Kötülük doğuştan mı ? İyi olmayı neden beceremiyoruz ?

Eskiden sinirli geçimsiz biri olduğumu itiraf edebilirim .Neden sonra okuduğum bir paragraftan sonra neredeyse bütün düşünce yapım değişti ve daha rahat mutlu bir insan olmaya başladım.
Tek takıldığım konu buydu.Ben halimden memnunum karşımdakinin öyle olmasını istiyorum.O öyle olduğun da bende memnun olabiliyorum beni ne ilgilendiriyor demiyorum.
Bir toplulukta sadece bir kişinin gerginliği bile ortamı gerebilir.Ve evet kafası rahat insan ömrü uzun olur bende açıkçası bunu istiyorum.Çok faydacı gördüm kendimi:))

Kendi topiğinde mi sıkılmış ahaha :9::9::9: Ben de topik açsam sanırım tek uğrayan ben olurum gibi gibi ne makyajdan anlıyorum ne yemekten falan :9::9::9:

Evet :9: Bay getirdim kıza galiba :9: Ama masumdum ki :17:

Konu ' İftar ve Sahur ' menüler falan filan soruldu

Yemek tarifi yazdı herkes , bende yazdım ama gülmeden duramıyorum arada iki espri o kadar yani tek suçum budur herhalde :9:

Mesela biri haber yayınlamıştı ' Sahurda süt içilmeli.. 1 bardak süt 5 saat tok tutuyor ' şeklinde

Bende dedim 2 bardak süt içerim 10 saat kafam rahat :9:

Konu sahibi de gülüp cevap veriyordu, beni ekledi hatta

Neysem.. Sonra bana mesaj geldi bu böyle yüzümüze gülüyor ama başka topikte unları demiş diye link attı..

Bende rahatsızlık vermek istememiştim kimseye hoşçakalın dedim.. :17: Onu da sildim :9: Özel mesaj attı hayırdır gibisinden , cevap vermedim.. Bilmiyor sanki hıh

Eskiden sinirli geçimsiz biri olduğumu itiraf edebilirim .Neden sonra okuduğum bir paragraftan sonra neredeyse bütün düşünce yapım değişti ve daha rahat mutlu bir insan olmaya başladım.
Tek takıldığım konu buydu.Ben halimden memnunum karşımdakinin öyle olmasını istiyorum.O öyle olduğun da bende memnun olabiliyorum beni ne ilgilendiriyor demiyorum.
Bir toplulukta sadece bir kişinin gerginliği bile ortamı gerebilir.Ve evet kafası rahat insan ömrü uzun olur bende açıkçası bunu istiyorum.Çok faydacı gördüm kendimi:))

O paragrafı ben de okumak isterim bir kitaptan mı yoksa internette bir yazı mı?

Evet :9: Bay getirdim kıza galiba :9: Ama masumdum ki :17:

Konu ' İftar ve Sahur ' menüler falan filan soruldu

Yemek tarifi yazdı herkes , bende yazdım ama gülmeden duramıyorum arada iki espri o kadar yani tek suçum budur herhalde :9:

Mesela biri haber yayınlamıştı ' Sahurda süt içilmeli.. 1 bardak süt 5 saat tok tutuyor ' şeklinde

Bende dedim 2 bardak süt içerim 10 saat kafam rahat :9:

Konu sahibi de gülüp cevap veriyordu, beni ekledi hatta

Neysem.. Sonra bana mesaj geldi bu böyle yüzümüze gülüyor ama başka topikte unları demiş diye link attı..

Bende rahatsızlık vermek istememiştim kimseye hoşçakalın dedim.. :17: Onu da sildim :9: Özel mesaj attı hayırdır gibisinden , cevap vermedim.. Bilmiyor sanki hıh

Nasıl yani sana senin hakkındaki dedikodu mesajını mı göndermiş :53:

Nasıl yani sana senin hakkındaki dedikodu mesajını mı göndermiş :53:

Benim gibi o topiğe yorum yapmış olan biri bu dedikoduyu görmüş ve beni de uyarmak amaçlı link attı..

