kucuk kizimin bu davranisi normal mi yasayan varmi

bigunmutlaka

;)
Kayıtlı Üye
19 Şubat 2015
3.494
2.754
133
36
Bu tarz seyler 3 yasindaki bi cocuk icin normal mi bunu merak ediyorum
Kizim 3 yasinda ve asiri konuskan herkesi ayrintisiyla anlatir dun babasiyla sohbet ediyolar bende kulak misafiri oldum
Benim ilkokul 3.sinifta bi kizim var gecen sene yenidunyanin cekirdegini bahceye ekmis ve bu sene o fidana donusmus surekli hevesle bunu anlatiyor kucuk kizimda dun babasina sanki kendi yapmis gibi okulda elif diye arkasdasim var diyo (aslinda ablasinin arkadasi) birlikte tenefuste oynadik diyo yenidunya ektik diyo daha bi suru sey anlatiyo ama anlattigi hersey aslinda ablasinin yasadigi seyler sanki kendi yasamis gibi anlatiyo
Sabahta uyandik tv de izledigi bi cocuk var youtube kanali olan onu sanki arkadasi gibi bana anlatiyo
Birde bunlardan bagimsiz olarak buyuk kizim asla yalan soylemez cpk kozcagimi bilse bile ..
Bu kucuk ise bi suc isleyince kosarak yanima gelir hemen karsidaki sucsuz kisiyi bana soyler kendi yaptigi seyi karsidaki yapmis gibi
Mesela birine vurdu diyelim kosarak gelir anneee o bana vurdu der halbuki asil vuran kendisi
Anlatmaya calisiyorum yanlis yaptigini konusuyorum tabiki
Bu yaslarda bu tarz seyler normal midir onu merak ettim

Hayal dünyası çok geniş olabilir bunları hayal ede ede kendi yapmış sanıyor olabilir yada yalanın ne olduğunu bilmeden söylüyor olabilir büyük biri yapsa kişilik bozukluğu diyeceğim de çocuk yani bilemedim inşallah bilen biri aydınlatır

Iste bende bilemedim daha 3 yasinda hani yasayan varmi fikir almak istedim belki bu yaslarda normaldirde benim bi fikrim olmadigi icin sordum

Ben de hayal dünyasının geniş olduğunu düşünüyorum. Çok yakın arkadaşımın da kızı bu şekilde, hatta o kadar inandırıcı hikayeler anlatıyor ki. Ancak büyüyünceye bu durum nasıl sonuç verir bilemiyorum. Sanırım bir uzman ancak bizi aydınlatabilir.

Aslında korku ve suçluluk pisikolojisi.
Çocuğunuzla daha çok vakit geçirin.
Aslında kaliteli zaman geçirin.
Böylece çocuğunuz kendi hikayelerini anlatır başkalarına özenmez.
Siz de fidanlar dikin, ormanda yürüyüşe çıkın, yapbozlar oynayın, sinemaya gidin, kitap seçmeye gidin....
Çocuğa hikaye kazandırın :)

Ablasi ornek ona ondan duyduklarini soylemesi cok normal.benm kizim 4 yasinda hayal dunyasinda neler var bir bilseniz.disari cikarken hayali arkadasi birakmaz arada benim kucagima bile verirvurup o vurdu demesi de birinden gormusse parkta falan aynisi yapiyor olabilir.

4yasinda oglum var o da kendi yaptigi bir yaramazligi hemen kuzeninin ustune atar o yapti der (cok kiskaniyor) ona kizalim ister, ornek alacagi buyuk abla yada abisi olmadigi icin surekli kendi kendine konusarak hayal dunyasini izledigi cizgi filmleri falan anlatir. Doktora gideriz aylarca doktorda gorduklerini ve doktorun soylediklerini konusur asla unutmaz ve unutturmaz. Boyle olmasi bazen kafami karistirsa da hosuma gitmiyor degil. Ogrenmeye cok acik bir cocuk. Bu donemde muhtemelen bircok cocuk boyledir diye dusunuyorum. Kesif yasindalar ve duyduklari gordukleri her olay onlara olaganustu birseymis gibi gorunuyor ve zihinlerine kaziniyor hayal dunyalari ile birlestigin de ortaya kendi hikayelerini cikariyorlar. Bu donem de ogrendigi ve ogrenecegi hersey onda kalicilik saglayacaktir.

