Japonya turistik vize istemiyor ve zaten aileniz muvafaktname vermiş size. Küçük de değil 17 yaşında niye sorun çıksın ki? Yine de emin olmak istiyorsanız THY müşteri hizmetlerine yazılı sorun ve yazı elinizde olsun. Ben çok çıkış yaptım Türkiye'den. Eşimle çocukların yabancı pasaportu bile olsa ne olur ne olmaz diye o muvafakatnameden vardı. Türkçe ve yaşadığım ülkenin dilinde izin kağıdı çıkartmıştık. Bazen sordular bazen sormadılar muvafakatnameyi.
Evet apple wallet. Yani isim yazabiliyor muyuz bilemediğim için açık yazmadım. Başka ulaşım kartları da var ama hepsi aynı dedikleri için ve kızım arkadaşından da bildiği için biz Suica card'ı kullandık. Ben size link koyuyorum aşağıya. Şimdiden bile açıp bakabilirsiniz o kart sizde de var mı diye. Kartı yüklemeye bile gerek yok. (Ekle - transit card - ülke - card ismi) Sadece ekle diyeceksiniz ve dijital kredi kartınızdan ne kadar para koyacağınızı seçeceksiniz. Biz ilk sefer 1.000 yen koyduk ne olur ne olmaz diye ama çalıştığını ve çabuk bittiğini görünce 2.000-3.000 falan koyduk. Bu kişisel yalnız, bir kartı iki kişi kullanamıyorsunuz. Her ikinize de lazım. Ulaşım ucuz, en pahalı yer atıyorum 300 yen falan. 1 saat içinde aktarma yaparsanız tekrar ödemiyorsunuz.
Suica cardı içecek otomatlarında, Family Mart ve Lawson marketlerde de kullanabilirsiniz. O an yeterince nakit yoktur veya pos cihazı çalışmazsa bu kartla ödeyin. Limit azsa bile 2 saniyede para yükleyebilirsiniz. Sadece tek bir şehir değil her şehirde kullanabilirsiniz. Kredi kart bilgilerimi vermekten çekiniyorum demeyin, bu kart için kredi kart girmiyorsunuz. Ap.le ya da diğer uygulama yapıyor ödeme işini. Mesela havaalanından şehir merkezine gidecekseniz o turist kalabalığında bilet gişelerinin önünde uğraşmazsınız, direk gider binersiniz. Dikkat havaalanı trenleri bileti biraz daha yüksek olabilir, atıyorum normalde 300 yen lik mesafedir ama o tren 800-900 yendir. G..gle maps te nereden nereye aradığınızda tren hat ismini yazdığı gibi en altta o yolculuğun ücretini de yazar. Oradan görürsünüz bilet ücretini.
Benim telefonumda digital cüzdan yüklü değil ve yüklemek istemiyorum derseniz nakitle bilet alabilirsiniz. Dikkat edin aynı istasyondaki iki metro hattını bile başka firma işletiyor olabiliyor ve herhangi bir makineden aldığınız bilet çalışmayabilir. Olursa hemen turnike girişindeki görevliye söyleyin bileti değiştirir. Metroya bineceğiniz perondaki makineden alın. Suica card için farketmiyor, tren metro bütün hatlarda geçerli. Kağıt bilet alınca nasılsa bindim diye atmayın çıkışta o bileti geri alıyor makine, çıkamazsınız. Biz ulaşım için bu sistemi kullanınca kredi kartıyla bilet almadık, o yüzden onu yazmıyorum.