Acı gerçeği öğrenince , sildim daha konuşmadım ne kendisi ile ne de topiğinde :17:

Daha sakin olabilmek için empati yapmak gerek...

Evet bu klişeyi herkes bilir..

Ama sinirlenince uygulama konusunda sıkıntı oluyor işte..

Benim gibi o topiğe yorum yapmış olan biri bu dedikoduyu görmüş ve beni de uyarmak amaçlı link attı..

Acı gerçeği öğrenince , sildim daha konuşmadım ne kendisi ile ne de topiğinde :17:

Anladıım ne kadar kötü boşver onları sen :19::19:

Daha sakin olabilmek için empati yapmak gerek...

Evet bu klişeyi herkes bilir..

Ama sinirlenince uygulama konusunda sıkıntı oluyor işte..

Evet sinirlenince insan empati yapacak kadar düşünmüyor , ama artık düşünebiliriz bence çünkü artık bunu farkettik :34: Gerçi sen çoktandır yapıyormuşsun ben de dikkat etcem artık :27:

O paragrafı ben de okumak isterim bir kitaptan mı yoksa internette bir yazı mı?

İnan nerede okuduğumu hatırlamıyorum ya da dinlediğimi.İşin özü şuydu ama,bir insanın size karşı olan hareketlerini sizden aldığı alametler karşısın da şekillendirdiği.Kısaca nasreddin hocanın ye kürküm misalinin kıyafete dayandırılmamış hali.
Misal bugün bayanın benim yanım da yüzünü ekşitmesin de kendimi kabahatli buluyorum demek ki benim yanım da bu şekilde davranabileceğinin mesajını ben daha önce vermişim.
Bundan sonra ilişkim daha farklı olucaktır.Daha geniş kapsamlıydı tabi ki.Bu net aklımda kalan.Artık birisi bana yanlış bir hareketde bulunuyorsa önce kendime dönüp bakıyorum bir hata bulmazsam için de bulunduğu duruma bakıyorum.Kısaca kişiselleştirmiyorum artık olayları.

Benim de sureklı sordugum sorular bunlar ..
İnsanlar neden bu kadar kötü ?

Cvb belli aslında ; Dunyada sevgı anlamını yıtırdı .
İnsanların sevgi anlayışı değişti , mutasyona uğradı..

Birde artık insanları durduran bir korku yok bence..
Eskiden Allah'tan gercek manada korkan insanlar , birinin kılını inciltse üzülür , dert ederlermiş
Şimdi millette korku yok saygı zaten yok .. Butun sınırlar kalkınca insanoğlu sınırsızlık içinde kendini kaybedıyor.

Komik bir durum aslın da.Net bir şekil de görebileceğin halde hakkın da yazması:) Bu ne rahatlık.

agresf... Sen anlat asıl ?

Nickinde agresif ? Çok mu asabi olabiliyorsun kimi zaman ?

Yaşın kaç ya da en tahammül edemediğin şeyler neler ?

Eskiden Allah'tan gercek manada korkan insanlar , birinin kılını inciltse üzülür , dert ederlermiş
Şimdi millette korku yok saygı zaten yok .. Butun sınırlar kalkınca insanoğlu sınırsızlık içinde kendini kaybedıyor.

Evet maalesef..

Herşey gibi saygıyı da nezaketi de çabuk tüketen bi toplum olduk :17:

İnan nerede okuduğumu hatırlamıyorum ya da dinlediğimi.İşin özü şuydu ama,bir insanın size karşı olan hareketlerini sizden aldığı alametler karşısın da şekillendirdiği.Kısaca nasreddin hocanın ye kürküm misalinin kıyafete dayandırılmamış hali.
Misal bugün bayanın benim yanım da yüzünü ekşitmesin de kendimi kabahatli buluyorum demek ki benim yanım da bu şekilde davranabileceğinin mesajını ben daha önce vermişim.
Bundan sonra ilişkim daha farklı olucaktır.Daha geniş kapsamlıydı tabi ki.Bu net aklımda kalan.Artık birisi bana yanlış bir hareketde bulunuyorsa önce kendime dönüp bakıyorum bir hata bulmazsam için de bulunduğu duruma bakıyorum.Kısaca kişiselleştirmiyorum artık olayları.

