Krediyle ev

Bir karı-koca akrabamız vardı, bu akrabamız ev yapıyordu ama ev yaparken herşeyden de kısıyordu. Sürekli hamurdan biseyler yapardı,evde doğru dürüst yemek pişmezdi,akşamları ışık yakmazlardı,tv.bile sınırlı izlerlerdi,tuvalete girerler suyu çok harcamamak adına sifonu çekmezlerdi üst üste kalırdı o vücut atıkları,soğukta battaniye altında otururlar ya da bizlere gelirlerdi ısınmak için,kıyafet zaten almazlardı,yamalı çoraplar giyerlerdi,ayakkabıları,kıyafetleri hep eskiydi,gezmek tozmak hiç yoktu.. Evlerini bu şekilde yaptılar ve ev bittikten taş çatlasın 2-3 ay sonra bir kazada yaşamlarını yitirdiler.. Korkunç birşeydi ikisinin birden vefat etmesi. Ve aklımda şu kaldı yıllarca; acaba onlara tekrar yaşama şansı verilse mal hırsıyla aynı şekilde hayatlarını ipotek altına alırlar mıydı?
İnsanlar bunu idrak edemiyor malesef.
Yalan dünya, bugün var yarın yokuz işte.
Elbetteki mal sahibi de olacaksın ama gücün yetiyorsa.
Bir de elalem desin diye yapanlar var. ‘ Bak bak hem ev aldılar hem araba’
Sırf bu şekilde ego şişirmek adına yaşayanlar var ya çok garip.
Alıntıladığım arkadaş da enteresan, yemek yememişsin , soğukta oturmuşsun , eski püskü gezmişsin. Ama elalem ooo malları var deyince her şey tamam.
Allah akıl fikir versin ne diyelim

600 tl ile ev geçindirmek hayal ürünüymüş gibi dalga geçtiğinize inanamıyorum ya. Asgari ücretle kiraydı 2 cocuktı ev geçindiren var. Evine et almayanlar var. Biz ilk ev aldığımızda yapılandırmadan önce 2300 ödüyorduk eşimin ilk maaşları 3000 tlydi. Evimize et almadığımız soğukta battaniyeyle oturduğumuz oldu. 1 sene sonra ben de çalışmaya başladım eşimin maaşı üç beş arttı üstüne yapılandırma yaptık yılımızı düşürüp ödediğimiz kredimizi artırdık ben de arabamızı aldım maaşımla üstelik ben asgari ücrete çok yakın maaş alıyordum. İnsan isterse her şeyr sahip olabilir yeter ki sabretsin şükretsin ve çalışsın. Yaşamadığınızdan imkansız geliyor. İmkansız değil ama çok zor. Bir gün olmadı ki eşimden bir şey istedim. Üstelik ailelerimizin durumu çok çok iyi ama kimseye yansıtmadık. Ayağımıza ayakkabı almadık üniversite zamanımızdan kalma ne kıyafet var ne ayakkabı varsa onlaro giydik. Bence bu konu sahibinin tek hatası buraya soru sormak. Fikirler çeşitli olabilir ams dalga geçerek konuşmak ayrı bir durum.
Cok seviyorum burayi ve fikir almayı cok begeniyorum ve emin olun kafamin dikine gitmeyerek her yorumdan birsey aliyorum ki zaten ondan soruyorum. Oyyyyle espriler dönmüş ki insanin sabriyla oynuyorlar sagolun :) Rabbime tevekkul edince gercekten çözülüyor hersey sizede daha uzuuuun omurler cok mutluluklar diliyorum bebisinizle sagolun :*

