Kudret Narı (Momordica charantia)

bal_kasesi

Üye
Kayıtlı Üye
27 Ağustos 2013
2
0
$kkkudret.jpg

Kabakgillerden, bir otsu, sarılıcı bitkidir. Çok eski çağlardan beri bütün dünyada ampirik ilaçların yapımında kullanılmaktadır.Bitkinin bütün parçaları acıdır.

Tohumdan üretilir.Üretilmesi çok kolaydır. Tohumlar doğrudan yetiştirilecek yere toprağa ekilir.Tam güneş veya yarı gölge yerleri tercih eder.Zengin humuslu topraklardan hoşlanır.aşırı sudan zarar görür.

Yaprakları 5-7 lobludur, 10-12 cm uzunluğundadır.Sarı,1.5-2 cm çapında korolla tipi çiçeklidir.

Meyveleri uzun silindirik, üzeri girintili çıkıntılı, sivri uçludur.Sarıdan koyu turuncuya kadar değişen rengi vardır.

Tohumları 12-16 mm uzunluğunda ve siyahtır, ancak üzerinde kırmızı ,ince bir zar bulunur.

Doğal hayatta meyvelerini yiyen kuşlar ve diğer hayvanların tohumları dağıtmasıyla yayılır ve ürer.

Yurdumuzda özellikle mide ve cilt ülserleri için kullanılmakta ise de tıbbi bitki olarakçok geniş kullanım alanı vardır.

Kanser tedavisinde etkili olduğu yönünde bulgular vardır.MAP-30 ismiyle patent alan prostat tümörü tedavisinde kullanılan bir proteini bulunmaktdır.
Hodgkin tedavisinde kullanımı ile ilgili klinik çalışmaların sürdüğü bildirilmektedir.

Bizde sadece meyvesi kullanılsa da bitkinin diğer parçaları da geleneksel tıpta kullanılmakta.

Brezilya halk tıbbında tümörler, yaralar, romatizma,malarya, vajinal rahatsızlıklar, inflamasyonlar,diabet, kolik,menstural problemler ve barsak parazitleri tedavisinde kullanılmakta. Bütün bitkiden faydalanılmaktadır.

Bitkinin orjini Afrika’ dır. Güney Asya,Amazon,Peru, Nikaragua,Çin,Küba,Malezya, Haiti,galapagos adaları,Yeni Gine ampirik tıbbında da kullanılmaktadır.

Alkaloidler, charantin, charine, cryptoxanthin, cucurbitin, cucurbitacin, cucurbitanlar, cycloartenol, diosgenin, elaeostearik asit, erythrodiol, galacturonik asit, gentisik asit, goyaglykosidler, goyasaponinler guanylate cyclase inhibitorleri, gypsogenin, hydroxytryptamin, karounidiol, lanosterol, laurik asit, linolenik asit, momorcharasideler, momorcharinler, momordenol, momordisilin, momordisn, momordicinin, momordicosides, momordin, multiflorenol, myristik asit, nerolidol, oleanolik asit, oleik asit, oksalik asit, pentadecan, peptidler, petroselinik asit, polipeptitler, proteinler, ribosome-inactivating proteinleri, rosmarinik asit, rubixanthin, spinasterol, steroidal glycosides, stigmasta-diol, stigmasterol, taraxerol, trehalose, trypsin inhibitorleri, uracil, vacine, v-insulin, verbascoside, vicine, zeatin, zeatin riboside, zeaxanthin, ve zeinoxanthin hepsi kudret narında bulunmaktadır.

Bitkiden elde edilen droglar kapsüller şeklinde alternatif tıpta kullanılmaktadır.

Bunların genel kullanımı,
Diabet,kan yağları düşürme,mide rahatsızlıkları, özellikle ülser, gaz, şişkinlik, barsak parazitleri ve bakteriyel enfeksiyonları önleme üzerinedir.

Muzun iki katı potasyum içerir, A ve C vitaminlerince de zengindir.Besin olarak da kullanılır.Acı tadı ile makbul olduğu mutfaklar vardır (Örneğin, Surinam mutfağında favoriymiş,Hindistan’da da yeniliyormuş.)


Kudret narı, uzun süredir çeşitli Asya ve Afrika ülkelerinde bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadır.. Türkiye’de, özellikle sindirim sistemi rahatsızlıkları ve mide şikayetleri, için kullanılmıştır. Meyve zeytinyağı ya da bal ile karıştırılarak kullanılır.

AKTİF MADDELER

Bitki çeşitli biyolojik olarak etkin olan bileşikler içerir. Bunlar esas olarak momordicin I ve momordicin II ve cucurbitacin B dir.

Kudret Narının 100 gr mında sadece 17 kalori bulunmakla birlikte kalorisi çok düşük bir bitkidir.Bununla birlikte, diyet lif, mineraller, vitaminler ve antioksidanlar gibi bitkisel besinler açısından çok zengindir.