Evet çok mantıklı..Ama diğerini ben pek anlayamıyorum ya mesela derler kişi nasıl bakarsa öyle görür...Mesela birisi bana küfür etmediğinde onun küfür etmediğini düşünemem ya :44: Ama bu sözü hep söylüyorlar herkesin dünyası kendine özgü evet ama yine de tam anlayamıyorum eksik sanki kafamda bir şeyler:26:

Komik bir durum aslın da.Net bir şekil de görebileceğin halde hakkın da yazması:) Bu ne rahatlık.

Evet.. Bir o kadar da enterasan gelmişti bana..

Sevmeyebilirsin bu doğal.. Ama sevmezken neden paslaşarak yorumlar atarsın ki alıntılayarak, gülerek.. Bu bana cevap hakkı doğurmaz mı ?

Ben sevmesem konuşmam mesela..

Üstüne birde arkadaşlık talebi göndermişti, şahsına münhasır kişilik :9: Neysem kendi karakteri kendisini bağlar artık..

agresf... Sen anlat asıl ?

Nickinde agresif ? Çok mu asabi olabiliyorsun kimi zaman ?

Yaşın kaç ya da en tahammül edemediğin şeyler neler ?

Yaşım 27 .
Eskiden gözüm döndüğün de çevrem de ne varsa yıkıp dökecek kadar sinirli biriydim evet.
Artık insanlara kızamıyorum en fazla bana karşı olan davranışlarının en derinine indiğim de toyluğun ve cahilliğin verdiği tepkileri görüyorum.Benim en tahammül edemediğim şey çocuklara zarar verilmesi.

Bu biraz da şeyden kaynaklı eskiden insanlar özünde daha kapalıymış mesela günah işlese de söylemediği için yaygınlaşmazmış.Ayıp günah kavramları toplumda kötü olmaya karşı bir baskı oluşturuyordu ama şimdi bir kişi dökülüyor mesela medya , sosyal medya derken tut tutabilirsen insanlar daha açık, daha konuşabilir daha az çekinir oldu.Kötü şeyler daha olabilir ve normal geliyor.Normalleştikçe daha çok kötülük yapılıyor.Normalleştikçe vicdanlar sızlamıyor

Evet çok mantıklı..Ama diğerini ben pek anlayamıyorum ya mesela derler kişi nasıl bakarsa öyle görür...Mesela birisi bana küfür etmediğinde onun küfür etmediğini düşünemem ya :44: Ama bu sözü hep söylüyorlar herkesin dünyası kendine özgü evet ama yine de tam anlayamıyorum eksik sanki kafamda bir şeyler:26:

Şöyle anlatayım canım bak.Misal birisi bana küfür etti.
Aslın da kendisine küfür edilmesine zemin hazırlıyor, sonuçta biri size vurduğun da eliniz armut toplayacak değil ya.
Kişi demek ki söylediği sıfatı kendisine yakıştırıyor .Hakikaten kötü söz sahibinin boşuna denmiyor.
Ben yanlış okumuşum canım şimdi farkettim.
Genel özellikler vardır insanlarda.
Misal çok iyi bir hoca talebelerinin yanına geldiğin de çabuk bana delilik ilacını getirin diyor.
Şaşırıyor öğrenciler hocam nasıl olur siz aklı başın da birisiniz diye.
Verdiği cevap çok güzel.
Delinin birisi yolda saldırdı bu alameti görmese saldırmazdı.
Sonuçta kişi kendinden kendisine benzeyen kişiyi tanır..

Son düzenleme:
Cenaze aracıyla uyuşturucu taşıyan bir toplum olduk. Bu sabah haberlerde gördüm bunu ve şok oldum. Dini kullanıp insanları nasıl kandırabiliyorlar. Ben cenaze aracı gördüğümde çok etkileniyorum, hemen dua ediyorum ki bir çogumuz böyledir ama içinde uyuşturucu taşındıgını hangimiz tahmin ederdi? :43:
Ah ne diyeyim ki gerçekten insanlar neden bu kadar kötü? Sanki en kötü olmak için yarışıyor insanlar.
:50::50::50:

.

Back
X