Siizn bu şekilde geçinmek dediğiniz şeyi her gün yaşayan insanlar var ya. Ben sizin zihniyetinize inanamıyorum. Nesiniz siz fabrikatör kızı mı? Ev sahibi de oldum arabamı da aldım her şeye sahibim altı üstü 1 yıl dişimizi sıktık. Ne için cocuğumuz olursa gelecekte sıkıntı çekmesin diye. Ne abarttınız ya ! Ben dize bu yorumunuzdan sonra müsrif yazsam doğru mu? Empati kurarsan ne kadar mantıklı hareket edilmiş anlarsın. Benim çevremdeki insanlar bizi örnek alıp ev araba sahibi oldular. Kirada kalsak ne olacaktı? Yine ev alamayacaktık maaş yükseliyor ama ev fiyatları da yükseliyor. Biz idare ettik başkası idare edemez bilemem aza kanaat etmeyen çoğu bulamaz :KK66:

Mesajımı iyi okusaydinız bu kadar atar yapmazdınız. Öncelik meselesi demiştim,sizin önceliğiniz insani ihtiyaçlardan kısıp mal sahibi olabilmek, benim önceliğim gözümün birşeyde kalmaması üzerine bir hayat kurmak..
Hergün dediğiniz gibi yaşayan insanlar olduğunun elbetteki farkındayım ancak zorunluluk ayrıdır ama mal hırsı ile bu şekilde yaşamak apayrıdır. Sapla samanı karıştırmamak gerekir. Kaldı ki bu çok güzel birşeymiş gibi lanse ediyorsunuz. Tuhaf...

ilkokul birde ki kızımın bile ne masrafı var bir bilseniz ha devlet okulunda bu arada kendisi özel değil.ayda 50 tl okula aidat 30 tl sınıf parası temızlık şu bu lazım oluyor.50 tl kitap kırtasıye aktıvıte okulda sinema parası .ayda ortalama 100 tl gıyım ayakkabı çorap mont parası ha bunlarda ındırımlerden alınıyor.haftada bır dışarda yemek 30 tl dergi 15 tl kitap 5 tl oyuncak 15 tl okula gitmek için arabama benzın ayda 400 tl servise vermedim çünkü serviste 280 tl zaten .saç kesimi 2 ayda 25 tl toka şu bu ayda 10 tl.bak içinde tatil yok pahalı oyuncakarı hesaplamadım .ha günde 2 tl harçlık artı 5 tl beslenmesı tutuyor.hastalanamzsa tabii.ha hastalandı doktor parası yoksa bile antıbıyotık aldım dun farkı 11.5 tl idi tek ilacın sağlık ocağına benzın masrafı bir de.yazdıklarımda lüks ne var hesaplayın da çıkın işin içinden hayat pahalı herzaman da pahalıydı insanca yaşamak için

Ayy sarılıp opesim geldi gercekten :))) surdaki yorumlara, dediklerimin hepsini okumadan kendi kafasindan yazan herkese oyle bi bitiyorum ki okudukca sormayin gerçekten sabır diledim okudukca :KK70:
Canım zaten bankada kredi verinken skorlama yapılır şartlar var ;
Banka da bu durumda 2200 tl maaşları olan birilerine aylık ödemesi 1600 tl kredi çıkarmaz tam oranı hatırlamıyorum ama yüzdeler var siz tamam tutumlusunuzdur da banka skorlama yaparken bu parayla geçineneyeceğinizi düşünür en az elinizde 1000 veya üstü kalmalı

2 ay sonra evlenecegiz ve kiralar burda 1000den aşağı degil eski evlerin bile. Biraz birikmis var altın vs lerle evimiz icin sadece 100.000 lira kredi yeterli geliyor 8 yil odendiginde de aylik 1600 lira gibi bi rakam oluşuyor evimize girecek olan para 2200 . Kayinpederim 3 4 sene kirada oturun ben alicam size ev diyor bende nisanlima diyorum ki madem destek çıkma imkani var bos yere kira odemeyelim oda yuklu miktarda bi para vereceğine 5 6 yil en azindan 400 500 ne verebilirse versin kredimizi kolay odeyelim hemde kendi emeklerimizle ev sahibi olalım kimse oturdugu yerden ev sahibi olamaz diye ama borç ödemeye yanaşmıyor riske giremiyor sizce dedigim daha mantıklı degilmi?
Çalışırsan rahat rahat ödersin kimse mecbur değil size ev almaya

