• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kul Hakkı

PrincesaDeLosCielos

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
25 Temmuz 2011
2.648
71
0
Diğer
Herkese merhabalar ve iyi bayramlar :)
Dinle alakalı bir konunun açılması yasak,biliyorum.
Soracağım soru aslında dinle ilgili bir tartışmaya yol açacak gibi gelmiyor bana.

Ben Kuran-ı Kerim'in Türkçe mealini okuyorum.
Araştırmalar da yapıyorum dinimizle ilgili.
Çünkü merak ettiğim çok şey var.
Bugün 'Asla affedilmeyecek günahlar' la ilgili araştırma yaptım.
Bir videoda hoca 'Allah'a şirk koşmak ve kul hakkı asla affedilmeyecek günahlardır' dedi.
Kul hakkını araştırdım.

''Kul hakkı çok geniş bir kavram içermektedir .
Kulun bedenine ve malına yapılan tecavüzler maddî hukuka;
Kalp ve ruhuna verilen zararlar ise mânevî hukuka girer ve değerlendirilir.''
yazıyordu.

Sorum şu;
'Kişinin kalp ve ruhuna verilen zararlar' ne oluyor?
Açıklama yapan olursa çok mutlu olurum.

Son düzenleme:
Benim manevi kul hakkından anladığım iftiradır, arkadan konuşmaktır, sözleriyle ya da davranışlarıyla kişiyi kırmaktır. Buna benzer yani.
Kul hakkınıza girmiş birini siz affetmedikçe Allah da affetmez diye biliyorum.

Herkese merhabalar ve iyi bayramlar :)
Dinle alakalı bir konunun açılması yasak,biliyorum.
Soracağım soru aslında dinle ilgili bir tartışmaya yol açacak gibi gelmiyor bana.

Ben Kuran-ı Kerim'in Türkçe mealini okuyorum.
Araştırmalar da yapıyorum dinimizle ilgili.
Çünkü merak ettiğim çok şey var.
Bugün 'Asla affedilmeyecek günahlar' la ilgili araştırma yaptım.
Bir videoda hoca 'Allah'a şirk koşmak ve kul hakkı asla affedilmeyecek günahlardır' dedi.
Kul hakkını araştırdım.

''Kul hakkı çok geniş bir kavram içermektedir .
Kulun bedenine ve malına yapılan tecavüzler maddî hukuka;
Kalp ve ruhuna verilen zararlar ise mânevî hukuka girer ve değerlendirilir.''
yazıyordu.

Sorum şu;
'Kişinin kalp ve ruhuna verilen zararlar' ne oluyor?
Açıklama yapan olursa çok mutlu olurum.

ben bunu okur okumaz merak ettiğiniz kavram bana
aşağılamak, yermek kötü söz söylemek kalp kırmak kişinin huzurunu kaçırmak alaya almak kişinin hoşlanmadığı tarzda lakap takmak...

bunları çağrıştırdı.

iftira etmek, hakaret etmek, dedikodu etmek, azarlamak, bilgi esirgemek, torpil yapmak, yarı yolda bırakmak, hayatını etkileyeceği yalan söylemek, dışlamak, yadırgamak, dinlememek...
evliler için; çiftlerin bir sağlık problemi olmaksızın birbirinin cinsel, duygusal isteklerini önemsememek, ilgisiz ve bencil davranmak, biribirlerinin rızası olmayan işler yapmak, aldatmak...
aileler için; anne babaya saygı göstermemek, anne baba ve büyükleri ziyaret etmemek, korumamak, çocuklara karşı merhametsiz davranmak, miras konularında çocuklar arasında ayrımcılık yapmak, çocuğun baba üzerindeki hakları; babanın çocuğu evlendirmesi ve güzel isim vermesi..
şimdilik aklıma gelenler bunlar...

Son düzenleme:
Canım ben sana bildiğim kadarı ile açıklamak isterim.Bir insana zulüm etmek senin zulüm ettiğin insan da Allahın kulu olduğu için kul hakkına giriyorsun.Buna daha çok iş ortamlarında denk gelebiliriz patron işçi ilişkilerinde.Sosyal hayatta da olmuyor diyemeyiz elbette.Bir insanın kalbini kırmak,şaka mahiyetli de olsa hakaret etmek küçümsemek alay etmek.Bunlar insanın kalbini kırabilir.İster istemez kul hakkına girmiş oluruz.Bir insanı önemsememek,duygularıyla oynamak vs. çok vardır daha bu konuda örnek verilebilecek.Kul hakkını giren bir insanın da öncelikle kul hakkına girdiği kişiden helallik alması gerekir.

örnekle açıklayayım , birini çok seviyorsunuz o ve ailesi de sizi çok seviyor ve evleniyorsunuz, aslında sizin için daha zamanı var ama sevdiğinizin isteğini kırmıyorsunuz,evlendikten 1 hafta sonra ben seni sevmiyorum,ayrılalım diyor,anlam veremiyorsunuz sonraki günlerde siz yokmuşsunuz gibi davranmaya başlayarak piskolojik şiddet uyguluyor keza ailesi de öyle gelin geldiğiniz evde besleme konumunda kalıyorsunuz, ve her seferinde ayrıl benden deniyor ve ayrılıyorsunuz, aa bir öğreniyorsunuz ki o kişi sizi hiç sevmemiş gerçekten hepsi oyunmuş dedesinin mirasını bırakma şartıymış sizinle evlenmesi,, işte bu kul hakkıdır,sizin genç kızlık hayallerinizi yok etmesi ,piskolojik şiddet,aldatma ,,,

Back
X