Shinkansen dedikleri hızlı tren için Shinkansen smartEX app indirin ve oradan alın biletinizi. Sistemde görürsünüz zaten bileti nasıl alacağınızı. Bazı şehir istasyonları Shin diye başlar. Shin Osaka, Shin Kyoto gibi. Kafanız karışmasın, bunlar shinkansen trenlerinin durduğu istasyonlar. Bu hızlı tren her yerde durmuyor çünkü. Bu bileti aldıktan sonra yine QR kodu oluştur deyin. Sistemden alayım istasyonda makineden bastırırım veya gişeden alırım demeyin. Japonya'da istasyonlar arı kovanı gibi başınız döner. Uygulamaya zaten üye oluyorsunuz, biletlerim kısmına bakınca soruyor, QR code mail olarak mı istersin yoksa wallet uygulamaya mı ekleyeyim diye. Yani bence digital wallet yoksa mutlaka oluşturun. Yok shinkansen değil, normal yavaş trenlere bineriz derseniz yine Suica geçerli.
Bu ve şehir içi trenlere metrolara binerken hem girişte hem çıkışta tutuyorsunuz bileti ya da dijital ulaşım kartını. Zaten turnikeden çıkamazsınız. Harita uygulamadan bakıp şuraya nasıl giderim arayınca hat ismi yazmayıp Japonca karakterle yazıyorsa o otobüstür. Metro hatları gibi otobüs hatlarının da rengi var ve bazen metroyla aynı renk olabiliyor. Otobüste sadece binerken bilet okutuluyor, çıkışta gerek yok. Parayla şöförün yanındaki makineden bilet alabilirsiniz ama mümkünse tam para hazırlayın sistem para üstü vermez.
Taksi için app ler var. En bilinen uber tabii ve didi. Yalnız normal taksiyle hemen hemen aynı gibi bir şey. Yani siz uygulamadan taksi çağırıyorsunuz ama normal taksi de gelebiliyor. Pahalı sayılmaz hatta biz 4 kişi olduğumuz için bazen taksi daha avantajlıydı. Havaalanları şehir merkezine uzak olduğu için taksi çok pahalı gelebilir. Bence metroya trene binin. Taksiyle bir yere gitmek istediğinizde de binince de annenanne babaanneniz gelsin aklınıza. Bütün taksilerde döşemeler dantelli
Japonya ulaşım hariç telefonla dijital ödemeye geçmemiş. Fiziksel kredi kartı ya da nakit kullanacaksınız. Priz adaptörü farklı, yazmama gerek yok. Ama sadece tablet ve telefon götürüp laptop götürmeyecekseniz usb girişli kablo yeter. Her köşede usb şarjları var. Yine de priz lazımsa Don Quijote mağazalarından alabilirsiniz. Bu dükkan her yerde var ve bazıları devasa, gezmek bakmak 2-3 saatinizi alır. Kozmetikten giysiye elektroniğe turistlerin mabeti gibi bir yer. Ürünlerin etiketi üstüne vergi ekleniyor, ya da her iki fiyatı da yazıyor, niye iki fiyat var diye şaşırmayın.
Ben otellerin saç kurutma makinesini kullandım, kızım kendi götürdüğünü voltaj farklılığı yüzünden kullanamadı.
Müze kale saray vs turistik yerleri gezmek isterseniz kesinlikle biletinizi on-line alın. 40 derece altında saatlerce sıra bekleyenin yanından geçer girersiniz içeri. Hangisine gittiysem bir sürü insan sırada bekliyor, ben önce giriş için sanmıştım ama on-line QR kodlu giriş gişelerini görünce biletleri okutup geçtik.
Bizim telefon hattın ucuz roaming paketi vardı onu kullandık. Şehirde çoğu yerde wifi var ama yok bana her herde sağlam internet lazım derseniz bir sürü e-sim var. Havaalanında da satılıyor. Kullanmadığım için nasıl çalıştığı hakkında bilgim yok.
Başka sorularınız olursa çekinmeyin sorun. Japonya'yla 1 saat farkı olan yerde yaşıyorum. Yani ihtiyacınız olursa yardım isterseniz saat farkı falan demeyin.
Forget paper tickets and physical IC Cards. It’s now possible to use your iPhone or Android as a Mobile Suica/PASMO card. Learn how to set up your phone!
www.japanlivingguide.com