Kaçtane örnek verebilirsiniz böyle ?
Pedagog kitaptan eğitimden değil neye göre sorun ypk dedi? Pedagog bu değil mi mahalle bakkalı değil?
Sert değilim enazından bana göre :)
Çocuk konusu çok hassas o normal bu normal vs vs sonrası büyük sıkıntılar olabiliyo.
Belki bişeyi yok ama varsa ihtimali üstüne durulmalı ki ilerde sorun olmasın.
Enbasiti kekemelik mesela psikolojik kökenli bişey bu ama çoğu kişiye düzelir vs denip gönderiliyo sonra ilerde şizofreniye kadar gidiyo.
bu konularda yaftalama, etiketleme, ''şu kadar ay oldu konuşmadı, şu kadar aylık oldu yürümedi'' yaklaşımı pek doğru değil. Pedagoglara göre 4 yaşına kadar bir çocuğun konuşamaması, ya da anlamlı cümleler kuramaması sizinki kadar hezeyanla karşılanan bir durum değil. O bahsettiğiniz kalıp normlar artık yıkılmaya başladı ve bireysel değerlendirme ön plana çıktı. Belki kulaktan dolma bilgiler, belki internet çağı, aileleri, anne babaları yanlış yönlendiriyor ne yazık ki. Bir şeyi eksik oldu mu ''şu hastası, bu hastası, disleksi, hiperaktif vs'' oluveriyor çocuklar. Bu biraz da ebeveynin çocuğuna yaklaşımı ile ilgili. Ona bir insan değil de, her belirlenmiş kalıp ve komutu zamanında yerine getirmek zorunda olan bir proje gözüyle bakıldığında çocukta bir sürü sorun reçetelenmiş olarak çıkar. Kusur arayan göz buluyor. Yoksa ilaç şirketleri nasıl kazanacak? Nasıl günde 10 saat okula giden, 12 saat koyun gibi çalışan bireyler yetiştirilecek? Etiketleyerek... Sistemin en alt kademesi olan insandan başlar bu etiketleme.
Ayrıca parantez açayım disleksi, hiperaktivite, kekemelik, otizm, şizofreni vb bir çok hastalığın aslında bağırsak bozukluğu kökenli olduğunu ve antidepresan ya da psikolojik kökenli ilaç dayamak yerine buna yönelik tedaviler uygulandığını duymuş muydunuz? Aslında çocuk doğduktan sonra, dünyaya alışmaya çalışan bedeniyle, yeni tanıştığı gıdaların sindirimiyle, yani bağırsak florasıyla ilgili birçok rahatsızlık.
Biraz perspektifi geniş tutmalı. ''24 ay olmuş çocuk konuşmuyor sen kreşi mi düşünüyorsun'' tavrı hem kırıcı, hem çözüm odaklı değil, hem de doğru değil. Mesleğinizi ya da eğitiminizi bilmiyorum ancak, bunları çocuk gelişimi görmüş, az çok olaya vakıf bir öğretmen olarak yazıyorum.
Bu arada yeni yaklaşımlar kabul görüyor artık psikoloji biliminde de; ''Her çocuk biriciktir...'' Hepsinin kendi çevresi, gelişim evreleri, etkilendiği rol modelleri olacaktır. Böyle bakmalı olaya. Polemiğe girmemek için sert tavrınıza karşı cevap yazmamıştım ama süregelen mesajları okuyunca yazmak istedim. İyi forumlar dilerim.