Isterim ki herkesin evi olsun, her ay kira odemek kolay degil anliyorum ama sizin hesap cok mantikli gelmedi bana. Krediyi nasil cekmeyi dusunuyorsunuz, bu maasa bu krediyi hangi banka verecek? Bana bu islerde mantikli gelen gelirin % 30-35 ya da mumkunse daha aziyla kredi odemek, geri kalan kismiyla da diger ihtiyaclari (gida, saglik, egitim, ulasim, faturalar, sosyal hayat etc.) karsilamak. Ama sizin hesaba gore siz tam tersini yapmayi dusunuyorsunuz, %70 ile kredi kalan %30 ile diger seyler. Imkansiz degilse bile cok zor. Kayinpederinizin yardim edip etmeyecegi belli degil ya da diyelim ki biraz odedi sonra birakti, nasil olacak. Esinizle araniz acilir, evliliginizin ilk yillari kotu gecer. Ben sizin yerinizde olsam, kiraya cikardim, kucuk bir daire tutardim, 1+1 mesela, az esya alirdim, elimden geldigincede birikim yapmaya calisirdim. Bunlari laf olsun diye soylemiyorum, biz esimle boyle yaptik.

400 500 elin avucuna bakacağına sen de gir ise çalış. Ev isterim demeyi biliyorsunuz ama hep koca maaşıyla kayınpederin lafıyla hesaplar ne güzel dünya valla.

2200 lira maaşla kimse size 1600 lira kredi vermez ayrıca

Son düzenleme:
Evlendiginizde goreceksiniz ki aylik gider hic te oyle hesaplandigi gibi olmuyor. 2200 gelirle aylik odeyebileceginiz 800-1000 liradan fazla olmamali ki gecinebilin.

Ama kiraya cikmak bana hic bir zaman mantikli gelmemistir, bu sebeple benzer durumdayken bende bodrum kat bir ev alip oraya gelin gitmistim, kisa surede evimi degistirme sansim oldu.

Size tavsiyem daha dusuk kredi cekebileceginiz bir ev bulun, oyle kayinpedere filan sakin bel baglamayin (aman diyeyim) ilk etapta 1+1 bile gorur isinizi, yatirim olsun kira odeyeceginize onu odersiniz. Sonra satip onu nakit yapar baska yere gecersiniz

Abartma bence ölmek dediğiniz şeyi her an yaşayan insanlar var. Biz bir yıl sabrettik o kadar. Bu durumu çoluk cocuk sahibi yaşayan bir sürü insan var
Konu sahibi de sizin tavsiyeniz üzerine ev alırsa zaten bu durumda
8 yıl boyunca çoluk çocuğa karışsa da yaşayacak.Tek fark siz kendi başınızın çaresine bakmış,ise girmis çalışmış ,zorluğu da çift olarak sadece kendiniz yasamissiniz.Konu sahibi 8 yıl kayinpederin maaşına da plan yapıyor.Ustelik çalışmaya da ihtiyacı olmadığını düşünüyor

Evlendiginizde goreceksiniz ki aylik gider hic te oyle hesaplandigi gibi olmuyor. 2200 gelirle aylik odeyebileceginiz 800-1000 liradan fazla olmamali ki gecinebilin.

Ama kiraya cikmak bana hic bir zaman mantikli gelmemistir, bu sebeple benzer durumdayken bende bodrum kat bir ev alip oraya gelin gitmistim, kisa surede evimi degistirme sansim oldu.

Size tavsiyem daha dusuk kredi cekebileceginiz bir ev bulun, oyle kayinpedere filan sakin bel baglamayin (aman diyeyim) ilk etapta 1+1 bile gorur isinizi, yatirim olsun kira odeyeceginize onu odersiniz. Sonra satip onu nakit yapar baska yere gecersiniz
Çok güzel yazmışsınız.
Daha güzellerde de oturun.