Normal bu yasta hayali arkadaslari bile olur sohbet eder.gelisim psikolijisi ile ilgili konulara goz gezdirin daha neler var.cocuklar en saf en guzel seyler :))

onlar daha hayal dünyasında annesi.. gerçek olmayan arkadaşlarının bile olması normal.. çocuğunuzu dinleyin sonra ellerini tutun mesela yumuşak bir ses tonuyla bunları ablan yaptı demi güzel kızım sen de büyüyünce abla gibi yapacaksın deyin. Ona ilgi gösterin

yeğenim de 3-4 yaş arasını deli gibi uydurarak geçirmişti, 5 e doğru tamamen geçti. yalan olduğunun bilincinde değil bence

bnm kızımda 2.5 yaşında ablası ne yaparsa aynısını yapıp aynısını anlatıyor.hatta büyük kızımda ona taklitçi diye şarkı bile yaptı yani..bence normal böyle şeyler onu örnek alıyor ve herşeyi kendiside yapmış gb.anlatıyor

Cocugunuz soyut donemde. Siz dogruyu yanlisi anlatin buyudukce oturur

Piaget'nin oyun kuramını okumanızı öneririm.
Ama velakin internette çok kısıtlı bilgi var.
Bir yayıncılıgın kitabında çok güzel açıklanmıştı bu olay. Sabah size yollayabilirim.
Sembolik oyun dönemi özellikle. Çocuğunuz o dönemde.
Bir tencereyi direksiyon olarak hayal edip oynayabilir. Bir kumandayı araba olarak hayal edip kullanabilir. Nesne özelliklerini birbirine aktarımı vardır bu evrede.
2 4 yaş arası hayali oyun arkadaşları olabilir. Bu çok normaldir.

Herkes normal demiş; ama değil. Ben küçükken çok yakınen tanıdığım biri böyleydi ve şimdi koca kız oldu hala aşırı yalan konuşur, anlattıklarına inanıp-inanmamakta tereddüt ederim. Ki büyüdükçe yalanları da büyüyor, zararı da artıyor bu yalanların.

3 yaş çocuklarin "ego" yu yani öz benliklerini keşfettikleri dönemdir. Bu keşifle birlikte övülme isteği ve suçluluktan kaçış fazlalaşır. Muhtemelen ablasının aldığı övgüleri almak için bu tarz bir davranış gösteriyor. Bir de buna uçsuz bucaksiz hayal dünyası ekleniyor.Çocukların egoyla tanıştıkları dönemde geliştirdikleri savunma mekanizması ise cok onemlidir; kızınız yansıtmayı seçer olası bir ceza, kınama ya da uyarıdan kaçıyor gibi geldi bana. İşin uzmani degilim fakat nacizhane tavsiyem olumlu davranışlarını överek onun da guzel seyler yapabildiğini hissettirmeniz.

Burada önemli olan yalanmı söylüyor yoksa gerçekten buna inanıyor mu? Yalan söylemesi icin çok kücük bir yas. Yani hayal dünyası geniş ve inanıyor. Ama tabi kızınızı görmeden birsey söyleyemem.

Yaramazlıklarda karşı tarafı suçlama ile ilgili kısma bişey diyemiyeceğim ama ablayı taklit etme durumunun erkek versiyonu bizde var.oğlum 4 yaşında 8 yaşındaki abisininin her yaptığını taklit eder,ona çok özenir,sizdeki gibi abisinin yaptıklarını kendisi yapıyor gibi anlatır bence normal onu model alıyor.

Merhabalar. Çocuğunuzun davranışları gayet normal emin olabilirsiniz. Benim de 3.5 yasinda bir kızım var. Psikolojik danışmanım ben de. Guvenebilirsiniz bana. Tum anlattiklariniz yaşina uygun davranışlar. Hayal doneminde cocuk su an.

Çünkü o gerçekten onları yaptığını sanıyor. Yani yeni dünyayı ona göre o ekti. Hayalle gerceği henüz ayıramıyor. Çok çok normal bir durum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…