Kan şekerini düşürdüğü bilinen bitki, polipeptid-P içerir.Buna ek olarak, Charantin denilen antidiyabetik ajan ihtiva eder. Charantin, karaciğer, kas ve adipoz dokusu hücrelerinde glikoz alımını ve glikojen sentezini arttırır. Bu bileşiklerin, tip 2 diyabet tedavisinde kan şekeri seviyesinin düşürülmesinden sorumlu olduğu düşünülmektedir.

Kudret Narı C vitamini açısından oldukça önemli bir kaynaktır. 100 gr 84 mg c vitamini ihtiva eder. Vitamin-C, güçlü doğal antioksidanlardan biridir ve vücuttaki zararlı serbest radikallerin kanser oluşturmasını önler.

ß-karoten, α-karoten, lutein ve zea-Xanthin gibi sağlıklı flavonoidler içerir.Aynı zamanda yüksek oranda A vitamini ihtiva eder..

Buna ek olarak, bitkisel niacin (vitamin B-3), pantotenik asit (vitamin B-5), piridoksin (vitamin B-6) ve demir, çinko, potasyum, manganez ve magnezyum gibi mineral içinde önemli bir kaynaktır.

ANTİÜLSER ETKİSİ

Tıp dilinde, Momordica chrantia olarak bilinen halk arasında kudret narı olarak adlandırılan bitkinin ülser, reflü ve gastride etkili olduğu belirtiliyor. Bitkinin içinde bulunan charantine maddesi mide rahatsızlıklarına neden olan faktörleri kökten çözdüğü belirtiliyor. Helicobacter pylori adı verilen bakterinin, mide asidini arttırdığı ülsere neden olduğu artık bilinmekte. Mide de üreyen ve asidin artmasına neden olan bakterileri yok eden kudret narı, bağırsak ülserlerinde de çok kullanılan bir bitki durumunda. Midede ve bağırsakta oluşan yaraları hızla iyileştirdiği konusunda klinik çalışmalar mevcuttur.

Uzmanlar alternatif tıp ile modern tıbbın bir arada yürütülmesi hastalıklar için daha etkili olacağının da altını çiziyor.Kudret narının anti ülser etkisiyle ilgili bir çok klinik çalışma yapılmıştır ve hala yapılmaya devam etmektedir.

Gastrik ülser, yaşam boyunca pupulasyonda yaklaşık %10 insanı etkileyen en yaygın gastrointestinal bozukluklardan biridir. Ülserin Türkçe karşılığı yara anlamına gelmektedir. Mide (gastrik ülser) veya ince bağırsağın (duedenal ülser) içinde gelişen bir kanayan bir yaradır.

Hindistanda yapılan bir çalışmada.

ÜLSER VE GASTRİT HASTALARI İÇİN SONUÇ:
Momordica charantia (Kudret Narı) meyve metanolik ekstresi gastrik ülser iyileşmesini arttırır ve aynı zamanda mide ülseri ve duodenal ülser gelişimini engellemektedir. Bu çalışmanın detayi aşağıdaki linkte görülebilir.

Antiulcer activity of methanolic extract of... [J Ethnopharmacol. 2009] - PubMed - NCBI

Benzer bir çalışmada Gazi Üniversitesi’nde yapılmıştır. Ayrıntılar aşağıdaki linkte görülebilir.

Anti-ulcerogenic effect of Momordica charan... [J Ethnopharmacol. 2000] - PubMed - NCBI

Yine benzer bir çalışma Kudret Narının zeytin yağlı formunun anti ülser etkisinin araştırılması için Atatürk Üniversitesi’nde yapılmıştır.Ayrıntılar aşağıdaki linktedir.

Effects of Momordica charantia L. (Cucu... [Turk J Gastroenterol. 2005] - PubMed - NCBI

ANTİDİYABETİK ETKİ
1962 yılında, araştırmacılar Lolitkar ve Rao, kudret narında bulunan charantin adlı maddeyi izole ettiler. Bu madde, diabetik tavşanlarda etkisini araştırdılar[19] . diyabetik tavşanlar üzerinde antidiyabetik etki olduğunu gösterdiler. Kudret narının insülin duyarlılığını artırdığı gözlenmiştir.

Kudret Narı içeriğindeki lektin, insülin benzeri aktiviteye sahiptir. Lektinin etkileri insülin etkilerine benzer. Periferik dokularda hareket eden ve kan şekeri konsantrasyonlarını düşürür. Bu lektin olasılıkla bir kanda hipogilsemik etki gösterir. Etkisi kudret narı yendikten sonra gelişir.

Nefroloji ve Hipertansiyon Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Türk, kudret narında şekeri düzenleyen dört farklı madde tespit edildiğini söyledi.