Konu sahibi de sizin tavsiyeniz üzerine ev alırsa zaten bu durumda
8 yıl boyunca çoluk çocuğa karışsa da yaşayacak.Tek fark siz kendi başınızın çaresine bakmış,ise girmis çalışmış ,zorluğu da çift olarak sadece kendiniz yasamissiniz.Konu sahibi 8 yıl kayinpederin maaşına da plan yapıyor.Ustelik çalışmaya da ihtiyacı olmadığını düşünüyor
40 yaşına gırdım 3 ay once kirada oturuyorum ankarada aylık gelirim 10 bın cıvarı olmasına rağmen .memleketlerımzıdeki mal varlıklarımız hep mıras kendımız 2 araba aldık sadece.1300 tl kıram artı aidat .istedığım ev 700 bın cıvarı arsadan gırdım bu sene 400 bıne malolacak borca gırmeyeyım dıye bırıkımden vereceğim ödeyemem dıye 2 seneye yakın daha kıradayım.ha evde annemde var emeklı maaşı var onunda ayrıca.kadının maaşına göz dıkıp krediye gırmedık asla çalışmış çabalamış istedığı gibi harcar ..20 yaşındaki kızlarımız daha evlenmeden ev derdine düşmüş kayınbaba malının hesabına duşmuş şaşıyorum .bizimde mıraslarımız var ama hiç sormadık satalım mı yada verin bize yıyelım ev alalım dıye .kendileri kazanmış vefat etmeden asla hak ıddıa etmeyız karı koca.ınsanlar tuhaf olmuş çalışmadan çalışanın emeğine göz diker olmuş pesss

40 yaşına gırdım 3 ay once kirada oturuyorum ankarada aylık gelirim 10 bın cıvarı olmasına rağmen .memleketlerımzıdeki mal varlıklarımız hep mıras kendımız 2 araba aldık sadece.1300 tl kıram artı aidat .istedığım ev 700 bın cıvarı arsadan gırdım bu sene 400 bıne malolacak borca gırmeyeyım dıye bırıkımden vereceğim ödeyemem dıye 2 seneye yakın daha kıradayım.ha evde annemde var emeklı maaşı var onunda ayrıca.kadının maaşına göz dıkıp krediye gırmedık asla çalışmış çabalamış istedığı gibi harcar ..20 yaşındaki kızlarımız daha evlenmeden ev derdine düşmüş kayınbaba malının hesabına duşmuş şaşıyorum .bizimde mıraslarımız var ama hiç sormadık satalım mı yada verin bize yıyelım ev alalım dıye .kendileri kazanmış vefat etmeden asla hak ıddıa etmeyız karı koca.ınsanlar tuhaf olmuş çalışmadan çalışanın emeğine göz diker olmuş pesss
Canim ablam ben kimsenin malına goz dikmiyorum. Devamlı ogluna dedigi sey şu bi tane oglumsun ve sonuna kadar hakettin ben bu evin hissesini sana veriyorum" bak bunu defalarca yazdim ama anlasilmadi yine yaziyorum. Hisse bizde ama demek istedigim adam bu yaşına gelmis bize vermesin hazira konmayalm biz yapmaya calisalm o sadece biraz yardim etsin destek çıksın yeter genciz yapariz hatta gerekirse el ele verip yaparz bende girerim ise. Ama o adam evi bize vermesin dursun onda kendisi yaşasın hayatını kendi istedigi bisey yapsın bundada amacım ben sevmiyorum ailelerin biseyler yapip çocukların hazira konmalarini. Bize devrettigi hisse 200 bin ama VERMESIN sadece 4 de biri kadar destek versin ki üstünü de biz zorlanalm edelim ama tamamlayalm ama BIZ YAPALIM kpederden ev gelecek die beklemek yerine kiraya vercegimz parayi 8 10 yil her neyse krediye verelim ev onda kalsin demek istiyorum yani umarim anlatabilmisimdir yıldım artik pesss

Ve burdaki yorumlardan sonra vazgectim o dusunceden bunuda belirteyim

Back
X