Yani bütün insanları yaratıkları hepsini sevmeliyiz ama saygı duymak zorunda değiliz.Saygıyı ise kişi kendi kazanır davranışlarıyla kişiliğiyle belki. Ben herkese saygı duymak zorunda değilim demişti hak vermiştim. Çünkü mesela şimdi bugün okudum haberi KK da adamın teki köpeği kafasından vurmuş ben ona saygı duymak zorunda değilim.

Son düzenleme:
Ben de öyle düşünüyordum ama bir arkadaşım bana şöyle bir açıklama yaptı ; Allah'ı sevdiğimiz için Allah'ın yarattığı şeyleri de sevmeliyiz.Yani bütün insanları yaratıkları hepsini sevmeliyiz ama saygı duymak zorunda değiliz.Saygıyı ise kişi kendi kazanır davranışlarıyla kişiliğiyle belki. Ben herkese saygı duymak zorunda değilim demişti hak vermiştim. Çünkü mesela şimdi bugün okudum haberi KK da adamın teki köpeği kafasından vurmuş ben ona saygı duymak zorunda değilim.

Benim de anlatmak istediğim bu karşılıksız bir sevgi en başta olması gerek .Koşulsuz yani.
Gidişata göre bir insana karşı olumsuz duygular besleriz ki bu bile bana zor geliyor.
İnsanlar hakkın da iyi düşünmek zorun da hissediyorum kendimi.
Çünkü yapılan kötülükler bilgisizlikten ve cahillikten gibi geliyor ki öyle zaten.

Ben de öyle düşünüyordum ama inançlı bir arkadaşım bana şöyle bir açıklama yaptı ; Allah'ı sevdiğimiz için Allah'ın yarattığı şeyleri de sevmeliyiz.Yani bütün insanları yaratıkları hepsini sevmeliyiz ama saygı duymak zorunda değiliz.Saygıyı ise kişi kendi kazanır davranışlarıyla kişiliğiyle belki. Ben herkese saygı duymak zorunda değilim demişti hak vermiştim. Çünkü mesela şimdi bugün okudum haberi KK da adamın teki köpeği kafasından vurmuş ben ona saygı duymak zorunda değilim.

Elbette ' Yaradılanı severim yaradandan ötürü '.. Ama bir kimsenin sana zararı dokunuyorsa samimi olmak zorunda değilsin sahte gülümsemeler gösterip arkasından konuşmaktansa bunu yeğlerim..

Saygı konusuna gelince geniş bir kavram.. Şöyle örnek verebilirim.. Hak olmayan ( sapma ) mezhepler var mesela.. Ben buna saygı duyamam.. Ama inana neden inanıyorsun , buna inanma böyle yaşama demem.. O onun bileceği iş..

Saygıdan kastım bu herkesin yaşantısı kendini ilgilendirir..

İşin aslı bu yüzden dedim öfke küçük bir çocukta bile var diye mesele bu nasıl eğitebiliriz de.Yukarda arkadaşlar da yazmış tek tek değinemedim.Bir şeyler sürekli etki tepki şeklin de ilerliyor .
Kimse buna dur demek istemiyor bu sefer de gurur ,inat giriyor ne kadar olumsuz duygular var.İç güdüsel duyguyu anlıyorum ama bu yan duygular ancak öğretilmiş olması gerek ...

Belki bu farkındalığı kazandığımız için öfkemize artık en azından biz dur diyebiliriz :) Ben sayende bu konuda duyarlılık kazandığıma inanıyorum. Zaman içinde işe yaradı ya da hala aynıyım diye yazmayı düşünüyorum :1::1:

Ama hiçbir zaman kötülük doyurmuyor hani dedim ya kötülük yaptım diye geçmedi yani kinim hala duruyor. Kötülük yapmak tatmin vermedi.Belki amaç oydu ama sonuç öyle olmadı.. bilmiyorum sizde nasıl?

bende sinirlendiğimde, kinlendiğimde sakinliğimi korumaya çalışırım. ben olsaydım ne yapardım değil, o ne yaşadıda bunları yapıyor. hayat onu biryere çekmesine ragmen neden engel olmadı. herkes sınanır, bazıları yenilir. sınavı atlatanlar ise hiçbir zaman tam kazanamaz yeni sınavlar ölene kadar onu bekler. dünyanın amacı bu zaten. bunu düşünürüm neden bu sınavın farkına varmadı. vardıysa neden anlamadı. çok nadirdir sinirimi yansıttıgım, insanlık hali diyorum ona da artık. böyleleriyle hep konusmayı, anlatmayı, anlamasını sağlamayı amaç ederim. dindar bir insansan peygamber efendimizin hayatını okumayı tavsiye ederim. onun sakinliğini ve hoşgörülülüğü en büyük örnek.. belki en çok o hak ediyordu sinirlenmeyi.. ondan güzel örnek yok, ondan güzel insan yok..

sakin ol, mantıklı düşün

Benim de anlatmak istediğim bu karşılıksız bir sevgi en başta olması gerek .Koşulsuz yani.
Gidişata göre bir insana karşı olumsuz duygular besleriz ki bu bile bana zor geliyor.
İnsanlar hakkın da iyi düşünmek zorun da hissediyorum kendimi.
Çünkü yapılan kötülükler bilgisizlikten ve cahillikten gibi geliyor ki öyle zaten.

Duygu beslemeyi bende beceremiyorum herkesi sevmediğim aşikar ama herkese kendini en iyi nasıl mutlu hissederse öyle davranmaya çalışıyorum.Bunu ya karşıdakinin yerine kendimi koyup empati yaptığımda onu anladığım zman yapabiliyorum ya da direk Allah'ın rızası için yapıyorum.Yani genel olarak çok kişiye karşı sevgi beslediğimi düşünmüyorum ben de açıkçası :31:

Kötülükler eğitimle aşılır o zaman :26:

Belki bu farkındalığı kazandığımız için öfkemize artık en azından biz dur diyebiliriz :) Ben sayende bu konuda duyarlılık kazandığıma inanıyorum. Zaman içinde işe yaradı ya da hala aynıyım diye yazmayı düşünüyorum :1::1:

Umarım hepimiz bu farkındalığı yaşam şeklimize uydurabiliriz:)
Kin gütmek ,hasetlik gibi duygular beni çok yoruyor.
İstemiyorum bu gereksiz duyguları taşımak .
Belki diyorum bilmediğimiz bir telkin duyarız birbirimizden yada konuşa konuşa fikirler ,nasıl ki düşünceler harekete hareketler düşünceye dönüşüyorsa o misal.
Kıvılcımın nelere mal olabileceğini biliyoruz.

Ehehe ben hiç uyumuyorum bu hafta zaten:9::9: teslimim var çarşamba ancak yetişir :31: Hayırlı sahurlar sana da :1:

Bizde iftara gitmiştik dışarıya.. Geç döndük 01 gibi.. Uyursam uyanamam diye nöbet tuttum :9:

Eşim yarın çalışıyor ne de olsa bana tatil diye..

Sahuruda hazırladım ( bkz : diğer topik :9: )

Ama uykum kaçtı, ne zaman uyuyacam acaba :9:

Back
X