Nefroloji ve Hipertansiyon Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Türk şeker hastası sayısının düzensiz beslenme ve fast-food kültürünün yaygınlaşması ile birlikte hızla arttığını ifade ederek, “Ülkemizde 20 yıl öncesinde 1 milyon olan şeker hastası sayısı günümüzde 5 milyona ulaştı. Sayının hızla artacağını tahmin ediyoruz” dedi. Şeker hastalığının tedavisinin çok önemli olduğunu, aksi takdirde organlarda tahribatın kaçınılmaz olduğunu belirten Prof. Dr. Süleyman Türk, “Hastalıklara şifa doğadan. Geleneksel Çin tıbbında çok yaygın olarak şeker hastalığının tedavisinde kullanılan kudret narından elde edilen ekstrenin şekeri düzenlediği modern tıp tarafından da kabul edildi.

Bu çalışmanın sonuçları 27 Mart 2008`de `The International Journal Chemistry & Biology` isimli dergide yayınlandı. Kudret narından elde edilen madde vücuttaki enerji metabolizmasını düzenleyen ve şekerin hücre içine girmesini sağlayan enzim olan AMKP`yi düzenliyor. AMKP`nin aktivitesi egzersizle artıyor. Kudret narı da AMKP`nin aktivasyonunu artırarak, şekerin hücre içine girmesini sağlayarak şekeri düzenliyor. Kudret narında şekeri düzenleyen dört farklı madde tespit edildi.

Mevcut şeker ilaçları da kudret narı gibi AMKP`yi aktive ederek etki ediyor.

Kudret narının şeker ilaçlarının aksine bilinen olumsuz bir yan etkisinin olmaması da büyük bir avantaj. Bu tür maddelerin uygulanmasının doktor kontrolünde ve doktora danışılarak yapılması önemli” şeklinde konuştu.

Kaynak : posta.com.tr

ANTİKANSER ETKİ
Kudret narından çıkarılan iki bileşik α-eleostearic asit (tohum) ve 15,16-dihidroksi-α-eleostearic asit (meyve) antikanser etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Saint Louis Üniversitesi’ndeki araştırmacılar yaygın yenen ve Hindistan’da karela olarak bilinen kudret narının meme kanseri hücrelerini öldürmek için yardımcı olduğu tespit edilmiştir.

Kudret Narının, anti kanserojen etkisini anlamak için bir çok klinik çalışma yapılmıştır.Kanser araştırmaları için yapılan çalışmalardan bazıları aşağıdaki linklerdedir.

Effects of Momordica charantia L. (Cucu... [Turk J Gastroenterol. 2005] - PubMed - NCBI

Momordica charantia leaf extract suppresses rat prostate cancer progression in vitro and in vivo - Pitchakarn - 2010 - Cancer Science - Wiley Online Library

Cancer preventive potential of Momordica c... [Indian J Exp Biol. 2004] - PubMed - NCBI

Chemopreventive Potential of Bitter Melon (Momordica charantia) against Precancerous Lesions in the Colon of Fisher 344 Male Rats

Globinmed - Momordica charantia

Son yıllarda ülkemiz de özellikle Prof. Dr. Ahmet Maranki ve Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun alternatif tıp diye adlandırılan bitkilerle tedavi yönteminin bilimsel açıklamalarını yapmalarıyla birlikte ‘ALTERNATİF TIP’ a bakışta radikal değişim olmuş ve halk bu alana büyük ilgi göstermiştir.

Modern tıbbın çözümsüz kaldığı çoğu hastalığa alternatif tıb çözüm olabiliyor.

Özellikle omurilik felçlilerde görülen, bası yaraları yada yatağa bağlı olarak yaşamını devam ettiren kişilerde görülen yatak yaralarına, kudret narının çok iyi geldiği bizzat bu ürünü kullananlar tarafından söylenmekte. Yıllarca bası yarası ısdırabı çekip, gitmediği doktor, kullanmadığı ilaç kalmayan, buna karşın yaralarını iyleştiremeyen kişiler, kudret narını kullandıktan sonra yaralarının çok kısa sürede iyleştiğini belirtiyorlar.

Yapılan çalışmalarda kudret narının içeriğinde bulunan “momordicin” maddesi yara iyleştirmede büyük rol oynuyor. İçeriğinde bulunan doğal antibiyotik açık yaraların hızla iyileşmesini sağlarken, bilinen hiç bir yan etkisinin olmadığı belirtiliyor.

Ünlü Kalp Cerrahı Prof. Dr.Mehmet Öz bir proğramında Dünya’da bitkisel tedaviler açısından 5 önemli bitkiden biri olarak Kudret narından bahsetmiştir. Bu bitkiler

1-Noni berry (Güney Pasifik ve Avustralya tropikal bölgelerde yetişir.)

2-Bitter melon (Kudret Narı)

3-Cordyceps (Tırtıl Mantarı, Tibet’de yetişir.)

4-Elder Berry (Mürver, Kuzey Yarımküre’de yetişir.)

5-Durian Meyvesi (Malezya , Vietnam ve Tayland’da yetişir.)
 
X