Kültür farki, evlilik olur mu?

Cok zit kutup iki aileden gelen iki kisi mutlu olabilir mi? Mesela aileden biri cok dini bütün yasiyorsa digerinin de cok uc degil ama seküler bir yasam tarzi varsa. Ailem de birinde yakinda böyle bir evlilik gerceklescek burda fikir almami istedi. Cok özel konular oldugu icin herkese anlatilmiyor ve kendisi icin bu su an cok büyük sorun. Aileler biz böyleyiz biz de böyleyiz diye prensiplerini ortaya koymaya basladi. Böyle bir evlilik yapip mutlu olan var mi? Varsa aileleri nasil idare ettiniz?
Olamaz. Net.

Cok zit kutup iki aileden gelen iki kisi mutlu olabilir mi? Mesela aileden biri cok dini bütün yasiyorsa digerinin de cok uc degil ama seküler bir yasam tarzi varsa. Ailem de birinde yakinda böyle bir evlilik gerceklescek burda fikir almami istedi. Cok özel konular oldugu icin herkese anlatilmiyor ve kendisi icin bu su an cok büyük sorun. Aileler biz böyleyiz biz de böyleyiz diye prensiplerini ortaya koymaya basladi. Böyle bir evlilik yapip mutlu olan var mi? Varsa aileleri nasil idare ettiniz?
Benim iki arkadaşım vardı böyle, şişeden beri birbirlerini seviyorlardı. Nişanlandılar ama aileler dediğin gibi pek uyumlu değildi, onca seneye rağmen yürümedi. Yani ne birlikte yapabildiler ne ayrı. Sonraki ilişkileri de bi türlü rayına oturmadı. Herkes böyle olacak diye bi kaide yok çok zıt olup mutluluğu başarabilecekler de var ama riskli

Sıkıntıyı çıkaran kültür farklılığı değil saygısızlıktır. BU da kişilere bağlıdır.
Eşim ve ailesi sünni.
Ailem alevi ben ateistim.
Şimdiye kadar bu durumlardan kaynaklı asla sorun yaşamadık.
Eşimle 21 yıldır birlikteyiz ve 14 yıldır evliyiz. Kayın ailemi çok severim. Eşim de favori damattır ancak herkes sınırını ve haddini bilir.
Tebrik ederim sizi de, eşinize de. Demek ki çok saygılı insanlarsınız. Keşke herkes böyle olabilse ama siz istisnalardansınız maalesef.

Sevgili saygili ama ailesinide savunuyor benim ailem böyle napayim diye
Tamam ailesi öyle olabilir ama çizgiyi belirleyecek olan kendisi. Çocuk kendi ailesini kız da kendi ailesini dizginlerse hiçbir problem olmaz.

ben burada çok yazarım

eşimle ırk, mezhep, ailelerin maddi ve kültürel durumu arasında uçurum var diye

20 yıldır beraberiz çocuğumuz da var ( çocuk yetiştirirken sorun çıkar diyorlar ya)

bir sıkıntı görmedim

bana ne kv oruç tutmuş mu tutmamış mı

namaz kılar mı kılmaz mı

ben bu süreçte bu iki ailenin yaşamında da bir fark görmedim ya neyse hala bekliyorum bana yansıyabilecek yaşam farkını

ama bu işler karşılıklı tabii

bayramda annemlere gidelim Ok gidelim ama arifeden önceki gün iznimizi ayarladık buna da ok

eee bu gece sahur var yarın arife sen de bugün oruç tut denecekse iş değişebilir

ya da Cuma günü aile ziyaretinde Cuma namazı kılmayan damat kp cuma ya gidecek diye gönderilecekse cuma ya olmaz

sonuçta hem aileler hem de kişiler ve bu mesafeyi koruma gücü önemli
Saygı, sınır çok önemli. Bu eşler arasında da olmalı.
Kişisel alanlara saygı gösterilmeli.
Aynı kültürden/dinden/gelenekten çıkan evliliklerde kişisel alanlara saygı gösterilmemesinden kaynaklanan ne çok sorun okuyoruz burada. Eşler, aileler, çocuklar ayrı bireylerdir. Hepsi bu kadar basit.
Bana şimdiye kadar hiç oruç tut, neden tutmuyorsun denmedi. Ancak koca aileyi çok defa iftara almışımdır.
Çok da severim o sofraları.

Her evlilikte böyle aile sorunları olabilir. Ama sorun ailelerin huyları olsa,eşinizin kendi ailesine sizin kendi ailenize duruşunuz ve tavrınız herşeyi kurtarır. Ancak olay kafa yapıları ise bence orada sorun var. Evlilik güzelliği kadar zorlukları da olan bir durum. Bu zorlukları en aza indirip,daha kaliteli bir yaşam,kaliteli zaman gerekir. Bu kaliteli yaşam ne kadar iyi ise sevgi aşk o kadar az yıpranır. Biz eşimle birbirimizi çok seviyoruz. Onun annesinden kaynaklanan bir iki sorun oldu ve hep yanımda destekçiydi. Hiç üzmedi beni o konularda,böyle biri olması gerekli. Ama yinede ben olsam,Farklı kültürel seviye,Farklı bakış açıları,olayı inada götüren bir kafa yapısı tarzı ile karşı karşıya olsam,çok iyi düşünürdüm. Evliliği içine girmeden anlayamazsın. Sonuçta eşinin ailesi ve eşini de onlar yetiştirdi,illa yıllar içinde bir yerde ailesi gibi tutuma bürünebilir. Herşeyi hesaplamak lazım. Mantık bence çok önemli. Mantık denince sadece para geliyor insanların aklına ama değil,bakın Burdada mantıgı kullanmak gerekiyor. Benim hayata bakışım bu,ne kadar mantık o kadar mutluluk. Karar sizin. Umarım yanlış bir karar olmaz,mutlu olursunuz

Cevabım çok kısa olacağı için düşünülmeden yazıldığını düşünmeyin. iki zıt aile varsa kız ve erkek kim olursa ne yaparsa yapsın ... ASLA OLMAZ. Not: senin tanıdığın büyük ihtimal kendilerinin başaracağınA inanıp evlenecek bu arada ..Ama ASLA OLMAYACAK.

Evt, cünkü ben de evlilik yaptim mesela biz ayni kültürdendik ama yine de yürümedi. Ben o yüzden olumsuz bakmadim. Denemesi gerekiyor
Kardesiniz gerçekten kız arkadaşı ile ilgili sizin fikrinizi sordu mu ? Yoksa kendi anne babanız mi fikrinizi soran ? Bence ikisi farklı şeyler çünkü ..ve kardeşinizin fikrinizi sorduğunu pek düşünmüyorum ..o , bunlari düşünmeden elinde bir takı listesi yola çıkmış bile zaten

Ben varim.

Babam asiri x partili ve, kendince dinine cok bagli.
Esimin ailesi y partili ve, dinle pek alakalari yoktur. Iki taraf da yogunnnnn siyasetci.
Ben ioahiyat mezunuyum, dinime busbutun bagliyim ( ama babam gibi degilim), esimde benim gibi.

5 yil sevgililik doneminden sonra babam hala vermek istemeyince, dini bir konu tartismasi sebebi ile beni evden kovdu.

Kedimi de aldim dayima sigindim.

2 ay icerisinde sadece dayimin ve esimin ailesinin destevi ile dillere destan bir dugunum oldu. Ne borc ne harc. Ailem den dugunume annanem dayim halam katildi sadece. Babam dugunume gidexeklerini reddedecegini soyledigu icin. Borcsuz harcsiz evlensirdi bizi esimin ailesi.

Sonuc, esimin ailesi aileme hix gitmedi. Muhim gunler de tlflasildi.
Ailem, esimin ailesine 5 yilda 3. Defa gitti. Dogum gecmis olsun bayram.vb.

Aileler birbirleri ile samimi degil. Ama kusluk te yok. Biz kendi aileme 1 2 defa gittik uzaklar ve arabamiz yok.
Ama esimin ailesine sik sik gideriz.

Insanlik olarak derseniz, esimin ailsine bayiliyorum. Com farli dini ve dunyevi goruslerimiz olmasina ragmen, bizi cigerlerine basiyorlar. Ahlaklari ijsanliklari merhametleri cok guzel. Her zaman duacilariyimdir.

Kendi ailem de bana gore iyi insanlar. Kimse kimseyi kotulemez, hakkinda konusmaz, krismaz guler yuz ile karsilar. Ama oldukca resmi bir iliskimiz var.

Biz variz esimle
Esimin ailesi dindar bir aile. Kapalilar. Egitim seviyesi dusuk. Benim ailem dindar degil. Aciklar. Egitim seviyesi de yuksek :KK66: tamamen zit. Anlasabiliyoruz esimle bu konular hic sorun olmadi cunku esim kendi ailesi ile gorusmekten hoslanmiyor,ailemiz ici seylere karismalarindan hoslanmiyor. Zaten kendi ailesi gibi bir kadinla da evlenemezdi cunku kendisi dindar degil,icki sigara kullanir,gece hayati da vardir benim gibi. Biz anlasabiliyoruz bir sebebi de birbirimizin secimlerine saygi duyuyoruz,elestirmiyoruz herkes bildigi ve inandigi gibi yasiyor

Bence olmaz
Ha tabi eger ailelerden uzak bi sekilde bi evlilik gerceklesirse yani cogu olaylarina kendileri karar verip hallederse olabilir ama soyle de dusunmek gerek bu uzaklıkta kavga cikarabilir ya da ne kadar ayni goruste olsada kari koca ailelerindeki kafa tarzindan azicik da olsa iz tasiyabilir
Birazda insanin mizacinda var yani istedigin kadar oku istedigin kadar bilgin olsun ama cahilce dusunceler olabilir

Kardesiniz gerçekten kız arkadaşı ile ilgili sizin fikrinizi sordu mu ? Yoksa kendi anne babanız mi fikrinizi soran ? Bence ikisi farklı şeyler çünkü ..ve kardeşinizin fikrinizi sorduğunu pek düşünmüyorum ..o , bunlari düşünmeden elinde bir takı listesi yola çıkmış bile zaten
Yani? Ne demek istiyorsunz?

Ben varım. Eşimin ailesinin dünya görüşü ile benim ailemin dünya görüşü çok farklı. Onlar zaten pek çocuklarına müdahil olmayı seven insanlar değiller. Benim ailem daha çok karışmayı sever-di ama ben de 20 yayından itibaren kararlarıma ve kendime karıştırmam. Ailelere de pek sık olmamakla birlikte gideriz ve geliriz. Severiz de. Şu ana kadar bir sorun yaşamadık.

Yani? Ne demek istiyorsunz?
Demek istediğim kardeşinizin kararına saygı duymaniz ve kendi hayatiniza yogunlasmaniz.Kardesiniz "bu kızın ailesi ile benim ailem birbirine uyum gösterir mi?" diye dusunmuyorsa sizin bunu düşünmeniz çok anlamlı olmaz. Aksine kardeşi üstünde baskı kuran ,mudehale eden ,gelini istemeyen kişi konumunda olursunuz.

Aslında eş konusunda anlaşıyorlarsa pek sıkıntı olmaz ama ailelerle görüşmek sıkıntı.
Benim eşimin ailesi doğulu, muhafazakar ve sünni mezhebinden ben ise batılı (ege) ve alevi bir asker ailesinin iki kızından birisiyim.
Eşim sol görüşlü olduğu için sorun yaşamıyoruz hiç ama yılda bir kere bile onun ailesi ile görüşmek beni öldürüyor. O otururken her işin benden beklenmesi beni çatlatıyor. Yemeğin iyi yeri erkeklerin, çay veririlirken önce erkekler, erkeklerin yanında yemek yenmez o yüzden aile olarak yemek de yiyemiyoruz. 10 gün bana oluyor 1 ay. Tabii bir de namaz mevzusu var. Düzenli olarak ben sizin için diyorum namaz kılın nasihatleri.
Erkekler içeri girince toplu ayağa kalkma ve oturma giderlerken aynı şekil. Eniştelerin evde benden kaçması benim de onlardan aynı şekil kaçmak zorunda oluşum. Bunları her gördüğümde içim buruklaşıyor. Keşke daha kendi kültürüme yakın bir ailenin oğlu olsaydı eşim diye düşünüyorum ama eşimle hiç sorun yaşamayız. Ailesi ile de hiç sorunum yok hatta iyiler de ama işte çok farklı kafadalar.
Bence tekrar düşünsün. Ben eşimle çok iyi anlaştığim halde üzülüyorum. Eşimle 4 yıldır evliyim ve 10 yıllık sevgililikten sonra evlendik.

Bence her türlü mutlu olunur ancak; 1)çevrenin ne dediğine pek kulak asmayacaksın. 2)dürüst olup ne istediğini söyleyeceksin.3)köprüyü geçene kadar ayı ya dayı derim diyerek hareket etmeyeceksin.4)hoşgörülü olacaksın

fikren ve kalben yakın olmak önemli beraberlik için... o_O

Back
X